Evren mükemmel midir?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Sularin formulu nedir?
Sen duzensizlik nedir bilmeden sacmaliyorsun.
Bir bozuk para atisina etkiyen milyonlarca fiziksel olayin her birinin formulunu ve yasasini bilmene ragmen bir sonraki atisin ne gelecegini bilemezsin.
Kapali bir sistemde milyonlarca farkli durum olusabilir ve hepsinin farkli enerji seviyesi olacaktir, sen bir sonraki durumu bilemezsin.
Kafandan uydurmussun duzensizlik = Kuralsizlik gibi bir sey millete ahkam kesiyorsun. Ac entropi nedir, steady state nedir, termodinamigin 2. yasasi nedir oku.
Senin dediğin gibi olsaydı bugünkü bilim olması mümkün değildi. Sırf düşünceni savunmak için bazı şeyleri görmezden gelebiliyorsunuz. Bilim belli sayıda deney yapar. Sonra formülü yazıp bunu teknoloji üretmeye çalışır. Senin dediğin gibi olsaydı teknoloji üretilebilmesi ne kadar imkansız olduğu bir araştır.
Dostum, bu konu hakkında ne düşünüyorsun? Öküz sallanınca deprem oluyor falan. Süslü kelimelere dalmayalım.
Eki Görüntüle 1095355
Komik mi? Sırf bir şey yazmak için yazıyorsunuz. Cevabınız varsa yazın. Yoksa yazmayabilirsiniz.
@bitwise Neredeyse hiçbir konuya girmediğim halde bahsettiğim tünelleme düzensizliği, dolanıklık, burada nispeten daha durağan bir alandaki değişmez sandığı kuralların başka yerlerde anomaliye uğrayabileceği gibi konularda dediğimi anlamadı. Var oluş ve yok oluştaki rastgelelik konusunda bir şeyler dedim onları reddetti. Şimdi sen bu akşamki düşük düzeyli anlatımdan sonra termodinamik konusuna girersen durum vahim olur onun açısından. El atmışken arkadaşın değişmez sandığı atomlardaki transmutasyon konusuna da bir girersin belki. :D Kolay gelsin şimdiden.

Bu arada kendisinin lafları değil söyledikleri, direkt cemaat savları. Cemaat abilerinin söylediklerini burada tekrarlıyor, 10 kilometre öteden tanırım bu söylemleri. İkna etmen imkansız, araştırmasını sağlamak daha da imkansız haberin olsun.

İşin daha derinine girsek yörünge mekaniklerini reddedip Güneş'in Dünya için yaratıldığını ve etrafımızda döndüğünü söyleyecek. Depremlerin yine ilahi bir güç tarafından yapıldığını söyleyecek. Zorlasan çok şey çıkar daha. O kadar detaya inene kadar daha çok şey var öncesinde.

Bu arada suyun formülü lafını hiç umursamadım da, düzen olmasaydı formüller yaratamazdık lafından anladığım kadarıyla her zaman hata payları olan ve dönemsel olarak yeni bulgulardan sonra değiştirdiğimiz ilke/olgulardan bahsediyor sanırım.
Daha evrenin başlangıcına bir şey demedim. Bugün şimdi olan her olay için diyorum. Evrenin işleyişinde rastgele,kaos ve tesadüf olduğu zaman tek bir atomun hala kendi için kuralları uyulması ne kadar mümkündür? Bilim neden ve nasıl tam olarak açıklayamıyor. Sadece süreçleri açıklayabiliyor. Ve bunu düzenlilik sayesinde yapabiliyor. Beğenmeseniz de gerçek böyledir.

Son düzenleme:
@bitwise Sana demiştim, daha en basit fizik temeli bile olmayan bir cemaatçiye bir şey anlatmakla boşuna dil döküyorsun. Daha en basit terimleri anlayamayıp süslü cümleler diye aşağılamaya çalışan, konuştuğu konu hakkında bırak bir fikri bilgisi olmayan, bilmediğini de bilmeyen birine bir şey anlatmakla uğraşmaya gerek yok. Hâlâ bilimin ne demek olduğundan haberi olmadan, senin dediğin yasalarla bilim olmaz diyen bir "şey" işte konuştuğun kişi. Bahsettiğin yasaların kitaplarını eline versen, kalınlığını görüp bomba diye karakola götürür. Ben engeli bastım, bir cemaatçi daha eksildi forumda benim için.

Son düzenleme:
Ben ona gayet basit sorular soruyorum. O cevapları tam veremiyor.
Seninle daha önce de tartıştım. Sana ben dahil 2-3 kişi "tam" cevapları verdik. Sen ise anlamamazlıktan geldin. Yine argüman ezberleyip gelmişsin. Daha önce de olduğu gibi.

@359149 Hayatında fizik dersi almamış, basit bir matematik sorusu sorduğunda ağlayacak, basit bir biyoloji/kimya sorusunu sorduğunda hayatında ilk defa öyle bir şey olduğunu duyacak, temel bilimlerin tabanını bile oluşturacak müfredatı görmemiş cemaat üyesine bu kadar önemseyip cevap vermeye gerek yok. Hayatımda yaptığım en büyük israf, dün bu kişiye laf anlatmaya çalışarak kaybettiğim zaman oldu.

Zaten engelli, yazdıklarını görmüyorum ama sizler her yazısını alıntıladığınızda özellikle kullanıcı adı orada görülüyor. Gördükçe de gülesim geliyor. :D

Seninle daha önce de tartıştım. Sana ben dahil 2-3 kişi "tam" cevapları verdik. Sen ise anlamamazlıktan geldin. Yine argüman ezberleyip gelmişsin. Daha önce de olduğu gibi.
Gayet yazabiliyorum. Ama sizlerin sunduğu cevaplar başka yönlere kayıyor. Ben x derken siz x.y diyorsunuz. Bundan sonra kendinizi haklı gösterebiliyorsunuz.
@359149 Hayatında fizik dersi almamış, basit bir matematik sorusu sorduğunda ağlayacak, basit bir biyoloji/kimya sorusunu sorduğunda hayatında ilk defa öyle bir şey olduğunu duyacak, temel bilimlerin tabanını bile oluşturacak müfredatı görmemiş cemaat üyesine bu kadar önemseyip cevap vermeye gerek yok. Hayatımda yaptığım en büyük israf, dün bu kişiye laf anlatmaya çalışarak kaybettiğim zaman oldu.

Zaten engelli, yazdıklarını görmüyorum ama sizler her yazısını alıntıladığınızda özellikle kullanıcı adı orada görülüyor. Gördükçe de gülesim geliyor. :D
Kendinizi yükseklikte görüyorsunuz. Kendinizi sorgulamıyorsunuz bile. Sonra gelip sen böylesin söylesi yazıp duruyorsun. Ve ayrıca komik değil. Ben gayet mantıklı bir şey yazmaya çalışıyorum Ordan sizin sunduğu cevaplar içinde insanları küçümsüyor. Sonra kendince cevap verdiğinizi hissediyorsunuz. Böyle yaptıkça bir şey okuduğunuzda ancak istediğiniz anlamı verebiliyorsunuz. Hani sorgulayan sizdiniz. Ayrıca komik değil.

Evren mükemmel değildir, hiçbir zaman da mükemmel olmayacaktır. Şu an milyarlarca yıl içinde belli bir düzene hakim olması evrenin düzenli gibi görünmesi olarak algılanıyor. Halbuki öyle değil. Dinler tarafından malzeme aracı olarak da ayrıca kullanılıyor. Entropi hakim evrene kısaca.
Eksik anlatmışsın. Evrenin işleyişi mükemmeldir. Oluşturduğu düzenlerin, yaşam kaynaklarının kendisi mükemmel olmuyabilir sadece.

Evrende olumsuzluk ilkesinin gerçekleşmesi bile mükemmeliktir.

Mükemmeliyetin oluşması için sonsuz sürelere gerek olmuyabilir. Belki mükemeliyetin kendisi bile çok düşük zaman diliminde var olabilir.

En sonda gerçekleşecek aksiyon belki en başta gerçekleşir. Evreni bu ilkesi de vardır. Bu da mükemmel bir oluşumun daha erken oluşması demektir.

Sen ileride 8 tane rengi olan bir yaşamın oluşacağını düşünüyorsun, lakin belki 7 son renktir. Bunu hiçbir zaman bilemiyeceksin.

Kısacası evrenin işleyişi mükemmeldir.

Saat kurarsın, kurduğun saat istediğin sürede uyarı verir. Bu mükemmeliktir.
Bu mükemmeliği geliştirebilir misin? Hayır.

Bu arada deist gibi bir şeyim, sadece senin bakış açınla yorum yaptım.
Evrenin hiçlikten meydana geldiğini düşünmüyorum. Bizim hiç düşünemiyeceğimiz bir gerçekliğin var ettiğini düşünüyorum. Yumurtlayan gerçeklik diyorum buna.
Belki orası öyle bir şeydir ki, bizim hiç düşenemdiğimiz, insan algısının hiç fark etmiyeceği bir şeydir.
İnsanlar buna tanrı der, yaradan der ama ben ismini koymak istemiyorum. İnsanların buna hiçlik demesi, onun ne olduğunu anlamamasından gelir. Tabii anlamlandıramadığın şeye hiçlik dersin, hiçlikten geldik :)

Eksik anlatmışsın. Evrenin işleyişi mükemmeldir. Oluşturduğu düzenlerin, yaşam kaynaklarının kendisi mükemmel olmuyabilir sadece.

Evrende olumsuzluk ilkesinin gerçekleşmesi bile mükemmeliktir.

Mükemmeliyetin oluşması için sonsuz sürelere gerek olmuyabilir. Belki mükemeliyetin kendisi bile çok düşük zaman diliminde var olabilir.

En sonda gerçekleşecek aksiyon belki en başta gerçekleşir. Evreni bu ilkesi de vardır. Bu da mükemmel bir oluşumun daha erken oluşması demektir.

Sen ileride 8 tane rengi olan bir yaşamın oluşacağını düşünüyorsun, lakin belki 7 son renktir. Bunu hiçbir zaman bilemiyeceksin.

Kısacası evrenin işleyişi mükemmeldir.

Bu arada deist gibi bir şeyim, sadece senin bakış açınla yorum yaptım.
Evrenin hiçlikten meydana geldiğini düşünmüyorum. Bizim hiç düşünemiyeceğimiz bir gerçekliğin var ettiğini düşünüyorum. Yumurtlayan gerçeklik diyorum buna.
Belki orası öyle bir şeydir ki, bizim hiç düşenemdiğimiz, insan algısının hiç fark etmiyeceği bir şeydir.
İnsanlar buna tanrı der, yaradan der ama ben ismini koymak istemiyorum. İnsanların buna hiçlik demesi, onun ne olduğunu anlamamasından gelir. Tabii anlamlandıramadığın şeye hiçlik dersin, hiçlikten geldik :)
Zaten hiçlik kavramını henüz tam anlamıyoruz. Evren hiçlikten gelebilmesi mümkün değildir. Hiçlikten bir şey çıkmasını beklemek ne kadar mantıklı? Deizm benimsiyorsun ama madem yaratıcı bir şey yaratıyor. Ama neden yaratıyor? Biz kendi başımıza nasıl kurallar oluşurabiliriz ki ve sürdürebilirlik yapabilir miyiz?
Zaten hiçlik kavramını henüz tam anlamıyoruz. Evren hiçlikten gelebilmesi mümkün değildir. Hiçlikten bir şey çıkmasını beklemek ne kadar mantıklı? Deizm benimsiyorsun ama madem yaratıcı bir şey yaratıyor. Ama neden yaratıyor? Biz kendi başımıza nasıl kurallar oluşurabiliriz ki ve sürdürebilirlik yapabilir miyiz?
Yani din gerekli değil mi?

Bu yazdigin cok ironik.
Evrende hic bir saat dogru zamani mukemmel bir sekilde gosteremedigi gibi, dogru zaman diye bir sey dahi yok.

Mukemmel hic bir sey yok evrende. Hele ki olcumlenebilir bir sey ise.
Measurement Theory -> Acip okuyabilirsin.

Bana 21.yy da evrenin mukemmel oldugunu iddia eden insanin inancini ispat pesinde olan bir hayalperest oldugunu ya da evrene ve dogaya dair yeterli bilgisi olmadigini dusunuyorum. Ya da mukemmel nedir bir fikri yok.

Evrendeki hic bir objenin boyu tam olarak 3cm degil mesela. Dusun bunun ustune.

Bu yazdigin cok ironik.
Evrende hic bir saat dogru zamani mukemmel bir sekilde gosteremedigi gibi, dogru zaman diye bir sey dahi yok.

Mukemmel hic bir sey yok evrende. Hele ki olcumlenebilir bir sey ise.
Measurement Theory -> Acip okuyabilirsin.

Bana 21.yy da evrenin mukemmel oldugunu iddia eden insanin inancini ispat pesinde olan bir hayalperest oldugunu ya da evrene ve dogaya dair yeterli bilgisi olmadigini dusunuyorum. Ya da mukemmel nedir bir fikri yok.

Evrendeki hic bir objenin boyu tam olarak 3cm degil mesela. Dusun bunun ustune.
Düzen sizin ne ifade ediyor?

Bunun mükemmellikle hiçbir alakası yok, doğru zaman diye bir şey zaten yok, zamanın sana göre işleyen kısmında senin istediğin süreyi de asla tam olarak doğru şekilde vermez saatler.

Bu ilk örneğin mükemmel değil, zaten geliştirilebiliyor da. Bu nasıl yapılıyor? Eskiden tamamen mekanik mekanizmalar yapılıyordu, sonra bunun hata payları düşürülerek yeni otomatik makineler yapılıyor. Bunu daha da kusursuz hale getirmek için ev fiyatına mal edilen tourbillon (Fransızca'da bora, girdap, burac) denilen mekanizma yapılarak zamanı daha az hata payıyla tutmaya başladık. Sonra quartz sistemli saatlerde bu hata payı düştü, saat merakın yoksa zaten bunlardan birini kullanıyorsun evinde.

Senin bu kullandığın saat mükemmel mi? Hiç alakası yok, sezyum atomuyla zaman hesaplayan atom saatleri yapıldı, onlar da sürekli olarak hata payları daha da azaltılarak gelişiyor. GPS uydularında kullanılacak kadar az hata payı sağlanıyor bu şekilde.

Hiçbir zaman ölçme sistemimiz bunu hatasız olarak yapamıyorken, senin evinde kullandığın ucuz zaman ölçme sistemin mi mükemmelmiş? Senin bu geliştirebilir misin diye sözde sorduğun sorunun cevabı olarak bu hâlâ teknolojik olarak geliştiriliyor zaten.

Sen ileride 8 tane rengi olan bir yaşamın oluşacağını düşünüyorsun, lakin belki 7 son renktir. Bunu hiçbir zaman bilemeyeceksin.
Aşırı alakasız bir sav... Dediklerimizle bağdaşan hiçbir tarafı yok çünkü bizim için mükemmellik diye bir şey yokken bunun kriterini de kurmaya hiç çalışmıyoruz. Kendi kafandan bizim yerimize örnek veriyorsun düşüncemizle ilgili, o da alakasız oluyor. Biz sana fiziksel bir örnek veriyoruz mükemmel zannettiğin şeyin mükemmel olmadığı konusunda mesela. Hiçbir ölçü birimimiz mükemmel ve her yerde tamamen aynı sonuçları vermiyor. Şu anda "mükemmel" küreyi bile yapamıyorsun, mükemmel 1 kg ağırlık da yapamıyorsun.

İnsanların buna hiçlik demesi, onun ne olduğunu anlamamasından gelir.
Tabii, 50-60 yılını bu işlere vermiş insanlar ne bilecek? Dos gelip bunu herkese anlatsın, hiçbir şeyi araştırmaya gerek kalmasın. Zamanın işleyişinin değişken olduğunu bilmez, kendi algısına göre akan zamanın bile hatasız ölçülemediğini bilmez ama 60-70-80 yaşlarındaki profesörlere hiçliği öğretir. :D

Hiçbir şeyin (hatta zamanın bile) sürekliliği sağlanamayan bir evrende mükemmelliği iddia etmek de ne bileyim... Komik. Mükemmellik Pi sayısı gibidir, her yeni rakamda hata payını azaltırsın ama asla sonuna ulaşamazsın.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı