Linux neden Windows'dan daha iyi?

Siz de gerçeği biliyorsunuz performans konusunda aman aman fark olmadığını. Bilgisayarı hesap makinesine çevirip "benim bilgisayarım performanslı" demekten farkı yok.

Aman aman fark yok evet, dağlar kadar fark var. Adam akıllı configure edilmiş bir sistemin performansı stock/custom Windows'u 10'a katlar.
Bir sürü de kanıtı bulunmakta, hatta ben bunu en iyisi @erengore ve @403976'a paslayayım.

Windows'u nerede 10'a katlıyor? Merak ettim gerçekten. Şu olmayan kanıtları sunsanız da görsek? Ama gerçekten iddia ettiğiniz gibi olacak. 10 kat.

Aynı bilgisayarda Windows'da CP2077'de 20 FPS alan bilgisayar 200 FPS alacak en az, Windows'da pili 2 saat giden bilgisayarın en az 20 saat gidecek aynı iş yükünde, günümüz benchmarklarında 10 kat fazla puan alacak en az, geekbenchde 2000 puan alan i5-8650u 20.000 puan yani M2 Pro'nun verdiği performansı verecek. Windows'da 100 Watt harcayan aynı işlemci 10 Watt harcayacak.

Bunlar benim iddiam değil, sizin iddianız. Linux'un Windows'u 10 kat geçebileceği tek konu kullanıcılarının egosudur. Bunu Linux kullanan birisi olarak söylüyorum.

Son düzenleme:

Çok özür dilerim.
O zaman Windows performansını x'e katlar diyelim.
x sayısını da @erengore ve @403976 ile beraber tanımlayalım.

Gerçekten lafın gelişini bu kadar abartmanız aşırı komik.

Hâlâ bu konular mı ya? Linux genel performans anlamında ve sunduğu özgürlükler anlamında gayet iyi sadece bunu demek ve yatıp uyumak istiyorum. KOnu zaten birkaç sayfa sonra kilitlenir.

Çok özür dilerim. O zaman Windows performansını x'e katlar diyelim.
x sayısını da @erengore ve @403976 ile beraber tanımlayalım.

Gerçekten lafın gelişini bu kadar abartmanız aşırı komik.
O zaman da büyük konuşmayacaksınız. Yaptığın şey hayal satmak, yalan söylemek. Hiç ironi falan kaçmaya çalışmayın, ben değilde başkası yutsaydı bunu aynı yalanı devam ettirecektiniz. Üste çıkmak veya sırf övmek için yalan söylemeyin. 10 kat çok absürt bir sayı. Ben x'e değer verecek olsam 1.10 derdim. En fazla 10% oynar. İki taraf için de.

10 kat değil fakat gerçekten performans farkı oluyor büyük ihtimal siz de denediniz ama yazmıyorsunuz sizi anlayamadım ben :/ kullanılan kernele, paketlere göre performans farkı olur genel olarak Windows'tan daha iyi burada kat demiyorum. Mesela RDR2 gibi bir oyunda 900p 50 60 arası alırken şu anda 55-67 arası alıyorum çok bir fark yok ama daha iyi sonuçta, OpenGL ve Vulkan oyunlardaki performans farkını söylemeye gerek yok bence 7-8 kere yazdım zaten. İŞlemci olarak bir sürü ayar yapabiliyorsunuz işlemciye ve bunları geri almakta bir o kadar kolay. Ek olarak Windows gibi arkada boş saçma işlemler yaparak sistemi boşa yormaz.

Performans artışının Linux'la alakası yok. NVIDIA'nın PRIME Render Offload için yaptığı sürücü bazlı performans kazanımlarından kaynaklı. Sürücünün marifeti, Linux'un değil. 470 gibi eski bir sürücüyü kurun ve tekrar test edin. 530'dan başlayarak sürücülerin changelog'una bakın. Şunu birkaç sürümde göreceksiniz;
  • Improved the performance of PRIME render-offloaded applications.

En iyi kerneli kullanıp bütün uygulamaları AVX2 gibi işlemcinin desteklediği komut setleri ile derlesen yaratacağı fark maksimum 10%. bu da FPS değil işlemci performansı. Oyunda 1 FPS belki etmeyecek. Ancak unutmayın ki açık kaynaklı yazılımları da Windows için de komut setlerini kullanabileceği şekilde derleyebilirsiniz. Linux'a özel bir şey değil bu.

mitigations=off ile daha fazla performans elde edilebiliyor ama bu bir optimizasyon değil, CPU'nun donanımsal güvenlik açıklarını çözen yamaları devre dışı bırakan bir girdi. Aynısını Windows'da regeditten yapabiliyorsunuz. Linux'a özgü bir şey değil bu.

Işlemciye ayar yapılabiliyor demişsin ama bu işlemci aynı işlemci. Linux'da yapıp Windows'da yapamayacağın hiçbir işlemci optimizasyonu yok. C-state ayarlamak, işlemcileri frekansa kitlemek, undervolt yapmak vs. Linux'a özgü bir şey değil bu.

Son düzenleme:

Eski sürücülüer düzgün çalışmıyor Windows ve Linux üzerinde NVIDIA'nın genel sorunu, Performans artışının nasıl alakası yok nasıl kernel farkını kaç sayfa önce anlattı @EldrithcWraith. Sen hala aynı şeyi savunuyorsun.

O dediğin parametre ekli olsun olmasın Windows'tan her zaman daha iyi performans alıyorsun.
İşlemci ayarlarından bunu anladıysan çok bir şey diyemeyeceğim. Yılda 1 mikrokod güncelleyen Windows'u savunmanız gülünç zaten.

Birkaç sayfa geri gidip okumak varken aynı şeyi tekrarlamanın manası yok :/ iyi geceler dilerim dostum.
Regedit'ten yapmana bile gerek yok Windows'ta çekirdek yalıtımı sanırsam o ayar zaten :/

O kadar şey sunmama rağmen FPS konusuna değinmeni de anlamış değilim ne yapayım senin için discordddan yayınmı açayım videomu çekeyim FPS için?

Bu konulara her seferinde aynı şeyi söylüyorum. Devasa FPS farkları yaratmaz Linux. Dahası Linux'un üstün olduğu alan genelde işlemci performansı olur. Windows ise sürücülere müdahaleye zararsız olarak daha açık. Ayar kısmını ise hem Windows hem Linux destekliyor. Boş saçma işlem diye bir konu da yok, çoğunluğun işine yaramayan işlemler var.

İşletim sistemlerine bel bağlamayın. Windows'un geride kalmış görünümüne karşın performansı, uyumluluğu daha yüksek. Linux ise donanıma özel ayarların yapılmasına imkan sağlayan bir sürüm. Öyle ki root dizinini kilitleyerek erişimi önleyip Windows'tan daha bunaltıcı bir alan bile üretmek kendi elinizde. Kıyas daha çok otomasyon vs kişisel müdahale üzerine kurulu. İkisinin de OS kıyasında net üstünlüğü yok bu yüzden.

Devasa fark yaratan şeyler belli OpenGL ve işlemci optimizasyonu. Boş saçma işlem zaten dediğimin aynısını farklı bir anlam verircesine yazmışsın .
Uyumluluğun yüksek olmasının sebebi zaten belli değil mi? RDR2 için örnek verdim zaten ortalama 7-8 FPS gibi bir değer arttı ben size "+60 FPS ARTTI OHA HEMEN Linux GEÇİN" demiyorum daha kullanışlı, performans ve genel kullanım için bana daha rahat geliyor. İşlemci ayarlarından kastım kernel üzerindeki intel/amd işlemciler için windowsda değiştiremediğin özellikler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…