Öncelikle iki panelinde kronik sorunları var. Artılarından ziyade, hangi eksiyi hazmedebilirim ona bakmalısınız.
IPS panelde, IPS GLOW denilen illet bir sorun var. Tıpki ışık sızması gibi ama bakış açınıza göre görünüp kaybolabiliyor. Kimisinde bu durum çok fazla olurken kimisinde az oluyor. Kimi insanı bu durum rahatsız ederken kimisi etkilenmiyor. Ha ben monitörün merkezinden bakıyorum zaten demeye gerek yok, merkezden de baksanız, azıcık sağa sola doğru kafayı hareket ettirdiğinizde, özellikle karanlık sahnelerde bu parlamayı daha net görüyorsunuz. IPS monitör almışız, karşısına geçip yayıla yayıla filmimizi, dizimizi izlemeyecek miyiz yani dünya kadar vermişken üstelik? Biz bu tür monitörleri daha çok oyunculuk için istiyoruz, malüm oyunlarda da bol bol karanlık sahneler var. Gerek korku oyunlarında gerekse korku filmlerinde siyah sahnelerde bu duruma rastlayabilirsiniz. Ama renk doğruluğu bakımından IPS panel birincidir. Canlılıkta da yine birincidir,tabi bu birazda panelin kalitesine ek özelliğine göre değişir. Ucuz IPS panel var, pahallı IPS panel var, Nano IPS panel var vs.
En iyi siyah OLED'lerdedir ama ikisi arasında VA panel daha öndedir. IPS'den daha koyu, daha iyi siyah renk verir. Lakin gerek hız konusunda gerek renk doğruluğu konusunda IPS'den geridedir. Yinede sırf siyah derinliği için seçilir ama bu panelde masum değildir. Tıpki IPS paneldeki gibi glow mevcuttur, üstelik ghosting denilen, özellikle siyah sahnelerde imlec veya nesnenin etrafında hayalimsi izler oluşabilmektedir.
Tn panellere ise Asus rog serisi gibi kültler dışındaki monitörlerden girmeyin derim. Aslında E-sport oyuncusu değilseniz hiç gerek yok, onlar bile kaliteyi arıyorlar.

Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık mevzusu işte.

Yinede monitör alacak olsam Nano IPS modellerden alırdım.