Intel vs AMD CPU tercihi

Hangisini Marka İşlemciyi Tercih Edersiniz ?

• Oy verenlerin toplamı
    95
Bu tip şeyler genellikle orta bütçedeki performansına göre değerlendirir. R7 3700X'e bakıyorsunuz B350 bir anakartla ve stok soğutucuyla bile OC yapılabiliyor. Ama onunla aynı fiyatta olan i5 10600KF'e Z490 anakart ve 360mm sıvı soğutma gerekiyor OC için. Anlayacağınız sadece bu örnekten bile olay patladı. Bu örnekler 10700K ve 10400 için de verilebilir. Bir de 9. nesil alınmayacak bir nesil fiyatı ve rakibi göz önünde bulundurulunca. Ama şu an AMD'nin 1. nesili bile alınabilir durumda. Yani anlayacağınız AMD çok önde. Bir de kimse para sıkıntısı yoksa Intel demesin. Çünkü i9 alan adam gidip de oyun için almaz. İş konusunda da AMD her işlemcide önde. Bir de o kadar para verip renderde rakibine göre vasat bir işlemci almaz.

Orta bütçede örneklendirmiş olduğunuz o iki model işlemcinin OC potansiyeli bir değil, olaya hakim olmayanlar yanlış anlamasın bu olayı. B350 bir anakart + 3700X OC? Sizce bu ikiliyle çıkılabilecek stabil üst limit hızı nedir? Sağlam bir X570 anakart olsa bile stok hatta sıvı soğutucu desteğiyle 5 Ghz ve üstü değerlere çıkabilir mi o işlemci? Bu noktada bazı gerçekleri kabullenmek lazım. Böyle bir şey hiçbir Zen ailesindeki işlemci için mümkün değil maalesef. Öte yandan 10600KF'ye sağlam bir OC yapmak için H110/115i gibi 240 mm sıvı soğutma hatta NH-D15 tarzında güçlü kule tipi bir hava soğutma dahi yeter de artar.
Olaya ekonomik açıdan yaklaşıldığı zaman söylediklerinize; özellikle de genel anlamda bizim gibi hayat şartlarının zorlayıcı olduğu bir ülkede yaşayan bir birey olarak söylediklerinize hak veriyorum, işlemci konusunda şu an için orta-üst segmentte absürt derecede fanteziye girmek istemeyen standart bir kullanıcı için şu an F & P anlamında AMD tarafından rahatlıkla işlemci tercih edilebilir. Ancak, dünya çapında parasının değeri olan teknolojiyi üreten ve satan ülkelerde bizimki gibi abartı derecede AMD kullanıcısı olmadığı gibi Intel işlemciler de kapış kapış satılıyor, bunu da belirteyim. AMD şu an önde olsa ne olacak olmasa ne olacak? İkisi de sonuç olarak tasarlayıp ürettiği binlerce/milyonlarca işlemcisini dünyaya rahatlıkla satıyor/satmaya da devam edecek. Para sıkıntısı olmayan Intel demesin demişsiniz de bu tercih sizin ya da sizin gibi düşünenler insanların belirleyeceği bir durum değil, maddi gücü yüksek olan adam marka fark etmeksizin kullanacağı alandaki en güçlü/iyi işlemciyi en yüksek performansta kullanabilmek için istediğini almakta özgür. Bunun örneklerini de Intel tarafında görmek mümkün. (İşlevsel alandaki özel multiple core destekli render yazılımlarını dahil etmiyorum).

@AlgoritMa Hocam galiba sizin adam akıllı yazmaya niyetiniz yok. Siz bakın dalganıza. Ben de sizin acınası halinize gülmek isterdim ama maalesef öyle bir buton yok...
Birbirini kırmayın bu gereksiz tartışma için lütfen. :)
Tabii yine dediğimi umursamayıp tartışamaya devam eder iseniz güzel bir uyarı alacağınızı belirtirim.

Arkadaşlar yedi yıl önce FX serisi varken, i7 4790 K aldım. Şimdi Ryzen varken alır mısın desen kesinlikle almam. Daha uygun fiyatla daha gelişebilir bir sistem toplayabilirsin. Her Intel modelinin karşılığını bulabiliyorsunuz.
i7 mi, R7, i9 mu, R9 al karşılığını bak yoluna.

Yahu mesajımda hangi markayı övüp hangi markayı yermişim?

Bütçe sıkıntım yoksa Intelin tekli çekirdek performansı daha iyi olduğu için oyun içi performansı AMD Ryzen'lere göre daha yüksek. Bu yüzden bunu alırım demişim.

Eğer çoklu çekirdek performansına ihtiyacım olsaydı AMD Ryzen alırım demişim.

Normal bir kullanıcıysam F\P açısından AMD Ryzen alırım demişim.

Neden okuduğunuzu anlamadan yazdıklarıma cevap verip bir de bana "markacı" diyorsunuz?

Yahu mesajımda hangi markayı övüp hangi markayı yermişim?

Bütçe sıkıntım yoksa Intelin tekli çekirdek performansı daha iyi olduğu için oyun içi performansı AMD Ryzen'lere göre daha yüksek. Bu yüzden bunu alırım demişim.

Eğer çoklu çekirdek performansına ihtiyacım olsaydı AMD Ryzen alırım demişim.

Normal bir kullanıcıysam F\P açısından AMD Ryzen alırım demişim.

Neden okuduğunuzu anlamadan yazdıklarıma cevap verip bir de bana "markacı" diyorsunuz?

"Render" dediğiniz zaman işin rengi değişir. Hangi programı kullandığınız performansı tamamen zıt yönde etkileyebilir. Bu yüzden Cinebench gibi testlerin çoklu ve tek çekirdek sınıfları farklıdır. Almadan önce hangi programı kullanacaksan performans testlerini inceleyip karar verirsin. Ayrıca İntel'in bir çok HAXM Hardware Accelator gibi patentli teknolojileri var. Bunları AMD'de kullanmak istersen yolun bir hayli uzuyor ve bazen kullandığın yazılım İntel Pentium performansı bile veremeyebiliyor. Unity, Unreal Engine gibi oyun motorlar; Python'da derin öğrenme projeler üstünde çalışıyorum. CPU, GPU Single Thread, Multi Thread inan bana derin öğrenmede kafa yorulması gereken konular.

Hangi CPU/GPU sitesinde bunun Render'ı; bunun oyunu iyidir, gidin bunu alın diye ayrım gördün ?

"Render" dediğiniz zaman işin rengi değişir. Hangi programı kullandığınız performansı tamamen zıt yönde etkileyebilir. Bu yüzden Cinebench gibi testlerin çoklu ve tek çekirdek sınıfları farklıdır. Almadan önce hangi programı kullanacaksan performans testlerini inceleyip karar verirsin. Ayrıca İntel'in bir çok HAXM Hardware Accelator gibi patentli teknolojileri var. Bunları AMD'de kullanmak istersen yolun bir hayli uzuyor ve bazen kullandığın yazılım İntel Pentium performansı bile veremeyebiliyor. Unity, Unreal Engine gibi oyun motorlar; Python'da derin öğrenme projeler üstünde çalışıyorum. CPU, GPU Single Thread, Multi Thread inan bana derin öğrenmede kafa yorulması gereken konular.

Hangi CPU/GPU sitesinde bunun Render'ı; bunun oyunu iyidir, gidin bunu alın diye ayrım gördün ?
GamersNexus, Jayz2Cents, Linus Tech Tips, Bitwit, Hardware Unboxed, Kit Guru kanallarının herhangi birisinde oyun ve render için tavsiyeleri görebilirsiniz.

Çoklu çekirdek testinde ya da çoklu çekirdek performansı gerektiren uygulamalarda intelin tepe modeli 14NM ile üretilen, 18 çekirdek 36 thread i9 9980XE ile AMD tepe modeli 7NM teknolojisi ile üretilen 64 çekirdek 128 threade sahip Threadripper 3990X işlemcisi nasıl aynı sonuçları versin?
FEtwQBkAsi2D9nLzrc3vE6-1200-80.png LggbSPmGCYT4ZzDadMKFH6-1200-80.png
Kaldı ki benim sitem ettiğim nokta ilk mesajımda ne İntel'i övmüşüm ne de AMD işim neyi gerektiriyorsa onu alırım demişim. Siz neden anlamamakta ısrarcısınız?

@JusTaUseR Söyledikleriniz komik de ondan kahkaha emojisi attım.
@Jonathan North Hocam güzelce açıklamış.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı