Ot yemek cinayet değil midir?

Bu durumda, bu tavrın en belirgin nedenlerinden biri de vahşi kapitalizmin fütursuzca ve aşağılık bir şekilde canlıların doğasına saldırıda bulunarak; sadece para kazanma dürtüsüyle hareket edip, önüne gelen tüm canlıları sömürmesidir.
 
Genelde bitkilerin de canı yok mu diyenler hayatlarında bu konularda hiçbir şeylerini değiştirmek istemeyip bahane bulmaya çalışanlar oluyor.

Yani o kişi aslında bitkilerle empati kurup onlara değer verdiğinden değil, Veganların söylemlerine karşı kendi yaptıklarını meşrulaştırmak ve vicdanlarını susturma çabasıyla bakın aslında benim yaptığım en doğrusu diye kendilerini ve başkalarını ikna etme çabasından kaynaklanıyor.

Yani bitkilerin de canı var o zaman her şeyi yiyebiliriz ve her türlü kullanabiliriz noktasına getiriyorlar. O zaman Çinlilerin yaptığı da onlar için sıkıntı değil.

Konu kedi köpek vs. evcilleştirilmiş ve belki de evlerimizde bakılan bu hayvanlar olduğunda bunlara gösterilen özenin diğer hayvanlara gösterilmediğini biliyoruz.

O zaman neden herkes kendisini hayvansever olarak görüyor? Burada büyük bir cahillik ve iki yüzlülük yok mu? Çoğu farkında değil biliyoruz. Ancak ben hayvanseverim deyip kedi köpek sevip her türlü sektörde kullanılan hayvanları hiçbir şekilde umursamıyorsanız bu nasıl hayvan sevgisi?

Çoğu insan hayvansever değil hayvanseçendir. Yani hayvanı kendi çıkarlarımız için kategorilere ayırıyoruz. Yenilebilir, giyilebilir, kozmetik vs her türlü sektörde mecbur olmasak bile kullanabilir, eğlencemiz yapabilir ve hatta egomuzu tatmin etmek için onları kullanabiliriz.

Bakın bugün o bizlere daha yakınlaştırılan kedi köpek vs evcil hayvanlar için bile düzgün hayvan haklarının çıkmama sebebi nedir biliyor musunuz? İşte tam olarak budur. İnsanlar hayvansever değildir. Onları düşünen küçük bir kısmın çabası da yeterli gelmiyor. Yıllardır bilirim hayvan hakları yasa tasarısı meclise geldi kabul edilmeyi bekliyor diye. Bizim bu konuları asıl konuşmamız gerekiyor.

Bitkiler konusuna dönersek elbette bitkiler çok önemli kaynaklarımızdır ve onlara değer vermemiz gerekiyor. Çevre dediğimiz zaman doğa dediğimiz zaman zaten çoğunluğunu bitkiler ve hayvanlar kapsamıyor mu?

Ancak "gerçekten" bitkilere değer verdiğini söyleyen insanlar asla hayvan yiyemez. Çünkü bilir ki hayvan yediği zaman kat ve kat çok daha fazla bitkiyi yok etmiş olur.

Hayvanlarla empati kuramayan insanların bitkilerle empati kuruyormuş gibi gözükmesi bana çok abes geliyor. Aslında gelmiyor çünkü altında yatan asıl sebebin ne olduğunu biliyorum.


Tabi bu durum yazarak anlatılacak bir şey değil. Toplumun çoğunluğunun o çoğunluğa göre hareket ettiğini biliyoruz. Bundan 20 30 belki 50 sene sonra işler çok değiştiğinde yine o genel toplum genele göre hareket edecek. Bu zamanları hatırladıklarında ise bilmiyorduk cahildik bizlere öyle öğrettiler denilecek. Sadece bu konu için söylemiyor genel olarak her zaman böyledir.

Çoğunluk yediklerini seçecek iradede değil artık. Sağlıksız bünyelerin oluşmasındaki en büyük sebeplerden birisi zaten bu. Kötü bağımlılıklarımız ve yanlış beslenme alışkanlıklarımız yüzünden yediklerimize karar vermekten çok uzak hale geldik.

Üzerinde sağlığa zararlıdır diye yazıldığı halde tüketilen maddeleri düşündüğüm zaman insanların doğru seçimleri yapabilmesini ve kendilerini ikna etmelerinin ne kadar zor olduğunu biliyorum.

Özetle bu tartışmanın sonu olmayacağını da biliyorum :) Çoğunluk nasıl büyüdüyse ve nelere alıştırıldı ise o şekilde devam edecektir ve en doğrusunun öyle olduğunu düşünmekten mutlu olacaktır.
 
Bunu tam anlamıyla bilemeyiz. Ancak şöyle söyliyebilirim, acı mekanizmaları bizimkiler gibi çalışmıyorlardır. Çünkü bitkiler aslında aksine yenilmek için çabalar.
Ağaç sana meyve uzatır, uzattığı meyveyi alıp yersin, meyve çekirdeği dışkında belirir, topra karışır. O şekilde kendini kopyalar.
 
İnsanlar, bitkilere iltifat ettiğinde, güzel sözler söylediğinde daha canlı, daha gür büyüdüklerini duymuştum bir yerde. Yani az da olsa bir etkileşim söz konusu diye düşünüyorum.
Konu biraz eski, hortlatılınca görmüş bulundum. Sadece şunu söyleyip kaçıyorum.
Bitkilerin sinir sistemi gibi bir sistemi var. Hormon salgılayarak falan çalışıyor ama kabaca sinir sistemi diyebiliriz. Sese karşı özellikle bir şey olduğunu hatırlamıyorum ama budama dediğimiz işlem böyle çalışıyor. Siz onun dalını kestiğinde hem dalın ucundaki uzama kısmını kestiğiniz için uzamıyor hem de kendince bir travma yaşamış olduğu için uzamıyor.

Bu yüzden bitki yemek de sinek öldürmek de köpek öldürmek kadar cinayettir.

 

Yeni konular

Geri
Yukarı