Otobüste amcalar ve teyzeler yüzünden ayakta kalma

Yaşlılarda sıklıkla görülen eklemlerde kireçlenme, osteoporoz, disk herniasyonunda uzun süreli ayakta kalmak zararlı. Normal sağlıklı bireylerde dediğiniz şey geçerli. Kasları dinç tutar, kas erimesinin önüne geçer ancak tüm yaşlılar sağlam veya dinç değil ki.
 
Acaba bunun için kaynağınız nedir? Sırf meraktan soruyorum.

Kısacası bunu Oxford'lu Prof. Dr. Sir Muir Gray bizzat açıklamıştır. Haber kaynaklarına güvenir misiniz bilmem de kolay bir araştırma yaparsanız siz de bulablirsiniz.
Yaşlılarda sıklıkla görülen eklemlerde kireçlenme, osteoporoz, disk herniasyonunda uzun süreli ayakta kalmak zararlı. Normal sağlıklı bireylerde dediğiniz şey geçerli. Kasları dinç tutar, kas erimesinin önüne geçer ancak tüm yaşlılar sağlam veya dinç değil ki.
Dediğiniz bazı şeyler D vitamini gibi eksikliklerde görülüyor. Elbette herkes bir değil ama ben gözlemlerime göre otobüste yaşlıların genellikle kas veya kemik sorunundan değil de huysuzluktan yer istediğini düşünüyor ve görüyorum.
 
Bastonu ve çökmüşse yer veririm. Zaten bizim buradaki teyzeler fena, 45 yaş üstü kendini yaşlı görüp yer istiyor, 60 yaşındaki amca otur sen evladım diyor anlamadım bu problemi.
 
Bastonu ve çökmüşse yer veririm. Zaten bizim buradaki teyzeler fena, 45 yaş üstü kendini yaşlı görüp yer istiyor, 60 yaşındaki amca otur sen evladım diyor anlamadım bu problemi.
Huysuzluktan işte. Gerçekten oturmaya ihtiyacı olan birinin daha önce hiç yer istediğini görmedim zaten yer veriyorlar o kişiye. 50 yaşına gelmiş kadın kendini yaşlı sanıyor gençlik bitmiş diyor. Mesela ben dedemle birlikte minibüsteydim, ortalama 50 yaşında bir kadın yer istedi gençlik bitmiş vs. dedi dedem de ben kalkayım da sen otur bari dedi ki çok da güzel dedi. 50 yaşında insan kendini yaşlı görüyorsa benim dedem dünyada yok o mantıkla.
 
Biraz şeytani bir fikir ama size yer vermediniz diye ters bakan teyzenin gözüne sokarak topallayın ve öyle inin :)
(Hiç yapmadım)
 
Öncelikle kendimize şunu soralım. Yaşlı insanlar kimlerdir? Genellikle ülkemizde 65 yaş ve üstü yaşlı sayılıyor. Ömrü olduğu sürece tüm insanlar yaşlanır. Buna göre, iyi insanlar da kötü insanlar da yaşlanır. Ben birisine sırf yaşı büyük diye saygı duymam, saygıyı hak etmeli. O yer verdiğiniz bir yaşlının gençliğinde veya ilerleyen yaşlarında tecavüz yapan, hırsızlık yapan birisi olduğunu bilseydiniz yer verir miydiniz? İşin duygusal kısmı bu.

Şimdi bir de bilimsel açıdan düşünelim. Arkadaşın dediği şey doğru. Yaşlı insanların da egzersiz yapmaları gerekir ki kemikleri ve kasları körelmesin. Bu bağlamda ayakta durmak da güzel ve kolay bir aktivitedir. Bunu ben demiyorum gerçekten yapılan araştırmalar söyler, dileyen internetten inceleyebilir. Ayrıca, kişi yaşlılık döneminde gerçekten çok çabuk yoruluyorsa ve güçsüzse bunun asıl sebebi gençliğindeki tembelliği veya yanlış spor aktiviteleridir. Vücuduna iyi bakan birisi yaşlılık döneminde bile dinç olur.

Otobüste kendi kendine gençlik bitmiş diye söylenen yaşlılardan nefret ediyorum. Aynı şeyi gençler de yapıyor kalkmış akıl veriyor kalk yaşlı var o otursun diyorlar. Sanane kardeşim? İster veririm yer ister vermem, bana akıl veremezsin. Hayır, gerçekten ihtiyacı olan biriyse zaten veririm de eli ayağı düzgün kişiye ben ne diye yer vericekmişim?

Emekli olduklarında bütün evde oturuyorlar televizyon izliyorlar, kahvede vakit öldürüyorlar ne kendilerine ne de ülkeye bir katkıları yok adamlar zaten bütün gün dinleniyor bari otobüste ayakta dursunlar sanki ne ya? Biz okula gidiyoruz, çalışıyoruz emek veriyoruz günümüzün hatta yılımızın çoğu bir şeyler peşinde koşmakla geçiyor bırakın da biz oturalım.

Son olarak şu gerçeğin de bilinmesini isterim ki, zayıf ama dinlenmiş kaslar (yani yaşlıların), güçlü ama yorgun kaslara (yani gençlerin) göre daha fazla ayakta durabilir.

Sen bazı şeyleri çok yanlış anlamışsın. Olay yaşlılara saygı duymak değil, normal insanlardan daha fazla "tolerans" göstermek. İnsanlar yaşlandıkça kişilikleri gittikçe çocuklaşmaya başlar. Bu yüzden yaşlıların huzursuzluklarına tahammül etmek, tolerans göstermek doğru olan davranıştır. Yoksa saygı tabiki hakedilir. Yaşına saygı duymakta sadece hayat tecrübesine saygı duymaktır. Entelektüel bilgisine vb. değil.

Emekli olduklarında evde oturuyor tv izliyorlar evet. Ülkeye geçmişte katkıları zaten olmuş şimdi hayatlarının sonunda dinleniyorlar. Yani işleri bitti ölsünler mi? Vahşi kapitalist sistem senin gibi düşünenleri çok sever. Doğ-büyü-asker ol-çalış-üre ve "öl". Sisteme katkın olmadığı zaman ölmelisin... Ayrıca kendin okula gidip çalışıp emek veriyoruz diyorsun. Onlar senden kat be kat uzun zamandır bunları yapmış.

Yaşlıların kasları gençlere göre daha güçlü değildir veya daha fazla ayakta duramazlar. Böyle birşey yok. Kaldıki %100 sağlıklı yaşlı bulamazsın. İnsanlar yaşlandıkça birden fazla kronik hastalığa sahip olurlar. Ve bunların en çok rastlananı diz ağrıları, bel ağrıları ve eklem ağrıları gibi şeylerdir.

Eskiden otobüslerde koltuklarda "gerektiğinde yaşlılara hamilelere sakatlara ve gazilere vb. aittir" yazardı.

Son olarak;

Yaşlı bir amca elinde bastonuyla kalabalık bir otobüse biniyor,
oturacak yer yok..

Bastonunu yere vura vura orta sıralara doğru ilerliyor, taaa arkaya kadar gidiyor, ama kimsede tın yok.

Baston tıklamasından rahatsız olan gencin biri yüksek sesle bağırıyor amcaya;
”Dede,… şu bastonunun altına keşke lastik taksaydın.
Bu kadar ses çıkmaz, biz de rahat ederdik”….

Bütün gözler gence dikilirken yaşlı adam istifini bozmadan,
otobüsü kahkahaya boğacak bomba cümleyi patlatıyor:

”17-18 Sene evvel o lastiği baban taksaydı şimdi biz de rahat ederdik!!”
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı