Meslek lisesi vs fen lisesi

Sen ne istiyorsan onu yap, ama benim fikrim eğer bu devirde geleceğini düşünüyorsan Fen lisesine oradan da düzgün bir 4 senelik üniversiteye gidersin, yoksa ileride "keşke" deme ihtimalin çok yüksek.

Meslek liselerine genelde daha "serseri" kafası kişiler gidiyor, %100 herkes tabi böyle değil ancak çoğunluğu bu şekilde.
kesinlikle puansız meslek liselerinin hepsi böyle
Başlıkta belirttiğim gibi hangi liseyi tercih etmeliyim ailem bizce meslek lisesine git diyor çünkü babamın sanayide kendine ait bir dükkanı var ve oturduğum ilçenin en tanınmış esnaflarından biri. Bu yüzden hazır düzene kon diyorlar ama karar senin diyorlar. Çok arada kaldım derslerim çok iyi demesek de güzel. Her yıl okulda dereceye girerim bu yüzden fen lisesine gidesim var fakat ders çalışmayı sevmediğimden dolayı fen lisesi biraz soğuk geliyor ve fen lisesinden çıktıktan sonra iş bulacağım meçhul bu yüzden çok kararsızım.

Hocam puansız bir meslek lisesine gitmek gerçekten berbat eğer fen lisesini yazabiliyorsan fen yaz veya puanlı meslek lisesi yaz ama ödev için hayatından olabilirsin puansız mesleklerde serseriler olur.
 
Meslek açısından konuşacaksak ki konu öyle görünüyor, bana kalırsa artık self-taught yani kendini eğitme mevzusu daha önemli.

Şu anda 11. sınıfta meslek lisesinde bilişim teknolojileri bölümü okuyorum. 9. sınıftan beri kendimi programlamada geliştirdim, pandemi başladığından itibaren okulu komple saldım. 10. sınıfı 51 ortalamayla bitirdim fakat sana salmanı önermem OBP'ye çok etki ediyor, o konuda pişmanım. Şu anda bir mobil oyun stüdyosunda çalışıyor ve prototipler geliştiriyorum. Yazdan itibaren ise meslek lisesinde zorunlu olduğu için bir mobil uygulama startupında yüksek ihtimal Full-stack developer intern olarak staja başlayacağım. Tanıdığım birkaç fen liseli ise normal ders çalışmaktan başka bir şey yapmıyorlar gördüğüm kadarıyla. Günümüzde Türkiye'de eğitim kurumları öyle bir hale büründü ki adam sırf fen lisesine ya da üniversiteye güzel maaşlı bir meslek edinmek için gidiyor. Ancak açıkçası ister meslek lisesinde ister fen lisesinde ol iş sende bitiyor çok yoğun gece gündüz demeden bi' çalışmayla kendini yetiştirme bekliyor seni. Bu arada teknik bölümde de okumuyorum ben. Yazın staja erken başlayıp 12. sınıfta haftada 3 gün devam edeceğim. Mezun olduğumda ise meslek liselileri ek kontenjanla alan teknoloji fakültelerinden (mühendislik fakültesinden farkı daha fazla uygulamalı eğitime odaklanması ve iş yeri eğitiminin daha fazla olması. Diploma, mezuniyet, imza yetkisi vs. hiçbir fark yok.) Birinde bilgisayar mühendisliği okumayı düşünüyorum.

Ancak elbette meslek lisesinde dezavantaj var, sınıf arkadaşlarım rezalet, serserinin önde gidenleri. Böyleleriyle aynı sınıfta olmaktan utanıyorum. Bana kalırsa sınıftakilerin %90'ından bir halt olmaz. Gerek meslek açısından gerek de ahlak açısından. Doğru dürüst ders işleyemiyoruz sürekli ders kaynatıyorlar, kültür derslerinden kendime kattıklarım neredeyse sıfır. Özellikle fizik vs. görmüyorum matematik ise seçmeli ve temel matematik, onda bile doğru dürüst ders işleyemiyor öğretmenler. Zamanında LGS'ye çalışmayı bırak girmediğim bile için çok kızıyorum kendime.

Fen liseleri ise bildiğim kadarıyla her zaman disiplinli, sabırlı ve yoğun tempoda bir çalışma gerektiriyor. Kolay değil oralarda okumak.

Anadolu liselerine bakacaksak eğer bir zamanlar bir Anadolu lisesine nakil yapıp üniversite sınavına hazırlanmayı düşündüm fakat şimdi meslekteyim okulda bir ekibimiz var ve TEKNOFEST için yarışma başvurusu yaptık. Bu yarışmada azcıkta olsa kendimizi geliştiririz diye düşünüyorum, ayrıca zorunlu stajım var amaç meslek deneyimi kazanmaksa bizzat ofiste çalışmaktan başka iyi yöntem yok. Şu anda ise üniversite sınavına pek çalıştığım söylenemez, ya 12. sınıfta çalışacağım (aslında 11. sınıfta çalışmaya başlayacağımı söylüyordum ama neredeyse hiç çalışmadım, hayırlısı) ya da mezun olduğumda çalışacağım. Meslek lisesinde üniversite kazanmak diğerlerine göre daha zor hem son sene 3 gün staj 2 gün okul olduğu için hem de teknik bölümde değilsen fizik, kimya gibi dersleri adamakıllı görmediğin için. Ama yukarıda bahsettiğim teknoloji fakültelerinin ek kontenjanları mevzusunu değerlendirmekte fayda var.

Biraz karışık anlatmış olabilirim, sevgilerimle meslek lisesi 11. sınıf öğrencisi. :)
 
Fen lisesinde okuyorum, ortam çok nezih. Yapmak istediğin işleri her zaman yapabilirsin. Özellikle bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği istiyorsanız kendiniz çalışarak belli bir temel oluşturabilirsiniz, hatta meslek lisesinin verebileceği eğitimin üstünde bir eğitime sahip olabilirsiniz. Çünkü dersler çoğunluğa göre ilerliyor ve muhtemelen meslek lisesinde okuyanlardan daha zekisiniz. (Muhtemelen diyorum çünkü merkezi okul tutturamayıp yerel yerleştirme okullarına giden zeki arkadaşlarım var.) Kısacası, her şey sizde bitiyor. Eğer sorunluluğu alıp kendinizi değiştirebilirseniz, geçerli bir diploma sahibi olmanız çok iyi olur.

Düzenleme: Yukarıdaki arkadaşın belirttiği gibi, sadece ders çalışıyoruz. Çalışkan ve ahlaklı insanlar, rekabet ve daha detaylı dersler haricinde hiçbir artımız yok.
 
Açığa geç 2 yıl çalış 2 yıl özel kuruma git gerçekten daha çok bilgi ile çıkarsın dışarı.
 
Ne yapmak istiyorsan onu yap. Sonra pişman olma. Fakat bu kadar dijitalleşen ve otonom hale gelen bir dünyada sanayideki meslekler kaç yıl daha devam eder? Tartışılır.

TR'de meslek liseleri gerekli desteği almıyorlar. Öğrenci profilleri hayatta hiçbir amacı olmayan, kariyer yolculuğu yapmak istemeyenlerle dolu. İstisna okullar veya öğrenciler tabii ki vardır ama geneli bu şekilde. Her türlü zararlı alışkanlığın bulunduğu bir yuva.

Bu şartlar altında ben fen lisesini tercih ettim, oldukça da mutluyum. Öneririm, kazanabiliyorsan boştan yere meslekte kendini yıpratma. Karar yine sana ait. İlla babamın mesleğini yapmak istiyorum diyorsan seni tutacak birisi yok.
İyi, yüzdelik dilimi yüksek olan meslek liseleri de var. Her fen lisesi iyi diye bir şey söz konusu değildir. Bu tür şeylerde genelleme yapılmamalı. Genelleme yapıp fen lisesi iyi deyip kötü bir fen lisesine de gidebilir. Bizim burada OBP ile alan bir Anadolu lisesi var. Yanındaki fen lisesinden iyi diyorlardı.
 
Babanın işi bugün var yarın yok. Okuyup kendi ayaklarının üstünde durman gerek o yüzden bence oluyorsa fen olmazsada Anadolu'ya git güzel bir meslek sahibi ol. Malum ekonomi belli Allah korusun baban iflas etse borçlansa sende ortada kalırsın keşke düzgün bir meslek edinseydim dersin. O yüzden en güzeli babanın bir dükkanı yokmuş gibi davran.
 
Kardeşim kendimden örnek vereyim. Fen lisesi okuyan arkadaşlarım üniversite kazandı okudular mezun oldular şu an sağda solda iş dilenıyorlar milletin kapısında 5000 TL versinler diye yalvarıyorlar. Ben meslek lisesi okudum üzerinede 2 senelik makine okudum. Şu an savunma sanayide hatrı sayılır bir paraya çalışıyorum. Kafam çok rahat bolluk bereket içindeyim canım ne isterse alabiliyorum. Mesleki birikimim var. Yarın öbürgün işsiz kalsam bile bir başka yerde aynı meslekte hemen iş bulabilirim yine. Yaş : 25
 
Kardeşim kendimden örnek vereyim. Fen lisesi okuyan arkadaşlarım üniversite kazandı okudular mezun oldular şu an sağda solda iş dilenıyorlar milletin kapısında 5000 TL versinler diye yalvarıyorlar. Ben meslek lisesi okudum üzerinede 2 senelik makine okudum. Şu an savunma sanayide hatrı sayılır bir paraya çalışıyorum. Kafam çok rahat bolluk bereket içindeyim canım ne isterse alabiliyorum. Mesleki birikimim var. Yarın öbürgün işsiz kalsam bile bir başka yerde aynı meslekte hemen iş bulabilirim yine. Yaş : 25
Hangi üniversitelere gittiler? Üniversitenin de iyisinde okuyacaksın. Yoksa çok uğraşman gerekiyor. Her yaz staj peşinde falan koşuyorlar mıydı?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı