IPhone 13 mü S23 mü?

Öyle olduğundada küçük bir zararla 35'e aldıysam 27 28'e filan satarım herhalde.

Pili önemli değil powerbank taşırım ama ısınma sorunumu var.

Satabilir misiniz bilmem garantisini veremem sonuçta eskidi iyice piyasasının aktifliği azalıyor. Ona güvenerek yapmayın işinizi, sağlama alın derim. Yine de iPhone 13T'e alınca fazla üzmeyecektir.

Nasıl gomduk hocam hala kasmadan cok iyi calisiyor

iPhone 11 iOS 17'de zaten ölü biçimdeydi şu an iOS 18le işkence çekiyor. iPhone 13 bile iOS18e güncellenmemeli. iOS 18 son 3 4 senedir gelmiş en kötü iOS. Bu arada dikkatinizi çekerim güncelleme desteği olarak Samsung resmiyette daha çok veriyor artık. Yani dediğiniz güncelleme desteği olayı 2 sene öncesinin tezi.

Bu uygulamalarla 128 GB'ı kolay kolay bitirebileceğinizi sanmıyorum. Benim sizden daha çok uygulamam var, belki 30-40 hatta 50 tane, ona rağmen 128 GB'ta ortalama net 30-40GB kalıyordu kenarda. Bazen 60GB'ı buluyordu, yani net rakamı hatırlamıyorum. iPhone cihaz aldığımda telefondan uyarı gelmediği, süreçte depolama alanına hiçbir zaman bakmıyordum. Ayrıca telefonu dondurma ya da kasma yapmıyor, yani ben hiçbir zaman böyle bir sorun yaşamadım, şükür. Android'deki gibi bir sorun yok bu cihazlarda.

O telefon artık gömüldü ve rafa kaldırıldı. Çok iyi çalışması normal, çünkü işin ucunda iyi bir yazılım var. Şu an iPhone XR'da alsan, iPhone X'de alsan, iPhone 8 Plus bile alsan, iPhone 11 gibi hızlı ve aktif çalışmaya bir süre daha rahatlıkla devam edecektir. iPhone 11 haricinde başka bir iPhone kullanmadın sanırım.

Kafam çok karışık cidden hiç mi değiştirmesem diyorum telefonumu ama klasik Xiaomi işte ufakdan donma ve kasmalar yapmaya başladı ama hakkını yemiycem 11T iyi telefon bununla devam etsem iphonlar yaza da ha pahalanır ama param hale 40 bin olur.

13 le 14'ün arasındada ufak bir kamera farkı var ama model yüksek olacak 15 alsam hem istemedğim kadar para vermiş olacağım hem de yine 60 Hz kullanacağım şaka gibi 13 Pro ise aynı 54 bin filan ediyor ve vermem açıkçası bu paraları.

Kuzenimde telefoncu ama bayağı uzak bir ilde acaba indirim yapabilirmiki diyeceğim ama millet akrabaları kazıklıyor 😀

Kuzenimde telefoncu ama bayağı uzak bir ilde acaba indirim yapabilirmiki diyeceğim ama millet akrabaları kazıklıyor 😀

Kafam çok karışık cidden hiç mi değiştirmesem diyorum telefonumu ama klasik Xiaomi işte ufakdan donma ve kasmalar yapmaya başladı ama hakkını yemiycem 11T iyi telefon bununla devam etsem iphonlar yaza da ha pahalanır ama param hale 40 bin olur.

13 le 14'ün arasındada ufak bir kamera farkı var ama model yüksek olacak 15 alsam hem istemedğim kadar para vermiş olacağım hem de yine 60 Hz kullanacağım şaka gibi 13 Pro ise aynı 54 bin filan ediyor ve vermem açıkçası bu paraları.

Yaza kadar ekstra zamlar eklenir bunun üstüne. Millete bir şeyler oluyor, bizim yazda telefon değiştiren çok insan oluyor zaten. Ne varsa, bizim ülkede var. Yani şu sıralar değiştiriyorsanız, zamanı şu an gibi. Ülkenin solu sağı belli değil. 11T ile devam edeceğim ben diyorsanız, ROM'unu değiştirip aslında bir süre daha idare edersiniz. Benim kenarda POCO X3 NFC var, 4-5 yıl olacak alalı. Öyle heves edip alıp kullanmıştım, meraktan. Şu an babam onu kullanıyor mesela ve kendi ROM'u donmaya başladığında Pixel ROM atmıştım, çok iyi olmuştu. Ardından modifiyeli bir MIUI atıp babama vermiştim, çok daha iyi oldu. Ortayı bulmuştum. Böyle bir yol izlenebilir. 13 ve 14 arasında vah vah farklar yok. Karar sizin. Para var, aşk var, biz size yardımcı oluyoruz :D. Ayrıca 13 Pro'ya 54 bin lira gibi bir ücreti vermeyin, onun yerine 15 almak daha mantıklı. Hatta Samsung S Ultra modellere bakmak almak daha mantıklı. iPhone 15 60Hz falan ama insan alışıyor.

O klasik soruyu soruyorum o zaman:D
Yurt dışı alsam olmaz değil mi bu telefonum iOS olsaydı olurdu ama Android olunca olmuyor işte ve de bu telefon bile 120 Hz de olduğu zaman benim bir günümü kurtarmıyor gün içinde şarja takmam lazım ve gözüm 120'ye alıştım şimdi 60'a geçsem sanki para verip çağ düşmüşüm gibi hissedeceğim.
Ahaha, evet, o klasik soru geldi! Yani alabilirseniz alın. Hatta o 30-40 bin TL bütçeyle Pro Max modellerden birini bile alır, işin içinden çıkarsınız. Zaten ben de iPhone 12'den sonra 12 Pro Max, 13 Pro Max ve 14 Pro Max cihazlarımı, hatta şu an kullandığım S24 Ultra'yı hep yurt dışı olarak aldım ve gayet mutluyum.

Şunu belirtmem gerek ki, yurt dışı cihaz sorumluluk ister: Garantisi olmaz, şebekeniz 8 aydan sonra kesilir, aileniz size ulaşamaz. Sonra anneniz, babanız, kardeşiniz veya sevgiliniz gelir, "Niye aldın, yurt dışı cihaz alınır mı? Sen enayi misin? Paran mı yok? Yurt içi alamadın mı?" gibi bin bir çeşit soru ve laf önünüze gelir. Çift telefon kullanırsınız, alternatif yollar arar bulursunuz, didinirsiniz derken zaman geçer. Neyse, ben size burada uzun uzun yazmaktansa, herkese attığım şu klasik kocaman rehberimi tanıtayım. :D

Son düzenleme:
Yaza kadar ekstra zamlar eklenir bunun üstüne. Millete bir şeyler oluyor, bizim yazda telefon değiştiren çok insan oluyor zaten. Ne varsa, bizim ülkede var. Yani şu sıralar değiştiriyorsanız, zamanı şu an gibi. Ülkenin solu sağı belli değil. 11T ile devam edeceğim ben diyorsanız, ROM'unu değiştirip aslında bir süre daha idare edersiniz. Benim kenarda POCO X3 NFC var, 4-5 yıl olacak alalı. Öyle heves edip alıp kullanmıştım, meraktan. Şu an babam onu kullanıyor mesela ve kendi ROM'u donmaya başladığında pixel ROM atmıştım, çok iyi olmuştu. Ardından modifiyeli bir MIUI atıp babama vermiştim, çok daha iyi oldu. Ortayı bulmuştum. Böyle bir yol izlenebilir. 13 ve 14 arasında vah vah farklar yok. Karar sizin. Para var, aşk var, biz size yardımcı oluyoruz :D. Ayrıca 13 Pro'ya 54 bin lira gibi bir ücreti vermeyin, onun yerine 15 almak daha mantıklı. Hatta Samsung s Ultra modellere bakmak almak daha mantıklı. iPhone 15 60Hz falan ama insan alışıyor.

Yurt dışı alsam olmaz değil mi bu telefonum iOS olsaydı olurdu ama Android olunca olmuyor işte ve de bu telefon bile 120 Hz de olduğu zaman benim bir günümü kurtarmıyor gün içinde şarja takmam lazım ve gözüm 120'ye alıştım şimdi 60'a geçsem sanki para verip çağ düşmüşüm gibi hissedeceğim.

Ama 14 alırım herhalde yeni olsun en azından ileriye dönük kar olur benim için: D esnafız biz o yüzden biliyorum malı imkan varken stok yapacaksın bu da o hesap şimdi 10 bin TL fark var ama satarken 35'e aldığımı 28'e satarım 43'e aldığımı 37 38 zorlarım :D

Ve şunu da anlamış değilim iPhone Samsung'dan nasıl oluyorda kamera konusunda geri kalıyor S23 bazı yerler hariç cidden daha canlı çekmiş 13 ise tam tersi soluk çekmiş acaba kamera ayarlarımı değişik.

Yaza kadar ekstra zamlar eklenir bunun üstüne. Millete bir şeyler oluyor, bizim yazda telefon değiştiren çok insan oluyor zaten. Ne varsa, bizim ülkede var. Yani şu sıralar değiştiriyorsanız, zamanı şu an gibi. Ülkenin solu sağı belli değil. 11T ile devam edeceğim ben diyorsanız, ROM'unu değiştirip aslında bir süre daha idare edersiniz. Benim kenarda POCO X3 NFC var, 4-5 yıl olacak alalı. Öyle heves edip alıp kullanmıştım, meraktan. Şu an babam onu kullanıyor mesela ve kendi ROM'u donmaya başladığında pixel ROM atmıştım, çok iyi olmuştu. Ardından modifiyeli bir MIUI atıp babama vermiştim, çok daha iyi oldu. Ortayı bulmuştum. Böyle bir yol izlenebilir. 13 ve 14 arasında vah vah farklar yok. Karar sizin. Para var, aşk var, biz size yardımcı oluyoruz :D. Ayrıca 13 Pro'ya 54 bin lira gibi bir ücreti vermeyin, onun yerine 15 almak daha mantıklı. Hatta Samsung s Ultra modellere bakmak almak daha mantıklı. iPhone 15 60Hz falan ama insan alışıyor.

Ahaha, evet, o klasik soru geldi! Yani alabilirseniz alın. Hatta o 30-40 bin TL bütçeyle Pro Max modellerden birini bile alır, işin içinden çıkarsınız. Zaten ben de iPhone 12'den sonra 12 Pro Max, 13 Pro Max ve 14 Pro Max cihazlarımı, hatta şu an kullandığım S24 Ultra'yı hep yurt dışı olarak aldım ve gayet mutluyum.

Şunu belirtmem gerek ki, yurt dışı cihaz sorumluluk ister: Garantisi olmaz, şebekeniz 8 aydan sonra kesilir, aileniz size ulaşamaz. Sonra anneniz, babanız, kardeşiniz veya sevgiliniz gelir, "niye aldın, yurt dışı cihaz alınır mı? Sen enayi misin? Paran mı yok? Yurt içi alamadın mı?" gibi bin bir çeşit soru ve laf önünüze gelir. Çift telefon kullanırsınız, alternatif yollar arar bulursunuz, didinirsiniz derken zaman geçer. Neyse, ben size burada uzun uzun yazmaktansa, herkese attığım şu klasik kocaman rehberimi tanıtayım. :D

Şu anki kullandığım cihazda yurt dışı zaten ve 2 sefer IMEI atıldı baskada atılmadı ama bir daha bu yüklerin altına girmem açıkçası.

Hocam ben 14 alacağım herhalde yarın olursa bir kuzenimle de konuşurum ama 14 de kronik ısınma sorunu vardır herhalde.

Son düzenleme:

Ama 14 alırım herhalde yeni olsun en azından ileriye dönük kar olur benim için: D esnafız biz o yüzden biliyorum malı imkan varken stok yapacaksın bu da o hesap şimdi 10 bin TL fark var ama satarken 35'e aldığımı 28'e satarım 43'e aldığımı 37 38 zorlarım :D

Ve şunu da anlamış değilim iPhone Samsung'dan nasıl oluyorda kamera konusunda geri kalıyor S23 bazı yerler hariç cidden daha canlı çekmiş 13 ise tam tersi soluk çekmiş acaba kamera ayarlarımı değişik.

Karar sizin, nasıl istiyorsanız öyle yapın. Kamera konusunda ise Samsung, iPhone cihazlardan geri kalmıyor, hatta bir nebze daha iyi bile sayılabilir. Apple'ın kendi telefonlarına kamera konusunda son zamanlarda getirdiği ekstra bir özellik yok. Neler geldi? 4K 120 FPS, 15 Pro Max ile Log çekim gibi özellikler... Ama bunlar hangi normal kullanıcının işine yarayacak ki? Log çekim, profesyoneller için tasarlanan bir özellik. 4K 120 FPS ise ağır çekim olacak, film mi çekiyorsunuz?

Bir de şu var, iPhone 12, 13, 14 Pro Max modellerinde netlik ve telefoto kameranın değişimi dışında hiçbir fark olmadı. 13 ile ProRes geldi ama bunu da kim ne yapsın? Normal kullanıcının işine yaramıyor, sadece benim gibi fotoğrafçı ya da sinematografiye ilgi duyan kişilerin işine yarıyor. Eminim ki 15 Pro Max ve 16 Pro Max arasında da kamera farkı yoktur. Uzun vadede kullanma fırsatım olmadı ama 14 Pro Max ile karşılaştırınca büyük bir fark göremedim. Hep bir yazılım güncellemesi ile tonlar biraz iyileştiriliyor ve buna “yeni” diyoruz ya da diyorlar.

Asıl olay Apple’ın yazılım teknolojisinde bitiyor. Mesela, odaklama sistemi için Lidar 3D sensör getirdiler. Ama fotoğraf konusunda Lidar çok da iyi çalışmıyor. Samsung’un lazer odaklama sistemi ise Lidar’a göre resmen makine gibi çalışıyor. Bunu S24 Ultra’da çok iyi deneyimledim. Ayrıca, Samsung ve Apple’ın kamera sensörlerini genelde Sony üretiyor. Samsung bazen kendi Isocell sensörlerini kullanıyor ama çok devam ettirmedi sanırım.

Sonuç olarak, ben Samsung S23’ün kamerasını tercih ederim. ProRes yok, ama üçüncü parti uygulamalarla yapılabilir. Log yok, ama yine üçüncü parti uygulamalarla mümkün. İşte bu da Android’in açık kaynaklı yapısının nimeti. :)

Şu anki kullandığım cihazda yurt dışı zaten ve 2 sefer IMEI atıldı baskada atılmadı ama bir daha bu yüklerin altına girmem açıkçası.

Hocam ben 14 alacağım herhalde yarın olursa bir kuzenimle de konuşurum ama 14 de kronik ısınma sorunu vardır herhalde.
Tekrar dediğim gibi, karar sizin. Cihazınızı aldıktan sonra buraya bilgilendirmeyi unutmayın. Hayırlısı olsun diyelim. Isınma konusu ise neredeyse tüm iPhone cihazlarda mevcut. Zamanla kullanım sırasında, özellikle yoğun işlem gerektiren durumlarda kendini gösterebiliyor.

Karar sizin, nasıl istiyorsanız öyle yapın. Kamera konusunda ise Samsung, iPhone cihazlardan geri kalmıyor, hatta bir nebze daha iyi bile sayılabilir. Apple'ın kendi telefonlarına kamera konusunda son zamanlarda getirdiği ekstra bir özellik yok. Neler geldi? 4K 120 FPS, 15 Pro Max ile log çekim gibi özellikler... Ama bunlar hangi normal kullanıcının işine yarayacak ki? Log çekim, profesyoneller için tasarlanan bir özellik. 4K 120 FPS ise ağır çekim olacak, film mi çekiyorsunuz?

Bir de şu var, iPhone 12, 13, 14 Pro Max modellerinde netlik ve telefoto kameranın değişimi dışında hiçbir fark olmadı. 13 ile prores geldi ama bunu da kim ne yapsın? Normal kullanıcının işine yaramıyor, sadece benim gibi fotoğrafçı ya da sinematografiye ilgi duyan kişilerin işine yarıyor. Eminim ki 15 Pro Max ve 16 Pro Max arasında da kamera farkı yoktur. Uzun vadede kullanma fırsatım olmadı ama 14 Pro Max ile karşılaştırınca büyük bir fark göremedim. Hep bir yazılım güncellemesi ile tonlar biraz iyileştiriliyor ve buna “yeni” diyoruz ya da diyorlar.

Asıl olay Apple'ın yazılım teknolojisinde bitiyor. Mesela, odaklama sistemi için lidar 3D sensör getirdiler. Ama fotoğraf konusunda lidar çok da iyi çalışmıyor. Samsung'un lazer odaklama sistemi ise Lidar'a göre resmen makine gibi çalışıyor. Bunu S24 Ultra'da çok iyi deneyimledim. Ayrıca, Samsung ve Apple'ın kamera sensörlerini genelde Sony üretiyor. Samsung bazen kendi ısocell sensörlerini kullanıyor ama çok devam ettirmedi sanırım.

Sonuç olarak, ben Samsung S23'ün kamerasını tercih ederim. Prores yok, ama üçüncü parti uygulamalarla yapılabilir. Log yok, ama yine üçüncü parti uygulamalarla mümkün. İşte bu da Android'in açık kaynaklı yapısının nimeti. :)

Tekrar dediğim gibi, karar sizin. Cihazınızı aldıktan sonra buraya bilgilendirmeyi unutmayın. Hayırlısı olsun diyelim. Isınma konusu ise neredeyse tüm iPhone cihazlarda mevcut. Zamanla kullanım sırasında, özellikle yoğun işlem gerektiren durumlarda kendini gösterebiliyor.

Prores ve log ne işe yarıyor bilmiyorum ama benim amacım bir manzara gördüğüm zaman bunu hemen telefonu çıkartıp çekmek ve en güzel kaliteyi almak video konusunda aynı ve sosyal medyaya yüklerkenki kalitenin aynı olması önemli.

Prores ve log ne işe yarıyor bilmiyorum ama benim amacım bir manzara gördüğüm zaman bunu hemen telefonu çıkartıp çekmek ve en güzel kaliteyi almak video konusunda aynı ve sosyal medyaya yüklerkenki kalitenin aynı olması önemli.

Alacağınız kalite, sizin çekim tarzınıza da bağlı bir durum. Sosyal medyaya yükleme konusunda ise Instagram, Samsung ve Apple ile anlaşmalı olduğu için kalite düşüşü yaşanmaz.

Pili önemli değil powerbank taşırım ama ısınma sorunumu var.

Ne demek pil önemli değil siz sinir hastası mı olmak istiyorsunuz hocam :D yapmayın kendinize bunu. Bir kere Pro olmayan modeli almak fukara işi resmen sadece elimde iPhone olsun diye alınan modeller base modeller. Telefoto kamerası yok telefonda yakınlaştırınca kumlanıyor resim çektiğin portre güzel çıkmıyor iPhone 13 resim konusunda özellikle hiç beğenmedim renkleri aşırı canlı gerçekliği yok. Ben size S23 alın demiyorum ama iPhone 13 alınca içinizdeki rahatlama kısa süre içinde acıya döner.

Ne demek pil önemli değil siz sinir hastası mı olmak istiyorsunuz hocam :D yapmayın kendinize bunu. Bir kere Pro olmayan modeli almak fukara işi resmen sadece elimde iPhone olsun diye alınan modeller base modeller. Telefoto kamerası yok telefonda yakınlaştırınca kumlanıyor resim çektiğin portre güzel çıkmıyor iPhone 13 resim konusunda özellikle hiç beğenmedim renkleri aşırı canlı gerçekliği yok. Ben size S23 alın demiyorum ama iPhone 13 alınca içinizdeki rahatlama kısa süre içinde acıya döner.

14 olsa.

Alacağınız kalite, sizin çekim tarzınıza da bağlı bir durum. Sosyal medyaya yükleme konusunda ise Instagram, Samsung ve Apple ile anlaşmalı olduğu için kalite düşüşü yaşanmaz.

Hocam acaba ıgden konuşsak sizle tabii sizde isterseniz. @mhrmincee

Hocam paramı basayım 17 yaşında param bu kadar ben ne yapayım bu kadar parayı bir telefona verdiğime bende şaşıyorum ama hevesim var içinde ve evet pil dert olmaz diye düşünüyorum çünkü yanımda powerbank ile gezerim ve 13 değil 14 alacağım telefoto nedir bilmiyorum ama telefoto 14'e var herhalde.

Son düzenleme:
Ben olsam iPhone alirdim seninle aynı durum sadece denemek görmek için. Farklı deneyimler iyidir, elinden geliyorsa az daha üstünü alabilirsin ama 13 de üzecek bir cihaz değil iOSu denemiş olursun ileride hangi işletim sistemini daha çok beğendiysen ona göre karar verirsin zaten dediğin gibi satması zor olmaz. Yaklaşık 4 aylık Xiaomi 13 kullanıcısı olarak yazıyorum şimdiye kadar hiç sorun yaşatmadı akıyor, neredeyse her açıdan(ön kamera gerçekten olmamış) premium bir cihaz olmasına karşın bir de Apple denesem diyorum fanboyluğa gerek yok iki tarafa da diğer işletim sistemini denemelerini tavsiye ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı