Evrimi Görmek İçin Fazla Uzağa Değil, Memelerinize Bakın!

Katılım
22 Şubat 2017
Mesajlar
14.396
Makaleler
2
Çözümler
17
Yer
İzmir
İnsanlar, tuhaf canlılardır. Ortalama bir insana "memeli" olup olmadığını soracak olursanız, istisnasız hepsinden "Evet, memeliyim." cevabını alacaksınızdır. Çünkü memelerinizin olduğu gerçeği inkar edilebilir gibi değildir. Memeleriniz oradadır, kıyafetlerinizin hemen altında bulunmaktadır! İnanmıyorsanız, kontrol edebilirsiniz.

Ancak aynı insana "Hayvan mısınız?" sorusunu (bilimsel olarak) soracak olursanız ve sorunuzda hakaret amacı yoksa, çok az insan "Evet, hayvanım." diyecektir. Yani insanlar memeli olduklarını kabul ederler; ancak hayvan olduklarını kabul etmekte güçlük çekerler.

Fakat bu saçmadır, çünkü memeli olup da hayvan olmayan hiçbir canlı yoktur. Taksonomide "sınıf", "alem"den düşük seviyelidir. Yani Memeliler Sınıfı, Hayvanlar Alemi içerisinde yer almaktadır. Memeli olan bir canlının hayvan olmaması imkansızdır. Ancak bu tür biyolojik ve bilimsel gerçeklerden bihaber olan insanlarımız, tuhaf çelişkilere düşmektedir.

Bunun bir diğer örneğini "maymun" meselesinde görmek mümkündür. İnsan bir maymun türüdür ve bir primat türüdür. İnsan olup da maymun ya da primat olmamak imkansızdır; böyle bir iddia taksonominin mantığıyla çelişir.


Ancak şimdilik maymunları boş verin, gelin memelere odaklanalım. Memelerinize bakmak, size bin bir farklı açıdan evrimin hikayesini anlatacaktır. Örneğin bizler hep 2 memeli canlılar olarak biliriz kendimizi. 1 tane sağda, 1 tane de solda mememiz bulunur.

Genellikle... Bu önemli, çünkü bu her zaman bu şekilde olmaz. Bazı insanlar, 4 memeli olarak doğabilirler ve bu çok-memelilik durumunun nedeni, bir mutasyonun var olan memelerin sayısını katlaması değildir. Evet, buna neden olan bir mutasyondur. Ancak bu mutasyon, var olan bir özelliği (memeleri) çoklamak yerine, aslında üretilmemesi gereken (fakat temelleri vücudumuzda bulunan) ek memelerin üretilmesini sağlar!


İnsan Harici Hayvanlarda Meme Sayısı ve Konumları

Bazı türlerdeki meme sayısını ve gövdedeki konumlanışını şöyle dizileyebiliriz;

Keçi, koyun, at ve gine domuzlarında göğüste (torakik bölgede) 0, karında (abdominal bölgede) 0, kasıklarda (inguinal bölgede) 2 olmak üzere toplamda 2 meme bulunur.

Büyük baş hayvanlarda göğüste (torakik bölgede) 0, karında (abdominal bölgede) 0, kasıklarda (inguinal bölgede) 4 olmak üzere toplamda 4 meme bulunur.

Kedilerde göğüste (torakik bölgede) 2, karında (abdominal bölgede) 2, kasıklarda (inguinal bölgede) 4 olmak üzere toplamda 8 meme bulunur.

Köpeklerde göğüste (torakik bölgede) 4, karında (abdominal bölgede) 2, kasıklarda (inguinal bölgede) 2-4 olmak üzere toplamda 8-10 meme bulunur.

Farelerde göğüste (torakik bölgede) 6, karında (abdominal bölgede) 0, kasıklarda (inguinal bölgede) 4 olmak üzere toplamda 10 meme bulunur.

Sıçanlarda göğüste (torakik bölgede) 6, karında (abdominal bölgede) 2, kasıklarda (inguinal bölgede) 4 olmak üzere toplamda 12 meme bulunur.

Domuzlarda göğüste (torakik bölgede) 6, karında (abdominal bölgede) 6, kasıklarda (inguinal bölgede) 6 olmak üzere toplamda 18 meme bulunur.

Fillerde göğüste (torakik bölgede) 2, karında (abdominal bölgede) 0, kasıklarda (inguinal bölgede) 0 olmak üzere toplamda 2 meme bulunur.


Kaynak: Süt ve Meme Hatları: Evrimi Görmek İçin Fazla Uzağa Değil, Memelerinize Bakın! - Evrim Ağacı
 
Bunlar guzel konular da, verilen kaynaktaki seyleri copy + paste yapacaksaniz yazmaya gerek yok. Konu acip "Sunu begendim, okuyun" demek yeterli. Kaynaga bakinca ayni seyi goruyorum cunku ben.

Okunulan seye yorum katip, yeni bir sey getirebiliyorsan, " Ben bunu bunu dusundum, cunku X" dedikten sonra X'e kaynak olarak bir sey vermek gerek.
 
Güzel bir konu. Mantıklı. Canlılar temelde 4 aleme ayrılır. Hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar. İnsanlar diye bir grup yok ama bir insana “Sen hayvansın.” dersen sana tepki gösterir. Aslında göstermemesi lazım. İnsan da bir hayvandır. Hayvanlarda akıl yok diyenlere inanmıyorum. Soruyorum adama “Niye hayvanlarda akıl olmadığını düşünüyorsun?” adamın cevabı şu: “Hayvan konuşamıyor ve düşünemiyor.” Hayvanın konuşamadığını nereden biliyorsun? Herkes kendi türü olan canlılarla iletişim kurar. Örneğin köpekler köpeklerle, kediler kedilerle... Şimdi kendimizi bir hayvanın yerine koyalım. Empati yapalım. Bir hayvansın ve kendi türünde olan canlılarla konuşuyorsun. Bakıyorsun insanlar seninle konuşamıyor. Bu durumda insanların akılsız olduğunu düşünürsün. Herkes kendi türüyle konuşur. Her canlı düşünür. Örneğin göçmen kuşlar. Bu kuşlarda eğer akıl yoksa(!) yönlerini düşünmeden nasıl buluyorlar? İnsan ile hayvan arasında hiçbir fark yoktur. Bütün hayvanlar alemindeki canlılar akıllıdır ve eşittir. Hayvanlar ile insanlar arasında hiçbir fark yoktur. İnsanın kendini farklı sanması insanın kibrinden kaynaklanmaktadır. Ha insan ha köpek ne fark eder? İkisinin de ruhu var, ikisinin de canı var.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı