Rehber Modem Hat Değerleri

Modem arayüzünden hat değerleriniz nasıl, ne kadar hız alabilirim gibi kendinizce yorumlar yapmanızı sağlayabilirsiniz.

Not: ADSL kullanıyorsanız ADSL değerler için, VDSL kullanıyorsanız VDSL için değerlerdir. Kullanmadığınız bir yapının değerleri size ulaşmaz.

SNR Margin, kabaca size gelen sinyalin kalitesi diyebiliriz. Bunu bazen Noise Margin veya Gürültü Payı olarak modemlerin arayüzünde görebilirsiniz. SNR (Signal to Noise Raito) Asıl data sinyalinin kablodaki istenmeyen sinyallere (gürültü) oranıdır.

Telekom ile bizim aramızda kablo üzerinde data sinyali gelirken, kablo üzerinde dış etkenler nedeniyle oluşmuş diğer sinyallerden (gürültü) etkilenir. Bu etkilenme ne kazar az ise veya data sinyalinin gürültüye oranı ne kadar fazla ise sinyal o kadar kaliteli gelebiliyor demektir. Bu ne kadar fazla ise o kadar iyidir.

Modemlerin arayüzünde ise genelde SNR Margin değeri olur ("Receive Margin", "SNR", "Noise") ki bu da data sinyalinin bozulmaya başlamadan önceki tampon alanı belirtir, sonuç itibariyle bu değerin büyük olması bizim için iyidir.

  • 6db (desibel) ve altında modemininiz hiç buluşmaz. Dolayısı ile ADSL'i kullanamazsınız.
  • 7dB-10dB arası idare eder ancak gün içinde hatta oynamalar olursa tolere etmeyecektir (DSL sönüp hattan düşme ihtimali var)
  • 11dB-20dB İyi
  • 20dB-28dB Çok iyi
  • 29dB ve üstü ise mükemmel kabul edilir.

Kısacası 12db altında SNR değeri ciddi problem demek ve buna yapılabilecek fazla bir şey yok. Binanın girişinden (Telekom kablosunun binaya girdiği noktadan itibaren) kablonuzu kontrol etmek, yenilemek (cat5 kablo ile) fayda sağlayabilir.

SNR'yi düşüren bir çok etken vardır, santralden bize kadar gelen kablo üzerine etki eden elektrik motorları, yüksek gerilim hatları, aynı kablo demetinde bulunan başka ADSL ve diğer data hatları vs. vs. Biz telekom kablosuna zaten müdahale edemeyiz, ama binanın girişindeki telekom kutusundan itibaren biz sorumluyuz ve bir şeyler yapabiliriz. Öncelikle bu kutunun temiz bir şekilde olması, karmakarışık kablolar yerine alttaki gibi olması tercih edilir.

Evimizde ise paralel çekilmiş telefonlar ve fax cihazları, telefon prizinin temiz olmaması ve özellikle de ADSL splitter'ın kalitesiz veya bozuk olması SNR'yi etkileyebilir. En temiz yöntem evde telefon prizinden direkt modeme giriş yapıp (arada hiç bir şey olmadan, splitter dahi olmadan) SNR değerine bakmak ve SNR yükseliyorsa yani gelişme varsa, probleme yol açan paralel bağlantıyı, ek kabloları vs düzeltmek olmalıdır.(Mümkünse eve giren ilk kabloya bağlamak)

Attenuation veya zayıflama ise, ADSL sinyalinin telekom santralinden çıktıktan sonra bakır kablonun uzunluğuna ve kalitesine bağlı olarak zayıflamasını gösterir. Eviniz telekom santraline ne kadar uzaksa zayıflama artar ve alabileceğiniz maksimum hız düşer. Zayıflama yani Attenuation değerinin düşük olması bizim için iyidir.

  • 20dB ve altı mükemmel
  • 20dB-30dB iyi
  • 30dB-40dB idare eder
  • 40dB-50dB eh işte
  • 50dB-60dB zayıf, bağlantı sorunları olabilir
  • 60dB ve üstü bağlanamama ihtimaliniz çok yüksek.

Unutmamanız gereken şey, yüksek hızda bir bağlantı için attenuation ve SNR değerlerinin ikisinin de iyi olması gerektiğidir.

Tabii ki bu yazılanlar hep sizin ev ile telekom santrali arasındaki bağlantı hızıdır. Oysa sizin "internet hızı" diye değerlendireceğiniz hız daha bir çok değişkene bağlıdır. Telekomun iç şebekesi, bağlandığınız web sunucunun hızı gibi bir çok etken bulunmaktadır.

Kendi modemim üzerinden kısaca anlatım:

4526fbac-d708-4d89-8f74-66bba3edb824.PNG


Bölgedeki hız durumu için, TTNET , Süper Online, Türknet gibi İSS'lerin altyapı sorgulamasını kullabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
arkadaşlar selam. çok kafam karıştı. 3 aydır 24mb down 5 mb up kullanıyorum ama artık yetmiyordu. Vodafone net. 50mbps kullanabilirsiniz denildi, 50mbps pakete geçtim ama hızım 25 in üzerine çıkmıyor. arıza kaydı oluşturdum. problem ne olabilir? kablolarım mı eski?
 

Dosya Ekleri

  • Adsız.png
    Adsız.png
    26,7 KB · Görüntüleme: 166
Arkadaşlar selam. Çok kafam karıştı. 3 aydır 24MB down 5 MB up kullanıyorum ama artık yetmiyordu. Vodafone net. 50Mbps kullanabilirsiniz denildi, 50Mbps pakete geçtim ama hızım 25'in üzerine çıkmıyor. Arıza kaydı oluşturdum. Problem ne olabilir? Kablolarım mı eski?

Bazen sistem üzerinden yükseltmeleri gerekiyor ama teknik servis yapıyor bunu.
 
Modem arayüzünden hat değerleriniz nasıl, ne kadar hız alabilirim gibi kendinizce yorumlar yapmanızı sağlayabilirsiniz.

Not: ADSL kullanıyorsanız ADSL değerler için, VDSL kullanıyorsanız VDSL için değerlerdir. Kullanmadığınız bir yapının değerleri size ulaşmaz.

SNR margin, kabaca size gelen sinyalin kalitesi diyebiliriz. Bunu bazen noise margin veya gürültü payı olarak modemlerin arayüzünde görebilirsiniz. SNR (signal to noise raito) asıl data sinyalinin kablodaki istenmeyen sinyallere (gürültü) oranıdır.

Telekom ile bizim aramızda kablo üzerinde data sinyali gelirken, kablo üzerinde dış etkenler nedeniyle oluşmuş diğer sinyallerden (gürültü) etkilenir. Bu etkilenme ne kazar az ise veya data sinyalinin gürültüye oranı ne kadar fazla ise sinyal o kadar kaliteli gelebiliyor demektir. Bu ne kadar fazla ise o kadar iyidir.

Modemlerin arayüzünde ise genelde SNR margin değeri olur ("receive margin", "snr", "noise") ki bu da data sinyalinin bozulmaya başlamadan önceki tampon alanı belirtir, sonuç itibarıyla bu değerin büyük olması bizim için iyidir.

  • 6dB (desibel) ve altında modemininiz hiç buluşmaz. Dolayısı ile ADSL'i kullanamazsınız.
  • 7DB-10DB arası idare eder ancak gün içinde hatta oynamalar olursa tolere etmeyecektir (dsl sönüp hattan düşme ihtimali var)
  • 11DB-20DB iyi
  • 20DB-28DB çok iyi
  • 29DB ve üstü ise mükemmel kabul edilir.

Kısacası 12DB altında SNR değeri ciddi problem demek ve buna yapılabilecek fazla bir şey yok. Binanın girişinden (telekom kablosunun binaya girdiği noktadan itibaren) kablonuzu kontrol etmek, yenilemek (cat5 kablo ile) fayda sağlayabilir.

Snr'yi düşüren birçok etken vardır, santralden bize kadar gelen kablo üzerine etki eden elektrik motorları, yüksek gerilim hatları, aynı kablo demetinde bulunan başka ADSL ve diğer data hatları vs. vs. Biz Telekom kablosuna zaten müdahale edemeyiz, ama binanın girişindeki Telekom kutusundan itibaren biz sorumluyuz ve bir şeyler yapabiliriz. Öncelikle bu kutunun temiz bir şekilde olması, karmakarışık kablolar yerine alttaki gibi olması tercih edilir.

Evimizde ise paralel çekilmiş telefonlar ve faks cihazları, telefon prizinin temiz olmaması ve özellikle de ADSL Splitter'ın kalitesiz veya bozuk olması Snr'yi etkileyebilir. En temiz yöntem evde telefon prizinden direkt modeme giriş yapıp (arada hiçbir şey olmadan, splitter dahi olmadan) SNR değerine bakmak ve SNR yükseliyorsa yani gelişme varsa, probleme yol açan paralel bağlantıyı, ek kabloları vs düzeltmek olmalıdır.(Mümkünse eve giren ilk kabloya bağlamak)

Attenuation veya zayıflama ise, ADSL sinyalinin Telekom santralinden çıktıktan sonra bakır kablonun uzunluğuna ve kalitesine bağlı olarak zayıflamasını gösterir. Eviniz Telekom santraline ne kadar uzaksa zayıflama artar ve alabileceğiniz maksimum hız düşer. Zayıflama yani attenuation değerinin düşük olması bizim için iyidir.

  • 20DB ve altı mükemmel
  • 20DB-30DB iyi
  • 30DB-40DB idare eder
  • 40DB-50DB eh işte
  • 50DB-60DB zayıf, bağlantı sorunları olabilir
  • 60DB ve üstü bağlanamama ihtimaliniz çok yüksek.

Unutmamanız gereken şey, yüksek hızda bir bağlantı için attenuation ve SNR değerlerinin ikisinin de iyi olması gerektiğidir.

Tabii ki bu yazılanlar hep sizin ev ile Telekom santrali arasındaki bağlantı hızıdır. Oysa sizin "internet hızı" diye değerlendireceğiniz hız daha birçok değişkene bağlıdır. Telekom'un iç şebekesi, bağlandığınız web sunucunun hızı gibi birçok etken bulunmaktadır.

Kendi modemim üzerinden kısaca anlatım:

Eki Görüntüle 364997

Bölgedeki hız durumu için, TTNET, süper Online, TurkNet gibi ISS'lerin altyapı sorgulamasını kullabilirsi.

Ekran Alıntısı.PNG
 
Arkadaşlar çok değil daha iki gün önce hız ve hat değerlerim o kadar kötüydü ki çok dalgalı hıza sahiptim. Bir de kopuyordu hat. Bu sorun kronik olduğu için her ay oluyordu VDSL'e geçtiğimden beri.

TTNET suçu benim evin iç tesisatına atıyordu her aramamda. Geçen gün değiştirdik tesisatı. CAT6 kablolama kullandım.Modeme direkt hat çektim.Kopmalar ve dalgalı hız sorunu hallolmayınca dellendim doğal olarak. Müşteri hizmetlerine biraz agresif konuştum. Dün geldiler dışarıda ki ankastreye baktılar birşeyler yaptılar anlamadım. İçten sinyal ölçüm yaptılar.O gün sorun düzeldi. 24/6 tam alıyorum artık. Öncesinde upload zor zar 3mbps falandı.

Bu sabah ise hat zayıflamasının yüksek olmasına rağmen atanabilir hızı görünce afalladim.Ya modem hatalı ölçüm yapıyor yada bana yeni port verdiler bilemiyorum siz görün şunu.Teorik olarak upload kısmında bu hızı alabilirmiyim?
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_20210109-095902_Firefox.png
    Screenshot_20210109-095902_Firefox.png
    219 KB · Görüntüleme: 154
12 saat olmadan aldığım değerler resimde... Acaba iç tesisattan mı kaynaklı?
 

Dosya Ekleri

  • 1.PNG
    1.PNG
    41,9 KB · Görüntüleme: 77
  • 2.jpg
    2.jpg
    73,2 KB · Görüntüleme: 94
[CODE title="snr"]
============================================================================
VDSL Training Status: Showtime.
Mode: VDSL2 Annex B
VDSL Profile: Profile 17a.
Traffic Type: PTM Mode.
Link Uptime: 0 day: 22 hours: 0 minute.
============================================================================
VDSL Port Details Upstream Downstream.
Line Rate: 4.100 Mbps 16.441 Mbps.
Actual Net Data Rate: 4.080 Mbps 16.377 Mbps.
Trellis Coding: ON ON.
SNR Margin: 17.0 dB 16.1 dB.
Actual Delay: 0 ms 20 ms.
Transmit Power: 5.1 dBm 13.8 dBm.
Receive Power: -5.6 dBm 2.9 dBm.
Actual INP: 0.0 symbols 9.0 symbols.
Total Attenuation: 10.7 dB 10.8 dB.
Attainable Net Data Rate: 13.310 Mbps 42.716 Mbps.
============================================================================
VDSL Band Status U0 U1 U2 U3 D1 D2 D3.
Line Attenuation(dB): 4.1 14.1 19.9 N/A 9.3 18.9 27.8
Signal Attenuation(dB): 4.1 16.4 20.0 N/A 9.3 18.9 27.8
SNR Margin(dB): 16.4 15.5 18.1 N/A 16.0 16.1 16.1
Transmit Power(dBm):- 2.2 - 0.9 2.6 N/A 12.2 4.3 6.9
============================================================================

VDSL Counters.

Downstream Upstream.
Since Link time = 17 sec.
FEC: 14244 0
CRC: 93 27.
ES: 2 7
SES: 1 1
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Latest 15 minutes time = 43 sec.
FEC: 0 0
CRC: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec.
FEC: 14220 0
CRC: 93 26.
ES: 2 6
SES: 1 1
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Latest 1 day time = 22 hours 43 sec.
FEC: 14244 0
CRC: 93 27.
ES: 2 7
SES: 1 1
UAS: 25 25.
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Previous 1 day time = 0 sec.
FEC: 0 0
CRC: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Total time = 22 hours 43 sec.
FEC: 14244 0
CRC: 93 27.
ES: 2 7
SES: 1 1
UAS: 25 25.
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
============================================================================

[/CODE]

Altyapım 75Mbps destekliyor SNR değerlerim yeterli midir iç tesisatı CAT6 ile değiştirmeme gerek var mıdır?
 
[CODE title="snr"]
============================================================================
VDSL Training Status: Showtime.
Mode: VDSL2 Annex B
VDSL Profile: Profile 17a.
Traffic Type: PTM Mode.
Link Uptime: 0 day: 22 hours: 0 minute.
============================================================================
VDSL Port Details Upstream Downstream.
Line Rate: 4.100 Mbps 16.441 Mbps.
Actual Net Data Rate: 4.080 Mbps 16.377 Mbps.
Trellis Coding: ON ON.
SNR Margin: 17.0 dB 16.1 dB.
Actual Delay: 0 ms 20 ms.
Transmit Power: 5.1 dBm 13.8 dBm.
Receive Power: -5.6 dBm 2.9 dBm.
Actual INP: 0.0 symbols 9.0 symbols.
Total Attenuation: 10.7 dB 10.8 dB.
Attainable Net Data Rate: 13.310 Mbps 42.716 Mbps.
============================================================================
VDSL Band Status U0 U1 U2 U3 D1 D2 D3.
Line Attenuation(dB): 4.1 14.1 19.9 N/A 9.3 18.9 27.8
Signal Attenuation(dB): 4.1 16.4 20.0 N/A 9.3 18.9 27.8
SNR Margin(dB): 16.4 15.5 18.1 N/A 16.0 16.1 16.1
Transmit Power(dBm):- 2.2 - 0.9 2.6 N/A 12.2 4.3 6.9
============================================================================

VDSL Counters.

Downstream Upstream.
Since Link time = 17 sec.
FEC: 14244 0
CRC: 93 27.
ES: 2 7
SES: 1 1
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Latest 15 minutes time = 43 sec.
FEC: 0 0
CRC: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec.
FEC: 14220 0
CRC: 93 26.
ES: 2 6
SES: 1 1
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Latest 1 day time = 22 hours 43 sec.
FEC: 14244 0
CRC: 93 27.
ES: 2 7
SES: 1 1
UAS: 25 25.
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Previous 1 day time = 0 sec.
FEC: 0 0
CRC: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Total time = 22 hours 43 sec.
FEC: 14244 0
CRC: 93 27.
ES: 2 7
SES: 1 1
UAS: 25 25.
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
============================================================================

[/CODE]

Altyapım 75Mbps destekliyor SNR değerlerim yeterli midir iç tesisatı CAT6 ile değiştirmeme gerek var mıdır?
SNR Margin değerin 17 şu an. Ve hızın 16 MBPS buna rağmen böyle 75 verseler sürekli kopar. Alt yapın VDSL olmasına rağmen SNR margin değerin neden düşük anlamadım.
 
SNR margin değerin 17 şu an. Ve hızın 16 Mbps buna rağmen böyle 75 verseler sürekli kopar. Alt yapın VDSL olmasına rağmen SNR margin değerin neden düşük anlamadım.

İç tesisattan olabilir mi birkaç gündür DSL ışığı turuncu yanıyor modem ZyXEL.
SNR margin değerin 17 şu an. Ve hızın 16 Mbps buna rağmen böyle 75 verseler sürekli kopar. Alt yapın VDSL olmasına rağmen SNR margin değerin neden düşük anlamadım.

35 Mbps nasıl olur?
İç tesisattan olabilir mi birkaç gündür DSL ışığı turuncu yanıyor modem ZyXEL.

35 Mbps nasıl olur?

Şu an ADSL kullanıyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı