Masaüstü olmadan Linux kullanmak

mertgkdmr

Picopat
Selamlar. No-Desktop kullanımına geçmeyi düşünüyorum. Sadece Windows Manager ile kullanmayı düşünüyorum yani. Ancak maalesef aşırı bilgi sahibi değilim. İ3wm, Hyprland gibi seçenekler arasında kaldım. Sadece Windows Manager ile nasıl kullanabilirim?

Arch Linux kullanıyorum, depolarda var mıdır ilgili WM'ler? Yoksa derlemeli mi kurmamı önerirsiniz? (Arch Linux kategorisine taşımayın moderatör arkadaşım.)

Masaüstü kullanmadan da Linux kullanılabilir. Çoğu pencere yöneticisi depolarda bulunur. i3 Xorg ile çalışır, sway isimli bir Wayland karşılığı da bulunur. Hyprland görünümden feda etmemeyi amaçalayan bir Wayland dizgileyicisidir. Bir bar ve başlatıcı ekledikten sonra da kullanabilirsiniz.

Performans icin istiyorsaniz gerek yok. Eglence, ogrenmek ve uzun vadede verimlilik amacliyorsaniz kullanmak iyidir. Masaustu ortami ile birlikte gelen cok temel seyler (ses, ekran parlakligi degistirmek, network ayarlari, uygulama baslatici, bildirimler) bile hazir gelmeyeceginden biraz emek gerekiyor.

Bence Openbox kur. Paketin adının Aur'da da openbox olması gerek.
Pek ona sıcak bakmıyorum ya. :(
Hyprland'i çok beğenmiştim. Hyprland'i öneririm, sway'de güzeldi ancak performans açısından farkı yoktu ve sanki Hyprland biraz daha iyi gibiydi.
Harika zaten ya. Ben de işte yakın zamanda deneyeceğim gibi. Hiç WM kullanmadım neredeyse.

Performans icin istiyorsaniz gerek yok. Eglence, ogrenmek ve uzun vadede verimlilik amacliyorsaniz kullanmak iyidir. Masaustu ortami ile birlikte gelen cok temel seyler (ses, ekran parlakligi degistirmek, network ayarlari, uygulama baslatici, bildirimler) bile hazir gelmeyeceginden biraz emek gerekiyor.
Biraz öğrenmek, biraz yeni deneyimler sebebiyle hocam.

Nasıl gelmiyor, ben şimdi repodan hyprland paketlerini çektiğimde yüklenmemiş mi olacaklar bağımlılık olarak?

Opsiyonel bağımlılıklar diye de mi gözükmez?

Nasıl gelmiyor, ben şimdi repodan hyprland paketlerini çektiğimde yüklenmemiş mi olacaklar bağımlılık olarak?
Bagimlilik olmasiyla alakali degil. Bu tarz seyler de aslinda birer yazilim ve desktop environment'lar kendi yazilimlarina sahipken window manager'lar bunlara sahip degil. Bunlara uygun programlar yuklemeniz gerekiyor.

Mesela ekran parlakligi icin light ve brightnessctl adinda iki yazilim var benim bildigim. Birisini yukleyip window manager config dosyanizdan parlaklik arttirma ve azaltma tuslarina gerekli komutlari bindsym XF86MonBrightnessUp exec brightnessctl set 5%+ gibi atiyorsunuz.

Biraz ugrastirici hatta bazen sinir bozucu olabiliyor ama cok sey ogreniyorsunuz. Ve konfigurasyonunuzu tamamladiginizda verimliligi ciddi arttiriyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı