Multiplayer Ekibinin Korsan Oyunlar Hakkında Düşünceleri

Eskiden ben de korsanın önünde duvar gibi dururdum ancak son zamanlarda fikirlerim değişmeye başladı. Ülkedeki şartlar belli zaten. Alım gücü düşük. 100 TL için 2-3 gün durmaksızın çalışan bir adamın çat diye o parayı bir oyuna vereceğini sanmıyorum. Ha, sen 100 TL'yi 1 saatte kazanıyorsundur, acımazsın o parayı oyuna verdiğini. Verirsin. O ayrı.

Çoğu AAA oyun büyük indirimlerde 100-160 TL aralığına düşüyor. Daha altına düşenler de var elbet. Bunlar alınmayacak fiyatlar değil ama adam bedava erişim sağlamak varken o para cebimde kalsın diye düşünüyor. Korsana yöneliyor.

Oyunu çıktığı gibi alma zorunluluğu kimsenin yok. Adam yine sabredemiyor, oyunu oynamak istiyor. Bu da korsan indirenin vicdanına kalıyor yine.

Bu tartışmanın sonu yok. Boşu boşuna birbirimizi yemeye gerek yok. Emeğe saygı duymayı bilmeyen adam yine oynayacaktır korsan. O firmada kendisinin de çalışan biri olarak görmesi ve emeğinin başkaları tarafından gasp edilmesini düşünemediği için yine korsana başvurur.
 
Her indirimde 1 2 DLC alarak 1 yılda tamamladım sayılır şahsen. Gerçi sürekli DLC çıktığından tamamlanamıyor da neyse.
Sadece şunu söyleyim EU4 oynamayı aşırı seviyorum. Oyun DLC smilator gibi. DLC ler 300TL gibi DLClerini korsan olarak single oynuyorum. 7 kişi toplanıp 1 host seçtik Arkadaşa tüm DLCleri aldık. Multi olarak öyle hallediyoruz. Yani nasıl diyeyim. Ucuz olsa da herkes alsa....
 
Çok pahalıysa korsan indiririm kime ne. Ucuz olanları zaten alıyorum parasıyla herkesin limiti var.

Kütüphanemde zaten çoğu belli limitin üstünde oyunlar küçük olanları sitelerden indiriyorum.

1.png
 
Emek hırsızlığı kötü bir şey, bu sektörde olmak için çabalayan birisi olarak benim yaptığım oyun zarar etse, para kazanamasam ben de üzülür ve "çalınmış" hissederim.

Ancak bu işin etik, duygusal ve hukuksal yanları. "Hukuksal" bölgeye göre değişirken "etik" ve "duygusal" kişiden kişiye bile değişebiliyor. O yüzden tartışması çok zor. "bir fırıncının ekmeklerini alıp para vermezseniz bu yaptığınız hırsızlıktır ve fırıncı zarar görür" kadar kolayca açıklayabileceğimiz bir durum değil ne yazık ki.

Ben kendi fikrimi ve tarafımı belirtmeden, korsanın artı ve eksileri, orijinalin artı ve eksileri diye 4 kategoride, madde madde olayın "teknik" ve "kapitalist" boyutlarını değerlendirelim.

Orijinal oyun alırsak artılarımız;
1) Oyun hep güncelleme alır
2) Oyun yapımcısı para kazanır
3) Oyunun, yapılmasından tutup onu satın alabilmemizi sağlayan sistemin devamına destek olmuş oluruz.
4) virus, dolandırıcılık gibi kaygılarımız olmaz.
5) Oyunun satın alınma istatistiklerini daha gerçekçi hale getirerek güzel oyunların devamının çıkmasına sebep olabiliriz.
6) Bu kısmı benim yıllardır çok ilgimi çeker. Benim çocukken İnternet kafelerde çoğaltılmış bir sürü CD'm olmuştu ama yurt dışındaki akrabalarımın yılda 4-5 tane oyunu olurdu en fazla. Ve ben 10 oyundan 8'inde sıkılırken, onlar hepsini bitirip, tadı damaklarında oyunun hikayesini ve nasıl eğlendilerini anlatırlardı. Çünkü oyunu inceleyip, okuyup, türüne, içeriğine, firmasına bakıp alırlar ve sonunda çok az pişman olurlardı.

Orijinal oyun alırsak eksileri konuşalım;
1) Dünyada oyun firmaları genellikle güçlü diye tabir ettiğimiz ülkelerde konuşlanıyorlar. Dağıtımcı firmalar da öyle. Bu da oyun fiyatlarının yüksek kurulu paralarla belirlenmesi demek. Dolayısıyla, bir Fransız, bir Türk, bir Amerikan ve bir Hintli için oyunun bedeli başka başka.
2) Oyununun alındığını gören bütün firmalar 20_30 dk'lık bile sürmeyecek DLC'leri yeni bir oyun fiyatına kakalamak istiyorlar. Bunu yapmayan, bugüne kadar gördüğüm tek firma CD Project Red oldu.
3) Oyun firmaları korsanı engellemek için Denuvo gibi firmalara para.l verip önlem alıyorlar. Bu engelleme parası, ironik bir şekilde oyunu dürüstçe alanlardan çıkıyor.
4) Son yıllarda artan miktarda oyunlar çıkışta resmen alfa aşamasında olup hatalarla dolu oluyorlar. Bunu, biraz da crack yapan gruplar işlerini görüp aradan çıkınca oyunun aslını güncelleme ile vermek için yapıyorlar. Erken alanın en çok parayı verdiğini düşünürsek, parayı basıp erken alan "asıl destekçiler" enayi yerine konuyor.
5) Biraz farklı bir bakış açısı olacak ama, benim AMD ekran kartım var. Batman Arkham Knight'ı alınca herkesle aynı parayı veriyorum ama Nvidia Game Works'ü etkinleştiremiyorum. Gameworks, oyuna aitse neden açamıyorum, Nvidia'ya aitse neden para verdim?
6) Bildiğim kadarıyla, Steam Kış İndirimleri gibi indirimlerden oyun aldığımızda oyun firmasına giden yüzde iyice azalıyor. G2a gibi yerlerden alınca ise oyunu yapanlara hiç para gitmiyor. Bir üst kategorideki artıları hissetmek için para verip alıyoruz ama fırıncıya katkımız ya olmuyor ya da çok az oluyor.
7) Beğenmediğimizde iade etmek bazı platformlarda sıkıntılı. Bazen de, begensek bile oyunun ortalarında veya sonlarında çıkan saçma hatalar, kötü yapımlar sonucu oyundan soğuyunca iade şansı kalmamış oluyor.
8) Oyun firmaları, zaten olası korsan yüzdelerini hesaba katarak, onlarca önlem alıyorlar. Tek gelirleri bizim oyunu almamız değil yani. En büyük önlemleri de AMD, Nvidia gibi firmalarla yaptıkları anlaşmalar, ya da zaman zaman aldıkları rüşvetler. Sonuçta oyunları almadan önce iyi bir bilgisayara ihtiyacımız var. O 9 bin liralık RTX 2080ti'ın içinde önümüzdeki 3-4 sene boyunca çıkacak oyunların "katkı payları" gömülü zaten. Oyunu gerçekten alınca da bu parayı iki kere ödemiş oluyoruz.

Korsan oyunun Artıları;
1) Bedava
2) Bizim gibi parası ve kanunu güçsüz ülkeler için daha pratik. Çünkü fazladan alınacak orijinal bir oyun sevdiklerimizle geçireceğimiz bir güne, ya da acil bir duruma mal olur diye düşünmek zorunda kalmıyoruz. (750 liraya AC Odyssey gördü bu gözler).
3) Oyun sorunluysa ha da sevmezsek iade derdi yok.
4) Repack siteleri, bizim gibi interneti super yavaş ve super pahalı ülkeler için önem arz ediyor. Hatta yılbaşından sonra daha da kıymete binecekler.
5) Çok nadiren de olsa, bazı crack işlemleri sonrası oyundaki önlem yazılımları devre dışı kalıyor ve oyun daha performanslı çalışıyor.
6) "Şu ve şunun gibi" haber kaynaklarına göre; korsan, oyun satışlarından elde edilen geliri azaltmıyor, hatta artırıyor bile olabilir.
7) Oyun sektörüne her şeyinizi verirseniz şımarırlar, bunu gün be gün gösteriyorlar zaten. Eğer hiç korsan olmasaydı fiyatlar böbreklerimizle aynı olurdu. Gizli ama etkili bir rekabet aracı korsan.

Korsanın eksileri;
1) Suç
2) Olası virüs riskleri
3) Olası madencilik riskleri
4) Haksız kazanç.
5) Ülkeler arası politik sıkıntılar. Büyük oyun firmalarının çoğunlukla Amerika menşeili olması ve büyük crack gruplarının çoğunlukla Rus olması.
6) Küçük yapım şirketlerinin, nadiren de olsa, zor durumlarda kalabilmeleri.
7) Orijinal oyunun her zaman tüm içeriklerine sahip olamamak.
8) Gelecekteki güncelleme ve yamalara her zaman sahip olamamak ya da geç sahip olabilmek.
 
Zaten 400 TL dediğiniz oyunlar çıktıktan 1 ay sonra 180 - 200 TL'ye kadar düşebiliyor. Kaldı ki oyuna para bayılın diye bir zorlama olmuyor. Sonuçta 400 TL ya da 200 TL herkesin verebileceği bir para değil. 200 TL'lik oyunları açacak sistemleri de toplayabilmek herkesin harcı değil. Fakat o sistemi toplayan, taksit şeklinde ya da indirime girmesini bekleyerek bir şekilde oyunları alabilir. Örneğin şu an Battlefield V %53 indirime girmiş ve taksit seçeneği de var. Ayda 11-12 TL ödeyerek alınabiliyor. Bence bu oyunu kaldırabilecek 5000 TL'lik ya da neyse işte herhangi bir fiyata sahip bilgisayarı toplayan birisi de bu sunduğum seçenekleri kolayca üstlenebilir.

Benim tek sevmediğim nokta, DLC denilen şeyin yanlış algılanması ve yanlış uygulanması. Öyle oyunlar yapıyorlar ki, hem büyük paralar veriyorsun, hem de DLC denilen şeylerin çoğunu almadan oyunu oynaman mümkün olmuyor. Adamlar DLC ile resmen oyuna ek bir paket sunmak yerine tamamlanmamış oyunu tamamlamaya çalışıyorlar gibi bir izlenim yaratıyorlar. Bu da can sıkan bir durum.

Şu 2 önemli noktayı unutmamak gerekir diye düşünüyorum. 1 - Herkesin korsan kullanmışlığı olmuştur, fakat kimse çıkıp da bunu meşrulaştırmaz. 2 - Oyun lüks bir iştir. Nasılsa 700 TL'lik bir saat alamıyorsak, o bize çok lüks işi geliyorsa, bu da öyle bir durumdur. Protesto edilecekse neden yanlışa, yanlış ile cevap verilsin? ( Gerçi bu durumun yanlış olması sadece kişisel bir düşünce. Ortada apaçık yanlış bir şeyin olduğu yok. Sonuçta adamlar oyunları yapmak için çok çalışıyorlar ve -Ben bu oyuna, bu fiyatı koyuyorum, zorlama yok, istersen alırsın- diyorlar. Bu kime göre, neye göre yanlış?) Örneğin her yıl, bir önceki oyunun kopyasını çıkaran ve o oyunları çok pahalıya satanlar var. Benzeri olan daha ucuza alternatif bir oyun bulunabilir ve o tercih edilerek protesto edilebilir. Şahsen kendim öyle yapardım. 30 TL'ye de çok güzel hayatta kalma oyunları var, bilmem kaç liraya da hayatta kalma oyunları var. Şunu da hatırlatmak isterim ki: Gerçekten çok fazla imkan sağlıyorlar bu oyunları yapan adamlar. Şu an 50 TL gibi bir bütçe ayrılıp, 3-4 çeşit çok güzel oyunlar da alınabilir. Oyun satın alma ve satma ortamı böyle. İlla 400 TL'lik oyun alınacak diye bir şey yok. Dolaysıyla aslında "Oyun lüks işidir." demek de kısmen doğru olmayabilir. Çünkü bir de 50 TL ile alınabilen oyunlar örneğini verdiğimden anlaşılacağı üzere oyun satın alma durumunun bambaşka bir yüzü de var, değil mi? Ayriyeten arada bir ücretsiz şekilde dağıtılan oyunlar da var. Bunları göz önünde bulundurduğumuz ve fırsatları doğru değerlendirdiğimiz sürece lüks mevzusundan çok fazla söz edilemez diye düşünüyorum.

"Kendi halinde özendirmeyen oynayan kesime o oyunu oynayamazsın diyesiniz ki?" demişsin. Zaten kendi halinde oynayan, kimseye önermeyen, yani meşrulaştırmayan insandan haberimiz olmayacaktır. Dolaysıyla o insana da bir şey diyebilmemiz mümkün değil. Korsan oynayan insanlarının çoğunun da üşendiğinden orijinal halini satın almadığını düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Parası olmayıp alamayan ve korsan oynayan adama hiçbir şey demem fakat tandığım biri de var, adam sırf bedava olduğu için korsan oynuyor, neden online olmayan oyuna para vereyim kafasında. Bu tiplere uyuz oluyorum. Zaten bir süre sonra orjinal kültürüne alışan bir insanın ''bu zamana kadar nasıl orjinal ürün kullanmamışım'' demeyeceğini sanmıyorum, sadece alışma meselesi.

Oyun fiyatlarına pahalı diyenlere de hak veriyorum fakat birazcık sabırlı olup güzel indirim kovalamak lazım. Misal, Assassin's Creed Origins'i 68 liraya aldım keyfim yerinde. :)
 
İki senedir Steam hesabım var. İki senedir orijinal oyuna para veriyorum. Öğrenci olduğum için sabit bir gelirim yok. Ve şu koşullarda 100-150 TL üstü hiçbir oyuna para veremem. Hele hele hala Euro üzerinden satış yapan bir EA varken bu nasıl yapılabilir çok merak ediyorum. Kafamda yıllık üyelik sistemlerine üye olmak var. Bu bir oyuna 300 TL vermekten daha mantıklı bir kararmış gibi geliyor.
 
Her indirimde 1 2 DLC alarak 1 yılda tamamladım sayılır şahsen. Gerçi sürekli DLC çıktığından tamamlanamıyor da neyse.
Host arkadaşa hepsini alıyoruz. Fakat adamın işi oluyor oynayası olmuyor single oynamak istiyosun. EE nerede DLC? Çok pahalılar. "Siqle oyuna para ferilmez morue" kafasında birisi değilim. Ama Eu4 ve DLC alan akradaşa 40TL verdim. Kısmen DLCleri ben aldım. Haliyle parasını verdim ama korsan oynuyorum.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı