Sürprizbozan İnceleme Red Dead Redemption 2

Bu konuda spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Hocam bende sizin gibiyim western temasını fazla sevmem. Sadece öyle gelmiş geçmiş en iyi oyun falan deyip abartanlardan değilim.
Ya ben her şeyi deneme taraftarıyım, hani en azından imkanım varsa denerim olmadı izlerim baya gezinirim videolar ve yorumlar arasında. Bu arada Western teması bana sıkıcı geliyor dedim ama RDR2 haritasında gezmekten büyük zevk aldım açıkça söyleyeyim, Özellikle şehir kısmı vardı ya orasını unutmayacağım açıkçası.

Ya en iyi oyun diye bir şey yok zaten. Kişinin kendi öznel fikri vardır. Mesela bana göre en iyi oyun Elden Ring, ama direkt olarak "oyun piyasasının en iyi oyunu Elden Ring'tir, ve tartışmaya da kapalıdır, ne o öyle TLOU falan" diyen adama da çemkirmek haktır zaten.

Ya ben her şeyi deneme taraftarıyım, hani en azından imkanım varsa denerim olmadı izlerim baya gezinirim videolar ve yorumlar arasında. Bu arada Western teması bana sıkıcı geliyor dedim ama RDR2 haritasında gezmekten büyük zevk aldım açıkça söyleyeyim, Özellikle şehir kısmı vardı ya orasını unutmayacağım açıkçası.

Ya en iyi oyun diye bir şey yok zaten. Kişinin kendi öznel fikri vardır. Mesela bana göre en iyi oyun Elden Ring, ama direkt olarak "oyun piyasasının en iyi oyunu Elden Ring'tir, ve tartışmaya da kapalıdır, ne o öyle TLOU falan" diyen adama da çemkirmek haktır zaten.
Kusursuz yoktur ancak bazı şeylerde en iyiler vardır hocam. Telefon alırsın, rekabet çoktur ama alınabilecek en iyisi vardır, arabada da, laptopta da veya başka şeylerde de alınabilecek en iyisi belki bulması zor da olsa vardır. Tek oynadığı hikayeli oyun RDR2 olupta en iyisi diyen görmedim şahsen. Ancak tüm yönleri göz önüne alırsan tek seçenek RDR2 kalıyor. Yani RDR2 en iyi oyundur diyenler abartmıyor, objektif birisi gerçekten de RDR2 en iyi oyun demesi hiç şaşırtıcı değildir konusunu sevse de sevmese de. Mesela ben küçükken Bully oynardım, 2-3 defa bitirdim ve çok severim. Emin olun ki beni God of War(2018) o kadar sarmadı. Ancak ben gelipte Bully'den daha çok zevk aldım diye GoW'dan daha iyi, daha kaliteli dersem subjektifliğin tavanını görmüş oluruz. GoW'un da tabii ki RDR2'den iyi olduğu 1-2 nokta vardır, ancak bir oyunda tüm yönlerin vücut bulması asıl kaliteyi belirleyen, ortaya koyan noktadır. Mesela Cyberpunk ve TLOU oynamış biri gelipte "RDR2 en iyisi dediğin için fanboysun" diyerek Rockstar'a kalpten bağlıymışım gibi ithamda bulundu. Aksine Türkçe dil desteği getirmemesi bile ona kızmak için yeterli bir sebep. En sevdiğim ilk 20 oyun listesinde belki 5 tane Rockstar oyunu vardır yoktur. Ben 500+ oyun oynadım. Bana bunu diyen arkadaş TLOU hastası ve toplasan 15-20 oyun bitirmişti. Tabi onun en sevdiği TLOU olabilir, ancak hikaye, grafik ve mekanik hızı dışında RDR2 ile pek karşılaştırılabilir yanı yoktur. TLOU'da animasyonlar harika yapılmıştır ancak RDR2'de canlı bir dünya, arkada çalışan devasa bir fizik motoru var. Çamura değen kısım kirlenir ve zamanla kurur. Üzerin ıslanır, zamanla kurur. Sakalı kısaltırsın, zamanla uzar. Bunların her biri uğraşılmış detaydır ve gerçekteki gibi fizikle işler. Daha uzun da yazılabilir ama bir oyuna en iyi demek, onun kalitesini ölçmektir, milletimiz bunu yanlış kullanıp en sevdiği oyuna en iyisi diyor. Ancak ben yüzlerce oyun tecrübeme dayanarak mekaniğine, grafiğine, hikayesine, fizik ve etkileşim motoruna, görsel mühendisliğine, yaşayan ve tepki veren dünyasına ve daha başka noktalara da bakınca rahatlıkla en iyi oyun RDR2'dir diyebiliyorum. En sevdiğim oyun L.A Noire, Ryse: Son of Rome, Sniper Elite 3, Crysis, Call of Duty vesayre vesayre de olsaydı, bana en kaliteliyi sorduğunuzda hiç çekinmeden Red Dead Redemption 2 diyebilirim. Çünkü bu oyunun her noktasında öyle uğraşmışlar ki oyun iyi kavramını bile reddeder.

Eksi yanı:
Kimine göre eksik veya kötü olabilecek çok az noktası vardır. Onlarda, hızlı seyahatin geç açılması, oyunun ağır ilerlemesi, at sürerken altta konuşma dönmesi, mekaniğinin biraz daha yavaş olması veya çok gerçekçi olmasıdır. Ancak bunlardan bazılarının açıklaması veya çözümü vardır illaki. Mesela Far Cry 4'te hızlı seyahati istediğim an yapabiliyorum şu anda. Ve her defasında hızlı seyahat yapıyorum. Dünyasında belki şaşıracağım ve uğraşılmış şey vardır ancak hikayeden hikayeye atlıyorum. RDR2'de öyle haritayı açıp ışınlanma olsaydı oyunun yüzde 60 lık kısmı çöp olurdu ve bu oyun çoğu kişinin görmeyeceği mükemmel detayları kendi eliyle kaçırırdı. Yani bugün gelipte buraya en iyisi yazamazdım belkide çünkü çok fazla detay kaçırabilirdim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı