R5 3600 Sıcaklık değerleri

Atakan3401

Centipat
Katılım
4 Nisan 2020
Mesajlar
21
R5 3600 RX5700'li bir sistem kurdum AMD'nin stok soğutucusunu kullanıyorum. CS GO oynarken MSI Afterburner kurup FPS ve sıcaklık değerlerini ölçmek istedim. GPU kullanımı yüzde 80leri görürken 73 dereceyi geçmedi ancak CPU yüzde 15-20 kullanıyor gibi gördüm sıcaklık değeri 90'ı gördü. PC boşta çalışırken 54-62 aralığında seyrediyor bu sıcaklık FPS olarak memnunum yüksek değerler alıyorum ancak yanlış ölçüm mü yapıyorum anlayamadım ya da bu durum normal mi? Sistemde 550W Corsair'in güç kaynağını kullanıyorum. Daha öncesinde sistem kendi kendine reset atmıştı 1-2 defa ve bu durumdan kurtulmuştum. İnternetten OEM Key aldıktan sonra bugün yeşil ekran verip sistem kendine yeniden başlattı. OC yaptım mı yapmadım mı bilmiyorum kafam karışık nerede yanlışlık yapıyorum yardımcı olabilir misiniz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Nerede arıyorsun Atakan? Overclock kısmında, CPB kapattığın yerin en başında Precision Boost OverDrive(PBO) olarak yazması lazım.

Kardeşim çok teşekkür ederim, nerelerde kayboldum bir bilsen... Bilgisayar olaylarına yeni giriyorum, araştırıyorum da ama yönlendirme olmayınca bazen sıkıntı çıkabiliyor.
Acaba bunu otomatiktemi bıraksam 1.030 olmuyor ya da yanlış yerimi değiştirmeye çalışıyorum?
Bela oldum size de kusura bakmayın.
1 Saatlik oyun deneyimim sonrası değerler şöyle sıkıntı gören var mı acaba?
 

Dosya Ekleri

  • image.jpg
    image.jpg
    1,7 MB · Görüntüleme: 31
  • image.jpg
    image.jpg
    2 MB · Görüntüleme: 26
Son düzenleme:
Dostum, konuda adamın yazdığı şeyin aynısını yaşıyorum. PWM bağlı fanım, BIOS'da PWM'yi fullediğimde neden 1900RPM'i geçmiyor öyleyse? Yanlış anladın ne demek istediğimi. Ayrıca CPB sistemi dengesiz, boşta bile 1.4V veriyor, yüke girmesine gerek kalmıyor.
Fan konusunu pek anlamadım açıkçası Reddit’te kimisi 2 farklı fan var demiş. Kimisi hayır birisi 1600 diğeri 1700 fanı demiş. Kimisi üretim hatası demiş. Kimisi de fanlardan 5 bıçaklı olanı Cooler Master, 7 bıçaklı olanı Delta Electronics üretiyor demiş. Bundan dolayı RPM farkı olabilir çünkü üreticiler farklı. Ayrıca ben hala CPB ile alakalı olduğunu düşünmüyorum. Arkadaş CPB kapatınca da %25 kullanımda 83 derece gördüğünü söylemiş. Burdan CPB ile alakalı olmadığını anlayabiliriz. 3800X kullanıyorum CPB açıkken 1.46V verdiği oluyor boştayken ama sıcaklığın 80 derece olduğunu görmedim hiç. 50-55 derece oluyor en fazla ani voltaj yükselmelerinde.
 
Fan konusunu pek anlamadım açıkçası reddit’te kimisi 2 farklı fan var demiş. Kimisi hayır birisi 1600 diğeri 1700 fanı demiş. Kimisi üretim hatası demiş. Kimisi de fanlardan 5 bıçaklı olanı Cooler Master, 7 bıçaklı olanı Delta electronics üretiyor demiş. Bundan dolayı RPM farkı olabilir çünkü üreticiler farklı. Ayrıca ben hala CPB ile alakalı olduğunu düşünmüyorum. Arkadaş CPB kapatınca da %25 kullanımda 83 derece gördüğünü söylemiş. Burdan CPB ile alakalı olmadığını anlayabiliriz. 3800X kullanıyorum CPB açıkken 1.46V verdiği oluyor boştayken ama sıcaklığın 80 derece olduğunu görmedim hiç. 50-55 derece oluyor en fazla ani voltaj yükselmelerinde.

CPB'u ve pbo yu kapattım 1 saatlk oyun deneyimimde yüzde 25 kullanımda 64 derece aldım. Boştayken 55 derece ortalama gibi gözüküyor anlık. İşlemci için stres testi yapacağım ama hangi testi nasıl yaparım ve almam gereken değerler nedir bulamadım AIDA64 diye bir test programı buldum sanırım işimi görecek. Benim için normal kabul edilebilir değerler nedir sizce?
 
@Atakan3401 Şuanki oyun değerin kabul edilebilir. Aida64 ile stres testi yap CPU, FPU, Cache seçili olsun. Ama şunu da söyleyeyim aynı işlemciyi kullanan arkadaşım CPB kapalıyken oyunlarda 55 derece görüyormuş.
 
@Atakan3401 şu anki oyun değerin kabul edilebilir. AIDA64 ile stres testi yap CPU, fpu, cache seçili olsun. Ama şunu da söyleyeyim aynı işlemciyi kullanan arkadaşım CPB kapalıyken oyunlarda 55 derece görüyormuş.

10 dakikalık test sonucunun verisi ektedir. Sıkıntılı bir durum gözünüze çarpıyor mu acaba? Ne yapmam lazım kafayı yiyeceğim.
 

Dosya Ekleri

  • image.jpg
    image.jpg
    3,2 MB · Görüntüleme: 29
10 dakikalık test sonucunun verisi ektedir. Sıkıntılı bir durum gözünüze çarpıyor mu acaba? Ne yapmam lazım kafayı yiyeceğim.
CPU sıcaklığın fazla. Bütçen varsa yeni soğutucu almanı öneririm. Ama stok soğutucuyla XMP açıkken bu değerleri görmemen lazım önceden de dediğim gibi.
 

Geri
Yukarı