Neden derslerinize çalışmak yerine programlama öğrenmek için uğraşıyorsunuz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Neyi nasıl kendi kendine öğrenebileceğini bilen birisi için okulda pek bir şey yok diye düşünüyorum. Bahsettiğim kişiler zaten öğrenmiş oluyor neyi öğreneceklerini. Programlamanın da iyi bir matematikle kombine edilmesi gerektiğini bildikleri için bu kişiler alaylı olarak yükselebiliyor.

Öte yandan rezalet İngilizce ile yüksek seviye dillerde ilerleyip başarılı olacağına inancı tam olan kişiler var. Bu kişileri genelde internetteki motivasyon sayfaları gazlıyor.

İyi bir programcı, iyi bir araştırma yeteneğine sahip kişidir arkadaşlar. Başkasının kodunu okumaktan tutun da, yeni bir şeyler öğrenmeye kadar araştırma eğiliminde olacaksınız. Sürekli.

Bilgisayar bilimi matematik temelleri üzerine kuruludur. Eğer bir çalışandan ziyade gerçek anlamıyla bir mühendis olmak istiyorsanız, kodunuzun hızlı çalışması için matematiksel formüllerden faydalanabilirsiniz. Bir bilgisayar için karekök almak, kosinüs almak, rastgele sayı üretmek vs. zor bir işlemdir. Bu zor işlemleri hızlandıran mühendislerin yazdığı kodlar ortada, adamlar bit seviyesinde düşünüp ona göre işlemler yapıyorlar bu işi hızlandırmak adına.

Matematik her şey arkadaşlar bu meslekte. Diller gelir geçer, diller de bir konsept ürünüdür. Ama matematik kalır, algoritma kalır, veri yapıları kalır, dizayn paternleri kalır...

Evet lazım, elini kolunu sallayarak gireceğin bir üniveriste değil orası.
Ve dediğim gibi çok çalışman lazım ki çalışsan bile girememe ihtimalin var, sınavın zorluğu her sene değişiyor.
Yahu sınava girdim ben, İTÜ'ye giden arkadaşım da var tıp kazanan da ilk 300'e giren de. Lise boyunca düzenli çalışmış birisinin abarttığın kadar çalışmasına gerek yok. Zaten 8 saat okulun var, eve gelip 2-3 saat çalışması yetiyor. Okul 8 saat de onun yarısı boş geçiyor şimdi, yemeyelim birbirimizi. Aradaki 10 dakika teneffüsler ve öğle arası yeterli molayı veriyor, dersler boş olsa bile oturup çalışacaksın. Bu dediğim 12.sınıf için bu arada. 12'ye kadar konuyu kavrayacak kadar çalışman yeterli. Özellikle 11'i dolu geçirmen 12.sınıftaki yükünü oldukça hafifletir.

Neyi nasıl kendi kendine öğrenebileceğini bilen birisi için okulda pek bir şey yok diye düşünüyorum. Bahsettiğim kişiler zaten öğrenmiş oluyor neyi öğreneceklerini. Programlamanın da iyi bir matematikle kombine edilmesi gerektiğini bildikleri için bu kişiler alaylı olarak yükselebiliyor.

Öte yandan rezalet İngilizce ile yüksek seviye dillerde ilerleyip başarılı olacağına inancı tam olan kişiler var. Bu kişileri genelde internetteki motivasyon sayfaları gazlıyor.

İyi bir programcı, iyi bir araştırma yeteneğine sahip kişidir arkadaşlar. Başkasının kodunu okumaktan tutun da, yeni bir şeyler öğrenmeye kadar araştırma eğiliminde olacaksınız. Sürekli.

Bilgisayar bilimi matematik temelleri üzerine kuruludur. Eğer bir çalışandan ziyade gerçek anlamıyla bir mühendis olmak istiyorsanız, kodunuzun hızlı çalışması için matematiksel formüllerden faydalanabilirsiniz. Bir bilgisayar için karekök almak, kosinüs almak, rastgele sayı üretmek vs. zor bir işlemdir. Bu zor işlemleri hızlandıran mühendislerin yazdığı kodlar ortada, adamlar bit seviyesinde düşünüp ona göre işlemler yapıyorlar bu işi hızlandırmak adına.

Matematik her şey arkadaşlar bu meslekte. Diller gelir geçer, diller de bir konsept ürünüdür. Ama matematik kalır, algoritma kalır, veri yapıları kalır, dizayn paternleri kalır...

Haklısınız, adamın ingilizcesi berbat, üç işlem yapamıyor, yazılımcı olacağım, programlama dili öğreniyorum diyor.

Herkes konuyu önce başlamak sonra başlamak olarak algılamış.

Arkadaşlar, benim derdim öncelikler. :)

Bir Elektrik & Elektronik mühendisi olarak, 11 yaşından beri elimden havyayı bırakmadığımı hatırlatayım. Üniversitede yaptıklarımı saymıyorum bile.

Ancak üniversite sınavına çalışmam gerekirken Python öğrenmedim. Ya da kod yazmadım. Python'u kavramam, sınavdan sonraki yaz tatilimi aldı.

Bu kadar basit.

Hocam herkesin kafasında şu var ''Üniversiteyi kazansam da bir şey olamayacağım ama yazılım öğrenirsem bir yerlere gelebilirim.''.

İşte çok tehlikeli bir düşünce bu.

Yanlış bir düşünce. Aslında tam olarak yanlış değil ama yanlış yeri var. Ne kadar erken programlamaya başlanırsa o kadar iyi. Hepsini parça parça, yavaş yavaş bir arada götürse kişi, o zaman çok faydalı olur. Kendim imkanım olmadı yapamadım ordan biliyorum. Keşke olsaydı da üniversiteye başlamadan programlama öğrenmiş olsaydım... Yaşıtlarım çatır çatır kod yazarken ben şu an mat, fizik vs derslerin arasında onu öğrenmeye çalışıyorum. Sizce de saçma değil mi önceden öğrenmemiş olmak.....

Sorun öğrenip öğrenmekten ziyade, öncelikler.

Dediğim gibi siz o farkı iyi bir üniversiteyle kapatabilirsiniz. Ki maksat üniversitede kod yazabilmek değil bence, değil mi. :) Mezun olduktan sonra iyi bir iş bulabilmek. Bu nedenle benim üniversitede yazılıma başlayıp, kendini geliştirerek mezun olur olmaz iş bulan ya da çevre edinen arkadaşlarım var.

Burada önceliklere dikkat etmek gerekiyor. Zira yazılımı öğrenmek için mevcut olan vakit ile iyi bir üniversite kazanabilmek için mevcut olan vakit, bir değil.

Bence bazı şeylere ne kadar erken başlarsak o kadar iyi olur. Ayrıca günün her saati ders çalışmak aşırı saçma bir şey gerektiği kadar ders çalışıp kalan vakitte de kendimizi başka konularda geliştirmek daha önemli.

Tabii ki öğrencinin derslerini çalıştıktan sonra kendini başka alanlara vermesi normal ve gerekli de. Ama burada öncelikleri konuşuyorum.

Çünkü, Türkiye'de üniversite okumak insana bir iş veya meslek kazandırmaz. Kaç mezun üniversitede okuduğu alanda çalışıyor?

Çok. İstediği alanda çalışmayanı da çok.

Bence doğru olmayan bir düşünce. "üniversite elde etmek" tek başına bir şey ifade etmediği gibi artık günümüzde de yeterli değil. Eğer kişinin merakı ve yeteneği, kavrayabilmesi ve bunun gibi durumlarda geliştirebiliyorsa, kendisi için, mesleğine, iş hayatına atılım sürecini önceden oluşturabilir. Keza bizler neden okuyoruz ne amaçla diye birçok sorunun muhatabı aslında cevabını verdiğimiz yine bizler olmuyor muyuz? Böylesi bir zamanda hele ki, üniversite okumak artık bir liseyi (önceden öğretmen olunurdu) bitirmekle eş değer. Ve iyi bir bölüm ve iyi üniversiteden hakkıyla mezun olmuyorsanız çabalarınız nafile. Kısacası Üniversiteler akademik olarak birşey katmıyor maalesef. (Çok azı ve belli bölümlerde istisna olabilir. Bunu konuşmaya gerek yok zaten)

Nasıl liseyi okumakla eş değer. :)

Okuldan bir şey var çünkü okulunu, imkanlarını ve hatta sadece ismini bile kullanarak, tasarladığın proje için isim ve çevre oluşturabilirsin.

Ben burada eğitiminin önceliğinden bahsediyorum. Çünkü kariyer uzun soluklu bir planlamadır. :)

Evet lazım, elini kolunu sallayarak gireceğin bir üniveriste değil orası.
Ve dediğim gibi çok çalışman lazım ki çalışsan bile girememe ihtimalin var, sınavın zorluğu her sene değişiyor.
İTÜ'yü Olimpos sanıyorsunuz herhalde. Tanrı huzuruna çıkılmıyor. Kabaca gözde mühendislik dışındaki bölümler sıfır çalışma ile bile girilebilecek durumda. Diğerleri ise düzenli çalışma ile gayet mümkün.

Sınavın zorluğu kişi başarısını etkilemez. Sıralama nedir, nasıl yapılır, neden yapılır, sınav nedir, neden yapılır gibi soruların cevaplarını idrak etmeniz dileğiyle.

İnsanlar çevresinden duyduğu bazı şeyler ile hareket ediyor ondan bu istekler. YouTube'da bir yazılımcı röportajı izleyin mesela, 5-6k dolar maaşlar, üni okumadan yazılımcı olanların hikayeleri havada uçuşuyor :D. Haliyle çoğu insan öğrenmek için can atmaya başladı. Ben bile hobi olsun diye web tasarım kursu aldım arada ilerliyorum CSS temel olarak bitti gibi (he ben maaşı için falan öğrenmiyorum işim gücüm var aslında, tamamen hobi dediğim gibi.).

Fakat burda özellikle işe maymun iştahı ile başlayan arkadaşlarımı uyarmak isterim. En iyi arkadaşımın yazılımcı olması ve onun da arkadaşlarıyla tanışmam + bazen yazılıma işimin düşmesi sebebiyle bir sürü yazılımcı insan tanıdım son bir kaç yılda. Fakat hepsi aynı şeyi söylüyor 'Başlayıp sonunu getiremeyen bir sürü insan tanıyorum'.

Yazılım ucu bucağı olmayan bir sektör ve her geçen gün dişli rakipler çoğalıyor, bundan dolayı rekabet arttıkça ortaya çıkan ürün o kadar kaliteli oluyor. O yüzden bu yola eğer cidden girmek istiyorsanız önce üniversite kasmanızı tavsiye ederim. Çünkü zaten Türkiye'deki neredeyse bütün işletmeler diplomalı eleman istiyor. E aşırı başarılı değilken ve muhtemelen daha yerel sektörde iş bulamazken dünya ya açılmanız zor gibi görünüyor. En iyi ihtimalle remote falan çalışırsınız yurtdışına.

Ayriyeten İngilizce öğrenmeden ilerlemeniz çok çok zor, bunu zaten duymuşsunuzdur fakat yine de söylemek istedim. Dönen makaleler, sorunlar, çözümler, kodun kendisi :D. Heep İngilizce. O yüzden en azından temel olarak bir İngilizceniz olması sizin açınızdan daha iyi olur, daha az zorlanırsınız.

Üstelik yurtdışında arkadaşlarımın söylemesine göre aylık 6k dolar maaşı usa için min. 3 yıl tecrübeli insanlara veriyorlarmış (hangi dil yazdığınıza göre değişebilirmiş.)

Özetle üniversite olmadan olmaz gibi gözüküyor, olmaz gibi gözükmese bile çok zorlanılacağı kesin. Bende ilk önce ders tarafına bakılması gerektiği taraftarıyım. He benim gibi boş vakitlerinizi değerlendirip kendinize fazladan bir şeyler katmak istersiniz o ayrı mesele. Ne kadar erken öğrenirseniz o kadar yatkın olur kafanız sonuçta.

Okuldan ve özellikle üniversitelerden çok şey vardır.

Bir CS'ci bilgisayar bilimlerinin temellerini ya da mikroişlemcilerin, mimarilerin temellerini, ancak alanaında uzman olan hocasından sağlam ve düzgünce öğrenebilir. Ya da bir matematiği ya da veri bilimini. İşin Elektrik & Elektronik tarafını saymıyorum bile. Ayrıca matematik gerçekten ama gerçekten önemlidir. Bunun için temelin de sağlam olması gerekiyor. Dolayısıyla ortaokul ve lisedeki zamanı verimli geçirmenin önemi ortaya çıkıyor.

Ben üniversitede çeşitli projeler yaptım. Yeri geldi İHA tasarlayıp ürettik, yeri geldi uçuş kontrol kartı tasarladık sıfırdan. Bunların birçoğunda okuldan destek bile görmedik ama sponsor ararken okulun ismi de yetiyordu açıkçası. Ki, STM32H7 tabanlı kartımızda, ARM üzerine uzman olan bir hocamın çok yardımı dokunmuştu. Bak bir + daha.

İnsanların bu farkı görmesini istiyorum zira çok mezun var. Bu nedenle seni, insanların önüne atacak avantajları en verimli şekilde değerlendirmen gerekiyor. Kimseye 100 ortalama yapsın ya da 3.5+ ortalama yapsın demiyorum ama önceliklerine dikkat etmelerini tavsiye ediyorum.

Türkiye'deyiz ve oyunun farklı kuralları var. Güzel bir üniversitede, güzel bir proje ile dikkatini çekeceğiniz bir bağlantı, sizin 5 - 10 senelik gelecek planınızı daha iyi bir hale getirebilir. :)

İTÜ'yü Olimpos sanıyorsunuz herhalde. Tanrı huzuruna çıkılmıyor. Kabaca gözde mühendislik dışındaki bölümler sıfır çalışma ile bile girilebilecek durumda. Diğerleri ise düzenli çalışma ile gayet mümkün.

Sırf ismi için, başka bir okulda CS gelirken İTÜ'de matematik okuyan arkadaşlarım var.

Değer/değmez, buna yorum yapamam. Ama yapılıyor mu, yapılıyor. :)

Fakat burada özellikle işe maymun iştahı ile başlayan arkadaşlarımı uyarmak isterim. En iyi arkadaşımın yazılımcı olması ve onun da arkadaşlarıyla tanışmam + bazen yazılıma işimin düşmesi sebebiyle bir sürü yazılımcı insan tanıdım son bir kaç yılda. Fakat hepsi aynı şeyi söylüyor 'Başlayıp sonunu getiremeyen bir sürü insan tanıyorum'.

Kesinlikle. Maymun iştahlılığı çok görüyorum. Mobil uygulama da tasarlayayım, oyun da yapayım, aradan web sitesi de çıkartayım ama tek dille yapayım diye gezen maalesef çok genç var.

Katılıyorum. Diploması olmayıp da ciddi konumlara gelebilen az kişi var. Sırf yazılım bilginiz için sizi iyi pozisyonlarda işe alacak şirketler için büyük yapımlara imza atmanız lazım. Veya kendi şirketinizi kurup yerli Elon Musk falan olmanız lazım. Bunları yapabilirseniz ne ala. Başka türlü ilerlemek her zaman kolay olmuyor.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı