Fransızca öğrenmesi kolay mı?

Dil öğrenmeye çok meraklı biri olarak söylüyorum ; zor. Bir ara 4-5 dil öğrenme planım vardı fakat İngilizce global bir dil olduğu için başka bir dil öğrenmenin zaman kaybı olduğuna karar verdim (bana göre). Sadece İngilizce ile tüm ülkelerde iletişim kurabiliyorken neden diğer dilleri öğrenerek zamanımı harcayayım ki? Genel kültür ve CV'nizi genişletmek için derseniz başka tabi.
Mesela Mercedes PEP programında Almanca'da bilirsen seni ön plana çıkartıyorlar. İş başvurusu yaptığın ülkenin de dilini biliyorsan bu sempatik geliyor adamlara. Hem TR'de ki gibi üniversite de seçmiyorlar... İşi biliyorsan alınıyorsun.
 
Sadece İngilizce ile tüm ülkelerde iletişim kurabiliyorken neden diğer dilleri öğrenerek zamanımı harcayayım ki? Genel kültür ve CV'nizi genişletmek için derseniz başka tabi.
Seninle İngilizce iletişime geçemeyecek ya da geçmek istemeyecek kişilerle iletişime geçmek için olabilir mi? Kendine yeni bir seçim kapısı açmak için olabilir mi? Mesela 30 yaşındayken 3. yabancı dilimi öğrendim, bunun karşılığını da sadece 6 ay sonra Fransa'da sözleşmeli iş bağlayarak aldım. Ne oldu? Günde 2-3 saatlik çaba göstererek aylık gelirimi 14 bin TL (€ kuruna göre değişiyor) civarında "yükseltmiş" oldum. Ayda sadece 10-12 gün civarında çalışıp kazandığım toplam geliri söylemem tabii. Zamanında İspanyolca bildiğim için iş yapmayı hiç sevmediğim bir kültürden Güney Amerika pazarına iş yaptım. Gerçi onlardan da nefret ettim rahatlıkları yüzünden ama olsun, sonuçta bana yeni bir kapı açtılar. Sonrasında bu kadar tecrübeyi toplayınca İngiltere, Fransa ve İsveç gibi 3 ülkeden rekabette öne çıkıp iş topladım. Sadece İngilizce biliyor olsaydım şu anda hâlâ o birlikte çalışmayı sevmediğim kültüre, bana insan muamelesi yapmalarını umarak çalışıyor ve şimdikinin çeyreğini kazanıyor olurdum.

İngilizce konuşmayan çoğu gelişmiş ülkedeki son 2-3 nesil 3 dil biliyor. İskandinavya ve İsviçre gibi daha özel durumu olan bölgelerde bu sayı 4'e çıkabiliyor. Bu kadar gelişmiş ülkelerdeki insanlar gocunmayıp 3-4 dil konuşabilecek duruma geliyorsa bunda onların doğru yaptıkları bir şeyler olabilir mi?

Dil öğrenmeye çok meraklı biri olarak söylüyorum; zor.
Bu konuyu tartışabilirim. Öncesinden İspanyolca ve İngilizce bildiğim için çok çabuk ve çok kolay öğrendim. Birebir ders alacak ve her ay birkaç gün Fransa'ya gidip konuşma pratiği yapacak maddi durumumun olması bu işi çok kolaylaştırdı kabul ediyorum ama zor diye bir şeyi kabul etmiyorum çünkü ortada yapılamayacak bir zorluk yok. Günde 3-4 saatlik bir çalışmayla 8 ayda B2 düzeyine gelinir. 6. ayımda Fransızca iş mülakatını geçtim, 8 ayda B2 olmamak için bir neden yok sadece ilk 2 ay sabırlı olup sadece temeli ve ifadeleri oturtmak için çalışmak lazım.
 
Son düzenleme:
Bu konuyu tartışabilirim. Öncesinden İspanyolca ve İngilizce bildiğim için çok çabuk ve çok kolay öğrendim. Birebir ders alacak ve her ay birkaç gün Fransa'ya gidip konuşma pratiği yapacak maddi durumumun olması bu işi çok kolaylaştırdı kabul ediyorum ama zor diye bir şeyi kabul etmiyorum çünkü ortada yapılamayacak bir zorluk yok. Günde 3-4 saatlik bir çalışmayla 8 ayda B2 düzeyine gelinir. 6. ayımda Fransızca iş mülakatını geçtim, 8 ayda B2 olmamak için bir neden yok sadece ilk 2 ay sabırlı olup sadece temeli ve ifadeleri oturtmak için çalışmak lazım.

Bu sizin çok büyük bir avantajınız. Ben tek kelime bilmeden öyle aman aman dil yatkınlığım da olmamasına rağmen keyifle öğrendim. Kaldı ki tek başına olmayacak arkadaş. Galatasarayın hazırlığı gerçekten öğrenciye bir okul kültürü katan, yoğuran ama inanılmaz eğlendiren bir sistem bence. Ben çok memnun kalmıştım. Hazırlıktaki hocam türkçe fransızca ingilizcede c2 italyanca c1 ispanyolca b1 belgelerine sahipti. Onun dediği sizin söylediğiniz de çok doğrular nitelike. Söylediğine göre her yeni dil öğrenmen bir önceki dilin yaklaşık yarısı kadar zaman alıyor. Dil öğrendikçe bu yetenek gelişiyor ve 4. dili 3 ten çok daha kolay 5i dörtten çok daha kolay öğrenebiliyorsunuz.
İngilizce global bir dil olduğu için başka bir dil öğrenmenin zaman kaybı olduğuna karar verdim (bana göre). Sadece İngilizce ile tüm ülkelerde iletişim kurabiliyorken neden diğer dilleri öğrenerek zamanımı harcayayım ki? Genel kültür ve CV'nizi genişletmek için derseniz başka tabi.
Bu kesinlikle doğru bir yaklaşım değil. Fransa'da belli bir süre bulundum. Oradaki insanların çoğu doğru düzgün ingilizce bilmiyor ve inanılmaz dil milliyetçisi insanlar. Kaldı ki herkes ortak bir ingilizce konuştuğu halde bir firmanın kökeni nereye aitse oranın dilini bilmeniz iş konusunda inanılmaz katkı sağlıyor. Örneğin Total şirketinde bir işe gireceğiniz zaman sizden belki daha yetkin biri fransızca bilmediği için sizin gerinizde kalabilir. Çünkü yetkinlik aktarılabilir. Aktarılması için en önemli araç dildir. Dili bildikten sonra bu aktarım kolayca olabilir. Ama dil bilmeyen bir insanın bu dili kazanması daha geç sağlanacağından bu durum fransızca bilenin avantajınadır.
 
Sırf Fransızca var diye korkup girebilecekken Galatasaray Lisesi'ne gitmemek kötü bir tercih olur. Tanıdığım mezunların (arkadaşlarım da var) hepsi sonradan çok iyi yerlere geldiler. Dil öğrenmek sanıldığı kadar zor değil, evet özveri ve çalışma istiyor ama bunlar için birkaç yıl çaba gösterip gelecek onlarca yılı daha iyi hale getirmek varken kaçmak saçma.

Oradaki insanların çoğu doğru düzgün ingilizce bilmiyor ve inanılmaz dil milliyetçisi insanlar.
Aslında bal gibi biliyorlar ama bazıları konuşmak istemiyor. 5 (6 da diyebilirim sanırım) Fransız arkadaşım var, 4'ü çocukluktan ve aileleri dahil hepsi gayet İngilizce bilirler. Son tanıştığım arkadaşım ise İngilizce bildiği halde bana bilmiyorum demişti de Fransızca konuşmak zorunda kalmıştım daha pek bilmiyorken. Sonradan öğrendim ki o da gayet biliyordu... :)
 
Sırf Fransızca var diye korkup girebilecekken Galatasaray Lisesi'ne gitmemek kötü bir tercih olur. Tanıdığım mezunların (arkadaşlarım da var) hepsi sonradan çok iyi yerlere geldiler. Dil öğrenmek sanıldığı kadar zor değil, evet özveri ve çalışma istiyor ama bunlar için birkaç yıl çaba gösterip gelecek onlarca yılı daha iyi hale getirmek varken kaçmak saçma.


Aslında bal gibi biliyorlar ama bazıları konuşmak istemiyor. 5 Fransız arkadaşım var, 4'ü çocukluktan ve aileleri dahil hepsi gayet İngilizce bilirler. Son tanıştığım arkadaşım ise İngilizce bildiği halde bana bilmiyorum demişti de Fransızca konuşmak zorunda kalmıştım daha pek bilmiyorken. Sonradan öğrendim ki o da gayet biliyordu... :)
Bence üniversite konusunda yardım istiyor arkadaş. Diğer konuda ben de bayağı şaşırmıştım hocam. Sadece fransızca da değil aksana da garip bir takıntıları var. ilk günler gün metro durağının yakınlarında où est le metro diye çevirdim birini. r yi aksanlı söylemediğim için yüzüme bakıp dönüp gitmişti. diğer gün aksanlı sorduğumda aynı yerde cevap almıştım. Belki bu benim denk geldiğim bir andır ama genel olarak dile takıntılı olduklarından eminim
 
@Ömerrrrrr Sence değil, üniversite için istiyor da konunun üzerinden neredeyse 3 hafta geçtiği için o kısmını unutmuşum. :)
ilk gün metro durağının yakınlarında où est le metro diye çevirdim birini. R'yi aksanlı söylemediğim için yüzüme bakıp dönüp gitmişti.
Bende de 3. ayımdayken parfümeri için benzer durum oldu. :D
 
Sanıldığı kadar zor değil, günde 3-4 saatlik sistemli bir çalışma ile 8-12 ay arasında B2 seviyesini bitirirsin. Gerisini de zaten zamanla geliştirmeye devam edersin. Başlarda sabırlı olup sadece etre ve avoir fiillerinin sadece present "ifadelerinin" temelini oturtmak için 2 ay kadar çalışmak lazım. Çekimlere, prenomlara ve kalıplara çok daha sonra başlamak lazım. Başlangıçta etre ve avoir ile birlikte "se" fiillerinin bazılarının kullanımlarına da bakabilirsin ama 2. aydan sonra çekimlere geçmeye başlarsın. Prenom gibi daha kalıpsal kullanım kuralları olan konuları 5. ya da 6. ayda çalışman daha iyi olur çünkü bazı şeyleri öncesinde kafanda oturtman gerekir. Daha sonradan subjonctif ve subjonctif kalıplarına geçersin. Bağlaçlara da bunun öncesinde başlayabilirsin.

Mümkünse birebir ders al, her hafta 100-150 civarı cümle yaz ki başlarda çok sığ kalıpların olacağı için sana zor gelecek fakat sonra bu iş kolaylaşacak, hatalarını düzelttir ve zamanla 3-4 satırlık en az birkaç farklı kuralın kullanıldığı cümleler ile bunu yapmaya devam et. Böylece düşündüğünü yazıya dökme kısmında hızlanacağın gibi hem temelini eksiksiz oturtursun hem de o cümleleri daha önceden kurmuş olduğun için konuşmada rahat edersin. Ayrıca fiilleri çok fazla kullanacağın için 3. grup fiil çekimleri aklında daha çok kalır.

Yalnız ne yazık ki conjugaison (çekim) için önerebileceğim başka bir şey yok. Günlük kullanım için bile 600-750 arası fiilin (başlarda 400 civarı olabilir) 60 civarı çekimini bilmek gerekiyor, 1. ve 2. grup fiillerinin mantığını kavrayıp istisnalarını öğrenmek kolay ama 3. grup fiiller için şimdiden kolaylıklar dilerim. Çok ileri düzeye kadar gitmeyeceksen plus-que-parfait, futur anterieur, passe anterieur, subjonctif plus-que, imperatif/infinitif/participe/gerondif çekimlerini öğrenmene gerek yok. Bu sayede daha az sayıda çekim öğrenmek yeterli olabilir ama B2 düzeyini geçip ilerlemek istersen bu yeterli olmaz.


Kurallara dayanıyor ama bunlardan birinin istisnaları bol. Sonu "e" harfi ile biten kelimeler %80 civarında feminen oluyor. Sonu -tion ile biten kelimeler direkt feminen. İyi niyetli olduğundan şüphem yok ama çok hakim değilsen yardım etmek isterken yanlış yönlendirme yapabilirsin.
Bilmediğimden soruyorum fiillerin 60 kadar çekimi var dediniz. Bunlar nasıl çekimler oluyor? Kişilere göre mi zamana göre mi hangi çesitler?
Seninle İngilizce iletişime geçemeyecek ya da geçmek istemeyecek kişilerle iletişime geçmek için olabilir mi? Kendine yeni bir seçim kapısı açmak için olabilir mi? Mesela 30 yaşındayken 3. yabancı dilimi öğrendim, bunun karşılığını da sadece 6 ay sonra Fransa'da sözleşmeli iş bağlayarak aldım. Ne oldu? Günde 2-3 saatlik çaba göstererek aylık gelirimi 14 bin TL (€ kuruna göre değişiyor) civarında "yükseltmiş" oldum. Ayda sadece 10-12 gün civarında çalışıp kazandığım toplam geliri söylemem tabii. Zamanında İspanyolca bildiğim için iş yapmayı hiç sevmediğim bir kültürden Güney Amerika pazarına iş yaptım. Gerçi onlardan da nefret ettim rahatlıkları yüzünden ama olsun, sonuçta bana yeni bir kapı açtılar. Sonrasında bu kadar tecrübeyi toplayınca İngiltere, Fransa ve İsveç gibi 3 ülkeden rekabette öne çıkıp iş topladım. Sadece İngilizce biliyor olsaydım şu anda hâlâ o birlikte çalışmayı sevmediğim kültüre, bana insan muamelesi yapmalarını umarak çalışıyor ve şimdikinin çeyreğini kazanıyor olurdum.

İngilizce konuşmayan çoğu gelişmiş ülkedeki son 2-3 nesil 3 dil biliyor. İskandinavya ve İsviçre gibi daha özel durumu olan bölgelerde bu sayı 4'e çıkabiliyor. Bu kadar gelişmiş ülkelerdeki insanlar gocunmayıp 3-4 dil konuşabilecek duruma geliyorsa bunda onların doğru yaptıkları bir şeyler olabilir mi?


Bu konuyu tartışabilirim. Öncesinden İspanyolca ve İngilizce bildiğim için çok çabuk ve çok kolay öğrendim. Birebir ders alacak ve her ay birkaç gün Fransa'ya gidip konuşma pratiği yapacak maddi durumumun olması bu işi çok kolaylaştırdı kabul ediyorum ama zor diye bir şeyi kabul etmiyorum çünkü ortada yapılamayacak bir zorluk yok. Günde 3-4 saatlik bir çalışmayla 8 ayda B2 düzeyine gelinir. 6. ayımda Fransızca iş mülakatını geçtim, 8 ayda B2 olmamak için bir neden yok sadece ilk 2 ay sabırlı olup sadece temeli ve ifadeleri oturtmak için çalışmak lazım.
Abi sen ne iş yapıyorsun özel değilse?
 
@Ponstaneforte Kişilere ve zamanlara göre değişiyor çekimler, 60 civarı fiil çekimi dediğim C1 düzeyinde biliyorum demek için öğrenilmesi gerekenler. Aslında o sayı 90 civarında ama bazı zaman yapıları pek kullanılmadığı için öğrenmeye gerek yok. Fiiller 3 tip oluyor, ilk iki türü kurallı olarak kabul edilebilir ve mantığını kavramak kolay ama 3. grup düzensiz fiiller için bol bol pratik yapmak gerekiyor.

Abi sen ne iş yapıyorsun özel değilse?
Aslında bilgisayar mühendisiyim, 2006-2009 arası tekniker, 2009-2015 arası sistem yöneticisi/mühendisi olarak çalıştım. 2015 yılından beri 3 boyutlu modelleme, görselleştirme ve animasyonlardaki akışkan mekanikleri üzerine çalışıyorum. Fazla sayıda yabancı dil bilmenin güzel tarafı olarak da yurt dışına iş yapıyorum.
 
Son düzenleme:
Bilmediğimden soruyorum fiillerin 60 kadar çekimi var dediniz. Bunlar nasıl çekimler oluyor? Kişilere göre mi zamana göre mi hangi çesitler?
Bunlar düzenli ve düzensiz filler olarak ayrılıyor. Her şahsın çekimi farklı ben sen o biz siz onlar gibi olanların. Ama bunlar dert edeceğin şeyler değil fiilin geçmiş şimdiki ve gelecek halini bildikten sonra ki bunu öğenemek kolay, gerisi artistik oluyor. Onları da kullanılan kalıplarda duya duya vs alışıyorsun. Düzenli fiillerin çekimi çok kolay. Ama şöyle bir olay var. Fransızcada fiillerin yüzde 90 ı düzenlidir. Ama en çok kullanılan fiillerin yüzde 90 ı bu kalan yüzde 10 içinde bulunur. Bunları oturup kağıt kalem ezberlemek zordur. Fransızca şeyler izleyip insanların nasıl kullandığına aşina olduktan sonra bir bakacaksın ki konuşurken sen de kullanıyorsun
 
Fransızca'da fiillerin yüzde 90'ı düzenlidir ama en çok kullanılan fiillerin yüzde 90'ı bu kalan yüzde 10 içinde bulunur.
Abartmışsın. Genel olarak bakarsak günlük kullanımlarımda fiillerdeki 3. grup oranı %25 civarında, bunu da geçmişte meraktan konuşmalarımdan ve yazdığım makalelerden fiillerin listesini çıkarıp oranlayarak buldum. En çok kullandıklarım 1. grup -er fiillerinin oranı %60-65 civarındaydı, ondan sonra 3. grup fiiller %25 kadar ve en az yüzde 2. grup -ir fiiller de kalanı oluşturuyordu.

Bu istatistik kişilerin fiil tercihlerine göre değişir ancak %90'ı 3. grup fiillerden kullanmak pek mümkün değil. :D Mümkün değil demeyeyim de büyük başarı diyeyim.
 

Geri
Yukarı