Opera falan hayatta kullanmazdım, Çinliler tarafından satın alındı ve VPN bile kullansanız yaptığınız her şey proxy üzerinden izlenip kayıt altına alınıyor. Tarayıcı özelliği anlamında evet bence de en gelişmişi Opera, sunduğu özellikler başka hiçbir tarayıcıda yok. Fakat bir şey bedavaysa, ürün sizsiniz cümlesini unutmayın.
Sırasıyla Brave, Firefox veya Vivaldi öneririm.
Firefox uzun süre kullandım ancak gizlilik konusunda onda da birkaç küçük sıkıntılar var, ayrıca son attıkları tweet sebebiyle Mozilla Vakfı'nın amaçlarından çıktığını düşünüyorum. Bu sebeple Brave'e geçiş yaptım. Firefox standartta izleme koruması ile geliyor ancak reklam engellemesi yok. Bunun için de UBlock Origin tercih edebilirsiniz.
2021 senesinde hala Chrome kullanıp bilgilerinin tümünü Google ile paylaşanlar nasıl var hayret ile izliyorum. Brave Chrome'un birebir aynısı, çok daha hızlı, reklam ve takipçi engelleme standart olarak sunuluyor, üstelik BAT olarak kriptopara kazanma şansınız da var. Kriptopara ile işim olmaz diyorsanız kapatabiliyorsunuz.
Ben Chrome olmadan yapamam diyorsanız da en azından Ungoogled Chrome kullanın, Google'a para ve kişisel verilerinizi kazandırmayın.