Çözüldü Ryzen 5 2600 overclock nasıl yapılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Graphic Designer
Merhabalar, öncelikle 2020 herkese sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini diliyorum. Fazla uzatmadan;

Sistemim şu şekilde:
Cougar turret V2 RGB.
• Ryzen 5 2600.
• Masterliquid ML240L.
• Ripjawsv 2*8 DDR4 3000 MHz.
• ASUS TUF B450-PLUS GAMING.
• 250 GB Samsung 970 evoplus M.2.
• RX 570 Armor 4G OC.

Grafik tasarım okuyorum ve 3D modelleme ve animasyon yapıyorum. Render süresini bir tık da olsa kısaltmak adına işlemcime OC yapmak istiyorum. 40 dk render süresi boyunca en fazla 56°, oyunlarda 44° ve boşta 35° alıyorum. Render işleminde 70°lere çıkabilirim bir sorun olmaz kanımca ama yanlışsam düzeltin. Hiç OC yapmadım ve param da yok açıkçası o yüzden tedbirli olmalıyım biliyorum. Nasıl adım izlemem gerekiyor hiç bilmiyorum, resimli anlatım yazdım çünkü hiç resimli anlatım göremedim. İstediğiniz yerin fotoğrafını atabilirim BIOS'tan hiç dert değil. 4.0 GHz veyahut 3.9 GHz yapsam yeterli.

Not: resimdeki kısaltmaların ne anlama geldiği konusunda en ufak bir fikrim bile yok.

IMG_20200103_190041.jpg

IMG_20200103_190058.jpg

IMG_20200103_190146.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
0.05 daha düşürmeyi deneyebilirsiniz. Ben 0.12 ile 4.0 hıza ulaşabiliyordum belki sizin işlemciniz de 0.15 ile stabil kalabilir.

Ya da bunun yerine voltajı sabit bırakıp çarpanı 41 yapmayı deneyin.
Dostum 1.31875v ile 4ghz a çıktım. 2600 var bende de ve stock soğutucu kullanıyorum, nasipse yarın sıvı soğutucuya geçip daha üst seviyeleri zorlamak istiyorum. Beni discord'tan ekleyip yardım almak istersen mesajıma cvp ver. Zor, riskli ve sabır isteyen bir iş. Canlı canlı seni yönlendirerek optimal bir voltaj ve frekans değeri yakalarız umarım.

Windows ölçümünde hep bir tık altta ölçüyor. Temel 4.1 yazıyor ancak aktif hız 4.06. 2'şer dakika test yaptım ikisinde de bir sorun çıkmadı. OCCT'de ise nedense stabil kalmıyor aşırı anlık ölçtüğünden dolayı mıdır bilmiyorum ama 4.1'i görüyor, sonra 4.0 oluyor, 3.9 oluyor sonra yine 4, 4.1. Tabii ki bu sıra ile değil rastgele oluyor sırası yok yani.

Eki Görüntüle 481666

Eki Görüntüle 481667

Eki Görüntüle 481668

Bir şey soracağım. 4.1 GHz yapıp ona ulaşamıyor ise voltaj mı az geldiği içindir?

Şuan yapıyorum.
Maksimum frekans neye göre 4.2 anlamadım. Bir de düzenli olarak aynı frekansta kalmıyor HWmonitor'de de OCCT'de olduğu gibi. 4.1 oluyor fakat bazen 4.08 oluyor, bazen 4.07. Bu rakamlar arasında oynuyor.

Eki Görüntüle 481673
Voltaj artırmadan 4.2 denedim testte anında kapandı. Şimdi biraz voltaj ekleyip deneyeceğim.
En son durum şu beyler nedenini bilemediğim. 4.2 GHz yaptım voltajı da 0,2'den 0,3'e çıkardım testte hemen kapandı. Ya işlemci ''dur artık'' diyor ya da voltajla ilgili bir eksiğim var bilemiyorum. Şuan 4.1 GHz 0.20 voltajda gayet iyi çalışıyor eski dalgalanma yok HWmonitordeki değerler şöyleydi:

Min Frekans: 4.86 - Max Frekans: 4.93 (GHz)
Elinizde ki işlemcinin boost frekansı 3.9 siz tabiri caizse vurdurarak onu 4.1'e aşırtmışsınız ve şimdi de üst modeli olan 2600x seviyesine neden çıkmıyor, şeklinde bir şey soruyorsunuz? Çünkü işlemcinin bir sınırı var ve tahmin edersiniz ki bu yaptığınız aşırtma sürekli 4.1 GHz'de çalışacak değil elbette yine kendi durumuna ayarlayacaktır ama siz zorla işlemciyi yakmaya çalışıyor gibisiniz.

Elinizde ki işlemcinin boost frekansı 3.9 siz tabiri caizse vurdurarak onu 4.1'e aşırtmışsınız ve şimdi de üst modeli olan 2600x seviyesine neden çıkmıyor, şeklinde bir şey soruyorsunuz? Çünkü işlemcinin bir sınırı var ve tahmin edersiniz ki bu yaptığınız aşırtma sürekli 4.1 GHz'de çalışacak değil elbette yine kendi durumuna ayarlayacaktır ama siz zorla işlemciyi yakmaya çalışıyor gibisiniz.
Yani 4.1 GHz'de kalsın mı çünküs şuan ısı değerleri iyi gibi. Daha fazlasını istemiyorum zaten 4.1 iyidir. Sizcee 4 mü yapayim yoksa hali hazırda şuanki gibi kalsın mı?
Dostum 1.31875v ile 4ghz a çıktım. 2600 var bende de ve stock soğutucu kullanıyorum, nasipse yarın sıvı soğutucuya geçip daha üst seviyeleri zorlamak istiyorum. Beni discord'tan ekleyip yardım almak istersen mesajıma cvp ver. Zor, riskli ve sabır isteyen bir iş. Canlı canlı seni yönlendirerek optimal bir voltaj ve frekans değeri yakalarız umarım.
Discord adınız nedir?

Yani 4.1 GHz'de kalsın mı çünküs şuan ısı değerleri iyi gibi. Daha fazlasını istemiyorum zaten 4.1 iyidir. Sizcee 4 mü yapayim yoksa hali hazırda şuanki gibi kalsın mı?

Discord adınız nedir?
Açıkçası değerlerinizi tam incelemedim. Eğer voltaj normal ve stres testinde sorun çıkarmıyorsa kullanımda da bir sıkıntı olmayacaktır ama bunun üzerine çıkmanız kesinlikle riskli çünkü güç yetmeyecek dolayısıyla voltajı arttırmanız gerekecek ki daha önce size arz ettiğim gibi buna gerek yok çünkü 1 GHz ile devasa bir performans farkı olmayacak zaten gayet iyi bir seviyeye çıkarmışsınız.

Anlıyorum evet hatırladım demiştiniz. Zaten ben de başta dedim fazlasında gözüm yok bu değer bana yeter.

Her şey için bu konudaki kişilere minnetimi sunuyorum. İmkan olsa birkaç kişi daha vardı aklımda ve onlara da en iyi cevap vermek isterdim, bilginiz olsun. Tekrardan çok teşekkür ediyorum herkese. Kendinize dikkat edin, sağlıcakla kalın ve şundan emin olun ki bugün sizler benim işimi gördünüz, er veya geç de başkası sizin işinize yardımcı olacak ♥♥♥

Ömrü uzatsın derken? Kardeşim overclock kelime anlamı olarak sistemi zorlamak, aşırı yüklemek, alınabileceğinden fazla verim elde etmek için sistemde olumsuz sonuçlar doğurabilecek değişiklikler yapmak demektir ?

Ömrü uzatsın derken? Kardeşim overclock kelime anlamı olarak sistemi zorlamak, aşırı yüklemek, alınabileceğinden fazla verim elde etmek için sistemde olumsuz sonuçlar doğurabilecek değişiklikler yapmak demektir ?
Tamam işte siz dediniz ki aynen ''OC yapmak ömrü uzatır OC yap kardeşim''. Bu ne demek oluyor cevaplarınız çelişiyor birbiriyle.

Tamam işte siz dediniz ki aynen ''OC yapmak ömrü uzatır OC yap kardeşim''. Bu ne demek oluyor cevaplarınız çelişiyor birbiriyle.
Bana göre uzatmaz çok saçma olur düşünsene 10 yıl boyunca günde 10kg taşıyabilecek bir eşeğe , 10kg yerine 20kg veriyorsunuz sizce ömrü uzar mı :D

Gördüğüm kadarıyla sizde arkadaşa verdiğiniz cevap ile ömrü uzatacağını düşünmüyorsunuz

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı