S400'ün faturası şimdi ne olacak?

Son kasa BMW fiyatını Şahin'e yatırır mıydın?
Yaptırımlar yüzünden bu işin faturası nedeniyle biz Bugatti Divo parasını BMW'ye yatırdık, hangisi daha zararlı oldu? :D

Ancak bizim gibi yönü batıya çevrili ülkede ve sürekli dışlanan çocuk olan bir ülkede gidip de en büyük düşmanından bu harikulade sistemi alırsan tokat yersin tabii ki onlardan. Bize de olan bu.
Politika nedir haberi olmayan bir hükümet tarafından yönetilen her ülke gibi kendi iç işlerinde yaptığın politikayı dışarıda uygularsan tokadı yersin. Doğru. Dedim ya ardımın bir lobu büyüklüğündeki ülkeler kadar bile lobi faaliyeti yürütecek beceri yok, o kadar itibar bile kalmadı. Düzgün bir dış politika ile bu itibarın bir kısmını orta vadede geri kazanma şansı varken bu S-400'leri aldığımız gün o tren kaçtı.
Yahu adamlar F-35'i geç, A-400M'de bile sana bir şey vermediler be. Motor önemliyken, aviyonik önemliyken bize dediler ki git sen uçağın kaportasıyla uğraş.
Bizim bu düzeyde aviyonik ve motor çalışmalarımız vardı da mı vermediler? Bu işleri 100 yıldır yapan ülkelere mi devredersin yoksa bize mi? Doğru düzgün tecrübe, know-how sahibi değilken bize neden bu kritik görevleri versinler?
 
Neyse, daha fazla bir şey demeyeceğim. Hazır işin içinde ''yetkili bir abi'' varken ayak üstü şutlanmayalım. Konu uzadıkça 360 çizecek ya da ben bu sefer 1 yıl cezaya doğru yaklaşacağım.

Teknoloji transferi adı altında sana kaportayı layık görüp, milyon dolarlık uçakları sattıktan sonra arkandan gülüyorlarsa diyecek bir şey yok. Her şey müstahak bize. Allah belamızı vermiş bizim, sıksınlar kafamıza yaşamak zor bu saatten sonra.
 
Yunanistan'a verilen S-300 entegre değildi. Bizim bütün filolar o S-300'den defalarca kilit yedi. Bundan haberin var mıydı? Entegre edilmemesi sistemin çöp olduğu/olacağı anlamına gelmiyor.

S-400'ün özelliklerine bakılırsa +/-600 km menzilde füzeler de olmak üzere +/-300 hedefi izleyip neredeyse 100 küsur tanesine aynı anda kilit atabildiğini görürsünüz. NATO erken uyarı sistemi denilen şey NATO üyesi ülkelerin radar ağlarından alınan bilgilerin online paylaşıldığı bir ağdır. Bu erken uyarı sistemleri günümüz için değil, Soğuk Savaş döneminde SSCB'den gelecek bir sürü ICBM'yi tespit etmek içindi.

Entegre lafını duydunuz ya, entegresiz sistemin çöp olduğunu falan da yazmıştınız farklı konulara. Ne diyeyim ben daha size. :D

Yerli uçak konusu farklı bir mevzu. Onu neden bu konuya katıyorsun? Ayrıca ne demişim ben onun hakkında?

Aynı şeyleri ısıtıp ısıtıp önüme sunma. Aynı şeyleri farklı kelimelerle yazıp yazıp duruyorsun. Daldan dala atlıyorsunuz, ne dediğinizi kendiniz biliyor musunuz merak ediyorum.

Dün gece de yıllardan beridir NATO sistemlerine aşina olan ekibin eğitimi neden bu kadar uzadı diye tartışmaya giriyordu biri. Ona da cevabını verdim. Çok basit sanıyorsunuz sanırım siz bu eğitimleri. Hayatınızda hiç bir uçağın, kompleks bir sistemin baştan aşağı eğitimi aldınız mı? Ben aldım, empati yapabiliyorum bu yüzden. Bu ettiğiniz laflara aldığınızı da düşünmüyorum da, neyse. :D

Edit: O linkleri gönder de laflarımı nasıl çarpıttığını bütün millet görsün. NATO'dan çıkmamız gerektiğine dair 1 kelime etmemişim, bana NATO'dan çıkmamızı söylüyormuşum gibi göstermişsin. Ne diye vakit harcayıp tartışmaya giriyorsam hala, görünen köy kılavuz istemiyor.
Hocam radarın o menzilleri deniz seviyesindeki maksimum menziller. Bizim gibi coğrafi şekillerin çok olduğu ülkelerde o menziller bayağı bir düşecektir kaldı ki bu sistem katmanlı bir radar ağına entegre olamayacağından verimlide olamayacaktır. 600 km menziller PESA gibi bir radarda çok büyük menziller değil hocam. Tek vericili eski bir sistem ve bozulduğunda radar devre dışı kalıyor. Daha önceki konularda çok bilmiş bir arkadaşa dediğim gibi bizim hava savunmadan çok BF savunmasına ihtiyacımız var. NATO ne kadar berbatsa Ruslar iki kat daha berbat. Libya, Suriye gibi yerlerde çıkarlarımız tamamen ters. Stand Alone çalışmasının en kötü yanına örnek olarak Libya ve Suriye'de vurulan Pantsir'leri gösterebiliriz, Pantsir gibi bir sistemi Rusya öyle bir anlattı ki uçanı kaçanı vuracak bir sistem gibi gösterdi ama hala CLOS gibi çağ dışı bir güdümlemeye sahip füzelerle keklik gibi avlandılar. İsrail her EH uyguladığında CLOS güdümlemesine sahip Pantsir füzelerini ayı oynatır gibi oynattı. Günümüz harbinde ağ destekli harp olmazsa olmaz üstüne birde EH teknolojisinin geliştiğini düşünürsek PESA gibi bir radara sahip sistem çok kırılgan olabilir. S-400 katmanlı bir sistem olsaydı bir nebzede sevineceğimiz bir şey olurdu ama maalesef olamayacağı için çok düşük verimlerle çalıştırmayı göze alacağız. Bana göre S-400 tamamen siyasi bir alım, Amerika'ya Patriot vermedi diye sitem göstergesi olarak S-400 aldık.
 
S400e ve F35'e ödediğimiz paraları kışın ısımak için yaksaydık hiç olmazsa giden paranın bir hayrı olurdu. Yani uzun lafın kısası çöp oğlu çöp.
 
Sol kanattan fırtına gibi gelen Ercan mükemmel bir orta açtı, kafa ve gooool. Harikasınız çocuklar! :D

Evet, arkadaş tek cümleyle milyar dolarlık sistemleri çöp oğlu çöp ilan etti. Konu kapandı, dağılabiliriz. :D Bazı kategoriler için mülakat yapılmalı, evet evet güzel fikir bence.
 
Yunanistan'a verilen S-300 entegre değildi. Bizim bütün filolar o S-300'den defalarca kilit yedi. Bundan haberin var mıydı? Entegre edilmemesi sistemin çöp olduğu/olacağı anlamına gelmiyor.

S-400'ün özelliklerine bakılırsa +/-600 km menzilde füzeler de olmak üzere +/-300 hedefi izleyip neredeyse 100 küsur tanesine aynı anda kilit atabildiğini görürsünüz. NATO erken uyarı sistemi denilen şey NATO üyesi ülkelerin radar ağlarından alınan bilgilerin Online paylaşıldığı bir ağdır. Bu erken uyarı sistemleri günümüz için değil, Soğuk Savaş döneminde SSCB'den gelecek bir sürü ICBM'yi tespit etmek içindi.

Entegre lafını duydunuz ya, entegresiz sistemin çöp olduğunu falan da yazmıştınız farklı konulara. Ne diyeyim ben daha size. :D

Yerli uçak konusu farklı bir mevzu. Onu neden bu konuya katıyorsun? Ayrıca ne demişim ben onun hakkında?

Aynı şeyleri ısıtıp ısıtıp önüme sunma. Aynı şeyleri farklı kelimelerle yazıp yazıp duruyorsun. Daldan dala atlıyorsunuz, ne dediğinizi kendiniz biliyor musunuz merak ediyorum.


Dün gece de yıllardan beridir NATO sistemlerine aşina olan ekibin eğitimi neden bu kadar uzadı diye tartışmaya giriyordu biri. Ona da cevabını verdim. Çok basit sanıyorsunuz sanırım siz bu eğitimleri. Hayatınızda hiçbir uçağın, kompleks bir sistemin baştan aşağı eğitimi aldınız mı? Ben aldım, empati yapabiliyorum bu yüzden. Bu ettiğiniz laflara aldığınızı da düşünmüyorum da, neyse. :D

Edit: O linkleri gönder de laflarımı nasıl çarpıttığını bütün millet görsün. NATO'dan çıkmamız gerektiğine dair 1 kelime etmemişim, bana NATO'dan çıkmamızı söylüyormuşum gibi göstermişsin. Ne diye vakit harcayıp tartışmaya giriyorsam hala, görünen köy kılavuz istemiyor.

Bu S-300'ün etkin olduğunu göstermez. Hiçbir zaman entegre sistem kadar etkin çalışmaz.

Ayrıca büyük devletlerin uçakları keriz gibi S-400'ün menziline neden girsin? Binlerce kilometre öteden hedefi yok edecek cruise füzesi taşıyorlar. S-400 sisteminde kullanılan radarı da yanıltabilecek teknolojileri var.

Yani hedef NATO değil zaten. S-400 İran için iş yapar sadece.

Sonuç olarak bunları tartışmak anlamsız. S-400 ne kadar iyi bir sistem olsa da Türkiye'nin başına büyük bir iş açacak bu inat devam ederse.


Her söylediğinin tersi oluyor ama sürekli kendini haklı görüyorsun. Zamanında yazdıklarını da attım.

Sürekli sen haklısın ama biz seni susturmaya çalışıyoruz modundasın, komik gerçekten.

Bu arada neden eğitim uzadı sorusuna verdiğin cevap : Corona.

Bu cevabı A Haber izleyenler verir.

Ülkedeki en donanımlı savunma sanayi uzmanları buna inanıyorken sen corona deyip geçiyorsun. gerçekten çok mantıklı cevap. Yörük Işık’ın bu konudaki düşüncesini de paylaşmıştım ama okumadın büyük ihtimalle.
 
Son düzenleme:
Sol kanattan fırtına gibi gelen ercan mükemmel bir orta açtı, kafa ve gooool. Harikasınız çocuklar! :D.

Evet, arkadaş tek cümleyle milyar dolarlık sistemleri çöp oğlu çöp ilan etti. Konu kapandı, dağılabiliriz. :D bazı kategoriler için mülakat yapılmalı, evet evet güzel fikir bence.

Bence de mülakat şart, F35'i aldığında ya da S400'ü kurup aktif edildiğinde buraya yazarsanız kimlere mülakat yapılacağını netleştirebiliriz. Tabi aktif edildiğini görecek kadar yaşarsak. Bu nedenle çöp.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Adam açmış YouTube'yi, okul öncesi bölümü öğretmeni Ayhan Tarakçı izlemiş gelmiş burada katmanlı hava savunma sistemi olmadan sistem tamamen işe yaramaz diyor. Stand aloneymiş yok radarı böyleymiş yok öylemiş basıp bağlıyor. Katmanlı hava savunma sistemi olmadan balistik füze vurması çok zor olur tabi ama egeye koyduğun zaman yunanın F-16'sına kilit atamayacak kadar zavallı bir sistem değildir. Hiçbir stratejik zekası olmayan ve bu işi bilene konuşmayanlar gelmiş burada savunma sanayi mühendisi olmuş. S-400 için NATO ağı kadar olmasa da, geniş bir kapsama alanına sahip katmanlı bir hava ağı kurulacağını ve radarının entegre edileceğini düşünüyorum. Şimdi bazıları profil resmime bakıp diyecek bu KVP izlemiş gaza gelmiş bir ergen diye. Öyle birisi ve ergen değilim onuda söyleyeyim. ;)

Hafter köpeği bugün başını kaldırıp kameraya bakamadı, Libya tamamen özgür ve etkin olduğu zaman başkenti koruması için S-400'lerin Trablusgarp'a nakledileceğini düşünüyorum. Youtuber'lerden mega teknolojileri öğrendiğinizi sanıyorsunuz ama o işler öyle değil. Bize gelecek olan F-35'ler, İsrail'in kullandığı gibi değil. Bize gelecek olan ihraç modeller, Ortadoğu'da ve Balkanlar'da Amerika'ya, Avrupa'ya kafa tutamayacağımız modellerdir. Yahu arkadaş hiç düşünmüyor musunuz? bu devletin içinde hiç savunma sanayi müşteşarı, mühendis, danışman, general yok mu? Milletimiz ne zamandan beri bu kadar öngürüsüz ve şuursuz oldu. Benden muhalif olamazsınız ama bu günlerde ekonomi dışında devletin yaptığı politikalar 10 numara 5 yıldız. Amerikanın önüne bıçağı attık, atmasaydık biz 1990'lardaki köle devlet olarak devam edecektik. Masada olmak istiyorsan, hele hele Ayı ile Kartalın arasında hayatta kalmaya çalışan bir Kurt isen, yemeğini yerken yemden olacağını bile bile kuyruğuna da sahip çıkmak zorundasın. Akdeniz'de Libya hedefleri olan birisisin ve dibinde senin hava kuvvetlerine denk ve iyi pilotları olan Yunanistan var. Sen şimdi hava savunma sistemi olmayan bir ülke olarak nasıl kalabilirsin? şimdi onlar kamuya açıklanan miktarı ve açıklanmayan miktarı kestiremezler. Gelen kargo uçaklara bakılınca 2 sistemden daha fazlası geldi. Dikey soğuk fırlatma kabiliyeti transferide çabası.
sinan-meydan2_16_9_1578286011-880x495.jpg
 
@Silinen üye siz sanırım savunma sanayi uzmanısınız. Yazdıklarınızdan onu anladım.

Peki bir NATO ülkesinin ABD'yi tehdit olarak görüp, ABD'ye kafa tutcak şekilde silahlanmak istemesi normal mi? Bir NATO ülkesinin bu şekilde bir hedefi/amacı olabilir mi? F-35'ler ile neden ABD ve Avrupa'ya kafa tutalım?

S-400'e gelince de entegre olmayacak bir sistemin etkin bir şekilde çalışmayacağını bilmek için savunma sanayi'de görev yapan bir mühendis olmaya gerek yok. Yunanistan örneği de mevcut zaten.
 

Geri
Yukarı