[Karşılaştırma] Pardus vs Debian

Pardus seviyesinde bir dağıtımı üretmek zor değil, çok fazla sürmez. Bir çok örneği olduğu için böyle bir şeye gerek yok. Ama buna son kullanıcı odaklı özellikler kazandırmak, Linux ve yazılım tecrübenizle doğru odaklı olarak süre alır. Bir de benim Linux dağıtımlarına yaklaşımım menşei ile bağlantılı değil.

Mesela Pardus gibi bir dağıtıma Nvidia Optimus desteği kazandırma, şu depodaki betiklerin üzerine bir GUI oluşturmaya bakıyor. wildtruc/nvidia-prime-select

Yazılımdan anlayan ve müsait olan birisi yapabilir.
Windows'a rakip olacak dağıtım benim imkansız sanırım. Neyse bende kendi çapımda son kullanıcı odaklı dağıtım yaparım.

@Said Nursi Hzretleri, Windows 10'dan performanslı birçok Linux vardır.
Windows 10'un avantajları;
Yeni teknolojiler ile uyumlu çalışması.
Uygulama desteğinin bol olması.
Ayrıca oyunlar, Windows 10'da daha verimli çalışıyor.
İstisna birkaç oyun Linux'ta güzel çalışabilir. Genele baktığımız zaman, Windows 10 daha avantajlı.

@Said Nursi Hzretleri, Windows 10'dan performanslı birçok Linux vardır.
Windows 10'un avantajları;
Yeni teknolojiler ile uyumlu çalışması.
Uygulama desteğinin bol olması.
Ayrıca oyunlar, Windows 10'da daha verimli çalışıyor.
İstisna birkaç oyun Linux'ta güzel çalışabilir. Genele baktığımız zaman, Windows 10 daha avantajlı.
İşte onu diyorum. Uygulama desteği vs. falan... Yoksa pek bir manası yok. Sıradan bir Linux dağıtımından farkı yok.

GTAV açmayan işletim sistemine işletim sistemi demem. 🪟
Forever Windows.

İlgilisi için faydalı, emeğine sağlık. :)
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

PARDUS

Pardus'un kendi kurucu aracı ile kolaylıkla kurulumu yapabiliyorsunuz. Ancak hâla Calamares kadar gelişmiş ve basit değil. Eğer direkt kuruluma geçerseniz Debian'ın karışık kurucusu ile karşılaşırsınız. Tavsiyem önce Live olarak başlatıp ardından kuruluma geçmeniz.

pardus1.png

pardus2.png

pardus3.png

pardus4.png

pardus5.png

pardus6.png
Keşke o Pardus Kurucu olsaydı...

Bu program Linux Mint Debian Edition'ın kurulum yardımcısı. Haydi bunda bir sıkıntı yok, Üzerine Pardus'un maskotunu ve altına "TÜBİTAK ULAKBİM" yazısını çakmakdan başka bir şey yapmamışlar. İnsan azıcık değiştirir, özellik ekler o da yok. Pardus'un tek adam akıllı uygulaması var o da Pardus Mağaza.

Bu değişir mi? Doğrusu bu biraz zor.

Son düzenleme:
Açıyor olması dışında sorun yok. :D

Konuya dönecek olursak bence Debian. Pardus XFCE kullanmasına rağmen boşta 1GB RAM kullanıyor ve bu çok saçma geliyor bana. Ayrıca Pardus'un kendi depoları çok yetersiz. Bir de neden tarihi eser gibi Linux çekirdeğinin 4.19 sürümünü kullanıyor ikisi de anlamış değilim.
Emin değilim ama sanırım kamu kurumlarındaki eski cihazlar kısaca eski donanımlar için olabilir.
5.10 mu ne olan sürümü de mevcuttu Backports olarak. Yeni donanımlar için daha uygun.

Pisi paket biçimi hiç olmamalıydı. Mesale pisi it plank yazardık deb uzantılı bir uygulama kurabilirdi. Aynı OpenSUSE zypper gibi RPM paketleri kurması gibi. Bence hala geç değil bu sefer pisi yerine altay adında bir paket yöneticisi olabilir mesale sudo altay install plank yazardık deb uygulamasını kurardı yine bence güzel olabilirdi ama benimki sadece bir fikir.

Nasıl OpenSUSE bağımsız taban deniyorsa.
Pardus içinde aynısı olabilirdi veya olabilir.
Yani .deb paketleri kurmak ve yönetmek için dpkg yerine pisi kullanılabilirdi demek istediniz. Doğrusu COMAR'ın bir kenara kaldırılmaması taraftarıydım. Çünkü SystemD'den kat ve kat daha hızlı çalışıyor. Bu kullanıcıların ilgisini çekebilirdi.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı