Korsan yazılım kullanmak için bahaneler

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Yegenim para yok yegenim. Şaka bir yana Single oyunları crack oynarım MP oyunları parayla alırım.

Tamam, hadi biz hiçbir şekilde korsan ürün kullanmayalım. Peki ya yaşı küçük arkadaşlar? Bu ülkede bırak oyuna para vermeyi, daha internetten alışverişe namusunu savunur gibi karşı çıkanlar var. O ebeveynlerin çocukları oyun oynamasın zaten, gidip Youtube ve TikTok gibi platformlarda vakit geçirsinler değil mi? Çünkü öyle olunca Dünya'ya daha faydalı olacaklardır kesinlikle. Sonra da bu ülkenin gençleri/çocukları niye böyle diye konular açarsınız artık.

Bence korsan kullanımın en büyük sebeplerinden birisi firmaların yerel fiyatlandırma yapmaması.
CDPR yapıyor mesela; Witcher 3 wild hunt Amerika'da 40 dolar, Türkiye'de 10 dolar.
Amerika'daki asgari maaş 1600 dolar, Türkiye'deki asgari maaş 400 dolar.

Bende birkaçını korsan indirmiştim geri indirimlerde çoğunu satın aldım.
Önceliğim indie oyunlar oldu, ondan sonra diğer oyunları aldım.
Tabii alamadığım bir tek Crysis oldu, indirime girmiş Crysis trilogy, kış indirmi 5'in de bitiyor benim burs 8'inde yatıyor. Annem "olsun, zaten millet korsan kullanıyor, niye Crysis'e 100 lira veriyorsun parayı çok mu buldun" dedi ama ben yine de alacağım. Kavga ettiğimiz oluyor , ben 15 yaşındayım mesela , daha ekonomik özgürlüğüm yok.
Büyük ihtimal bahar indirminde alacağım.

Bu arada ücretsiz alternatifler için araştırın:
Photoshop:GIMP,Paint.Net,krita.
Vegas Pro, After Effects: Black magic DaVinci Resolve.
Substance: Öğrenci iseniz ücretsiz.
Vl Studio: Lmms, famitracker(8 Bit için)
Maya: Blender.
Office: Openoffice, freeoffice.
Liste böyle uzar, üşenmeyin araştırın.

Tamam bir canlandırma yapalım. (Bu arada tamamen hayalidir. Beni veya bir arkadaşımı yansıtmaz0 Program örnektir.)
Geçen yıl üniversiteden mezun olan bir tasarımcı düşünelim. İş bulamadı. Ve yeteneğinin körelmemesi için çalışması lazım. Unutmayın kişinin herhangi bir geliri ve üniversitenin verdiği yazılım yok. Bu kişi Maya yazılımını kullanıyor olsun. Adam yıllık yaklaşık 15000₺'yi geliri yokken nasıl verecek? Ve yaptığı şey yeteneğini köreltmemek. Ayrıca korsan çalmak değildir. Kopyalamaktır.

Tamam, hadi biz hiçbir şekilde korsan ürün kullanmayalım. Peki ya yaşı küçük arkadaşlar? Bu ülkede bırak oyuna para vermeyi, daha internetten alışverişe na musunu savunur gibi karşı çıkanlar var. O ebeveynlerin çocukları oyun oynamasın zaten, gidip YouTube ve TikTok gibi platformlarda vakit geçirsinler değil mi? Çünkü öyle olunca dünya'ya daha faydalı olacaklardır kesinlikle. Sonra da bu ülkenin gençleri/çocukları niye böyle diye konular açarsınız artık.

Kanka sana bir örnek vereyim forumda bazı *'ler yapıyor bunu.(İsim vermeyeceğim).

Adam yaşı 12 GTA San Andreas indirmek istiyor ailem izin vermiyor diyor.

Forumdaki insan oğulları:

Oyun pegi 18 ailen izin veriyor mu?

Kanka sana bir örnek vereyim forumda bazı *'ler yapıyor bunu.(İsim vermeyeceğim).

Anlamadım.

Keşke biraz açsaydın, satın almak mı istiyor yoksa korsan indirecek ama ailesi oyun +18 olduğu için mi izin vermiyor?

Korsan yazılım kullanmak yerine açık kaynak ve ücretsiz alternatiflerini kullanabilirsiniz.
Kimse sizi korsan kullanmayın veya kullanın diye zorlayamaz ayrıca.
Korsan yazılım kullanmayı somut bir şey çalmaya da benzetemezsin. Bir otomobil üretilirken belirli bir üretim kapasitesi vardır, her bir ürün için masraf vardır. Yazılım bir kere tasarlanır ve üretilir. Sonradan geliştirilir, açıkları kapatılır. Korsan kullanıcıları geliştirmelerden veya resmi destekten faydalanamaz.
Oyun oynayacaksam da yine aynı şey, isteyen korsan edinir. Yine bazı hizmetlerden faydalanamaz.
Ayrıca erişmemin neredeyse imkansız olduğu eski oyunları neden emülatörde oynamayayım ki?
Şirketler tüm yazılımlara bir şekilde DRM (Digital Restrictions Management, Dijital kısıtlamalar yönetimi) koyuyorlar. Müziklere bile DRM koyuyorlar. Bu demek ki aldığın müzik veya oyun senin değil. Aldığın servise ait. Servis isterse oyununu veya müziğini haber vermeden silebilir. Servisi kullanmadan kendi paran ile aldığın ürününü kullanamıyorsun. (Apple bunu en çok yapan şirket)
Böyle bir durumda parasını vererek aldığım şeyin neden bir korsan kopyasını edinmeyeyim ki?

DRM hakkında daha fazlasını öğrenmek isterseniz:

DRM kullanmayan servisler:
https://www.gog.com/ (Ayrıca GOG'un sahibi CD Projekt RED'dir, yaptığı oyunların da DRM içermeyen sürümleri bulunur.)

Özgür yazılımlar listesi:

İhtiyacın varsa satın alacaksın kardeşim. Senin arabaya ihtiyacın olduğunda çalıyor musun? Bu hırsızlık değil diyor bir de. Neymiş başkasının malına el koymuyormuşuz. Sen ücretli bir şeyi ücretsiz bir şekilde elde ediyorsan bu hırsızlıktır kardeşim anlıyor musun? Param yok diye bir bahane yok. Kullanmayacaksın madem ki paran yok. Ücretsiz alternatifleri kullan.
Bu işleri/programları öğrenmek isteyen öğrenciler ne yapsın kankam? Öğrenmesin değil mi? Hırsız olmasınlar tabii. Sonra vay efendim Türkiye'de niye hiç adam akıllı tasarımcı, yazılımcı yok. Çok güzel. En azından hırsız olmazlar. Sen sanıyor musun ki Türkiye'de bir genç babasına "Baba ben tasarımcı olmak istiyorum ama bu programı kullanmam için yıllık 15 bin lira lazım." dediğinde çıkarıp verecek?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı