Korsan yazılım kullanmak için bahaneler

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bedava olan oyuna para yatırıp ucuz olan oyunlara da "oyuna para mı verilir?" diyenleri anlamıyorum. Korsan kullanabilirler ama bu dediğimde mantık bile yok :D
Dostum biraz sinirlenebilirsin ancak 10 TL'lik bir oyuna bile para vermem diyor ve adeta oyun yapımcılarını "enayi" yerine koyuyor. Yani kendi ağzıyla enayi diyor. Parayla oyunu satın alanlara da enayi muamelesi yapıyor :/

Arkadaşlar; korsan oyun, uygulama vesaire yazılımlar hakkında sürekli birileri tartışıyor. Ben de tartışıyorum fakat anlatmak epey zor oluyor kimi insanlara. Bunun üzerine tane tane herkesin anlayabileceği şekilde düşüncelerimi anlatmaya karar verdim.

Özellikle korsan deyince sadece emek hırsızlığı sananları ve "asgari ücretle geçinen adam nasıl oyuna 300 TL versin" diyenleri görünce kan beynime sıçrıyor.

1) emek hırsızlığı nedir?

Bir kişinin, üzerinden gelir elde etmediği ürününü, sanatını, fikrini, kodunu, ödevini çalmak emek hırsızlığıdır. Bunun dışında, satıp para kazandığı şeyleri (dijital ortamda bile olsa) çalmak bildiğiniz sözlük anlamıyla hırsızlıktır. Hiçbir dinde yeri olmadığı gibi, yasalarda da yeri yoktur. Dükkandan mal çalmaktan, kasadan para çalmaktan zerre kadar farkı yoktur.
1.a)
evet korsanlık hırsızlıktır. Ücretli oyunlar, programlar, yazılımlar birer üründür. Bir insanın/ şirketin gelir elde ettiği ürünü ıllegal yollarla, kaçak olarak kullanmak hırsızlıktır. hırsızlık. bu kelimenin ne kadar çirkin olduğunu anlatmama gerek yok diye düşünüyorum. Korsanlık emek hırsızlığı değil, ürün çalmaktır. Dinlerdeki kul hakkı bir yana, felsefi ahlak açısından etik değildir, kanunlarla da yasaklanmıştır.

2) asgari ücret, dolar kuru, bi' oyuna o kadar para verilir mi?

Kıymetli dostlarım! Siz çıldırdınız mı? Bu cümleleri nasıl rahat rahat kurabiliyorsunuz anlamıyorum. hiçbir sebep, ne ürünün fiyatı, ne sizin ekonomik durumunuz, ne satıcının kötü biri olması ,7 yaşın altında olmadığınız sürece, hırsızlık yapmayı haklı çıkarmaz.

2.a)
bazen Nike'ın çok şahane ayakkabılarını beğeniyorum. 500-600 lira. Asla şunu demedim: "Abi ben öğrenciyim 500 lira zaten aylık bursum nasıl alayım bu ayakkabıyı ya dükkana girip çalacağım. Napayım dolar kuru böyle olmasaymış." Ne kadar abes olduğu zaten fark ediliyor değil mi?
param yok bu benim suçum değil,
Ekonomi berbat bu benim suçum değil,
Bir ayakkabının 600 lira olması benim suçum değil.
Bu sebeplerin hepsi kahrolsun.
Fakat hiçbiri ayakkabıyı çalmamı haklı çıkarmaz.

2.b) y
ukarıdaki örneği çeşitli ürünlere uyarlayıp (market ürünleri, giyim, yemek, altın gibi) en son oyunlara uyarlayarak kafanıza mantığın iyice oturmasını sağlayabilirsiniz.
Mesela düğün yapacaksınız, altın lazım. Paranız olmasa da, altın fiyatları almış başını gitmiş olsa da, kızın babası bir türlü insafa gelmiyor olsa da :) eğer mental olarak sağlıklı ve ahlaklı biriyseniz kuyumcu soymazsınız.

3) iki üç saat oynayıp bıracakıcam zaten, neden para vereyim?
Arkadaşlar, yapmayın. :) komik bir cümle bu.

Argümanlar genelde bu ve benzerleri oluyor. Aklıma gelenleri yazdım. Ancak,
"Evet ben korsan ürün kullanıyorum, yasal olmadığının farkındayım. Suçlu olduğumun, hırsızlık yaptığımın bilincindeyim. Yetkililer çok istiyorsa gelsin beni alsın." Deseniz artık size bir şey söyleyemem. O benim sorunum değil.
Sorunum yukarıda anlattığım gibi bu işi çeşitli bahanelerle haklı göstermeye, masumlaştırmaya çalışanlar. Yarın öbür gün ben de bu sektörlerden birinde çalışıyor olacağım. Kendi malımı, kendi hakkımı savunuyormuşum gibi düşünün.
Tartışmaya ve fikir alışverişine açığım.
Not: İnternetteki sitelerden dizi/film izlemenin de korsan kategorisine girdiğini düşünüyorum. Fakat bu epey detaylı, bulunamayan filmlerin olması gibi. Bu konuda da ayrıca fikir duymayı çok isterim.

Güzel kardeşim mesela Ubisoft adam yazsa internete AC Syndicate torrent diye milyonlarca site çıkar değil mi oyun firmaları istese bunları engelleyemezmi bilerek yapıyorlar zaten saıtş stratejisi oyunlarını tanıtıyorlar beğenen alır beğenen almaz diye anladın mı buna bilerek izin veriyorlar oyun firmaları mal değil ortada bir hırsızlık yok.

Para, ekonominin iyi olmaması, kurlar vs hikaye. Çoğu kişi "Beleş oynayabileceğim bir şeye neden enayi gibi para bayılayım?" diyor. Sorsan imzasındaki sistem minimum 10.000₺'dir.
Yalnız haberin olsun oyunları tatmin edecek bir kalitede oynatacak bilgisayarlar 8000 TL'den aşağı değil, bunun yanına bir de monitör falanda alacaksın. 8000 TL bilgisayarın mid-range olduğunu saymıyorum bile.

Birde şöyle bir durum var. Cezası uygulanmadığı için yaptıklarının kötü olduklarini görmüyorlar. İnternette, haberlerde görüyoruz tecavüzcu, katiller dışarda dolaşıyor. O zaman bunu yapmakta da sorun yok?

Para, ekonominin iyi olmaması, kurlar vs hikaye. Çoğu kişi "Beleş oynayabileceğim bir şeye neden enayi gibi para bayılayım?" diyor. Sorsan imzasındaki sistem minimum 10.000₺'dir.
Benim abim de maalesef böyle. 270 TL'lik oynamak istediği AC oyunu 40-50 TL ye düşmüş onu almıyor ve LoL gibi bir oyuna toplam 500 TL yatırdı. Parayla oyun satın alanlara da enayi gözüyle bakıyor.

Oyunlarda asla ve asla korsana bulaşmam fakat ayda yılda bir kullanacağım Office yazılımlarına neden 4 haneli rakamlar vereyim?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı