İç tesisat için ek yapımı

İnternet kullanan forumdaşların büyük çoğunluğu ADSL veya VDSL kullanıyor. Çoğu zaman kopma, CRC hatası, birden zayıflamanın artması, SNR'ın düşmesi vb. problemler yaşanıyor.

Bu sorunun kaynaklarından biri yapılan kötü ek veya ekler oluyor. xDSL sinyalini elektrik gibi düşünülüp, elektrik bandı kullanılarak izole ediliyor. Oysa ekleri izole etseniz bile hem zamanla nemden hem de bandın yapışkanı yüzünden değerler kötüleşiyor. Arıza kaydı açılıyor ve sorun iç tesisata atılıyor. Genelde de %90 doğru oluyor.

Sağlıklı ekler yapmak için YAK-1 diye tabir edilen konnektörlerden kullanmamız gerekiyor. Tüm dünyada xDSL hattına ek yapmak için YAK konnektör kullanıyor.

YAK-1 konnektörün temel görevi iletkeni toz, su ve nemden koruyup sinyalin kalitesinden ödün vermeden en ucuz ve en güvenli şekilde ek yapmaktır. Kendisi yaklaşık 5 kuruş büyüklüğündedir.

Peki YAK-1 bunu nasıl yapıyor ?

yak -1.jpg


İçinde bulunan bakır kesici kısım hem iletkenliği koruyor hem de kabloyu gereksiz yere soymuyor. Yaklaşık "." büyüklüğünde bir kesik açıyor. Ardından o kesicinin temas etmediği alanlar vazelin benzeri yağ ile doluyor. Bu sayede hava teması olmuyor. Bakır oksitlenmiyor ve eklerden kaynaklı sorunlardan kalıcı olarak kurtuluyorsunuz.

Peki nasıl kullanılır ?


63be1215-6f25-48f7-9989-176365753ade.jpg

Ankastreden gelen mavi kablo ve mavi/beyaz kablo bizim aşağıda portlara bağlı olan kablomuz.

Öncelikle mevcut kablomuz daha önceden ekli şekilde kullanıldıysa ekleri her iki kablodan 2-3 cm kadar düzgün şekilde kesiyoruz. Eğer kablonun dışında farklı hasarlar mevcut veya bakır parlak değilse o kısma kadar kesmemiz gerekli. Yoksa verim alamayız. En başa döneriz.


Kabloların izole dış kısmını soymadan YAK-1 konnektörün içine itiyoruz.

b7f70557-6f8d-47e8-bcb8-011b2a7914fb.jpg


Bu şekilde görülüyor. Ardından pense gibi cisimle sıkıştırıyoruz. Kendini yaklaşık 5 kuruş büyüklüğünde olduğu için fazla güç uygulamayın. Elinizde kalır 🙃

Ben fotoğrafta görüldüğü gibi ön yüzeyini masaya getirip, parmağımla bastırıyorum. Hem kırılmıyor hem de sonuna vardığınızı rahatlıkla anlıyorsunuz. Biraz hanzoca olsa bile çok başarılı buluyorum.

İki taraf için ekler tamamladığınızda bu şekilde gözükmesi gerekli;
1436d7f8-7f9c-4715-b69d-3bfd6ffe5253.jpg


Ve artık ekler yüzünden oluşan sorunlar ortadan kalkmış bulunmaktadır. Bu işlemden sonra dilerseniz elektrik bandıyla, dilerseniz bez bant kullanarak YAK konnektörleri gizlemek kalıyor.

Bu işlemleri yaparken kabloyu modemden çıkarın, modemi kapatın.

YAK-1 konnektör çok ucuzdur. Bir paket dolusuna 10₺+ kargo ücreti ile sahip oldum.


13d4c9cf-2cf1-4c98-ab72-2b1e74cf1288.jpg


Benim önerim bulabilirseniz 3M bulamazsanız S-Link konnektör almanız olur. Bazı elektrikçilerde bulunuyor ama tanesi 1-2₺ arasında oluyor. İnternetten almak isterseniz 100-200 gibi paketli halleri var.


Gereksiz bilgi: Çoğu zaman düğme diye tabir ettiğimiz şeylerin Türkçe karşılığı komitatördür.

Mavi ekransız günlerde, keyifli kullanımlar dilerim...
 
Son düzenleme:
Güzel rehber. En son ki konumdan sonra acelesi yok diye ve üşengeç bir insan olduğum için YAK-1 alıp kullanmamıştım daha. Şu anda ise karantinada olduğumdan dolayı elektrikçiye gidip alamıyorum.
Şu anlık sıkıntısız bir şekilde 1 ek ile kullanabilsem de 2-3 sene sonra o ekler paslanacak, bundan dolayı kesinlikle YAK-1 kullanacağım.
Bu rehber işime çok yarayacak.. Elinize sağlık. :)
 
Son düzenleme:
Teşekkür ederim ilk defa öğrendim bu bilgiyi. Deneyeceğim :)

Ayrıca videosunu buldum hocamızda gayet başarılı anlatmış.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
İlk kez görüyorum böyle bir aparatı. Kesinlikle işime yarayacaktır. Harika bir konu, teşekkürler hocam. 🙏
Merhaba @Ulunay hocam. Bir şey merak uyandırdı bende. Ankastre kutusundan direkt olarak modemime cat6 kablo ile bağlantı sağlıyorum. Modemden de odama kadar yine cat6 kablo ile ethernet bağlantısı sağlıyorum. İki kabloda da herhangi bir ek bulunmuyor fakat uzunlukları şöyle; ankastreden modeme gelen kablo uzunluğu 10m, modemden PC'a gelen kablo uzunluğu ise 15m. Hat değerlerim aşağıdaki gibidir.
7112020dsl.png


Sorum şu; ankastreki kablo ile bağlantı yaptığım cat6 kabloma Yak-1 taksam olumlu yönde bir katkısı olur mu bana?
 
Son düzenleme:
İlk kez görüyorum böyle bir aparatı. Kesinlikle işime yarayacaktır. Harika bir konu, teşekkürler hocam. 🙏
Merhaba @Ulunay hocam. Bir şey merak uyandırdı bende. Ankastre kutusundan direkt olarak modemime cat6 kablo ile bağlantı sağlıyorum. Modemden de odama kadar yine cat6 kablo ile ethernet bağlantısı sağlıyorum. İki kabloda da herhangi bir ek bulunmuyor fakat uzunlukları şöyle; ankastreden modeme gelen kablo uzunluğu 10m, modemden PC'a gelen kablo uzunluğu ise 15m. Hat değerlerim aşağıdaki gibidir. Eki Görüntüle 729557

Sorum şu; ankastreki kablo ile bağlantı yaptığım cat6 kabloma Yak-1 taksam olumlu yönde bir katkısı olur mu bana?
Hat değerleri çok iyi zaten. Şimdilik gerekli gibi gözükmüyor ama fırsatını bulursanız deneyin.
Bu arada DSLAM kilidine takılmışsınız. Bu hat rahatlıkla 100 Mbps alır.
 
Hat değerleri çok iyi zaten. Şimdilik gerekli gibi gözükmüyor ama fırsatını bulursanız deneyin.
Bu arada DSLAM kilidine takılmışsınız. Bu hat rahatlıkla 100 Mbps alır.
Yanıtınız için teşekkür ederim hocam. Müsait bir zamanımda Yak-1 takayım yine de ben. Elektrik bandından daha sağlıklı olur en azından. :) Evet, maalesef DSLAM kilidi var. Türk Telekom'a mail attım fakat geri dönüş yapmadılar henüz. TürkNet'e de destek kayıtı oluşturdum bu konuyla alakalı. Bekliyoruz bakalım. Tekrar teşekkür ederim bilgilendirme için. 🙏
 

Yeni konular

Geri
Yukarı