Linux neden kullanılır?

Ilk kez kullanacak olan insanlara Fedora onerilmez. Fedora onerisini kim baslatti bilmiyorum ama Fedora bir kere Workstation kullanimi icin uygun. Spinlerini kurabilirsin evet ama onlar yeteri kadar stabil degil. En basinda zaten Fedora stabil bir dagitim degil. DNF kullanmasi kolay olabilir ancak codec kurulumunu bile manual yapmak gerekir, bagimliliklar RPM destegi olan dagitimlarda her zaman sorun haline gelmistir. Ornegin Zypper bile en basit paketin bagimliliklarini depoda bulunmasina ragmen yukleyemiyor, DNF zaten Zypper'dan ustun degil.

Endeavour'un ne ozelligini sevdiniz bilmiyorum da balon bir dagitim. Calamares installer + tema uygulanmis XFCE ortamini bulunduruyor, oyle pek kullanisli arac yok icerisinde. Arch iyi hos, AUR tarafi buyuk bir nimet gibi duruyor lakin oyle degil. AUR sadece Arch icin bir nimet, diger dagitimlarda bunun eksikligini hissetmemeniz lazim. Cunku diger dagitimlar ornegin RPM ve DPKG yoneticisini kullanan dagitimlar olmasa zaten AUR'daki paketlerin buyuk bir kismi olmazdi. Bu dagitimlar zaten son derece genis paket destegine sahip dagitimlar, cunku en basitinden Microsoft Edge'in bile RPM ve DEB icin official destegi var, Arch tarafina yok. Eger bir programin Linux destegi varsa oncelik olarak RPM ve DEB'e destegi var. Bu yuzden AUR'u yuceltmek sacmalik tamamen.

Mint onerilmesinin sebebi gelistiricilerinin tamamen son kullaniciyi hedeflemesi. Ben ilk defa Mint kullandigim zaman hicbir eksikligini hissetmemistim Windows'un. Destek tarafinda Türkçe forum sayfasi bile bulunan bir dagitim, Ubuntu'da oyle. Zaten forumu olmasa bile internet uzerinde milyon tane destek konusunu var bu dagitimlarin.
 
Ilk kez kullanacak olan insanlara Fedora onerilmez. Fedora onerisini kim baslatti bilmiyorum ama Fedora bir kere workstation kullanimi icin uygun. Spinlerini kurabilirsin evet ama onlar yeteri kadar stabil degil. En basinda zaten Fedora stabil bir dagitim degil. Dnf kullanmasi kolay olabilir ancak codec kurulumunu bile manual yapmak gerekir, bagimliliklar RPM destegi olan dagitimlarda her zaman sorun haline gelmistir. Ornegin zypper bile en basit paketin bagimliliklarini depoda bulunmasina ragmen yukleyemiyor, dnf zaten Zypper'dan ustun degil.

Endeavour'un ne ozelligini sevdiniz bilmiyorum da balon bir dagitim. Calamares installer + tema uygulanmis Xfce ortamini bulunduruyor, oyle pek kullanisli arac yok icerisinde. Arch iyi hos, AUR tarafi buyuk bir nimet gibi duruyor lakin oyle degil. AUR sadece Arch icin bir nimet, diger dagitimlarda bunun eksikligini hissetmemeniz lazim. Cunku diger dagitimlar ornegin RPM ve dpkg yoneticisini kullanan dagitimlar olmasa zaten AUR'daki paketlerin buyuk bir kısmı olmazdi. Bu dagitimlar zaten son derece genis paket destegine sahip dagitimlar, cunku en basitinden Microsoft Edge'in bile RPM ve deb icin official destegi var, Arch tarafina yok. Eger bir programin Linux destegi varsa oncelik olarak RPM ve Deb'e destegi var. Bu yuzden AUR'u yuceltmek sacmalik tamamen.

Mint onerilmesinin sebebi gelistiricilerinin tamamen son kullaniciyi hedeflemesi. Ben ilk defa Mint kullandigim zaman hiçbir eksikligini hissetmemistim Windows'un. Destek tarafinda Türkçe forum sayfasi bile bulunan bir dagitim, Ubuntu'da oyle. Zaten forumu olmasa bile internet uzerinde milyon tane destek konusunu var bu dagitimlarin.

Yani söz konusu dağıtımlar Edge açmıyor mu resmi şekilde? Benim için en önemli özellik Edge desteklenesi uygulama tarafında. Bu kadar detay işte de benim için en geniş uygulama desteği olan Mint oluyor. Özelleştirme kısmında ihtiyaç duyarsam da ileri noktaya taşımak mı benim için ideal olan? En çok kullanıcı Mint tarafında sanırım ve bu kullanıcı kitlesi herhalde bana daha çok benzer bu yönden de çözüm bulmam daha kolay olur gerçekten de.
 
Yani söz konusu dağıtımlar Edge açmıyor mu resmi şekilde? Benim için en önemli özellik Edge desteklenesi uygulama tarafında. Bu kadar detay işte de benim için en geniş uygulama desteği olan Mint oluyor. Özelleştirme kısmında ihtiyaç duyarsam da ileri noktaya taşımak mı benim için ideal olan? En çok kullanıcı Mint tarafında sanırım ve bu kullanıcı kitlesi herhalde bana daha çok benzer bu yönden de çözüm bulmam daha kolay olur gerçekten de.

Edge hemen hemen her Linux dağıtımında çalışıyor hocam. Onda bir sıkıntı yok. Mint geliştiricilerinin hedef kitlesi günlük kullanıcılar olduğundan sizin için yeterli olacaktır.
 
Anladım Mint uygulamaları geliştiriciler tarafından yayınlandığı için Mint en iyisi o zaman montun alternatifi günlük kullanım amaçlı dağıtımlardan önerdiğiniz var mı?
 
En basinda zaten Fedora stabil bir dagitim degil.
Fedora bleeding edge bir dağıtım değil. Eğer prerelease kullanmiyorsan pek çok dağıtımdan stabil. Workstation edition olması gündelik kullanıma nasıl uygun olmayan hale getiriyor? Bu ne kadar saçma çıkış. Netflix açınca çöküyor mu, ne bu? Adında Workstation var o yüzden gündelik kullanılmaz bu, tü kaka.(!)

Arch tarafina yok.
AUR (en) - microsoft-edge-stable-bin Hm hm. Anlıyorum. Stable binary yok, hm, evet. Ondan.
Cunku diger dagitimlar ornegin RPM ve DPKG yoneticisini kullanan dagitimlar olmasa zaten AUR'daki paketlerin buyuk bir kismi olmazdi. Bu dagitimlar zaten son derece genis paket destegine sahip dagitimlar, cunku en basitinden Microsoft Edge'in bile RPM ve DEB icin official destegi var, Arch tarafina yok. Eger bir programin Linux destegi varsa oncelik olarak RPM ve DEB'e destegi var. Bu yuzden AUR'u yuceltmek sacmalik tamamen.
Konuya sadece large scale app olarak bakıyorsan tabii ki önce RPM ve DEB var. Ancak rolling edge user developed applicationlar icin aynısı geçerli değil.
Calamares installer + tema uygulanmis XFCE ortamini bulunduruyor, oyle pek kullanisli arac yok icerisinde.
Ubuntu'da gelen kullanışlı aractan bahsetsene? Yada mintte? Nasıl kullanisli bir araç bekliyorsun onu da anlamıyorum. Update manager? Var. Kurulum sırasında istediğin DE'yi ve paketlerini seçme özelliği? Var. Bleeding edge olduğu için bir şeylerin yeni buildlerine erisebilecegin gibi, stable buildlerine de rahatça erisebiliyorsun. Aur'dan cekecegin herhangi bir paketin upstreamini kontrol edebilirsin. pacman daha detaylı ve anlasilabilir verbose sunuyor ve daha hızlı.
 
Kimisi güncellikten ötürü endeavour kimisi kararlılıktan ötürü Fedora diyor senin tercihin ne? Kararlılık daha önemli geliyor bana.
Fedora da yeterince güncel. Bunu güncellik hastası olan eski bir Arch Linux kullanıcısı olarak diyorum. Fedora güncelliği ve stabilliği aynı anda sunuyor. Kde spinini öneririm.

Anladım Mint uygulamaları geliştiriciler tarafından yayınlandığı için Mint en iyisi o zaman montun alternatifi günlük kullanım amaçlı dağıtımlardan önerdiğiniz var mı?
Mint Cinnamon kurup geçin. Arayüzü sayesinde size kolay gelecektir. Ben kullanmıyorum ama hata çözme aracı falan bile eklemişlerdi sanırsam.

Edge istemenizde özel bir neden var mı bilmiyorum ama Linux tarafında Firefox, Windowsta olduğundan çok daha performanslı. Copilot Firefox'ta çalışmadığı için bende Edge tarayıcı yüklü. Hatta şaşırdığım şey Firefox'un bile GTK yani Linux için arayüz, tema desteği olmaması ama Edge'nin Linux tema desteği olması. Linux'ta kurduğunuz tema ne ise Edge ona göre değişiyor. Bu Brave gibi farklı Chromium tabanlı tarayıcılarda da var.

Günlük hayatta neden fark ediyor? Denemek istersem bile neden bulamıyorum.
İnanın bana Windows'u kullanmak için de bir nedeniniz yok. Sadece alışık olduğunuz, ilk bilgisayar kullandığınızdan beri önünüze o koyulduğu için kullanıyorsunuz.

Benim Linux tarafında en sevdiğim şey paket yöneticileri. Evet Windows'ta da artık paket yöneticisi sistemleri var ancak Linux gibi yeterli değil ve asla öyle olamayacak. Kitlesi bu projelerin ilerlemesine ilgi gösterecek bir kitle değil.

Linux'ta eğer bir Nvidia kartınız yoksa genellikle sürücü sorunu yaşamazsınız. Bazı arkadaşlar kapalı kaynaklı sürücü gerektiren wifi, ethernete sahip ancak 100 kişiden 1'inde falan görülüyor bu.

İnanın bana günlük hayatta video izleme konusunda bile Windows için geliştirilmiş bir laptopta Linux'tayken daha iyi ses ve daha canlı bir ekranla izliyorum.

Temalar, kişiselleştirme. Bu benim asıl kullanma nedenim. Forumda kişiselleştirme ile alakalı bir sürü rehberim ve konum var. Yardım isterseniz ayrı bir konuda yardımcı olabilirim. Linux'ta kişiselleştirme seçenekleri bitmiyor. Ben bile her gün yeni bir şeyler öğrenmeye devam ediyorum.

Performans. Hem Windows hem de Linux üzerinde desteklenen bir oyun olan Minecraft üzerinden örnek vereyim. Windows'tayken 1.20.1 sürümünde shader ile 50 - shadersız 800 FPS alıyorum.
Linuxta aynı shader ile 90, shadersız 1000 FPS alıyorum. Bu performans farkı Linux'ta desteklenmeyen oyunlarda bile var genellikle. Linuxta oyun oynanmaz diyenlere de aldırmayın. Anti Cheat olan bazı online oyunlarda sorun yaşayabilirsiniz sadece ki anticheati Linux desteklemeyen Genshin Impact ve Roblox'u Windowstan daha iyi şekilde çalıştırabiliyorum. İkisi de online oyun. Hatta forumda rehberim var Genshin Impact'i linuxta çalıştırmak diye ve rehberde Windowsta yapamayacağınız ayarları gösterdim. Windows'un oyun konusunda övülmesi gereken tek nokta desteğin fazla olması. Linux'ta yapılabilecek ayarlar ve performans çok daha iyi. Millet CS2 ilk çıktığında optimizasyona söverken ben ve Linux kullanan arkadaşlarım "Optimizasyonda ne var ki?" diyorduk. Oyunu Windows üzerinde oynamayı deneyince anlamıştık optimizasyonun Windows sürümünde kötü olduğunu.

Linux çekirdeği üzerinde sisteminizde istediğiniz şekilde her ayarı yapabilirsiniz, hazır kernel kurabilir veya bir hazır bir kerneli sisteminize ve isteklerinize bağlı şekilde derleyerek kullanabilirsiniz. Windows ise böyle bir şans vermez. Sisteminizden tam performansı veya daha fazla güvenliği hiçbir yolla Windows'ta alamazsınız.

Emülatörler Linux'ta çok daha performanslı çalışıyor ve ben hem NES hem de PS emülatörleriyle çok içli dışlı biriyim.

Sanallaştırma. Zevkine farklı işletim sistemleri ve linux dağıtımları denemeyi seviyorum. Linux'ta sanal makine performansım Wİndows'a göre çok daha iyi. Beni asla üzmüyor.

Burada kendi kullanma nedenlerimi sundum. Eminim ki ilginizi çeken sebepler olacaktır. Aramıza hoşgeldiniz hocam. :)
 
Son düzenleme:
Günlük hayatta neden fark ediyor? Denemek istersem bile neden bulamıyorum.

Aslında cevabı çok basit bir soru.
Eski mesajlarını incelediğimde gerçekten senin Linux kullanman veyahut denemen için bir sebep göremiyorum.

Ayrıca buraya gelip bu tür bir konu başlığı açman için de bir gerekçe göremiyorum.
Niye açtın ki, basit cevablar için videolu sayısız yerli yabancı içerik mevcut.
Cidden merak edip cevablar almak isteseydin YouTube'da çok güzel basit kelimer ile anlatan içerik mevcut. Şimdi insanların teknik kelime ve içerikli yazıları için yorma kendini.
 
Aslında cevabı çok basit bir soru.
Eski mesajlarını incelediğimde gerçekten senin Linux kullanman veyahut denemen için bir sebep göremiyorum.

Ayrıca buraya gelip bu tür bir konu başlığı açman için de bir gerekçe göremiyorum.
Niye açtın ki, basit cevablar için videolu sayısız yerli yabancı içerik mevcut.
Cidden merak edip cevablar almak isteseydin YouTube'da çok güzel basit kelimer ile anlatan içerik mevcut. Şimdi insanların teknik kelime ve içerikli yazıları için yorma kendini.
Ben anlaşılır ve normal bir bilgisayar kullanıcısı ağzıyla anlattım hocam. Umarım dener ve sever.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı