Oyun Oynamanın 'ihtiyaç' değil 'lüks' olması

  • Konuyu başlatan Pwieh
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 120
  • Görüntüleme 6B
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Araba çalmaktan örnek vermişsiniz. Diyelim adam parası olmadığı için başkasının arabasını çaldı. Çaldıran kişi şikayet ettiğinde çalan kişi yakalanıp para veya hapis cezası alacaktır. Korsan oynayan kişiye ne yapılıyor? Hiç bir şey. Bunun rahatlığı olduğu için adam para neden vereyim ki? Diye düşünüyor. Böyle düşünmesi kadar normal bir şey yok.
Adam oyuna para verince sanki parasını çöpe atmış olarak görüyor. Adamın kafasında emeğin karşılığını vermek veya vicdan vs. yok ki.
 
İhtiyaç veya lüks değildir. Hobidir. 😴
Korsan konusuna farklı yerden girmek lazım. Düzen çok farklı hakkın hukukun olmadığı fiyatlandırmanın başıboş olduğu sermayedar bir düzende yaşıyoruz. Basite indirgenemez.
 
Bu konu 3-4 mesaj sonra kilitlenir benden söylemesi. Sürekli tartışılıyor ama bir yere varılmıyor. :D
 
Konuya followu attım. Ne kadar maddi durumu iyi olsa bile, kendimden örnek, babam asla bir oyuna doğru düzgün para vermeme izin vermedi. Hep kendim gerek gizlice, gerek hediye olarak aldım...
 
Cidden çok küçük düşünüyorsunuz. Dijital bir şeyi kopyalamak hırsızlık veya suç değildir. Şöyle düşün sen arabayı çalışıyorsun, fakat o araba hala sahibinin bıraktığı yerde. Bu yüzden de suç kapsamında değerlendirilmiyor. Ayrıca korsan indirirsek üretici ne kaybedecek? O oyunu alamayan adam hiç alamayacak, üreticide bir şey kaybetmeyecek. Mis gibide de derim yaşasın korsan oyunculuk, sonuna kadar korsandan yanayım.
 
Ona bakılırsa zamanında ne kadar güçlü bir ülke olup dünyaya hükmederken kaç can verilip bunlar hiç edilip ekonomi bu haldeyse, kimseyi önemsemem param varsa uygun sitelerden Durmaplay gibi temin ederim. Yoksa oyun Singleplayer hikayeli ise korsan indiririm. Bu benim umrumda değil açıkçası. Lüks de değil, paran varsa satın al, yoksa biriktirip alana kadar korsan oyna.
 
Cidden çok küçük düşünüyorsunuz. Dijital bir şeyi kopyalamak hırsızlık veya suç değildir. Şöyle düşün sen arabayı çalışıyorsun, fakat o araba hala sahibinn bıraktığı yerde. Bu yüzden de suç kapsamında değerlendirilmiyor. Ayrıca korsan indirirsek üretici ne kaybedecek? O oyunu alamayan adam hiç alamayacak, üreticide bir şey kaybetmeyecek.
Oyunu alamayıp korsan alan adam almaya niyeti olanı da etkiliyor.
 
Kul hakkı vb. diyorlar fakat bence o vergilerle kalkınmak yerine üretip kazanmayı tercih etmiş gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlara özgü bir şey. (tamlamaya bak :D) Biz de de oyunlar PS Store üzerinden 60 TL'ye alınabilse kimse korsanla uğraşmaz. Adamlar 400 TL'ye PS4 Pro ve 600TL'ye 10 tane oyun + 1 yıllık PS Plus üyeliği alıyor. Biz 1000TL'ye konsolsuz sadece 2 oyun alabiliyoruz. Konsolu alanlar şükredip kırdırıyor ki ev kirasını da ödeyebilsinler. Yemek yemeden 1 ay hayatta kalınabiliyor fakat herkes ihtiyaç diyerek yiyor ise oyun oynamak da ihtiyaçtır.

not: Amerika'da asgari ücret 2000$'dir ve yarısına konsol ve 1 yıllık oyun alınabilmektedir. Türkiye'de asgari ücret 2400 TL' dir ve tümünden de fazlasına sadece konsol alınabilmektedir. O yüzden TL'yi dolar yerine kullandım.

Korsanı savunmuyorum fakat uykusuz kalan adamın hakkını verebilmek için inşaatta uykusuz kalarak çalışmak veya haftada 40 saat ders anlatmak çok da doğru gelmiyor. Oturarak kazanıp 2 yılda emekli olacak bir mesleği olup da korsan alanın sırtında zebaniler ateşten çarıklarla tepinsin zaten.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı