MSI Z87-G45 Anakart 9C Sorunu

ownerbyt

Kilopat
Daha fazla  
MSI marka Z87-G45 model anakartım var yıllardan beri kullanıyorum. Bugün yeğenlerim oyun oynarken biraz kestirdim kalktım, bilgisayarı kapatmışlardı açma düğmesine bastığımda karşıma bu ekran çıktı "9C". BIOS'a girme ekranından önce çıkıyor ve bekleyince de hiçbirşey olmuyor. Başka hiçbir şey yazmıyor. Internette baya araştırdım ama bir türlü çözüm bulamadım.

Denediğim Çözümler:
  • BIOS pilini çıkarıp taktım.
  • 2x4 RAM'leri tek tek çıkarıp farklı slotlarda denedim.
  • Anakartın 24 pin hariç diğer güç kablolarını çıkarıp taktım.
  • HDD ve SSD'yi söküp taktım.
  • Mouse ve klavyeyi söküp taktım (anakart la birlikte almıştım. Sorunun bundan kaynaklandığı yazıyordu çoğu yerde. Farklı şekillerde denememe rağmen olmadı.)

Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler
1559313566448.jpeg

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS resetlemeyi ve bütün bağlantıları kesmeyi denediğine ve açılmadığına göre sorun anakartta gibi duruyor. Ek olarak RAM slotlarını değiştirip teker teker deneyebilirsin. Benim aklıma gelen BIOS'a bile girmediğine göre USB portlarında sorun var klavyeyi tanımıyor.

Status Code 0x9C = USB Detect.

BIOS'la sabaha kadar da oynasan bu soruna çözüm olmaz. USB portu ve bu portları kullanan cihazların yol açtığı bir hata bu.

Ben de öyle düşündüm. Portta sorun olabileceği gibi USB portlarını kontrol eden chipsette de sorun olabilir.

Sanmıyorum. Chipsette sorun olsa bu hatayı vermezdi diye düşünüyorum farklı bir hata alırsınız, her donanımın kendi hata kodu var. MSI sitesinden bu kodları ve ne anlama geldiklerine ulaşabilirsiniz. Slotlara zarar vermiş olsalar Status Code 0x9C = USB Detect bir şekilde (kısa devre gibi) slottan ufak bir akım çekiliyor olsa anakart akım çekildiği halde bir cihaz takılı olmadığı için bu tarz bir hata verebilir. Sadece USB değil ayrıca, örneğin anakart'a bağlı eski model bir kart okuyucu da bu soruna yol açmış 2014 yılında yine bir MSI kartta. Sanıyorum siz zaten tüm USB skorlarını anakarta bağlayan kabloyu çıkartıp bilgisayarı açmayı denediniz fakat yine açılmadı değil mi?
Ben de öyle düşündüm. Portta sorun olabileceği gibi USB portlarını kontrol eden chipsette de sorun olabilir.

Sanmıyorum. Chipsette sorun olsa bu hatayı vermezdi diye düşünüyorum farklı bir hata alırsınız, her donanımın kendi hata kodu var. MSI sitesinden bu kodları ve ne anlama geldiklerine ulaşabilirsiniz. Slotlara zarar vermiş olsalar Status Code 0x9C = USB Detect bir şekilde (kısa devre gibi) slottan ufak bir akım çekiliyor olsa anakart akım çekildiği halde bir cihaz takılı olmadığı için bu tarz bir hata verebilir. Sadece USB değil ayrıca, örneğin anakarta bağlı eski model bir kart okuyucu da bu soruna yol açmış 2014 yılında yine bir MSI kartta. Sanıyorum siz zaten tüm USB skorlarını anakarta bağlayan kabloyu çıkartıp bilgisayarı açmayı denediniz fakat yine açılmadı değil mi?

Aynen öyle hocam klavye fareyi bile çıkarmama rağmen aynı hata, sadece ekran kartı, işlemci ve RAM'lerle denedim yine aynı hatayı veriyor. Garantisi bitti ama aldığım yere götürsem çözüm olur mu acaba?

Sanmıyorum. Baksa dahi ücret ister. Siz anakarta bağlı DVD-ROM dahi var ise son olarak onu da söküp deneyin. DVD ROM, kart okuyucu, Bluetooth cihazı, kablosuz klavye veya mouse aparatı, Wireless adaptörü, ve benzeri ne var ise... Bir de mutlaka mouse, klavye gibi cihazları USB 2.0 slotlarina takıp deneyin.

Aynen öyle hocam klavye fareyi bile çıkarmama rağmen aynı hata, sadece ekran kartı, işlemci ve RAM'lerle denedim yine aynı hatayı veriyor. Garantisi bitti ama aldığım yere götürsem çözüm olur mu acaba?

Hemen ümidi kesmenin alemi yok, sökün kasada ne var ne yok, olacak olan oldu nasıl olsa. Bütün parçaları tek tek ayırın ve uzay kurulum yapın.
Koyun anakartı iletken olmayan bir yüzeye, takın işlemciyi tekrardan, bir tane de belleği yerleştirin. Güç kaynağından sadece işlemci için gerekli olan 4+4 ü takın, 20+4 ü takın, ekran kartı ve onun güç kablosunu takıp deneyin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı