Ölümden sonra dirilme mümkün mü?

Ne alaka? Nenemin sakalı olsaydı dedem olurdu ile aynı örnek.

Dinlere güvenerek mi bilim konuşuyorsunuz?

Yapay kalp mevcut. Geliştirmesi yapılıyor.

Algılama sensörleri var.

Yapay deri var. Tedavi amaçlı kullanılıyor.

Beyin hemen ölmüyor. 5 dakikadan sonra hasar başlıyor. 10 dakika sonra kalıcı hasar başlıyor. Eğer erken müdahale edilip bir arşive bağlanırsa canlandırmak mümkün olabilir.

Burada bilim konuşuyoruz. Film değil. Yine de dediğiniz yanlış.

Bunu her zaman diyorlar. En önemli icatların başında da dediler. İlk önce yüksek bütçe ister sonra yaygınlaşır.
Hocam orada dinler ile ilgili konuşmuyordum orda sadece bunun İslam'da olmadığını diyordum. Arkadaş orada İslam'a inanmıyorum demiş. Bende başka dinlere inanıyor ise ya da ataist ise aynı şeyin olduğunu dedim. (Ataistliğe bir şey demedim. Nedeni ise yazımı "okuyarak" anlayanilirsiniz.) Orada İslam'da böyle olduğu için bu da öyledir demedim.

Beyin hemen ölmüyor 5-10 dk sonra hasar alıyor ama sence beyin 5-10 dk içinde tamamen çürümüş oluyor mu ? Benim dediğim çürümüş bir insanı nasıl geri dirilteceğimizdi.

Mesela F-117. Bu uçak ilk çıktığında herkese dendi mi ? Hayır. Diriltmek daha önemli bir olay ve burada sadece radara yakalanmayan bir uçaktan bahsediyoruz. Bu uçak bile çok sonra dendiyse diriltmek ne zaman açıklanır bilemeyiz. Zaten olacağına da inanmıyorum ama her şey olabilir.

Yapay kalp mevcut olabilir bilmiyorum ama hemen insanlar üzerinde kullanılamaz. Koyun klonlayabiliyoruz ama insan klonlamıyoruz neden ? Çünkü sonuçlarını bilemeyiz.

Algılama sensörü olabilir ama bişey soracağım, hiç denedin mi o sensörü ? Aynı hissi %100 olarak bize hissettirebilecek mi ? O zaman sensörlü kapılar da insan gibi geldiğimizi hissedebiliyor öyle değil mi ? Değil.

Nenemin sakalı olsaydı dedem olurdu ile aynı örnek mi ? Işık hızı doğanın bir özelliği. Doğadan üstün olsaydık veya zekamız doğadan daha iyi olsaydı bu da mümkün olur du. Peki nenemin sakalı olmadığı ne malûm ;) Korona bir doğa olayı ve doğadan daha zeki olsaydık şu an korona bizi evlerimize hapsetmemiş olurdu.

Bu arada filmler insanları etkileyebildiği için örneği oradan da verdim. Ve olabilir fakat benim izlediğim sadece 1 film bu olayı örnek alıyordu.



Peki bir soru soracağım size. Saçlar ile ilgili. Saçların yerini alacan bir buluş var peruk diye. Bu gerçek saçın yerini alır mı ?

Ve biz insan diriltmeden bahsediyoruz üretilmiş ya da başkalarının organlarını kullanmadan kendi bedeni ile canlandırmaktan. Orada da zaten bunun robotlar ile yapılabilceği konusuna değinmiştim. Robot olursa insan olmuyor ki.

Ve son olarak şu cevap verirsen sevinirim. İnsan diriltmenin tehlikelerini bilmeden nasıl insan dirilteceğiz ? Ya da ortada sadece iskelet olan bir beden düşünün. Onu nasıl geri dirilteceğiz ;)
 
Son düzenleme:
Atom bombası askeri alanda kullanılıyor. O zaman emar paralı olması lazım ve sadece elitlerin ulaşması lazım sizin mantığınıza göre
Askeri alanda birçok teknoloji kullanılıyor. Askeri teknoloji sandığımızdan çok daha ilerde.
Mr insanlık için faydalı bir teknoloji, ve evet paralı zaten. Ölüleri diriltmek çok tehlikeli bir durum bence.
 
Ölüleri diriltmek çok tehlikeli bir durum bence.
Ölüleri diriltmek değil ölmeden kurtarmak benim dediğim. Ölmeden beyni canlı tutup yapay yere koyacağız sonra yapay bedene aktaracağız.
Askeri alanda birçok teknoloji kullanılıyor. Askeri teknoloji sandığımızdan çok daha ilerde.
Askeri alanın teknolojileri halka verilmez.
 
Ölümden sonra dirilmek konusunda tarafsız bir şekilde yorum yapıp doğru bir şekilde teoriler sunmak gerekiyor.

Ben bu konuda şöyle bir yorum yapacağım. Ölümden sonra dirilen birçok insan var. Örneğin 5 dakika boyunca ölen yani kalbi duran ve sonrasında devam eden insanlar da ölüp dirilmiş sayılıyor. Tabii daha uzun bir süre ölen bir kişinin tekrar dirilmesi konusunda net bir yorum yapamam.
 
Bedenimiz ruhumuz olmadıktan sonra hiçbir işe yaramaz.

Eğer öyle olsaydı titanik batmazdı. Ya da almanlar Rusya'ya girerken kış engellemezdi. Bunlar insanların hata yaptığını gösteriyor fakat zekanın doğadan üstün olduğu aşikâr değildir. Zeka üstün olsaydı ışık hızını geçebilirdik.

Hocam diğer dinlere bakarsanız neredeyse hepsinde öleceğimiz yazıyor. Başka bir dinde de öldükten sonra başka bir insan olarak canlanacağımız yazıyor. Ama dirileceğimiz yazmiyor. Ataist iseniz de konu dışına çıkacağımdan bir şey diyemem.

Ruh diye bir şey nasıl yok? Ve aklını yüklesek bile diriltmiş olmuyoruz. Mesela yeni bir beden sağlanabilir yazmışsınız ama sağlanamaz. Her saniye hiç yorulmadan kan pompalayan bir kalbi nasıl tekrar yapcağız? Ya da hücre bölünmesi nasıl olacak ki? Ya da en basitinden, nasıl dokunduğumuzda bir şeyi hissedeceğiz? Bunlar olmadan da bir beden sağlanabilir mi? Elbette. Robot. Ama robot bir beden olursa bu sefer ölüyü diriltmek olmaz. Hem diriltince aynı olması gerekir. Aynı beden falan. İnsan gibi olması gerekir. Saçı hiç bitmeden uzaması gerekir.

Bu konuda benim fikrim ruh olmadıkça beden bir işe yaramaz. Sizce her yeri çürümüş bir insanı nasıl diriltebileceğiz? Aklını da aktaramayız çünkü beyini bile çürümüş. İnsanlık son 100 yılda at arabasından uzay gemilerine geçti. Fakat hala bilimsel açıdan imkansız şeyler var. Hiçbir bilim kurgu filminde ölen kişinin dirildiğini görmedim. Star Wars da bile. O kadar teknolojileri var ama insan diriltemiyorlar. (keanu Revess'in bir filminde ele alınmıştı ama çok hatırlamıyorum.) Ruh bedenden bir kez çıkıyor. Ölmemek dondurulma ile mümkün deniliyor ama diriltmek değil. Hem böyle bir şey olsa bile kesinlikle halka bir şey denmezdi. Herkes yakınlarını diriltmek isterdi. O zaman büyük bir karmaşa olur. Sadece en önemli insanları diriltirlerdi onu da gören kişiler zaten ne oluyor derdi. Tabii böyle bir şeyin olması imkansız ama.
Titanik insan hatası yüzünden battı. Zeka derken şüphesiz kast ettiğim şey o değil. Zeka üstün olsaydı ışık hızını geçebilirdik derken şu anki teknoloji ile evet fakat bunu da aşabilme ihtimalimiz var. Gelecekte biyoteknoloji sayesinde insanın şu anki bedeninden çok daha iyi bir tasarıma sahip olan bedenler yapabileceğiz. Kendimizi şu anki insan zekasından milyonlarca kat daha üstün hale getirebileceğiz. Bugün milyonlarca insanı öldüren hastalıklar genlerin yaptıkları yanlış eşleştirmeler sonucu meydana gelmektedir. Oysa biz DNA yerine kendi oluşturduğumuz nanorobotlarla hata oranını neredeyse imkansız denilebilecek bir orana düşürebiliriz. Konuya dar bakış açınız ile çoğu araştırmayı ve biyoteknolojiyi göz ardı etmeden konuyu bir daha incelemenizi rica ediyorum. Önerdiğim kitabı da okursanız daha iyi değerlendirebilirsiniz.


Türkçeye İnsanlık 2.0 diye çevirilen bu kitabın orijinal ismi The Singularity Is Near: When Humans Transcend Biology (The Singularity Is Near) dır.
Zekanın doğadan üstün olduğunu nasıl kanıtlayabilirsiniz? Zeka, evrenin limitleri dahilinde anlamlıdır. Diğer türlüsü safsatadan öteye geçemez. Dolayısıyla piramidin zirvesinde doğanın kendisi olmak zorundadır. Ki en başından zaten zeka da doğanın bir ürünüdür. Sizin dediğiniz şey "Artık ateşi keşfettim. Ateş sayesinde karanlıklarım aydınlık oldu, hayvanlardan korkmuyorum, ısınabiliyorum, çiğ et yemiyorum vs vs. Artık doğadan üstünüm..." gibi. Halbuki ateş zaten doğadır. Sen sadece doğayı kendi faydana kullanmış oldun. Bunun üstün olduğun anlamına geldiğine inanmıyorum. Örneğe takılmayın bu arada. Aklıma ilk bu geldiği için yazdım. Örnekler türetilebilir.
Bu arada yeterince gelişmiş bir madeniyet tabii ki her türlü sorunun üstesinden gelebilir. Işık hızını aşmak için yeterince gelişmiş bir medeniyet ışık hızını aşabilir gibi gibi...
Zekanın doğadan daha üstün olmasının sebebi bilinçli olabilme potansiyeli olması ve kendi zekasını geliştirebilme potansiyelidir. Doğa yani evrim kendi yöntemleriyle insanlar oluşturdu. Ve bugün dna da yapılan hatalar yüzünden milyonlarca insan ölüyor. Ama biz bilinçli olduğumuz için daha iyi sistemler yapabilme potansiyeline sahibiz. Dna aslında bir bilgisayardır. Hatta bunu taklit ederek oluşturulan dna bilgisayarları bile var. Ama evrimin bir ürünü olan dna aynı zamanda bir çok hata yapar. Burada kast ettiğim küçük bir örnekten yola çıkarak belki bu sonucu çıkaramayabiliriz ama zekanın doğadan daha iyisini yapabildiğini zaten görüyoruz. Açıkçası sizin ve bir çok insanın yaptığı hata doğayı abartıp bilimi hafife almanız. Özellikle çoğu çalışmayı göz ardı ediyorsunuz. Dediğim cümleye bilim yerine teknoloji de koyulabilir.
 
Son düzenleme:
Titanik insan hatası yüzünden battı. Zeka derken şüphesiz kast ettiğim şey o değil. Zeka üstün olsaydı ışık hızını geçebilirdik derken şu anki teknoloji ile evet fakat bunu da aşabilme ihtimalimiz var. Gelecekte biyoteknoloji sayesinde insanın şu anki bedeninden çok daha iyi bir tasarıma sahip olan bedenler yapabileceğiz. Kendimizi şu anki insan zekasından milyonlarca kat daha üstün hale getirebileceğiz. Bugün milyonlarca insanı öldüren hastalıklar genlerin yaptıkları yanlış eşleştirmeler sonucu meydana gelmektedir. Oysa biz DNA yerine kendi oluşturduğumuz nanorobotlarla hata oranını neredeyse imkansız denilebilecek bir orana düşürebiliriz. Konuya dar bakış açınız ile çoğu araştırmayı ve biyoteknolojiyi göz ardı etmeden konuyu bir daha incelemenizi rica ediyorum. Önerdiğim kitabı da okursanız daha iyi değerlendirebilirsiniz.


Türkçeye insanlık 2.0 diye çevirilen bu kitabın orijinal ismi the singularity ıs near: When humans transcend biology (the singularity ıs near) dır.

Zekanın doğadan daha üstün olmasının sebebi bilinçli olabilme potansiyeli olması ve kendi zekasını geliştirebilme potansiyelidir. Doğa yani evrim kendi yöntemleriyle insanlar oluşturdu. Ve bugün DNA da yapılan hatalar yüzünden milyonlarca insan ölüyor. Ama biz bilinçli olduğumuz için daha iyi sistemler yapabilme potansiyeline sahibiz. DNA aslında bir bilgisayardır. Hatta bunu taklit ederek oluşturulan DNA bilgisayarları bile var. Ama evrimin bir ürünü olan DNA aynı zamanda birçok hata yapar. Burada kast ettiğim küçük bir örnekten yola çıkarak belki bu sonucu çıkaramayabiliriz ama zekanın doğadan daha iyisini yapabildiğini zaten görüyoruz. Açıkçası sizin ve birçok insanın yaptığı hata doğayı abartıp bilimi hafife almanız. Özellikle çoğu çalışmayı göz ardı ediyorsunuz. Dediğim cümleye bilim yerine teknoloji de koyulabilir.

Hocam zekanın doğadan daha iyisini yapması başka bir şey, zekanın dogadan üstün olması farklı bir şey. Siz onceki mesajda zekanın dogadan ustun olduğunu savundunuz, ben de ona göre cevap verdim. Simdi de zeka doğadan daha iyisini yapar diyorsunuz. Buna katılıyorum evet. Bunun bircok örneği var. Ama zeka doğadan üstün derseniz ben buna katılmam.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı