Ryzen 7 3700X 94 Derece ve AIDA64 donma ve takılma

BlackKeyboard

Hectopat
Herkese merhaba geçenlerde İtopya üzerinden özelleştirerek demonte olarak aldığım PC' mi iki gün önce topladım. Sorunsuz bir şekilde çalışıyordu. Tüm Driver'ları kurdum sistem yedeğini aldım Ryzen Master'ı açtığımda "edc(CPU)" değerinin 95'in altına düşmediğini gördüm güç yönetiminden maximum güç kullanımını %95 olarak değiştirince sorun çözüldü. Şimdi buraya kadar halletim ikilemde kaldığım nokta şu AIDA64 ile 10Dk'lık stres testi yaptım (genel olarak tüm sistem bileşenlerine) ekran kartı 77 dereceyi geçmedi 100% yükte işlemci 94 dereceyi gördü, Ryzen Master üzerinde en fazla 86 dereceyi gördü hangisine inansam şaşırdım cidden (95 derecede sistem kapatıyor kendisini zaten). İşlemci genel olarak boşta 40 ile 45 derece arasında, en son BIOS Update beta olduğu için Beta'dan önceki en gelişmiş sürümü kurdum. Stok soğutucu ile gelen termal macunu sıcaklığı daha da arttırıyor diyorlar macun elimde var sürebilirim aslında. AIDA 64 üzerinde işlemci voltajı 1.440'a kadar dayanıyor, sanırım voltaj normalden yüksek. Ayrıca AIDA64 testi yaparken açılan sekmeyi veya sekmeleri ekranda imleç ile tutup hızlıca sürükleyince takılmalar donmalar oluyor. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler...

Sistem özelliklerim:

AMD Ryzen 7 3700X.
RTX 2060 Ventus XS OC 6G.
MSI B450-A PRO Max (B450 serisinin genel olarak bu işlemcilerde sağlıklı olduğunu düşünmüyorum ileride yükseltme yapacağımdan bunu aldım)
G.Skill Ripjaws 8x2 16 GB 3200MHz RAM.
Cooler Master MB520 kasa.
Cooler Master 80 Plus 650Watt PSU (kasanın içerisinde geliyor)
Samsung 970 Evo 500GB NVMe SSD.

Dosya Ekleri

• Aida64.png
    Aida64.png
    222,6 KB · Görüntüleme: 122
  • Voltaj.png
    Voltaj.png
    81,7 KB · Görüntüleme: 78
Yani normal donmalar, kasmalar çünkü işlemci kullanımı tavan yapıyor test sırasında. Voltaj konusunda bilgim yok maalesef Ryzenler için onu bir deneyimli arkadaş varsa yorum yapsın size yardımcı olsun. :)

Tamamdır o vakit teşekkürler yardımlarınız için.
Ekran kartının fan ayarlarını programdan yapın, bence o sıcaklığa göre düşük devirde çalışıyor. 76 derecede fanın yüzde 60'larda çalışması lazım bence ses çok önemli değilse. Ayrıca kasa fanları yetersiz geliyor olabilir mi? Kasa içi sıcaklığını kontrol ettiniz mi? 95 derece çok yüksek, ayrıca Ryzen işlemcilerle ilgili çok fazla konu var ısınmaya dair. Seride bir sıkıntı var görünüyor.

Yazılımsal olduğu söyleniyor ısınma sorunun, voltaj değerlerim 1.440v larda. Sorun buda olabilir.

Tamamdır o vakit teşekkürler yardımlarınız için.

Yazılımsal olduğu söyleniyor ısınma sorunun, voltaj değerlerim 1.440v larda. Sorun buda olabilir.
Bende AM3 Phenom 1045T var. Turbo modunu açınca 1.52v a çıkıyor. Yükte 60 dereceyi geçmiyor. Akasa Venom Pico cpu soğutucusu var.

İşlemci voltajını 1.3500V'a çektim %100 yükte arka planda Visual Studio, Steam Chrome vs. açınca en fazla AIDA64'te 86 derece gördü kapatınca 77 derece civarlarında seyretti boşta 39-43 arasında seyrediyor. Donma sorunu gitti. XMP açınca işlemci sıcaklığının yükseldiğini fark ettim daha sonradan Kapatarak'da bir test yapacağım. İşlemci voltaj değerinde olumsuz bir sorun yok ise bu şekilde devam etmek istiyorum sizce voltaj değeri ideal mi? İlk değer 1.4000'di BIOS'ta.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı