Kız kardeşimin sigara içtiğini öğrendim

ASSASSIN0147

Kilopat
Makaleler
1
Kız kardeşimin sigara içtiğini öğrendim. 15 yaşında özel okulda okuyor, lise 2. sınıf. Ne yapacağım bilmiyorum, abim ablam yok, daha önce demişti ki benim herhangi bir sırrımı söylersen kötü olur dedi. Dolaylı yoldan benimde sırlarımı herkese yayabilir, daha kötü şeyler olabilir. Annemiz ve babamız yıllar önce boşandı, annem arada içiyordu, nasıl öğrendim derseniz odasında gördüm, bazen kokular geliyordu, anlayamıyordum. Şimdi ne yapmalıyım? Babama söylemeli miyim? Kendi aramızda mı halledelim? Şok oldum resmen hala şoku atlatamadım. Önerileriniz nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
O yaşta hele de kötü bir arkadaş çevresi yaptıysa bırakmasının çok çok zor olacağını düşünüyorum.

Aslında şu durumda sorun içmesi değil zaten iş işten geçmiş. Gerçekten bırakmak istiyor mu? Hayır istemiyor muhtemelen.
Bazı ilaçlar olduğunu duymuştum. Kullanınca sigaradan tiksiniyormuşsunuz. Yani tedavi olmak isteyen bunun üzerine düşer. Ancak düşülüyor mu?

2-3 aydır adam gibi konuşmuyor benle babamla sadece dersler hakkında okul hakkında konuşuyor o kadar küfürbazlık var gibi şu aralar kardeşimde
Ergenlik havalarında diyelim kısaca. Arkadaşlarının havasına kapılmış olsa gerek, aile çocuğu olma biraz serbest ol, böyle süt çocuğu olma biraz özgüvenli ol laflarıyla gaza gelmiştir belki. Şimdi aile sözü dinlememek, asi olmak moda biliyorsunuz. Benimle aynı yaşta olmalarına rağmen daha hayatın ne olup olmadığını kavrayamayan, göstermesi gereken olgunluğu gösteremeyen çok kişi var tanıdığım. Küfürbazlık, sigara hiç iyi değil hele bu yaşta. Bu yaşta edinilen alışkanlıklar kalıcılaşıyor, bir şekilde kurtarmanız gerek kardeşinizi.

İşte istese bağırabilir, dövebilir ama yapmıyor. Dediğiniz gibi düşünüyordur elbette. Yani beni dövse bir anlamı olmaz, ama böyle demesi daha çok düşündürüyor insanı. Kişinin kendisine zarar, ailesine zarar çok lanet birşey ya.

Umarım olmaz ama öyle yılların olacak ki geçmişe bakıp keşke dayak yeseydim de o yanlışları yapmasaydım diye düşüneceksin.

O yaşta hele de kötü bir arkadaş çevresi yaptıysa bırakmasının çok çok zor olacağını düşünüyorum.

Aslında şu durumda sorun içmesi değil zaten iş işten geçmiş. Gerçekten bırakmak istiyor mu? Hayır istemiyor muhtemelen.
Bazı ilaçlar olduğunu duymuştum. Kullanınca sigaradan tiksiniyormuşsunuz. Yani tedavi olmak isteyen bunun üzerine düşer. Ancak düşülüyor mu?
Valla hocam içenin halinden içen anlıyor, gerçekten söylendiği gibi değil yani. Gerçekten bırakmak istesen bile insanı çileden çıkartıyor. İçinizde bir boşluk oluşuyor yani nasıl diyeyim size. Ramazan ayında oruçluyken önünüze koyulan buz gibi bir soğuk su gibi düşünün.

Yani bu hissi biliyor olmanız lazım gerçekten anlayabilmek için. İnternette tipler varya ''İradesiz insanlar, ikinci sınıf insanlar'' gibi laflarla içenlerle dalga geçen, yani içmemişsin, o pis bağımlılığın ne olduğunu bilmiyorsun ama iraden varsa bırakırsın diyorsun. İşte yok öyle bir şey. İradeyle olsa bugün şu Eroin bağımlıları hiç yardım almadan bırakabilirlerdi o illet uyuşturucuyu. Eroin krizlerine giriyorlar, eroin olmadan yaşayamıyorlar çünkü bir kere alışmışlar. Hatta 5-6 yıl içmedikleri halde sonra bir anda yeniden başlıyorlar. Bu maddelere boşuna ''Çok güçlü bağımlılık yapar'' demiyorlar, gerçekten istemekle bırakılsaydı keşke...

dayak bir çözüm değil

Dayağın çözüm olduğunu söylemedim ki. Yapılan hatalardan sonra geçmişinize baktığınızda keşke öyle olsaydı diyeceğiniz anlar olabilir diyorum. Yani isyan edeceksiniz bu duruma. Keşke elimi kolumu bağlasalardı da yaptırmasalardı diyeceksiniz anlamında söylüyorum.

Dayağın çözüm olduğunu söylemedim ki. Yapılan hatalardan sonra geçmişinize baktığınızda keşke öyle olsaydı diyeceğiniz anlar olabilir diyorum. Yani isyan edeceksiniz bu duruma. Keşke elimi kolumu bağlasalardı da yaptırmasalardı diyeceksiniz anlamında söylüyorum.
Teşekkürler daha önce anlamamıştım hala şoktayım

Umarım olmaz ama öyle yılların olacak ki geçmişe bakıp keşke dayak yeseydim de o yanlışları yapmasaydım diye düşüneceksin.
Daha yaşım genç, şimdi bırakırsam ancak kurtulurum ama ileride kurtuluş yok. İçtiğim sigara sayısı az zaten ve bıkmaya başladım artık içmekten, günde en çok içtiğim sigara sayısı 10 olmuştur şu son 3 yılda hiç bir paket bitirdiğimi hatırlamam günde. 5-6 Sigara belki içerim belki içmem. Ama bırakacağım ben bunu, bununla devam edersem dişlerim o berberde sıra bekleyen dayılar gibi olacak, iki merdiven çıkamaz hale gelicem. Kesinlikle böyle olmak istemiyorum...
Bir kere başladık artık iş işten geçti, ama geçmişi değiştiremem, o güne geri dönüp o sigarayı artık kırıp atamam geçti bir kere. Şimdi geleceğe bakmam gerek, hayatımı bir düzene sokup bu pislikten kurtulmam gerek. 39 gün içmemiştim yani sadece 39 günde bile o kadar kendime geldiysem 1 yılda bomba gibi olurum sanırım.

Valla hocam içenin halinden içen anlıyor, gerçekten söylendiği gibi değil yani. Gerçekten bırakmak istesen bile insanı çileden çıkartıyor. İçinizde bir boşluk oluşuyor yani nasıl diyeyim size. Ramazan ayında oruçluyken önünüze koyulan buz gibi bir soğuk su gibi düşünün.

Yani bu hissi biliyor olmanız lazım gerçekten anlayabilmek için. İnternette tipler varya ''İradesiz insanlar, ikinci sınıf insanlar'' gibi laflarla içenlerle dalga geçen, yani içmemişsin, o pis bağımlılığın ne olduğunu bilmiyorsun ama iraden varsa bırakırsın diyorsun. İşte yok öyle bir şey. İradeyle olsa bugün şu Eroin bağımlıları hiç yardım almadan bırakabilirlerdi o illet uyuşturucuyu. Eroin krizlerine giriyorlar, eroin olmadan yaşayamıyorlar çünkü bir kere alışmışlar. Hatta 5-6 yıl içmedikleri halde sonra bir anda yeniden başlıyorlar. Bu maddelere boşuna ''Çok güçlü bağımlılık yapar'' demiyorlar, gerçekten istemekle bırakılsaydı keşke...

Bir kez içip bir daha tövbe eden birisiyim. Arkadaşım içiyordu onu sonunda bıraktırabildim. Bana dua ediyor şu an :)

Bu konuda uzman birisi var. Onu dinlemiştim biraz olsun durumu biliyorum. Salt iradeyle olmaz elbette. İrade bırakmayı istemeye karşı duyduğun iradedir. Nasıl bırakacağını bilmezsen akıntıya karşı koyacağın irade bir yere kadar seni götürebilir. Sonra o akıntıya kapılıp başladığın yere hatta daha geriye gidersin.

5 6 yıl içmeyip yeniden başlayan birisi ne kadar vardır bilmiyorum. Ancak şak diye bırakanlar da var. Öyle diye herkesten bunu beklemek yanlış. Ancak 5 6 yıl sonra geri gelmesi çok çok zor. Hayatında büyük bir travma yaşadıysan belki olabilir.

Evet eğer herkesin içip statü anlamında gösteriş vs başka niyetlerle bu yapılıyorsa ikinci sınıf insan konumuna sokulması o kişinin bırakmasında bir etken olabilir. Düşün işe gireceksin başvuruyorsun ve form da sigara içip içmediğin soruluyor. Evet yazıyorsun. İçmeyen senin önüne geçiyor. Bu durumda senin sigarayı bırakmak için bir sebebin oluyor. Buna verilecek bir çok örnek olabilir.

Hiç bırakılmayacak bir meret olarak gösterilmesini doğru bulmuyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı