Meslek lisesi vs fen lisesi

İyi, yüzdelik dilimi yüksek olan meslek liseleri de var. Her fen lisesi iyi diye bir şey söz konusu değildir. Bu tür şeylerde genelleme yapılmamalı. Genelleme yapıp fen lisesi iyi deyip kötü bir fen lisesine de gidebilir. Bizim burada OBP ile alan bir Anadolu lisesi var. Yanındaki fen lisesinden iyi diyorlardı.
Türkiye'deki iyi fen liseleri bellidir. Daha doğrusu iyi liseler bellidir, iyi lise illa fen olacak diye bir şey yok. Yüzdelik dilim olarak %1 altına girmesi gerekiyor en kötü ihtimalle. Bunu yapabiliyorsa güzel bir fen lisesine gitsin, yapamıyorsa iyi bir Anadolu lisesine girmeyi denesin.

Meslek liselerinden istisna olanlar olduğunu söyledim zaten. Fakat genel anlamda baktığımız zaman ülkede -her ne kadar yanlış olsa da- meslek liselerinin tipleri ve durumları belli, öğrenci profilleri de belli. O yüzden orada kendini yıpratmasına gerek yok.

Ayrıca "her fen lisesi iyidir" diye bir düşüncem yok. Adı sadece "fen" olan çok lise var. Fen lisesi sayılarını arttırdılar ama niteliklerini düşürdüler. Her ilçede fen lisesi olmaz. Düzgün fen liseleri belli zaten, yüzdelik olarak da kendilerini belli ediyorlar ki hepsi tanınmış okullar.
 
Meslek liseleri aslında güzel liseler, ama çevre çok sıkıntı ya🙄 puanı düşük olduğu için sıkıntılı tipler geliyor. Okumak istemeyen insanı okulda tutmak bana cidden boş geliyor, ondan sonra böyle düzgün, amacı iyi yerlere gelmek isteyen insanlara salça oluyorlar😠
 
Kardeşim kendimden örnek vereyim. Fen lisesi okuyan arkadaşlarım üniversite kazandı okudular mezun oldular şu an sağda solda iş dilenıyorlar milletin kapısında 5000 TL versinler diye yalvarıyorlar. Ben meslek lisesi okudum üzerinede 2 senelik makine okudum. Şu an savunma sanayide hatrı sayılır bir paraya çalışıyorum. Kafam çok rahat bolluk bereket içindeyim canım ne isterse alabiliyorum. Mesleki birikimim var. Yarın öbürgün işsiz kalsam bile bir başka yerde aynı meslekte hemen iş bulabilirim yine. Yaş: 25.

Hocam yanlış örnek veriyorsunuz. Ülkemizdeki en büyük sıkıntı bu. Gidiyor millet aman ne uğraşacağım deyip herkesin seçtiği mesleği seçiyor. Zaten doğru dürüst bazı mesleklerde atanma yok iyice kilitleniyor. Örnek vereyim öğretmenlik. Gidip de bir doktorluk okuyun bakalım boşta kalıyor musunuz? Yani yaşadığımız ülkeyi göz önünde bulundurup ona göre meslel seçilmeli. Adam belki başka bir şey olacak ama atanamıyor orası ayrı konu.
 
Ne yapmak istiyorsan onu yap. Sonra pişman olma. Fakat bu kadar dijitalleşen ve otonom hale gelen bir dünyada sanayideki meslekler kaç yıl daha devam eder? Tartışılır.

TR'de meslek liseleri gerekli desteği almıyorlar. Öğrenci profilleri hayatta hiçbir amacı olmayan, kariyer yolculuğu yapmak istemeyenlerle dolu. İstisna okullar veya öğrenciler tabii ki vardır ama geneli bu şekilde. Her türlü zararlı alışkanlığın bulunduğu bir yuva.

Bu şartlar altında ben fen lisesini tercih ettim, oldukça da mutluyum. Öneririm, kazanabiliyorsan boştan yere meslekte kendini yıpratma. Karar yine sana ait. İlla babamın mesleğini yapmak istiyorum diyorsan seni tutacak birisi yok.
400 üstü puanlı meslek liseleri de var hocam.
 
Başlıkta belirttiğim gibi hangi liseyi tercih etmeliyim ailem bizce meslek lisesine git diyor çünkü babamın sanayide kendine ait bir dükkanı var ve oturduğum ilçenin en tanınmış esnaflarından biri. Bu yüzden hazır düzene kon diyorlar ama karar senin diyorlar. Çok arada kaldım derslerim çok iyi demesek de güzel. Her yıl okulda dereceye girerim bu yüzden fen lisesine gidesim var fakat ders çalışmayı sevmediğimden dolayı fen lisesi biraz soğuk geliyor ve fen lisesinden çıktıktan sonra iş bulacağım meçhul bu yüzden çok kararsızım.

Açık lise yaz ve iş hayatına atıl 4 sene boşuna lise okumuşum. Hem üniversite sınavlarına da hazırlanırsın.
 

Geri
Yukarı