Şah İsmail Kürt müydü?

Ordusunda ki alevi türkmenleri savaşmaları için manipüle ettiğini bilmiyor musun ayrıca amacım tartışmak ve Kürt olmadığını söyleyenlerin kaynaklarını merak ediyorum
Abicim sana 35 tane kaynak attım. Cevabın nedir? Bana da cevap verir misin
 
Hanımefendi bakın, muhtemelen 18 yaş altısınız ve manipüle edilmeye de müsaitsiniz. Argümanlarımı atmaya gerek yok, şu anda oyun oynuyorum ve uğraşamam beklerseniz daha sonra atarım. Bununla ilgili tartışma yeri de ayrıca bu form değildir. O Kürt bu Kürt diyorlar ama tarihte bir tane Kürt devleti yok bugün de olmadığı gibi ve olmayacak da. Bu kadar basit. Türkçüyüz Atatürkçüyüz bu kadar.

Adam zaten tartışmak için bu konuyu açıyor. Sana ne yaşından? Uğraşmayacaksan yazma arkadaş. Kürt'ler vardı hala daha var. Kürdistan falan demiyorum lanet gelsin Kürdistancılara. Ama Kürt'ler hala var. Atatürk benim de atam ve çok seviyorum. Ama Kürt'ler ile ne alakası var Atatürk'ün? 18 yaş altısın ve manipüle edilmişsin. Fazla oyun oynama :)
 
  1. Şah İsmail’in Musa Durgutoğluna fermanı.
Əmiri-əzəmi-əkrəm Musa Durğut oğlı inayət və şəfqətimizə ümidvar oləndən sonra şöylə bilsün kim, iftixaür ül-əazim vələyan Əhməd Ağa Qəramanlu ol tərəfə göndərdük və ol hər nə ki ixtiyarliğini kendünə şəfqət etdük” .(31)

  1. Osmanlı sultanı Süleyman Kanuni’nin I Şah Tahmasp’a mektubu.
“…Gərək Siz daxı Bəyazidi, oğlanləri yarru və mötəməd adəmlər ilə Ərzurumə göndərəsiz. İltimas olnən ənami aidə təslim elədilər. Budur daxı olmiyə ğeyr. Məktubi –şərifə etimad edəsiniz. Söz bir olur. Ara dilində xilaf gəlməz.” (32)

  1. Şah Sefinin Avusturya imparatoru ve Macaristan kralı II Ferdinanda mektubu.
“Âli cənab-i vâla nisab, mütəali əyab-i səltənət və cəlalət intisab, şövkət və əzəmət qibab-i məhəbbət ətvar, xosrov-i rəfi’ qədr-i âli təbar, mə’dələt diyârının ârâyəndəsi və fərmanrəvalıq məmâlikinin zeybəndəsi, …. pâdişahlarının şəhriyarı, …. nâmdarlarının nâmdarı, Nəmsə vilayətinin pâdişahı, Fərəngiyyə tâyifəsinin sərvər-i xorşid külahı” (33)

  1. II Şah Abbas’ın Şirvan beylerbeyi Hacı Manuçöhre hane mektubu
“İxlâs tarîqində râsihü’l ‘aqîdə Hacı Mənüçöhr xan, təvəccüh və inâyətim tərəfinə bî-nəhâyətsiz bilüb özünü əksər xâtırımda biləsin. Xüsus bəzi feyizlü məclislərdə inşaallah yaxşı vəchilə hüzurumuza yetmək müyəssər ola.” (34)

  1. Şah Sultan Hüseyin’in Sakson prensesi ve Polonya kralı Frixdrix Ağustos’a mektubu.
“Poloniya və Litvaniya və Rusiya və Purusiya və Masqaviya və Samceya və Kiyeviya və Latiniya və Podoliya və Simoleniya və Severiya və Qerzeqoviya vilayətlərinin iqballı qıralı, həzrətlərinin dostluq və vila məratibini mühtəvi və sidq və səfa mərasiminə mübtəni olan gül qonça-yi kitab-i müşgin niqab və şükufə-yi râqimə mualifət intisabları, birər hin-i güzində, kim həzrət-i kibriya-yi cəllə və ə’la əltaf-i biintiha və ə’tâf-i bihədd və ihsasıyla bâl-i səfa məalımız şâx və bâlında nişat-i bəlabilinin nəva-yi fərəhəfzası işbu səltənət-i gərdun e’tila həvaxahları üçün âfət-i huş və inbisat, ənadilinin təranə-yi qəmzüdası bu süddə-yi səniyyə-yi fələkfərsa dövlətcuylarına bâ’is-i ihtizaz-i ruh və guş idi.” (35)
Şah ismailin belgelerinde açıkca azerbaycan türkçesi kullanıldığı bilinir. Saray içerisinde türkçe konuşur/konuşturur ona yakın olmak isteyen türkçe bilirdi.


Kaynakça

1) R.Savory. İran under the Safavids. Cambridge, 1980, p. 2

2) M.Abbaslı. Safeviler’in kökenine dair // TTK, “Belleten”, sayı: 158, Ankara 1976, s. 287-329

3) N.Musalı. I Şah İsmayılın hakimiyyəti. Bakı, 2011, s. 87

4) W.Hinz. Uzun Hasan ve Şeyh Cüneyd. Ankara, 1992, s. 5, 109

5) Ə.Kəsrəvi. Azəri ya zəban-i bastan-i Azərbaygan. Tehran, 1304, s. 26

6) Z.V.Toğan. Sur l`origines des Safawides // Melanges Louis Massignon, t. III

7) R.Ghirshman, V.Minorsky and R.Sanghvi. Persia – the immortal Kingdom. London, 1971, p. 140

8) М.Аббаслы. К вопросу о происхождении Сефевидов // «Известия» АН Азерб.ССР (серия литературы, языка и искусства), 1973, № 2, с. 36-53

9) О.А.Эфендиев. Азербайджанское государство Сефевидов в X XVI веке. Баку,1981, с. 39-41

10) В.В.Бартольд. Иран: исторический обзор. Ташкент, 1926, с. 45;

11) В.В.Бартольд. Сочинения, т. II, ч. I. Москва, 1963, с. 748, 780;

12) И.П.Петрушевский. Государства Азербайджана в XV веке // ССИА, вып. I, Баку, 1949, с. 205;

13) О.К.Walsh. The Historiography of Ottoman-Safavid Relations in 16-th and 17-th Centuries // Historians of the Middle East. Oxford Üniversity Press, 1962, p. 204;

14) R.Nur. Türk Tarihi, V c., İstanbul, 1923, s. 114;

15) İ.H.Uzunçarşılı. Osmanl Tarihi. II c. Ankara, 1988, s. 225;

16) N.Musalı. I Şah İsmayılın hakimiyyəti. Bakı, 2011, s. 87-88;

17) T.H.Nəcəfli. Səfəvi-Osmanlı münasibətləri, Bakı, Turxan, 2015, s.15-34

18) Abbaslı M., Safevilerin Kökenine Dair, Belleten XL, Ankara 1976, s. 313

19) Бартольд В. В., Сочинения, т. II, ч. 1, М., 1963, стр. 748

20) Петрушевский И. П., Очерки по истории феодальных отношений в Азербайджане и Армении в XVI-начале XIX вв., Ленинград, 1949, с. 36;

21) И. П. Петрушевский. Государства Азербайджана в XV в., стр 205;

22) В.В.Пигулевская, А. Ю. Якубовский, И. П. Петрушевский, Л. В. Строева и А. М. Беленицкий. История Ирана с древнейших времен до конца 18 века. Л., 1958, стр. 252

23) L. Massignon, Tarika, EJ, vol. IV.

24) Turko-Persia in Historical Perspective. Cambridge University Press. ss. 86-87

25) Mazzaoui, Michel B.; Canfield, Robert (2002). “Islamic Culture and Literature in Iran and Central Asia in the early modern period” (İngilizce). Turko-Persia in Historical Perspective. Cambridge University Press. s. 86-87

26) A.Olearinin səyahətnaməsi, beşinci kitab, 23-cü fəsil, səh. 814

27) Şardenin səyahətnaməsi (farsca tərc. İqbal Yəğmayi), Tehran, 1372-75 şəmsi, 3-cü cild, səh. 946-947

28) Azərbaycan tarixi üzrə qaynaqlar (tərtibçi: S. Əliyarlı), Bakı,2007, səh. 169-170

29) Petra della Vallenin səyahətnaməsi (farsca tərc. Şüaəddin Şifa), Tehran, 1370 şəmsi, səh. 184.

30) Səfərnameye-Cemelli Karreri (farsca tərc. Abbas Naxçıvani və Əbdülali Karəng), 1383 şəmsi, səh. 148

31) Azərbaycan Milli Ensiklopediyası: Azərbaycan, səh. 235

32) Qazi Əhməd Qumi “Xülasət-üt-təvarix” Berlin nüsxəsi, vərəq 216 b-217 a

33) İran Şahlarının İki Türkçe Mektubu. Dr. Fekete Layoş. TÜRKİYAT MECMUASI, Cilt V-VI (1 934-36), 247-269

34) British Museum, Add. 7654, vr. 142a

35) İran Şahlarının İki Türkçe Mektubu. Dr. Fekete Layoş. TÜRKİYAT MECMUASI, Cilt V-VI (1934-36), 247-269

Allah aşkına kitaplardan parçalar atmak yerine düzgün bir kaynak belirtin. Kürt oldugunu iddia ediyorsanız şu yukarıdaki 35 kaynağı inceleyin ve yanlışını kanıtlayın. Bir kitapta yazan 'probably kurdish' yazısı karşısında bizzat divanı ve gönderdiği mektupları atıyoruz halen daha kanıt atıyorsunuz. Derdiniz nedir?
Sen mektup atiyorsun ben sana safevi tarihçisinin o dönem yazdığı kaynak atiyorum bir mi?

Abicim sana 35 tane kaynak attım. Cevabın nedir? Bana da cevap verir misin
Ben sana 1.el kaynak atabilirim mektuplarla bir değil tam olarak çürütemedin fakat 1.el o dönem yazılan kaynaklar atarsan tartışmayı kazandığını kabulleneceğim
 
Evet, dinler konusunda haklısınız. Örneğin, Selahaddin Eyyubi'nin hangi ırktan olduğunu tartışmanın bile gereksiz olduğunu düşünüyorum zira hayatını dinine adamış bir insana Kürt fatihi diyemezsiniz. Kudüs İslam için alındı, Kürt devleti kurulması için değil. Irkçılık bu topraklarda var olduğu sürece bırakın Viyana'yı Balkanları bile topraklarımıza katamayız.
 
Abicim sana 35 tane kaynak attım. Cevabın nedir? Bana da cevap verir misin
Bildiğiniz gibi birkaç defa Şeyh Safi'nin Türk olduğunu iddia edip, "O şeye Safiye Türk Piri denirdi, yani Türk" diyerek Safat el-Safa'nın kaynağını veriyorlardı.

Cehaletten dolayı verdikleri kaynakları bile okuyamayan bu kesimin cevabını kitabın kendisi verdi.

Cevabını kitabın kendisinden dinleyelim:
“Bir gün şeyh [duanın Arapça anlamı, Allah ruhunu arındırsın] oturuyordu, mihrabın duvarı açıldı ve biri çıkıp şeyhe "Ey Türk piri" dedi. Ve şeyh [Arapça dua anlamına gelir, ruhu kral olsun] Türk piri dedi; Bu yüzden onun en iyisi Cemili'de, Hüsn'de ve kemalindeydi.”

Kullandığı "Türk piri" kavramının sadece sıfat olarak kullanıldığı, onun Türklüğüyle hiçbir ilgisi olmadığı, kitabın yazdıklarından çok açıktır. Tarihte Fars edebiyatında bu gibi şeyler çok kullanılmış, sadece Türkçe ile sınırlı kalmamış, Fars edebiyatında da en az Türkçe kelime kadar "Hindu" kelimesi de sıfat olarak kullanılmıştır.

Aynı sayfanın devamında şöyle yazdığını söylemeyelim:
“Ve şeyh o kişiyi dinlediEn önemli tarihi kaynaklara göre Safevilerin soyu ve ırkının (1501-1736) Türkan ile hiçbir bağlantısı yoktur. Safavi krallarının bu krallığın kuruluşundan önce yazılan en önemli ve değerli soy ağacı "İbn Bezaz Ardabili" tarafından yazılan ((Safva El-Safa)) kitabıdır. Bu kitap 1358 yılında, yani "Şeyh Safidin Ardabili"nin ölümünden 24 yıl sonra ve ilk Safavi kralı ya da Kral I. İsmail'in doğum gününden 129 yıl önce yazılmıştır (1487-1524)kten sonra
 
Adam zaten tartışmak için bu konuyu açıyor. Sana ne yaşından? Uğraşmayacaksan yazma arkadaş. Kürt'ler vardı hala daha var. Kürdistan falan demiyorum lanet gelsin Kürdistancılara. Ama Kürt'ler hala var. Atatürk benim de atam ve çok seviyorum. Ama Kürt'ler ile ne alakası var Atatürk'ün? 18 yaş altısın ve manipüle edilmişsin. Fazla oyun oynama :)
Kürtler yok demedim kardeş. Kürtler var zaten. Kürdistan olmadı ve Türkiye sınırlarında olmayacak. Olacak diyen zaten bölücüdür.
 
Amacın tartışmak değil. Çocuk yok karşında. Yazdıklarına, üslubuna bakınca anlaşılıyor zaten. Kaldı ki kendi kafanda kurduğun senaryo da baya baya hayal ürünü. Osmanlı Türkmenleri manipüle edememiş de o zaman bir hiç olan Safeviler Türkmenleri manipüle edip bir de yeni mezhebe sokuyor. Gülerler adama.
Biz burada ordusunun Türkmenlerden oluştuğunu mu tartışıyoruz yoksa safevi tarikatının kökenini mi? Zaten safeviler şah ismail dönemi turkmenlesti

Abicim sana 35 tane kaynak attım. Cevabın nedir? Bana da cevap verir misin
umudkdp-20240319-0009.jpg
1.el attım bu da akademik olan çürütürsen kabul ederim
umudkdp-20240319-0010.jpg
 
Biz burada ordusunun Türkmenlerden oluştuğunu mu tartışıyoruz yoksa safevi tarikatının kökenini mi? Zaten safeviler şah ismail dönemi turkmenlesti
Milliyet belirlerken kullanılan kriterlerdir bunlar. Saray hangi dili konuşuyor, ordu kimlerden oluşuyor vs. gibi. Daha bu kadar temel bilgilerden yoksunken gelip rastgele cherry pick yaptığın kaynakları buraya atıyorsun.

Şah İsmail Kürt mü diye soruyorsun, sonra Safeviler zaten Şah İsmail dönemi Türkmenleşti diyerek kendini çürütüyorsun. Ne yazayım ben? Kendinde Kürt bilinci olan bir kişi kendi devletini Türkmenleştirir mi? Türkçe şiirler, divanlar yazar mı?

Etnik olarak Kürt olduğu kabulünde bile ki tekrar söylüyorum değil, sence bu adam kendini bir Kürt ya da İranlı/Fars olarak görmüş mü?
 
Milliyet belirlerken kullanılan kriterlerdir bunlar. Saray hangi dili konuşuyor, ordu kimlerden oluşuyor vs. gibi. Daha bu kadar temel bilgilerden yoksunken gelip rastgele cherry pick yaptığın kaynakları buraya atıyorsun.

Şah İsmail Kürt mü diye soruyorsun, sonra Safeviler zaten Şah İsmail dönemi Türkmenleşti diyerek kendini çürütüyorsun. Ne yazayım ben? Kendinde Kürt bilinci olan bir kişi kendi devletini Türkmenleştirir mi? Türkçe şiirler, divanlar yazar mı?

Etnik olarak Kürt olduğu kabulünde bile ki tekrar söylüyorum değil, sence bu adam kendini bir Kürt ya da İranlı/Fars olarak görmüş mü?
Attığım kaynakları çürütür müsün kavga etmek yerine tartışmayı kazandınız sayacağım
 

Geri
Yukarı