Çözüldü Ryzen 3600 85 derece sıcaklık normal mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Bragne

Megapat
Daha fazla  
Ryzen 2600'den 3600'e geçiş yaptım. Oyun oynarken Ryzen 2600 65 dereceyi asla geçmiyordu. Fakat Ryzen 3600 ile 85 dereceleri bile görüyorum. Bu durum normal midir?

Afterburner'daki işlemci değerlerine bakabilirsiniz?

Dosya Ekleri

• 2HeBRE.png
    2HeBRE.png
    574,6 KB · Görüntüleme: 446
Son düzenleyen: Moderatör:
10 dakika boyunca Prime95 ile stres testi yaptım. Maksimum 95 dereceyi gördüm ve öyle sabitlendi. Normal midir?

95 derece en yüksek sıcaklık olarak bildirilmiş. Bence çok zorlamayın. Tekrar tekrar yazıyorum, fakat umursamıyorsunuz galiba CPB kapatın ve öyle bir test edin.

Opera Anlık Görüntü_2020-06-12_145015_www.amd.com.png

Peki bu uzun vadede işlemciye zarar verir mi?
AMD yetkilileri işlemcinin stok ayarlarında kullanılmasını öneriyorlar. Demek ki herhangi bir zararı yok. Olsaydı zaten BIOS güncellemeleri ile dengelemeye çalışırlardı. İlk çıkışında BIOS sürümleri sorunluydu peşpeşe güncellemeler geldi. Uzun süredir yeni sürüm gelmediğine göre stabil olduğunu düşünüyorlar.

AMD yetkilileri işlemcinin stok ayarlarında kullanılmasını öneriyorlar. Demek ki herhangi bir zararı yok. Olsaydı zaten BIOS güncellemeleri ile dengelemeye çalışırlardı. İlk çıkışında BIOS sürümleri sorunluydu peşpeşe güncellemeler geldi. Uzun süredir yeni sürüm gelmediğine göre stabil olduğunu düşünüyorlar.
Bakın stok ayarlarda diyorsunuz. Kaç derece olduğunu söylemiyor ve bu kadar insan boşuna soğutucu alıyor o zaman sizin mantığınızla.

İşlemcilerde 80 - 85 derece tehlike arz eder. Oyunlarda 70 - 75 derece normaldir.

Normal değil. Stok fan mı kullanıyorsunuz? Eğer stok fan ise bir kule tipi veya sıvı soğutucuya geçmelisiniz çünkü R5 3600 çok güçlü bir işlemci yer yer 105W TDP değerlerine ulaşıyor haliyle AMD bu işlemcinin yanına 65W'lık bir soğutucu verdiği için stok fan işlemciyi soğutamıyor. Bende de R5 3600 var ama şu anda durumum olmadığı için alamıyorum.(Sistemim imzamda)

Stok fan ile kullanıyorum. Technopat YouTube kanalındaki voltaj düşürme rehberindeki gibi undervolt yapsam herhangi bir zararı olur mu?

Oyuna girip bir de öyle test edin. Sıcaklıkta bir düşüş var mı diye. Hala durum aynı ise montaj ile alakalı bir sorun veya kasanın hava akışı ile alakalı bir sorun da olabilir.

Dün bir kişi aynı işlemcinin CPB ayarını kapattı ve sıcaklık değerleri düştü.

Bakın stok ayarlarda diyorsunuz. Kaç derece olduğunu söylemiyor ve bu kadar insan boşuna soğutucu alıyor o zaman sizin mantığınızla.

İşlemcilerde 80 - 85 derece tehlike arz eder. Oyunlarda 70 - 75 derece normaldir.
Açıklamada normal kullanımlarda işlemcinin ortalama sıcaklığının dikkate alınması gerektiğini sıcaklıklarda pik yaptığı değerlerin yani ölçüm yapan programda gördüğümüz maksimum değerin anlık olarak oluştuğunu ve ortalama sıcaklıktan 10 derece kadar yüksek olabileceğini yazıyor. Nitekim frekansı ve voltajı anlık yükselten özellikleri(CPB ve PBO) kapattığınızda bu değerlerin 10-15 derece düştüğünü herkes yazıyor. Bu da açıklama ile elde edilen verilerin örtüştüğünü gösteriyor.

Ben de stok soğutucuyu kullanmıyorum. Bakır ısı borusu bile yok düz alüminyum bloktan yapmışlar ancak soğutucuyu değiştirdikten sonra arada bir uçurum olmadı. İşlemcinin çalışma prensibi bu. Stok halde OC yapılmış olarak geliyor gibi düşünmek lazım. Zaten dikkat ederseniz OC potansiyelleri çok düşük ve OC yapılarak sabit voltaj verilmesini de önermiyorlar.

Ben de stok soğutucuyu kullanmıyorum. Bakır ısı borusu bile yok düz alüminyum bloktan yapmışlar ancak soğutucuyu değiştirdikten sonra arada bir uçurum olmadı. İşlemcinin çalışma prensibi bu.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı