Passat vs. SuperB

SuperB'in bagajı Passat'a tek atar! Nokta.
Aralarında 10 litrelik fark var, neresi tek atarmış? Bagajın seçimde fark yaratabilmesi için daha büyük farklılıkların olması gerek, bagajdan önce karşılaştırılacak daha önemli konular var.

NOT: Belirtmeyi unutmuşum, ben de bu araçların 2.0 motorlu versiyonun tercih etmezdim vergi için. Düşük hacimli Premium ya da 508 alınabilir.
 
Malzeme kalitesi: VAG grubu kendi asıl markasının arabası olan Passat modelinde "biraz" daha kaliteli malzeme tercih ediyor.

Yalıtım: Yine VAG grubu Skoda'yı Volkswagen'in altında konumlandırdığı için yalıtımda maliyet kesintisi yapıyor, Passat'ın yalıtımı daha iyi.

Süspansiyonlar ve yol tutuş: Superb'in süspansiyon ayarı fazla konfor odaklı olduğu için yatma eğilimi yüksek, Passat ise yine VW tarafından kayırılan model olarak bu açıdan daha memnun edici.

Motor/şanzıman ayarları: Passat için Skoda'ya göre biraz daha performans odaklı dişli oranları seçiliyor, bu yüzden Passat aynı şanzıman/motor ikilisinde biraz daha iyi performansa sahip oluyor.

Kısacası bir "araba" olarak Passat, VAG grubu tarafından Superb'e göre birazcık daha kaliteli yapılıyor. Volkswagen markası bizim ülke hariç Dünya'nın her yerinde düşük bütçeli üreticilerle premium üreticilerin arasında kalıyor. Bizde 3 Alman markasının yanına koyuyorlar utanmadan, Audi varken VW o segmentte zaten olamaz pazar seçimi yüzünden.

Madem ki "araba" olarak Passat birazcık daha iyi bir araba, Superb'in hiç mi iyi tarafı yok? Yol tutuş, yalıtım, malzeme kalitesi, performans (aynı motor) gibi konularda daha kötü olsa da Skoda markasının kullanıcı ve yolcular açısından sağladığı çok güzel özellikleri var. Kullanışlılık bakımından Superb daha iyi, genişlik olarak daha iyi, fiyat olarak daha iyi. Kısacası tercih etmek için yeterli neden var, ben olsam Superb alıp 5-6 bin TL ek para daha harcayıp yalıtımını dışarıda güvenilir bir yere yaptırırım. Bu arabadan da çok üstün yol tutuş ya da performans istemediğim için Passat'a göre daha memnun kalırdım. Yalnız ben sedan değil station olanını alırdım.
 
SuperB daha dolu oluyor, Passat daha oturaklı duruyor. Müteahhitseniz Passat daha fazla yakışır, işçilerinizi daha rahat yönetebilirsiniz. Avukatsanız SuperB daha modern gösterir çünkü Passat varken SuperB seçtiniz.
 
@Yararsız Üye Bahsettiğin farklılıkların hepsi aslında dediğin gibi Skoda markasını VW markasından daha aşağı konumlandırmak istemelerinden kaynaklanıyor. Yarattıkları ufak farklarla maliyeti azıcık daha düşürüp bütçesi daha az olanları Skoda'ya, bütçesi daha çok olanları VW'ye çekmeye çalışıyorlar ama günün sonunda aynı aileden çıkan arabalar olduklarından fiyat farkı aşırı olduğunda marka takıntısı olmayan birinin Passat tercih edeceğini sanmıyorum. Sonuçta Superb'den Passat'a geçen biri sınıf atlamayacaktır, ben sınıf atladım diyen varsa da tebrik etmek lazım.

2 arabanın da tasarım hatları yaklaşık olarak 10 yıldır aynı ve bana aşırı sıkıcı gelse de ikisi arasında kalsam Superb tercih edip kalan parayı cebimde tutardım, eğer gerçekten sınıf atlatacak farkı Passat sunsa eyvallah verilen para paraya acımazdım.
 
@Saboteur Bahsettiğin farklılıkların hepsi aslında dediğin gibi Skoda markasını VW markasından daha aşağı konumlandırmak istemelerinden kaynaklanıyor.
Birebir aynı kitleye hitap edecek bir markayı aynı grup çatısında tutmak mantıksız olduğu için konumlandırma yapmaları lazım. 3-4 farklı markası aynı pazarı hedeflerse bunun bir anlamı kalmaz.

Premium altı markalarda VAG grubu biraz daha yüksek bütçeli (premium'un 1 kademe altı) kitle için Volkswagen, daha düşük bütçeli (premium'un 2 kademe altı) pazar payında da Seat'ı sportif, Skoda'yı kullanışlılık özelliğiyle pazarlıyor. Audi zaten premium segment için.

PSA grubunda da Peugeot kendi markasını Volkswagen'in tam karşısına düşük bütçeli pazar ile premium pazar arasında konumlandırmaya çalışıyor ki bence başardı. Citröen konfor, Opel de sportiflikle pazarlanıyor şu anda o çatı altında.

Peugeot - Volkswagen, Opel - Seat, Citröen - Skoda birbirlerine karşı konumlandırılmış markalar oldu şimdiki durumda. DS - Audi daha tam eşleşemedi, ürün gamında segment farkları var. DS şu anda Audi'ye göre epey altta kalıyor bundan dolayı.
 
PSA dışında eşleştirmelerde de Seat - Alfa Romeo çekişmesi yapmaya çalışırken Skoda'yı da daha çok Hyundai, Kia karşısına konumlandırıyorlar. Seat ilerde VW fiyatlandırmasını geçebilir çünkü Seat'ı daha klas yapmaya çalışıyorlar. Tahminimce bazı modellerde VW üstü olup Audi'den aşağı kalmaya devam edecektir. Audi en tepe nokta.

Skoda işlevsellik isteyen kullanıcılar için zaten oldukça F/P bir marka. VW'nin üst donanımlarda sunduğu özellikleri orta donanımda sunması, iç hacim ve kullanışlık açısından kullanıcı odaklı ergonomi anlayışı izlemesi falan hep bir artı sunuyor kendisine.

Şu anda rakamlara göre konuşacaksak VAG her ne kadar PSA'nın önünde gözükse de sıradan kalmakta ısrar ettikleri her gün PSA bir adım daha kendilerine yaklaşacaktır. PSA'nın eski PSA olmadıklarını bilerek cesur atılımlar yapmalarını bekliyorum artık.
 

Geri
Yukarı