Neden felsefeyle uğraşanların çoğu ateist, deist, agnostik?

Ayrıca yaratılmadan bir şey var olamaz diyorsunuz. Peki Tanrı'yı kim yarattı? O yaratılmamıştır dediğinde ise yaratılmadan var olunabildiğini söylemiş oluyorsun. Bu bile çok basit bir çelişki, ölümüne düşünmeyi gerektirmiyor. Yaratılmadanda varolunabiliyormuş demek ki.
Tanrının yarattıkları ile aynı düzende, aynı kanunlar çerçevesinde olmadığını sağır sultana anlattık ama size anlatamadık. Tanrının yarattıkları; yani evren, evrende işleyen matematik olarak adlandırabileceğimiz kurallar, fizik kanunları, madde ve enerji; zamana, mekana, bir başlangıca sahip olan varlıklardır. Oysa tanrı, yarattıklarının boyutunda değildir. Yani ne kütleye ve hacime sahip maddeye, ne de üzerinde konuşup işlem yapabildiğin enerjinin varlığı seviyesine tanrıyı indiremezsin. Tanrı ve tanrının yarattıklarını aynı düzende, aynı kanunlara tabii olmadığını düşünmeni sağlayacak konfor alanından çıkmadığın sürece böyle yanılsamaları "çelişki" sanman normal.

Evrim de diğer doğa kanunları gibi tanrının yaratımı olamaz mı? Gayet de olabilir.
Olamaz nokta.

Kusur dediğiniz şey evrime özel değildir. Evrende kusur sayılabilecek bir ton şey vardır ve bu normal.

Alınmıyorum zira neyi bildiğimi biliyorum.
Hiçbir şey bildiğin yok. Evrimi de bilmiyorsun. Kendi inanışa evrimi alet edemezsin.

Din neyse de tanrıya evrimin çeliştiğini düşünmek apaçık saçmalık.
Asıl saçmalık bu yazdığın. Bir tanrının hata yapabiliyor olduğunu düşünüyorsun inandığı kişi tanrı değil. Koskoca tanrı canlı yaratacak ama kusursuz olmayacak bu canlı, artık iyice işin cılkını çıkardınız siz. Tanrıya böyle bir kılıf uydurmak tanrı kavramını yerle bir eder. Boşuna demiyorum tanrı kavramına en çok dindarlar zarar veriyor. Canlılar ve evrenin hatalarla dolu olduğunu kabul edip, tanrının beceriksiz olduğunu söylemiş oluyorsun aynı zamanda bu sözlerinle. Üzerine basa basa diyorum her şeye gücü yeten bir tanrının bir şeyi geliştire geliştire yani öğrenerek yaptığını savunmak bizatihi tanrı kavramına terstir. Bizi ve evreni bir tanrının yaptığını söyleyip tanrının hata yapabilir olmasını nasıl söyleyebiliyorsun ya inanılır gibi değil. Bu tanrı insan mı hata yapsın ya. Canlı ve gök cismi yaratacak ama sonunu kestiremeyecek, bilmeyecek ama bu nasıl bir akıl tutulmasıdır inanamıyorum gerçekten. Bu kadar beceriksiz ise ne anlamı kaldı tanrının.

Caner Taslaman'ın "Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?" kitabını okuyarak konuya giriş yapabilirsiniz. Biraz üşengeçlik yaptım ama öğrenmek isteyen biri açısından en sağlıklısı bu.
Hiç yanıltmadın tebrik ederim. Caner Taslaman'ı önermeden belliydi bu yazdığın saçmalıklar. Caner Taslaman'ın evrim hakkında en ufak bir bilgisi yok. Caner Taslaman da güya kendini uyanık sanıp evrimi dinlere uyarlama çabasında olan dediklerinin hiçbir geçerliliği yok ve de asla dikkate alınacak biri de değil.

Hatta kusursuz herhangi bir şey yok.

Olamaz zaten. Kusursuz olan yalnızca tanrıdır. Evren ise madde ve enerjiden oluşuyor. Tanrının aksine evrenin başlangıcı ve sonu vardır, yaşanabilecek şeylerin sınırı vardır. Tanrı ile evreni bir tutmak söz konusu olamaz.

Hiçbir şey bildiğin yok.

Sizin haddinize değil açıkçası. Size göre, sizin gibi düşünmeyen herkes cahil. Böyle kalitesiz biriyle tartışmak en başta benim hatam gerçi. Bu saatten sonra yazmaya da niyetim yok zira söyleyeceğimi söyledim.

Asıl saçmalık bu yazdığın. Bir tanrının hata yapabiliyor olduğunu düşünüyorsun inandığı kişi tanrı değil.

Uzun uzun cevap vermeye gerek yok. Üstteki mesajı alıntılıyorum. Yeterince iyi açıklamış arkadaş. İyi akşamlar.

Tanrının yarattıkları ile aynı düzende, aynı kanunlar çerçevesinde olmadığını sağır sultana anlattık ama size anlatamadık. Tanrının yarattıkları; yani evren, evrende işleyen matematik olarak adlandırabileceğimiz kurallar, fizik kanunları, madde ve enerji; zamana, mekana, bir başlangıca sahip olan varlıklardır. Oysa tanrı, yarattıklarının boyutunda değildir. Yani ne kütleye ve hacime sahip maddeye, ne de üzerinde konuşup işlem yapabildiğin enerjinin varlığı seviyesine tanrıyı indiremezsin. Tanrı ve tanrının yarattıklarını aynı düzende, aynı kanunlara tabii olmadığını düşünmeni sağlayacak konfor alanından çıkmadığın sürece böyle yanılsamaları "çelişki" sanman normal.

Hatta kusursuz herhangi bir şey yok.
Evrendeki herhangi bir x noktası ile bir başka y noktasındaki baştan aşağı aynı özellikte ve aynı kuvvet ve enerjinin etkisindeki iki madde hakkında aynı matematik ile konuşabiliyor, aynı fizik kanunlarını kullanarak yorum yapabiliyorsan bu evrendeki mükemmelliğin en büyük kanıtıdır. Geleneksel matematiğin yetmediği konuların üzerine gitmek yerine, hesaplayamadığın şeye bu düzen değil kaos diyorsun. Sonra evrende düzen yok kaos var diyorsun. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Evrenin a noktasında da A maddesi aynı madde, b noktasındaki A maddesi de aynı madde. Dersen ki etki eden enerji, buna bağlı olarak da zaman farklı; görelilik var. Göreliliği geliştir kaos diyeceğine.

Son düzenleme:
izin gibi düşünmeyen herkes cahil. Böyle kalitesiz biriyle tartışmak en başta benim hatam gerçi. Bu saatten sonra yazmaya da niyetim yok zira söyleyeceğimi söyledim.
Bilgisiz adamın tekisin istediğin kadar zoruna gitsin. Asla çekinmem söylediklerimden. Senin bilgisiz olduğun Caner Taslaman önermenden belli zaten. Tanrının hata yaptığını ve bunun normal olduğunu iddaa eden biri net bilgisizdir, kalite sözünü de ağzına alamaz, kaliteni görüyoruz ne kadar yerlerde olduğunu. Kalitesiz biri olan biri sensin. Çünkü en ufak bir şey bilmiyorsun. Bir de gelmiş ben evrimi reddetmiyorum diyor çelişkiye bak. Sonra vay niye bana bilgisiz diyorsun diyor. Sen bunları diyorsan bilgisizsin, istediğin kadar kendini kandır.

Olamaz zaten. Kusursuz olan yalnızca Tanrı'dır. Evren ise madde ve enerjiden oluşuyor. Tanrı'nın aksine evrenin başlangıcı ve sonu vardır, yaşanabilecek şeylerin sınırı vardır. Tanrı ile evreni bir tutmak söz konusu olamaz.

Neden olamasın ya böyle bir mantık olabilir mi? Kusursuz bir varlık kusursuz başka bir şey yaratabilir, hatta zaten kusursuz yaratır, neden kusurlu olsun? Evrenin neden oluştuğunun ne önemi var onları da Tanrı yarattıysa eğer? Tanrı ile evren bir tutulmuyor zaten. Kusursuz varlığın kusurlu bir şey yaratması tutarsızlığını konuşuyoruz şu an.

Neyse ki seviyeyi zor bela çektiğin hiza senin için düşük değil, aksine hala oldukça yüksek.
Gereksiz mesaj atma, kanıt sun hodri meydan hade bakalım.

Evrendeki herhangi bir x noktası ile bir başka y noktasındaki baştan aşağı aynı özellikte ve aynı kuvvet ve enerjinin etkisindeki iki madde hakkında aynı matematik ile konuşabiliyor, aynı fizik kanunlarını kullanarak yorum yapabiliyorsan bu evrendeki mükemmelliğin en büyük kanıtıdır. Geleneksel matematiğin yetmediği konuların üzerine gitmek yerine, hesaplayamadığın şeye bu düzen değil kaos diyorsun. Sonra evrende düzen yok kaos var diyorsun. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Evrenin a noktasında da A maddesi aynı madde, b noktasındaki A maddesi de aynı madde. Dersen ki etki eden enerji, buna bağlı olarak da zaman farklı; görelilik var. Göreliliği geliştir kaos diyeceğine.

Bunun mükemmellikle uzaktan yakından alakası yok, ayrıca madde konusunda da birçok yanlışınız var.

Kusursuz varlığın kusurlu bir şey yaratması tutarsızlığını konuşuyoruz şu an.

Kusursuz, ezeli, ebedi ve tek olmak. Bunlar yalnızca tanrıya ait özelliklerdir. Ortada kusursuz başka bir varlık olsaydı tanrı tanımıyla çelişkili olurdu. Tanrı da kusursuz olduğu için varlığında çelişki barındıramaz.

Bu, sonu gelmeyecek bir tartışma. İyi geceler dilerim, ben kaçıyorum.

Yeterince iyi açıklamış arkadaş. İyi akşamlar.
Bilgisizlik konusunda uzman olacaksın herhalde bu gidişle. Yeterince iyi açıklamış dediğin kişi senle zıt görüşlü. Sen evrende hata olduğunu kabul ediyorsun, o etmiyor. Bu nasıl bir saçmalık ya bir de adam iyi açıklamış diyorsun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı