Linux nedir? Avantajları ve Dezavantajları

Her Şeyin Başı: İşletim Sistemi Nedir ki?
Şimdi, bilgisayarımızı açtığımızda karşımıza gelen o ekran, tıkladığımız programlar var ya kardeşim... İşte bunların hepsi, bilgisayarın beyni diyebileceğimiz bir "işletim sistemi" sayesinde çalışıyor. Tıpkı bizim bildiğimiz Windows, Apple bilgisayarlardaki Mac OS ya da telefonlarımızdaki Android gibi, Linux da böyle bir işletim sistemi.

Peki, bu işletim sistemi denen şey tam olarak ne işe yarar? Şöyle düşünün: Bilgisayarınızı açtığınız anda ilk o devreye girer. Kendini bilgisayarın hafızasına yükler ve sonra da içerideki bütün kaynakları (işlemci, hafıza, diskler vb.) yönetmeye başlar. Yani, biz kullanıcılarla o karmaşık elektronik devreler arasında bir tercüman, bir köprü görevi görür. Biz bir şey yapmak istediğimizde (mesela bir program açmak), işletim sistemi gider, gerekli kaynakları bulur, her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol eder ve isteğimizi yerine getirir. Kısacası, bilgisayarın içindeki tüm yazılımların birbiriyle kavga etmeden, uyum içinde çalışmasını sağlar.

Biraz daha detayına inersek, işletim sisteminin yaptığı bazı temel işler şunlar:

• Hangi işin ne zaman yapılacağını planlar (Görev Planlayıcısı).

• Bilgisayarın geçici hafızasını (RAM) yönetir (Bellek Yöneticisi).

• Diskteki dosyaların ve klasörlerin düzenini sağlar, onlara erişmemizi mümkün kılar (Disk Yöneticisi).

• Bilgisayarın internet veya diğer ağlarla iletişimini kontrol eder (Ağ Yöneticisi).

• Klavye, fare, hoparlör gibi cihazları yönetir (Girdi-Çıktı Servis Yöneticisi).

• Bilgisayarın güvenliğini sağlar, kimlerin erişebileceğini ayarlar (Güvenlik Yöneticisi).

• Ve tabii ki, bizim komut verebileceğimiz, sonuçları görebileceğimiz bir ekran, yani bir kullanıcı arayüzü sunar.

Sahneye Linux Geliyor: Nedir Bu Linux?
İşte Linux da, yukarıda saydığımız tüm bu görevleri yerine getiren, temelini UNIX denilen çok köklü bir işletim sisteminden alan bir işletim sistemidir. Ama onu Windows ya da Mac OS'tan ayıran çok can alıcı bir fark var: Linux, tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır.

"Açık kaynak kodlu" ne demek peki? Şu demek: Linux'un nasıl yazıldığı, içindeki kodlar herkes tarafından görülebilir. İsteyen herkes bu kodları alıp inceleyebilir, hatta eğer kodlama biliyorsa, kendi ihtiyaçlarına göre değiştirebilir, geliştirebilir. Yani, kapalı bir kutu değil, içi dışı bir bir sistem. Ve en güzeli, bunun için tek kuruş ödemeniz gerekmiyor; internetten indirip bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Linux denince akla gelen bir diğer önemli kavram da "Terminal" (bazen "Konsol" da denir). Hani filmlerde hackerların siyah bir ekranda hızlı hızlı komutlar yazdığını görürüz ya, işte o Terminal'e çok benzer. Linux'ta kullanıcılar birçok işini bu Terminal ekranına komutlar yazarak halledebilir. Bu, bazıları için müthiş bir esneklik ve kontrol sağlarken, bazılarına da ilk başta biraz ürkütücü gelebilir.

Linux Kullanmanın Güzel Yanları (Avantajları):
Peki, neden birileri Windows veya Mac OS gibi alışıldık sistemler yerine Linux'u tercih etsin?

• Bedava, Bedava, Bedava: En büyük artısı bu! Lisans ücreti yok, para ödemek yok.

• Özgürlük Senin Elinde (Açık Kaynak): Kodlama bilenler için bir cennet. İşletim sistemini kendi zevkine, ihtiyacına göre baştan yaratabilirsin.

• Virüslere Karşı Daha Güçlü: Linux sistemler genellikle daha güvenlidir. Çoğu zaman ek bir antivirüs programına bile ihtiyaç duymazsınız. Bunun bir sebebi, Linux'u hedef alan virüs sayısının az olması, bir diğeri de programları genellikle güvenilir kaynaklardan (repository) kurmanızdır.

• Bilgisayarın Hakimi Ol (Terminal Erişimi): Terminal sayesinde bilgisayarınız üzerinde çok daha derin bir kontrol sahibi olursunuz. Belki Windows'taki kadar renkli ve basit arayüzlerle değil ama, neyin ne olduğunu satır satır görerek, tam istediğiniz ayarları yapabilirsiniz.

• Kaya Gibi Sağlam (Stabilite): Linux'ta genellikle bilgisayarınıza siz istemeden bir şeyler kurulmaz, güncellemeler bile sizin kontrolünüz altındadır. Bu da sisteminizin daha kararlı çalışmasını, beklenmedik çökmelerin daha az yaşanmasını sağlar.

• Yazılımcıların Can Dostu: Eğer yazılım geliştirme ile uğraşıyorsanız, Linux size birçok kolaylık sunar. Mesela, kodlarınızı yönetmek için kullanılan Git gibi araçları Terminal üzerinden çok rahat kullanabilirsiniz. Hatta "Bash kodu" denilen küçük programcıklar yazarak işlerinizi otomatikleştirebilirsiniz.

• Sunucuların Tercihi: İnternet sitelerinin, büyük uygulamaların çalıştığı güçlü bilgisayarlar olan sunucularda genellikle Linux kullanılır. Dolayısıyla Linux bilmek, bu alanda size bir avantaj sağlar.

Peki Hiç Mi Kötü Yanı Yok? (Dezavantajları)
Elbette her güzelin bir kusuru olduğu gibi, Linux'un da bazı zorlukları olabiliyor:

• Terminal Aşkına (Bazen Mecburen): Bazen çok basit bir ayar için bile (örneğin ekran çözünürlüğünü değiştirmek) Terminal'e girip komut yazmanız gerekebilir. Eğer programlama veya komut satırıyla hiç aranız yoksa, bu durum başlangıçta sizi biraz zorlayabilir.

• Dikkat! Kırılabilir (Kritik Hata Riski): Terminal ile gelen o büyük kontrol, aynı zamanda büyük bir sorumluluk demektir. Eğer ne yaptığınızı tam olarak bilmiyorsanız, yanlış bir komutla sisteminize zarar verme, önemli dosyaları silme ihtimaliniz Windows'a göre biraz daha fazladır. Yani, bilgisayar sizi sizden koruyamıyor pek!

• "Bunun Sürücüsü Var Mıydı?" (Driver Problemi): Bilgisayarınızdaki her donanım parçasının (ekran kartı, ses kartı, Wi-Fi kartı vb.) Linux ile %100 uyumlu sürücüsünü (driver) bulmak her zaman mümkün olmayabilir. Linux'a geçmeyi düşünüyorsanız, önce donanımlarınızın Linux tarafından desteklenip desteklenmediğini araştırmanızda fayda var.

• Oyunseverler Biraz Üzülebilir: Maalesef popüler bilgisayar oyunlarının büyük bir çoğunluğu doğrudan Linux için geliştirilmiyor. Eğer sıkı bir oyun tutkunuysanız, bu durum canınızı sıkabilir.

Hangi Linux'u Seçsem? (Yaygın Dağıtımlar):
İnternette "Linux" adıyla anılan ama aslında birbirinden biraz farklı görünen ve davranan birçok "versiyon" bulabilirsiniz. Bunlara "dağıtım" (distribution) deniyor. En çok bilinen ve kullanılan bazı Linux dağıtımları şunlar: Mint, Ubuntu, Debian, Fedora ve openSUSE. Hepsinin temeli aynı Linux çekirdeğine dayansa da, görünüşleri, içerdikleri hazır programlar ve kullanım kolaylıkları farklılık gösterebilir. Ama unutmayın, hepsi temel olarak Terminal üzerinden yönetilebilir.

Son Söz:
Eğer yazılımla uğraşan biriyseniz, bilgisayarınızın üzerinde tam bir kontrol ve stabil bir ortam arıyorsanız, Linux size harika imkanlar sunabilir. Başlangıçta Terminal'i ve komutları öğrenmek biraz zaman ve çaba istese de, sunduğu esneklik ve güç bu çabaya değebilir.

Büyük ihtimalle ekran kartınızda Vulkan desteği yok. Çünkü Linux, çoğu oyunda Windows'tan daha iyi performans verir. Eğer Vulkan desteğiniz varsa.

Oyundan oyuna değişiyor ve çoğu Online oyunda Linux'ta oynanmıyor. Ne kadar triple a oyunlar çıktığı gün Linux'a da gelse indie ve daha küçük çaptaki oyunlar çıktığı gibi Linux'a gelmiyor. Linux oyun konusunda Windows'la kıyaslanamaz.

Oyundan oyuna değişiyor ve çoğu Online oyunda Linux'ta oynanmıyor. Ne kadar triple a oyunlar çıktığı gün Linux'a da gelse indie ve daha küçük çaptaki oyunlar çıktığı gibi Linux'a gelmiyor. Linux oyun konusunda Windows'la kıyaslanamaz.

Bu arada çıktığı günden gelmekten kastığım direkt yapımcıların kendisi getiriyor demiyorum tabiii ki.

Son düzenleme:
Boş zamanı olan, öğrenmeye açık olan, uğraşmayı seven insan Linux kullanabilir ama normal bir kullanıcı için bence Linux işkence. Hadi öğrenme kısmını kavradın diyelim oyunların çoğunda verdiği performansta iyi değil maalesef. Şahsi fikrimdir.
Gnome bence işkence değil. Kullanımı Windows'ta bile kolaydır. Görünümü de Windows 11'den bile şık, modern duruyor.

Sadece program eksikliği can sıkıyor.

Linux ile ilgili merak ettiğim bir şey var.
RAM bellek olmadan Linux çalışır mı, kullanılabilir mi?

Normal RAM yetersiz kalırsa diye swap alanı oluşturuluyor ama bu sistemi normal bir şekilde çalıştırmak için yeterli değil. Çalışır ama sistem istenildiği gibi çalışmaz. Belki tarayıcı açarken bile sorun yaşatır.

Şakadır, kısmen...
8lrdzv4qktye1.jpeg

Technopat Haberler

Geri
Yukarı