Red Dead Redemption: II - Oyun İncelemesi

S

Silinen üye 94679

Ziyaretçi
Daha oyunu bitirmediğim için, geldiğim yere kadar tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Çoğunlukla eleştirel olacak, güzellikleri zaten göz önünde.

Oyun daha çıkmadan PC'ye gelmesi konuşulurken şöyle bir söylemde bulunmuştum, "Oyun bence en az 300TL'ye çıkacak. Bunun en önemli etkeni Türk Lirasının değer kaybetmesi. Ama fiyatı 600TL de olsa, daha fazla da olsa, ben bu oyunu alıp deneyimleyeceğim. Eski zamanları nasıl işlediklerini merak ediyorum, ayrıca GTA V'de olduğu gibi, yıllar geçmesine rağmen sonu gelmeyecek bir oyun olacağını düşünüyorum."

Bu tür oyunlara para baymak istememin sebebi tam olarak R* ürünü olmaları değil, R* RDR2 için ne kadar "Açık dünya değil" demiş olsa bile, aynı cümlenin sonuna "... daha fazlası." diye eklemişlerdi. GTA: V'in günümüzde hala oynanması, grafiklerinin hala tatmin edici olması, zamanında nasıl iyi bir iş ortaya çıkardıklarını gösterdi. Günümüzde hala ara sıra girip, bir-iki saat oynayabiliyorsam, zamanında verdiğim parayı hak etmişler demektir. Bu yüzden RDR2 için de aynı düşüncedeydim, yıllar geçse bile, bu oyun güncelleme almaya devam edecek ve grafik geliştirmeleri de illa ki olacak, bizi yıllar sonra bile grafikleriyle mest edecek.

Oyunu neden bu kadar erken piyasaya sürdüler, bilmiyorum. Açıkçası ben 2020'nin ilk üç-dört ayında çıkmasını bekliyordum. Belki de bu acelecilik beraberinde bu kadar çok stabilizasyon ve optimizasyon sorununu getirmiştir, belki de tam aksine, oyunu tahmin ettiğim tarihte çıkarmak yerine en erken zamanda çıkarıp, oyunculardan olumlu ya da olumsuz geri dönüşler ve hata raporları toplayıp, birkaç ay içinde oyunu stabilize ve optimize hale getirme çabası içindeydiler. Belki de bu tür sorunların farkındalardı, bunları kendileri keşfedip toparlamak yerine, oyunculardan rapor toplamayı tercih ettiler, ve tahmini çıkış tarihi olan 2020'nin ilk ayları içinde (en geç) oyun toparlanmış olacak.

Oyun içi deneyimlerime gelecek olursak, küfürler savurduğum zamanlar çok oldu. Ben bu tür oyunları, özellikle bu tür gerçekliğe sahip oyunları, ben de hak ettiği gibi oynarım. Ne atımı hızlı sürerim, ne adamların arasına dalıp hepsini öldürürüm, gerçeklik hissini tam olarak yaşamak isteyenlerdenim. Durum böyle olunca, 25 dakikada bitirilebilecek bir görev, benim oynayışımla 15 dakika daha uzayabiliyor. Bu tür durumlarda, oyunun hala stabil bir şekilde çalışmaması nedeniyle çoğu zaman çökmeler yaşadım. Bu da haliyle küfürler savurmama yol açtı, neyseki ki geliştiriciler GTA: V'de olduğu gibi oyuna "3 defa deneyip aynı kısmı bir şekilde geçemezsen, sana bu checkpointi geçme şansı veriyoruz." özelliğini eklemişler. O uzunca yolları yeniden yürümek yerine, konvoyuma üç kere dinamit atıp en azından o kısmı hızlıca geçmeyi başarabildim. Bunun tekrarladığı zamanlar oldu tabii. Bu gibi kısımlarda Cheat Engine yardımıyla kendime ölümsüzlük verip, bölümü daha hızlı geçmek için adamların içine daldığım zamanlar olmadı değil, çünkü zaten oyun çökmeden önce o kısımları geçmiştim. Devamında normal şekilde oynamaya devam ettim.

Görev tasarımları tam anlamıyla berbat. Keşke bu sorun yalnızca 1-2 sefer karşıma çıksaydı, ancak oyunu hala bitirmememe rağmen, bu durumla çoktan 4-5 kere karşılaşmışımdır. Kim bilir ilerde beni nasıl saçmalıklar bekliyor. Sessiz hareket etmemiz gereken görevler var, çoğunda yalnız değiliz, biriyle birlikte hareket etmemiz ya da onu arkadan sessizce takip etmemiz gerekiyor. Bazı yerlerde, dostumuz olan NPC, öyle kritik yerlerde, o kadar fazla anırıyor ki, gerçek hayatta arkasından sessizce öldürmemiz gereken kişilerin bunu o ortamlarda duymaması tam anlamıyla imkansız. Ayrıca oyuna gerçekçilik katmak için diyalog seslerinin yükseltilmesi özelliğini de kapatmıştım. Çimenlerde atlarla yolculuk ederken bile konuşulanları anlamakta zorlandığım için altyazıları açmıştım, düşünün. Ancak o sessiz alanlarda, yarım duvarın arkasında, at arabasının yanında, tarlanın içinde, NPC sessiz olmak yerine neredeyse normal konuşma sesinde bana seslendiğinde ve düşman bunu duymadığında, oyunun o andan itibaren benim için gerçekçiliği kalmıyordu. Bu ya görev tasarımcılarının suçu: eğer bu kadar sesli konuşulacaksa, karakterlerin biraz daha uzağa yerleştirilmesi gerekirdi, ya da ses ekibinden birilerinin suçu: kayıt alınırken daha kısık sesle konuşmalılardı, ya da oyun içinde bu sesler daha da kısılmalıydı.

Oyundaki vuruş hissiyatı hoşuma gitti, klavye / mouse ile oynamama rağmen, controllerımı aratmadı. Yine oyunun çalışmayan ayarlarından birisi geldi aklıma. Klavye ve mouse kullanıcıları için de nişan desteği konulmuş. Bu desteğin ne zaman devreye girip girmediğini, boyutunu, vesaire ayarlayabilmemiz harika bir özellik. Bilin bakalım ne eskik? Özellik çalışmıyor, en azından düzgün çalışmıyor. Bazı yerlerde işim o kadar zorlaşıyordu ki, işte o zaman controllerımı aramak zorunda kalıyordum, ki mouse ile nişanıma ve koordinasyonuma asla laf ettirmem. Sonrasında bunun hakkında biraz araştırma yaptım, yabancı bir sitede şöyle bir yazıya denk geldim, "Klavye / mouse için nişan desteklerini kapatın, nedenini sormayın, sadece bana güvenin. Pek çok kişi bu özelliğin düzgün çalışmadığından şikayetçi. Yardımının dokunmasını unutun, işleri daha berbat hale getiriyor. Bu özelliği "Free Aim" moduna getirdiğinizden emin olun." Bu özelliği kapattıktan sonra, gerçekten bir şeylerin daha ters gittiğini anlamış oldum, şimdi çok daha rahat nişan alıp, ortalama 1-2 mermide düşmanı öldürebiliyorum.

Şimdi anlatacağım soruna tam olarak bir isim bulamadım, görevlerdeki checkpoint sıkıntısı olarak adlandırıyorum. Bilirsiniz, pek çok oyunda, örneğin dost NPC'yi takip etmeniz gereken görevlerde: eğer bir yerden sonra yürümeyi bırakırsanız, yanınızdaki NPC ileride durup, size seslenmeye başlar. Siz ilerleyenene, yani bir sonraki görünmez çizgiye varana kadar yürümez, gerekirse yıllarca bekelr o noktada. RDR2 bu konuda da beni hayal kırıklığına uğrattı. Dost NPC gizliliğin esas olduğu bir görevde, yanında kalmam gerektiğini söyledi. "Benimle kal, sakın yanımdan ayrılma, sakın uzaklaşma." Yine görev tasarımcıları çuvalladı. NPC bana onunla birlikte, bitişinde kalmam gerektiğini söylüyor, öyle de yapıyorum. Bir görevden örnek vermek gerekirse, ki, pek çok görevde bu başıma geldi, eski bir taşlığın merdivenlerinden ineceğiz, merdivenin bir tarafında benim, bir tarafında NPC'nin durması gerekiyor. NPC'yi dibinden takip ediyorum, söylediği gibi. "Çabuk, sol tarafa saklan." komutunu duyduktan sonra merdivenin sol tarafına geçip duvara yaslanıyorum. Ama ilerlemiyoruz, hiçbir diyalog yok, ne bölgedeki düşmandan, ne de dost NPC'den. Bilin bakalım sorun neymiş: Bize kıçının dibinde ilerlememiz gerektiğini söyleyen NPC'yi, aslında tam aksine uzaktan takip etmemiz gerekiyormuş, ben onun hemen arkasından duvar kısmına yaslandığım için, checkpointi tetiklememişim. Bu yüzden yerimden çıkıp, ta arkalara yürüyüp, chekpointi alıp, öyle yerime geçmem gerekti. Bundan çok değil, bir ya da iki dakika sonra yine böyle bir durumda kaldık, bu sefer önlemimi aldım, arkadan geliyorum. Daha sonra oyun bana nerede pozisyon almam gerektiğini gösterdi, fazlasıyla da yürüdüm. Arkama baktım, yine hareketlilik yok, yine herkes durulmuş. Bizim akılsız NPC, arkada hiçkimse olmamasına rağmen eliyle, "Gel, gel, bu taraftan, hadi, çabuk ol!" dercesine işaretlerde bulunuyor. Görevde zaten iki kişiyiz, bir bu akılsız NPC, bir de bu tür küfür ettiren durumlara rağmen inatla oyunu oynamaya devam eden akılsız ben. Yine checkpointi almamışım, hem de bu sefer uzaktan takip etmeme rağmen. NPC de o hareketi bize yapmaya programlanmış, bir-iki dakika takılı kaldı görev, iki, üç kere aynı yerden ve farklı yerlerden geçtim, sonunda tetiklemeyi başardım. Yine bir görev tasarımı hatası, belki farklı bir departman ismi vardır ama ben grev tasarımı adı altında konuşmaya devam edeceğim.

Spoilerımsı, ama endişelenmeyin, her an her yerde bu tür sahneler karşınıza çıkıyor, çıkacak. Oyunun başlarında, Dutch ile saloonda buluştuk, çıkarken kötü adamların ayak takımı biri sıkıştırdı, herkes bize silah tutuyor. Ne mi yapmamız gerekiyor? Gerçekçi olmayan şu zamanı yavaşlatma özelliğini kullanarak hepsini bir anda vurmamız. Bilin bakalım ne eksik? Sevgili geliştiriciler, normalde controllerda olan ve o bölümü geçmemiş için kullanmamız gereken tuşun, klavye için karşılığını tuş takımına koymamışlar. Herkesin kafasını tek tek seçip, ateş etmemiz gerekiyor ki karakterimiz hepsini bir anda öldürebilsin. Ama kafalarını tek tek işaretleyebileceğimiz tuş, tuş takımına koyulmamış. Tek tek vurmaya kalktığımda ellerinde rehin tutulan arkadaş vuruluyor ve görev bitiyor. Ben direkt controllerıma sarıldım, görevi onunla geçip bir kenara attım. Ancak herkesin hazırda duran bir controllerı yok. Bu durumda R*'ın "3 defa deneyip aynı kısmı bir şekilde geçemezsen, sana bu checkpointi geçme şansı veriyoruz." özelliği devreye girmiş çoğu oyuncu için. Sonradan çözümünü öğrendim, umarım şimdi sıkıntısız şekilde geçilebiliyordur o görev. İşin en kötü yanı şu, o görevin nasıl geçildiğini tam olarak anlamak için, hem de sorun varsa sorunun çözümüne ulaşmak için Google'da bir arama yaptım. Görevin adını da bilmiyordum ama bir şekilde bulmak için Google'a, "RDR2 Dutch dead eye shoot" tarzında bir şeyler yazdım. """İsim vermedim ama SPOILER SAYILABİLİR İlk spoilerımı orada yedim işte, Kafasız geliştiricilerimiz sağ olsun, böyle bir hata yüzünden Google'a bunu yazdım, yazdığımda arama önerilerinde "Why Dutch killed .....?" sorusunu gördüm. O an öğrendim ki bizimle birlikte hareket eden kampçılardan biri Dutch tarafından öldürülecek. Oyun başındaki o görevden, yani spoilerı yediğin zamandan bu yana o kişinin ölmesini bekliyorum, her görevde "Bu sefer öldürecek." diyorum kendi kendime, paranoyak oldum. SPOILER SAYILABİLİR"""

Daha devam etmek isterdim ama acıktım. Bu tür sorunların çoğu ve bahsetmediğim daha fazlası, birkaç aya bile kalmadan düzeltilir. R* çok fazla geri dönüş ve hata raporları topladı. Bu da, daha keskin şekilde hataların düzeltilebileceği anlamına gelir. Düşüncem değişmedi, dediğim gibi bunları düzeltebilecek bir firma R*, her ne kadar şu seslendirmeleri düzeltmekle uğraşmayacaklarını bilsem de. O nedenle şimdi oyun benden silinse ve ödediğim ortalama 380TL bana geri verilse, o parayı verip oyunu geri isterim. Çünkü gözümde hala pek çok büyük oyundan daha kaliteli bir oyun, her anlamda. Görevlerde bu sıkıntılar yaşansa bile kanımca Ubisoft oyunlarının genelinden daha iyi görev tasarımlarına sahip RDR2.

Herhangi bir puanlama yapmayacağım, oyunu bitirmedim. İlerde puanım yükselebilir ya da düşebilir. Ya da bir ay sonra yazdığım hatalar düzeltilmiş bir şekilde gelebilirler, fazla değişken var hala.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı