Manuel ve otomatik vites arasındaki fark

Sen direkt olarak bu duruma yanlı olarak bakıyorsun, işin öteki markaları ve şanzımanlarını göz ardı ederek bir yorum yapıyorsun.
Ben öyle biri miyim? Kırılıyorum ama.

tek bir markayı hedef almana gerek yok.
Kendim para verip almadığım sürece markayla aramda sorun yok. Denk gelince VW'yi büyük bir keyifle kullanıyorum, alıp veremediğim yok kendisiyle. :D
Her sorunda bir servet harcatan şanzıman tipi sandığınız kadar yüksek hata oranlarına sahip olsaydı 10 yıllık bu tip şanzımanlı araçlardan bu kadar fazla trafikte dolaşıyor olmazdı.
Bunun sebepleri başka. Mercedes, BMW, Audi gibi üçlü ölüme parası yetmeyenlerin ilk tercihi VW oluyor. VW de istisnasız çift kavrama kullanıyor. Yani VW 2 şanzıman seçeneği sunsa kim çift kavramayı seçer merak ediyorum.

NOT: Fanboyu olduğum tek bir marka bile yok, Boeing dahil. Boeing'i sadece karakteristik uçakları için seviyorum, yoksa ne kadar şerefsiz bir firma olduğunu en iyi ben biliyorum.

Ben öyle biri miyim? Kırılıyorum ama.
Normalde öyle olmadığın için diyorum zaten.

Bunun sebepleri başka. Mercedes, BMW, Audi gibi üçlü ölüme parası yetmeyenlerin ilk tercihi VW oluyor. VW de istisnasız çift kavrama kullanıyor.
Anlatmak istediğim konu şu; çok uzun yıllar önce satın alınmış çift kavramalı şanzımanlardaki hata oranları bile aslında genel kullanıcı kitlesi içinde makul düzeylerin sınırında kalıyordu. Bu tip şanzıman çoğu sorununda serviste bir servet bıraktırır, hata oranları sanıldığı kadar yüksek olsa bu kadar yıldır kullanıcıların hepsinin sorun yaşaması gerekirdi. Bu durumda da her sorunda servet bıraktıran bir şanzımana sahip 10 yıllık arabaların sayısı trafikte bu kadar fazla olmazdı. Büyük çoğunluk bu şanzımanları sarf malzemesi olarak görebileceğin baskı balata değişimi hariç masraf yapmadan yıllarca kullanabiliyor.

Yani VW 2 şanzıman seçeneği sunsa kim çift kavramayı seçer merak ediyorum.
Ben seçmem, net diyorum. :D Tork konvertör gibi hata oranı daha düşük bir şanzıman tipi varken performanstan ve biraz da yakıt tüketiminden fedakarlık edebilirim.

Sorum kisa ve net olacak.
Manuel vites aracın otomatik vites araca göre artısı nedir?
Otomatik vites sizin yerinize değiştirir vitesleri. Her yönden daha iyidir.
Aracını temiz kullanıp DSG'den şikayetçi olan kimse duymadım. Parça pahalılığıysa, VW'in her alanı için var.

Bunun dışında otomatik şanzıman mantığı değişiyor artık. Ama insanımız bir türlü anlayamıyor. Fiyat farkı fazla olmasa otomatik bir aracı manuel araca tercih ederim, hele ki İstanbul gibi bir yerde.
8 senedir Jetta kullanıyoruz ve bir tane bile sorun çıktığınız görmedim.

Manuel vites çok daha bilindik ve çok daha az karmaşıktır. Tamiri kolay ve ömrü uzundur. Kullanımı zordur. Vites geçişleri yavaştır(günlük hayatta spor kullanım haricinde etkisi yoktur.).

Otomatik vitesi ikiye ayırmalıyız.

Gezegen dişli olanlar karmaşıktır ve tamiri zordur. Ömrü nispeten kısadır. Ilk çıkan otomatik vitesli araçlar bunu kullanır. Performans konusunda iyi değildir ve verimi düşüktür. Vitesleri kendi değiştirmesinin haricinde avantajı yoktur. Günümüzde neredeyse kullanılmamaktadır.

Otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar günümüzde en çok tercih edilen otomatik vitestir. Temel yapı olarak manuel ile aynıdır ancak arkasında bilgisayar beyni vardır. Çok hızlı ve kayıpsız vites geçişleri sağlar. Doğru kullanıldığında yakıt ekonomisi sağlar. Karmaşık yapısı tamirini zorlaştırmaktadır. Çok uzun ömürlü değildir.

Otomatik vites sizin yerinize değiştirir vitesleri.
Tüm sırrı bozdun be.

@Yararsız Üye Herkese göre değişken konular işte. Audi A4 2.0 da çok hoşuma gidiyor ama şanzıman yüzünden almak yemiyor, BMW 3 (her ne kadar kitlesi bozuk olsa da) varken değmez diyor insan.

Neden kahkaha emojisi koyduğunuzu da anlamadım. Cidden basit bir bilgi vermek sizin için alay konusu mu?
Cidden basit bir emoji sizin için bu kadar büyütecek dert konusu mu? Tamam geri alıyorum, pardon beyefendi hazretleri.

Audi A4 2.0 da çok hoşuma gidiyor ama şanzıman yüzünden almak yemiyor.
S Tronic ve DSG çok benzer şanzımanlar ancak Audi premium tarafında olduğu için basit hata oranları daha düşük şanzımanda. Yalnız mekatronik arızası oranı biraz korkutabilir.

BMW 3 (her ne kadar kitlesi bozuk olsa da) varken değmez diyor insan.
BMW pek sevmediğim hatta son araba alma maceramda 3 farklı aracını da denedikten sonra fikrimin daha da aynı olduğu bir marka yalnız 3 serisi her zaman o sınıfın en iyi 2 aracından biri. O kadar param olsa ben de düşünürdüm açıkçası.

@Jira Senin için buldum. :D

Screenshot_1.png

Son düzenleme:
Cidden basit bir emoji sizin için bu kadar büyütecek dert konusu mu? Tamam geri alıyorum, pardon beyefendi hazretleri.
Hocam ne bu tripler? Beyefendi hazretleri falan? Cidden bu kadar ego sahibi misiniz? Abartmış olabilirim ancak herkesin alay etmek için bu kahkahayı kullanmasından bıktım.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı