İnsanları Ateizm ve Deizime İten Sebepler

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Yani insanların herhangi bir ideolojiye inanmamasının tek sebebi görmemesidir. Şimdi şöyle bir sorun ortaya çıkıyor genellikle ateizm gibi ideolojiyi savunan insalar evrimi savunur ama kimse evrimi görmemiştir sadece bir kaç bilim adamının dediklerini inanıyoruz ki kimse bunu görmedi. Sonuç itibariyle yine görmediğimiz birşeyi savunuyoruz
Felsefe de bir görüş vardı ve benim en sevdiğim görüşlerden
Evrime inanmak tanrıya inanmaktan daha baskındır. Evrimin bir çok kanıtı sunulabilirken tanrıyı kanıtlayamazsın. Zamanında gönderilen kitap/kitaplar aracılığıyla var olduğu iddaa ediliyor. Bu da insanları ateizme ve agnostizme sürüklüyor.
Felsefe de çok sevdiğim bir görüş vardır. Yanılmıyorsam gazali idi söyleyen. Duyu organları hepsi yanıltıcıdır, "insan gerçeği kalp gözü ile görmelidir" yani aslında tanrıyı kanıtlamak noktasında duyu organlarının yetersiz olduğu sadece kalp gözü ile tanrının varlığına ulaşılabilir demek istemiştir.
Ki bunun için İslam filozoflar çok yetenekli ve Bilgi birikimi çok yüksek insanlardı. İnsanın herhangi bir dine inanmaması bunları okumayı engellemez. Özellikle de iradenin özgürlüğü hakkında ki görüşleri gerçekten muhteşem herkese tavsiyem bunları okumanız...

E şimdi Hindistan diyorsun, sonuçta 1000'den fazla tanrı var orada. E adamlar haklı bence ateizmi ortaya çıkarmakla:)

Aslında bizim çok tanrılı olarak gördüğümüz ama öyle olmayan bazı öğretileri var. Bizim sistemimizde bir öğreti varsa tanrı da vardır diye düşünüyoruz ama aslında tanrıdan bahsetmiyorlar. Bahsettikleri bazı ruhlar, varlıklar var ama tanrı olarak görmüyorlar.

Aslında bizim çok tanrılı olarak gördüğümüz ama öyle olmayan bazı öğretileri var. Bizim sistemimizde bir öğreti varsa tanrı da vardır diye düşünüyoruz ama aslında tanrıdan bahsetmiyorlar. Bahsettikleri bazı ruhlar, varlıklar var ama tanrı olarak görmüyorlar.
Tanrısal varlık gibi mi? Yani insan üstü ama tanrı vasfında olmayan gibi.

Bir yandan da bu inançlar insanoğlunun güçlenmesinde büyük rol oynamıştır aslında 😀 1.000'lerce, 10.000'lerce insanı bir araya toplayıp tek yumruk yapmanın tek yolu dini/milli inançları kullanmaktır. Eski dönemlerde bu tek çatı altında birleşme çok önemli olmuştur diye düşünüyorum.

@Shimada Sensei kesinlikle. O dönemde insanları birleştirmek gerçekten çok zordu. Derebeylikler, kabileler, obalar vs. hepsini toplamanın başka yolunu bulmak bence imkansız gibi.

Bir yandan da bu inançlar insanoğlunun güçlenmesinde büyük rol oynamıştır aslında 😀 1.000'lerce, 10.000'lerce insanı bir araya toplayıp tek yumruk yapmanın tek yolu dini/milli inançları kullanmaktır. Eski dönemlerde bu tek çatı altında birleşme çok önemli olmuştur diye düşünüyorum.
Aslında bence öyle değil gibi. Zira yönetici olarak halkı kontrolünde tutanların çoğu kendini Tanrı elçisi onun dünyadaki yansıması olarak seçilmiş kişi gibi göstermesi ve insanların çoğunun bir dönem köle ve vergi bağımlısı insanlar olduklarını da düşünürsek sonuca daha rahat varabiliriz. Ben çoğu insanın mecburen o kitleye dahil olduklarını düşünüyorum.

Aynen öyle. Ama bu tabi şu andaki Hint dinleri için geçerli değil. Zamanla tanrılar eklenmiş yeniden :)
"Bize bir tanrı lazım, iyisinden." der gibi işlemiş sanırım sistem🤣

Zira yönetici olarak halkı kontrolünde tutanların çoğu kendini Tanrı elçisi onun dünyadaki yansıması olarak seçilmiş kişi gibi göstermesi ve insanların çoğunun bir dönem köle ve vergi bağımlısı insanlar olduklarını da düşünürsek sonuca daha rahat varabiliriz.
Kendini tanrı olarak göstermek de bir nevi inancı kullanmak diyebiliriz bence 🙃
Aynen öyle. Ama bu tabi şu andaki Hint dinleri için geçerli değil. Zamanla tanrılar eklenmiş yeniden :)
İnek gibi mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı