LGS'deki mi YKS'deki mi?
YKS'den bahsediyorlar galiba.
LGS'deki mi YKS'deki mi?
Klasik olacak ama yüksek nüfuslu ülkelerde birilerinin kaybetmesi gerekiyor dengeyi sağlamak için. Mesela ABD'de ki sınav sisteminde parayı özel derslere basan kazanıyor, fazla bir çalışmaya da gerek yok önemli olan paran olması. Onlarda da OBP gibi bir sistem var ve bizimkinden çok daha önemli üniversiteye girişte. Bu belgesele bakabilirsin. Çin ve Kore gibi asya ülkelerinde ise tam tersi bir durum var. Sınavları aşırı zor ve eleyici. Yani herkesin eşit şartlarda olduğu bir sınav sistemi sıkıntı çıkarır, en azından birilerinin bir şeyler kaybetmesi lazım ki zaten bizim sınav sistemimizde dediğinize benzer bir durum var. Sözel, Sayısal gibi bölümlere ayrılmış ve mesela sözel bölümünde derece yapmak sayısala göre 2 kat daha kolay fakat sözel bölümlerin iş imkanı sayısal bölümler kadar iyi değil. Yani bir şekilde gene birileri eleniyor ki olması gereken bu.Herkes lisede aynı eğitimi alıyor mu?(Devlet okulu için konuşuyorum) Devletteki Anadolu Lisesinin bile eğitimi farklı iken "eşit şartlarda sınav" bana mantıklı gelmiyor. Üstelik işe zeka gibi faktörler girdiğinde iş daha da karışıyor. 90 IQ ve 110 IQ insan da aynı sınava giriyor hani e eşitlik? Bu iş sadece OBP'de bitmiyor balık baştan kokar.
Bence de kalkmalıdır. Katılıyorum. +1P2W'nin eğitimdeki hali. Özel okulda okuyan öğrencilerin ortalamaları 100 olduğu için üniversite sınavına 1-0 önde başlıyorlar. Ben kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.
Bu forumda yazarak kaldırmanız zaten imkansız ki kalkmayacakta. Hatta ben OBP'nin daha önemli hale geleceğini düşünmeye başladım baraj kalkınca. Bence bizim devlette ABD'deki gibi bir sistem kurmaya çalışıyor, özel okulları daha önemli hale getirmek istiyorlar bu sayede devlet daha fazla para kazanır ve hem de sınavı daha eleyici yapar ki gerekli olan bu çünkü ben sınavın şu anda yeterince eleyici olduğunu düşünmüyorum sınava giren kişi sayısını göz önüne alırsak.Bence de kalkmalıdır. Katılıyorum. +1
Klasik olacak ama yüksek nüfuslu ülkelerde birilerinin kaybetmesi gerekiyor dengeyi sağlamak için. Mesela ABD'de ki sınav sisteminde parayı özel derslere basan kazanıyor, fazla bir çalışmaya da gerek yok önemli olan paran olması. Onlarda da OBP gibi bir sistem var ve bizimkinden çok daha önemli üniversiteye girişte. Bu belgesele bakabilirsin. Çin ve Kore gibi asya ülkelerinde ise tam tersi bir durum var. Sınavları aşırı zor ve eleyici. Yani herkesin eşit şartlarda olduğu bir sınav sistemi sıkıntı çıkarır, en azından birilerinin bir şeyler kaybetmesi lazım ki zaten bizim sınav sistemimizde dediğinize benzer bir durum var. Sözel, Sayısal gibi bölümlere ayrılmış ve mesela sözel bölümünde derece yapmak sayısala göre 2 kat daha kolay fakat sözel bölümlerin iş imkanı sayısal bölümler kadar iyi değil. Yani bir şekilde gene birileri eleniyor ki olması gereken bu.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.