Linux neden Windows'dan daha iyi?

Waylandda NVIDIA çok sorunlu çalışıyor zaten bilmem hiç denediniz mi? Şu Prime kodlarını girsem bile çok garip kasmalar yaşatıyordu.

Plundervolt ile data calindigini ilk defa duyuyorum. Linux optimize edildiginde Windows'tan daha iyi performans veriyor bu Phoronix'de defalarca kez karsilastirildi. Daglar kadar fark beklemeyin ama. Oyunlarin Linux'ta daha hizli calismasinin cevabi ise muamma su anda, zaten hepsi daha hizli calismiyor. Buyuk ihtimalle Linux'un Memory Subsystem'inin daha hizli olmasi sagliyordur bu durumu. Linux'un Windows'tan daha iyi olmasi sadece Linux'un Windows'tan daha hizli olmasi yuzunden degil tabii ki. Daha iyi oyun deneyimi isteniyorsa simdilik Windows secilmeli.

Mahremiyetle güvenlik aynı şey değil.
GNU/Linux'ta daha fazla güvenlik açığı var.

Plundervolt ile data calindigini ilk defa duyuyorum.
Bazı Intel işlemcilerde undervolt yapıldığında işlemci üzerinden normalde ulaşılamaması gereken bellek bölgelerinden veri kaçırabilmek mümkün hale geliyor. Gerekli bellek bölgelerine ulaşarak anahtarlar vs. çalınabilir. Proof-of-concept kodları var. Daha çok yeni işlemcileri etkilediğini ve çoğünlukla dizüstü serilerini etkilediğini bilmekte fayda var.

Cok dusuk bir ihtimal bu. Islemcinin stabilitesini azaltip SGX'in hata yapmasina sebep oluyorsun. Bunun icin zaten root yetkisine ihtiyacin var. Bir bilgisayar uzerinde root yetkisine sahipsen yapabileceklerin cok fazla zaten.

Yani bunun icin cok fazla ongereklilik var. Pentagon falan dusunsun Plundervolt'un potansiyelini. Kaldi ki kritik bilgileri internet erisimi olan bir bilgisayarda saklamak gibi bir aptallik yapmazlar. Anca Pentagonun icinde bir Rus cift ajani falan olmasi lazim ki bilgisayara fiziksel erisim saglasin, root sifresini bilsin falan Amerika ve Rusya yoneltilmis enerji silahlariyla bunlarin onlemini coktan aldi zaten. Cok fazla kullanim alani gormuyorum. Ancak aşırı paranoyaksan belki o zaman bir miktar psikolojik rahatlama saglayabilir undervoltu kapatmak.

İşlemci voltajını düşürünce Spectre'deki gibi veri çalınabilir hale geliyor işlemciden.
Bu o kadar da basit degil tabi.

Veriyi islemciden calmiyorsun bu arada, RAM'i okuyabilmeni sagliyor sadece. Tabii yazilan proof of concept kodu bunu %100 ihtimalle de gerceklestirmiyor. Kimbilir ayni kodu kac trilyon kere calistirman gerekli bunu saglayabilmek icin.

Son düzenleme:
O kadar güvenlik hakkında Windows'a veya başka bir yazılıma laf atarken sonrasında işinize göre "gereği yok", "paranoyak olan düşünsün" giib laflar kullanıyorsunuz. İki yüzlülüktür bu. O zaman Windows güvensiz vs. demeyin güvenliği işinize göre yorumlayacaksanız.
İşlemci zaten RAM'de verisini depolamıyor mu? Ne bileyim "bellek sızıntısı" denince o kadar gerilirken, sırf bunun için X sunucusu, systemd, sudo gibi çokca kullanılan sistemlerin daha basit alternatifleri üretilmedi mi? Kendi yayımladığı videolarda öyle "trilyonlarca kez" olmuyor.

Kim atiyormus o lafi? Kim demis Windows guvensiz diye? Demissem mahremiyete onem vermiyor demisimdir yalan mi soylemisim sence? Bu hakaret etmek icin bahane yaratmak degildir de nedir? Abicim gercekler seni ihya etmiyor mu? Illa hicbir fikrin olmayan konularda bir tarafindan attigin dusuncelere eyvallah mi diyelim? Ben sana bir sey soyleyeyim, kendini begenmis ve super bilgisizce kurdugun cumleler belki bu forumdaki insanlari etkileyebilir ama bana sokmez.

İşlemci zaten RAM'de verisini depolamıyor mu?
Islemciden veri calmak nedir ya? Ilk defa duyuyorum ondan sordum.

Kendi yayımladığı videolarda öyle "trilyonlarca kez" olmuyor.
LOL yayinladigi videolarda sadece islemciye hatali islem yaptiriyor, veri calmiyor yani.

Siradan bir masaustu kullanicisinin bu saldiridan korkmasi icin hicbir sebep yok, merak edenlerin bunu bilmesi yeterli.

Adam bilgisayarina uzaktan sizmis root olmus remote command calistiriyor sen RAM'i okur diye mi korkuyorsun? Bir insan hicbir fikrinin olmadigini daha iyi belli edemez. Bence sen sagdan soldan okuduklarini bu foruma copy/paste yapip kendine itibar edinmeye calisiyorsun. Ben yardimci olabilirim sana istersen. Madem diyorsun benden ego fiskiriyor. Bundan sonra yazdigin her gereksiz ve yanlis bilgiye benden bir begeni kardesim. Al itibarini gule gule kullan.

Son düzenleme:
Kendiniz söylüyorsunuz, duruyor olduğu gibi. Doğru yada yanlış olabilir dedikleriniz, benim sıkıntı ettiğim nokta bu değil. Demiş olmanıza rağmen dememiş gibi davranmanız.
"Yani Microsoft'un görünür kısımlarında güvenlik ile ilgili çok fazla silahı olmasına rağmen telemetrisi ve gizli backdoorlarıyla en güvensiz işletim sistemlerinden bir tanesi maalesef."
E, zaten bildiğim için cevap veriyorum, o'nun haricinde 10 kat/100 kat hızlı diyen. Dağlar kadar fark var diyen insanlara da illet oluyorum. Olmamasına rağmen öyle bir fark öyle anlatmalarına kızıyorum.
Islemciden veri calmak nedir ya? Ilk defa duyuyorum ondan sordum.
İşlemciden veri çalınıyor işte, bellekle işlemciyi çok ayırmak doğru mudur orasını bilemem.
LOL yayinladigi videolarda sadece islemciye hatali islem yaptiriyor, veri calmiyor yani.
Hatalı işlem yaptırmıyor, videoda rastgele çarpma işlemleriyle gösterilmiş. İşlemcinin farkı voltaj seviyelerinde hatalar oluşması ve bu hatalardan elde edilebilecek potansiyeli gösteriyor. Normal ya da belirli bir seviyeye kadar düşürülmüş voltaj seviyelerinde sorun yok, eşik aşıldığında hatalı çıktı veriyor. Bu hatalı çıktıyı kullanarak bellekte erişilmemesi gereken bölgelere erişilebiliyor. Videodaki örnekte AES anahtarı kısa zaman içinde elde edilebiliyor.

Adam bilgisayarina uzaktan sizmis root olmus remote command calistiriyor sen RAM'i okur diye mi korkuyorsun?
İkisi de ciddi açıklar ve olmaması gereken şeyler. Root olsa bile kod çalıştıramamasını veya veri okuyamamasını sağlayacak sistemler de mevcut. Linux'da AppArmor ve SELinux bunun karşılığı. Biri birisinin önemini azaltmaz, iki yanlış bir doğru etmez.

Burada bu şahıs siz oluyorsunuz sanırsam. Sağdan soldan elbette bilgi edineceğiz. Vahiy ile inmiyor. Ben sadece sağdan soldan okuduğum bilgiyi değil, uygulayarak elde ettiğim tecrübeyi de aktarıyorum. Bu ego değil, yanlış, eksik, out-of-date dağıtan, hatta abartanlara/uyduranlara karşı tepkidir. Yanlış bir bilgi verdiğimi düşünüyorsanız rapor sistemi de mevcut eğer ki çok önemsiyorsanız doğru bilgiyi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…