Linux neden bu kadar uğraştırıyor?

Ubuntu kullanıyorum kod (neovim kullanıyom çünkü bir eşşeğim) ve terminali için kullanıyorum açık kaynak olması customize etmek vs. keyif veriyor kod yazmayacak olsam muhtemelen kullanmam.
 
Böyle bir forumda böyle bir konunun açılması bambaşka bir saçmalık bence, yani bu hani felsefik bir şey bile değilken hele hele günümüzde bunu tartışmak bariz saçmalık, çünkü her şey ortada, karşılaştırmalarla hangi işletim sisteminin ne yönde iyi olduğu/önde olduğu vs. kolayca anlaşılabilir. Bunlara rağmen hâlâ böyle seviye düşürücü ithamlarla konu açanların hangi mantıkla açtığını anlamak imkansız. (Böyle bir konuyu bir Linux kullanıcısı da açsaydı aynı şeyi derdim yani mesele hangi işletim sistemini kullandığı değil.)
 
Linux çok uğraştırıcı aynı işleri Windows da rahatlıkla yapabiliyorken neden amele gibi Linux kullanıyorsunuz?
Öncelikle bir fan boy değilim ona göre yargılayım dediklerimi. Siz bir Windows'u Linux kadar özelleştirebiliyor musunuz? Bundan başlayalım. İlk olarak direkt amele gibi demeniz yanlış. Direkt bir yargıya varmışsınız ve soru soruyorsunuz ya sormayın yada direkt yargıya varmayın. Linux çok daha hafiftir. Buda dolaylı yoldan daha az kaynak tüketimine oradan daha az enerji tüketimine oradan da doğanın daha çok korunmasına kadar gider. Siz güncelleme filmi izlerken biz bilgisayarda takılıyor oluyoruz. Daha zevkli denemenizi tavsiye ederim ;) Linux da çoğu iş çoğu zaman daha kolay örneğin bir uygulama kurulumu. Siz bir ".exe"'yi internette arayıp virüssüz olanını bulup indirene kadar biz tek komut kullanıyoruz. Apt paket yöneticisi için" sudo apt install uygulamaadı" inanın çok daha kolay oluyor. Sistemi ve tüm Apt ile kurduğumuz uygulamaları güncelleyeceğimiz zaman direkt "sudo apt update && sudo apt full-upgrade" yazıyoruz bitiyor. Ayrıca bu komut çalışırken bilgisayarda çalışmaya devam ediyoruz.
 
Z-zor mu?
Windows kolay tabi canım sistemi kurduğumda iki saat sürücüleri kurmakla uğraşayım sonra eski donanımlarda bana sürekli sürücü sorunu yaşatsın (yazıcı vb.). Linux dağıtımlarında adam önüme koyuyor zaten sürücüyü? Ekstradan genelde bir şey kurmama gerek kalmıyor. (Nvidia hariç ki o bile aslında bir sürücü ile geliyor. Nouveau, ekran çözünürlüğü gibi şeyler tam performans olmasa bile çalışıyor. Sonradan sahipli sürücüleri kurmak çocuk oyuncağı zaten.) Açık kaynak yapısı sayesinde sistem çok daha güzel güvenli oluyor. Telemetri gibi sapır saçma şeyler yok. Çoğu yazılım açık kaynak olduğu için ücretsiz. Bir yazılım kurmak istediğimde Firefox diyelim gidip internete girip indirmekte uğraşmak yerine terminal üzerinden hızlıca kurabilirsin. Az kaynak kullanan bir yapısı var. Windows gibi iki saat bekleten güncellemeler yok. Windows 'a güncelleme geldiği zaman monitörü kırasım geliyor. Linux dağıtımlarında adam tık indiriyor tık kuruyor. Geniş bir topluluğu var. Hatalar çok daha hızlı çözülebiliyor. Kişiselleştirmede sınır yok zaten, ister mac os tarzı ister kendi tarzınızda bir sürü şekil verebilirsiniz. Stabil bir dağıtım seçtiyseniz hata neredeyse yok. Windows güncellemeleri ile sistem kimi zaman mavi ekranlar veriyor, kaynak kullanımı çok daha fazla artıyor. Antivirüs gibi bir ihtiyaç da yok... Diye uzuyor bu liste daha da sayayım mı? :D

Evet Windows kesinlikle daha kolay ve kullanışlı katılıyorum :) (!)
 
Bunun için:

images.jpeg
 

Yeni konular

Geri
Yukarı