Skyrim vs Witcher 3

İkisinin RPG özellikleri tamamen farklı açılardan ele alınarak yapılmış tarzda oyunlar. İkisinin de kendine has hayran kitlesi var. Aynı düzeyde olmadıkları için objektif olarak yorumlamak pek olanaklı değil. O yüzden bence karşılaştırılmamalı.

Kesinlikle Skyrim. RPG olarak her şeyi daha iyi yapıyor Skyrim. Neden çünkü? Ana hikayeyi görmezden gelip çok daha farklı bir karakter yaratabiliyorsunuz. Witcher 3 ise bundan çok daha uzak, çizgisel bir ilerleyişe sahip, en basitinden yan görevler ana hikayeyle beraber açılıyor. Hikaye bakımındanda karşılaştırmaya gerek olduğu zannetmiyorum, iki oyununda ana hikayesi çok başarılı. Bir Open World RPG oyununun gelebileceği son nokta Skyrimdir, açık dünya çok daha canlı hissettiriyor kendini, şunuda unutmayın Witcher 3'ün dövüş mekanikleri kendini çok fazla tekrar ediyor. İki oyunuda defalarce kez bitirmiş birisi olarak söylüyorum bunları.
Skyrim hakkında açık konuşalım, çoğu mağarada geçiyor, ve hep birisi eşya bul vs diyor yani görev sistemi lonca görevleri dışında baya kötü, mesela kurt adam görevleri, büyücülük okulu, vs bunların görevleri çok güzel fakat oyunun çoğu mağarada eşya aramakla geçiyor, yine de bence çok güzel bir oyun.

Her iki oyunu da oynamış biri olarak kesinlikle Skyrim. Bunun tartışmasına sonuna kadar girerim ama sonuç belli. Çok basit bir şey söyleyeceğim. Skyrim, kendi hikayeni yazdığın, gizemleri olan, tonla oyuncuya kitap okutmayı başaran (bana hiçbir oyun bırak kitabı notu bile uzun uzun okutamaz), üzerinde teoriler dönen, aşrıı büyük ve kapsamlı evreni olan bir oyun. Skyrim'de her karakterin bir hikayesi var. Yolda dolaşırsın bir adam köpeğini arar, gider konuşursun köpeğimi kaybettim der yardımcı olmak istiyorum deyip görevi alırısn. Ondan sonra görevi arkaya atarsın bir ara bakarım diye. Saatler sonra dolaşırken önüne köpek çıkar ve hiç beklemediğin bir hikayeye giriş yaparsın. Kararların önemlidir. Her karakter yaptığın davranışları aklında tutar. Oyunda her adamın bir hikayesi her adamın kendine göre doğrusu var. Bir çocuk ağlar gider bakarsın ne olmuş diye hop 5 saatlik yan görev hayırlı olsun. Artık gezmekten yorulmuşsundur ve bir hana girip rahatlamak istersin. Ozana birkaç altın vererek şarkısını dinlersin ki aşırı iyidir. Ozanı dinledikten sonra bir şeyler yiyeyim bir şeyler içeyim derken hancı sana dedikoduları söyler ve hiç beklemediğin bir olaya girersin.

Witcher 3 ise baştan sona belli olan bir oyundur. Oyuncu kendi hikayesini yazamaz. Birkaç farklı sonu vardır. RPG dediğin öyle olmaz. Skyrim'de benim aldığım görevi başkası almadan devam eder farklı bir hikayeye gider ben ise farklı. Witcher 3 arkadaşınla konuşurken ha evet böyle yaptım ben de dersin Skyrim'de ise hadi ya öyle bir şey mi vardı dersin. Skyrim kraldır, Skyrim'e yaklaşan tek oyun Fallout oyunlarıdır ki 4 ve 76 hariç. Adam gibi RPG isteyen Skyrim bakar.

Witcher 3 grafik, oynanış ve hikaye bakımından güzel oyun fakat Skyrim ile karşılaştırılınca aşırı eksiklik olan bir oyun.

Ayrıca konu sahibi size diyorum bunu. Skyrim'i ya oynamadınız ya da he he deyip geçtiniz. Hangi görev mağaraya git şunu al getir şeklinde bana anlatsanıza. Boş boş yazmışsınız orada. Skyrim'e en son laf edilecek şey hikayedir. Skyrim'in hikayesine laf edeni Allah çarpar.

Ayrıca Bethesda'nın satış politikası evet kötü ama eğri oturup doğru konuşun bu oyun dünyasında en iyi RPG yapan firmadır. Bethesda oyun dünyasına yön veren firmalardan biridir. Değerini bilin bunun. Arada bir saçmaladığı oluyor ama her gülün bir dikeni vardır.

(Spoiler)
Mağara görevlerini saymam gerekirse kitap yazarım, oyunun çoğu önemli görevini oynadım, hatta oyunun sonu olan yine mağara görevi olan ejderhaların evi gibi bir yere gittik orada oyunu bıraktım, oyunun sonu bile mağara! Skyrim de en beğendiğim görevler lonca görevleri idi, oyunun ana hikayesi lonca görevleriyle kapışır, yan görevleri tuz bulma görevi mi diyeyim, yoksa kayıp eşya bul? Witcher 3 üde oynadım fakat witcher 3 de bu görevler bir elin parmağını geçmez yan görevler hikayeye dayalı, o yüzden daha başarılı olduğuna inanıyorum, umarım tes 6 mağara da geçmez :D

Skyrim hakkında açık konuşalım, çoğu mağarada geçiyor, ve hep birisi eşya bul vs diyor yani görev sistemi lonca görevleri dışında baya kötü, mesela kurt adam görevleri, büyücülük okulu, vs bunların görevleri çok güzel fakat oyunun çoğu mağarada eşya aramakla geçiyor, yine de bence çok güzel bir oyun.
O dediğin görevler misc, yani çeşitli görevler kısmında geçiyor farkettiysen. Tek bir görev üzerinden ilerlersen zaten sıkılırsın, bu her oyun için geçerli. Mages guild, companions, thieves guild, Dark Brotherhood, Daedra görevleri, Civil War görevleri bunlarda mı eşya toplama, mağara görevleri. Battle for whiterun görevine bir bak istersen youtubedan. Anladığım kadarıyla sen ana hikayeyi bitirmeye acele etmişsin. Oyunun sonu mağara değil ayrıca, o mağara dediğin yerler, level dizaynı üstüne çok kez düşünülmüş, dungeonlar. Oyun Sovngarde'da bitiyor bilginize. Sizin The Witcher 3'ün dövüş sisteminin tekrar ediciliğinden ve büyücülüğün kısıtlı olmasından haberiniz yok sanırsam.

O dediğin görevler misc, yani çeşitli görevler kısmında geçiyor farkettiysen. Tek bir görev üzerinden ilerlersen zaten sıkılırsın, bu her oyun için geçerli. Mages guild, companions, thieves guild, Dark Brotherhood, Daedra görevleri, Civil War görevleri bunlarda mı eşya toplama, mağara görevleri. Battle for whiterun görevine bir bak istersen youtubedan. Anladığım kadarıyla sen ana hikayeyi bitirmeye acele etmişsin. Oyunun sonu mağara değil ayrıca, o mağara dediğin yerler, level dizaynı üstüne çok kez düşünülmüş, dungeonlar. Oyun Sovngarde'da bitiyor bilginize. Sizin The Witcher 3'ün dövüş sisteminin tekrar ediciliğinden ve büyücülüğün kısıtlı olmasından haberiniz yok sanırsam.
Şunu biliyorum ejdrha ile mağaraya uçtum erken uçtum oyunun sonu orası benim oldu çünkü çıkış yoktu bir kez uçunca geri dönülmüyor, oyunun sonunu hızlı bitirmek istedim ve ne dedim? Lonca görevleri harika dedim, lonca görevlerini hala seviyorum, daedra itemlerini biliyorum, bazılarını yaptım, köpeği vs eve götür vs DLC görevlerini yaptım, vampirli olanı bitirdim diğerini bitirmedim biraz oynadım öbür dlcyi, anlayacağın oyunun çoğu görevini yaptım, ve benim izlenimlerime göre çok kapalı ortamda geçiyor oyun, cüce harabe gibi yerler ve mağara, üşenmesem ana hikayeye bağlı olan mağara görevlerini atarım ama uzun sürer, ve tekrar söylemek isterim lonca görevlerinin çoğu harika bence ana hikaye ile eş değer de, yani anlayacağın bir sürü görev yaptım, hatta ev inşa ettim vs bir sürü şey yapmış birisi olarak söyleyeceğim oyunun çoğu mağarada geçtiği gerçeğidir, ama mesela skyrimi tekrar yüklüyorum, bence yine oynanır fakat witcher 3 gibi oynatmıyor kendisini.

Şu an teşhisi koydum arkadaş Skyrim oynamayı bilmiyor. Skyrim oynamayı bilmediği gibi oyuna bir de laf ediyor şaka gibi. Hocam sen oyunu kapat mümkünse bir daha açma. Mağarada geçiyor dedikten sonra zaten ciddiye alamadım sizi. Neyse kafanıza göre takılın. Skyrim gibi bir oyunu eleştirmek size kalmadı. İlk önce RPG oyunu nedir, nasıldır öğrenin. Sonra görev sistemi nedir, Skyrim nedir öğrenin ondan sonra eleştirin.

Witcher 3 ile size iyi oynamalar. Grafiği çok güzel diye bol bol ekran görüntüsü alıp paylaşın. Daha oyunda adam akıllı karakterlerle konuşma yok. Köylülerle konuşamıyorsun bile neyse daha fazla uzatmayacağım. Buraya gelmiş saçma sapan Skyrim eleştirisi yapıyorsunuz. Skyrim'in sunduğu özgürlüğü çok nadir oyun sunar bir de gelmiş buraya TES VI hakkında bir şeyler diyor. Sizi ciddiye alamıyorum artık.

Görev dizaynına laf eden tek sizi görüyorum. Uzatmayacağım uzatmayacağım diyorum ama neresinden tutarsan tut uzayacak bir konu. Bu kadar saçma yazı olamaz ya. Mümkünse siz Bethesda oyunlarını bırakın size ağır gelmiş belli ki. Siz GTA V, Witcher 3 oynayın adam akıllı RPG oyunları kalsın.

Şunu söylüyorum Skyrim'in yan görevleri çoğu oyunun ana görevlerinden daha kalitelidir. Yan görevlerin kendine has olayı vardır. Öyle kılıcımı kaybettim geri getir tarzında değil.

@Artorias74 hocam bırakın Allah aşkına. Oyun mağarada geçiyor falan diyor. Adam oyunu oynamamış veya oynadığını sanıyor. Daha oyunun yapısından haberi yok. Birileri Witcher 3 övüyor diye bunlar da övmeye başladı. Witcher 3 ile Skyrim oyununu karşılaştırıp Witcher 3 artısı say desem grafik, vuruş hissi derler susarlar. Ben onlara bin tane Skyrim artısı sayarım. En komiği de TES VI umarım böyle olmaz demesi :D

Son düzenleme:
@KaraKartalw şu an yaptığının hiçbir mantıklı açıklaması yok. Arkadaş oyunu neden sevmediğini gayet iyi açıklıyor. Yok sen ne anlarsın, kapat oyunu vs demen de doğru değil. Skyrim'i övüp GTAV kötülüyorsun yahu. Gelmiş geçmiş en iyi oyunlardan birisi GTAV'i kötülemek ne alaka? Ben çok sevmiyorum GTAV'i, Skyrim'i de çok seviyorum ama bu oyunlara objektif yaklaşmamı engellemiyor. Senin de gözünü kör etmemeli. Neymiş o RPG ya? Hep dillerde asıl RPG... Kardeşim hangisi daha iyi RPG mi diyor adam, ayrıca beğenmemiş işte ya, Skyrim çöp mü diyor, sadece neden beğenmediğini açıklıyor.
Burada kimse sana; sen hikayeden, hikaye sunuş kalitesinden, karakter derinliğinden, gerçekten yaşayan bir açık dünyadan, minik detaylarda kaybolmaktan, lineer bir oynanış sunarken her defasında farklı bir çizgiyi tutturabilmekten, ikili ilişkilerdeki zenginlikten, evet vuruş hissinden, aksiyondan, bugsız temiz oyundan, harita dizaynından, çevre tasarımlarından, yapımcıların her görev ile tek tek uğraşmasından, oyun müziklerinden, sürekleyicilikten, sanattan, oyundaki güç dengesinden, oyundaki basit bir yan oyunun bile aşırı sevilmesinden, düşman çeşitliliğinden, oyunun her anındaki ahlak sorgulamasından ne anlarsın, kapat oyunu git Minecraft oyna diyor mu? Dememeli de. Eleştirirken kimseyi yermeye hakkın yok.

@KaraKartalw şu an yaptığının hiçbir mantıklı açıklaması yok. Arkadaş oyunu neden sevmediğini gayet iyi açıklıyor. Yok sen ne anlarsın, kapat oyunu vs demen de doğru değil. Skyrim'i övüp GTAV kötülüyorsun yahu. Gelmiş geçmiş en iyi oyunlardan birisi GTAV'i kötülemek ne alaka? Ben çok sevmiyorum GTAV'i, Skyrim'i de çok seviyorum ama bu oyunlara objektif yaklaşmamı engellemiyor. Senin de gözünü kör etmemeli. Neymiş o RPG ya? Hep dillerde asıl RPG... Kardeşim hangisi daha iyi RPG mi diyor adam, ayrıca beğenmemiş işte ya, Skyrim çöp mü diyor, sadece neden beğenmediğini açıklıyor.
Burada kimse sana; sen hikayeden, hikaye sunuş kalitesinden, karakter derinliğinden, gerçekten yaşayan bir açık dünyadan, minik detaylarda kaybolmaktan, lineer bir oynanış sunarken her defasında farklı bir çizgiyi tutturabilmekten, ikili ilişkilerdeki zenginlikten, evet vuruş hissinden, aksiyondan, bugsız temiz oyundan, harita dizaynından, çevre tasarımlarından, yapımcıların her görev ile tek tek uğraşmasından, oyun müziklerinden, sürekleyicilikten, sanattan, oyundaki güç dengesinden, oyundaki basit bir yan oyunun bile aşırı sevilmesinden, düşman çeşitliliğinden, oyunun her anındaki ahlak sorgulamasından ne anlarsın, kapat oyunu git Minecraft oyna diyor mu? Dememeli de. Eleştirirken kimseyi yermeye hakkın yok.
Bugsız oynanış dediğinizde gerçekten güldüm, sanırsam Roach ile hiç dağlara gitmediniz. Biz sadece RPG'den övmüyoruzki oyunu, çeşitli çeşitli görevleri var diyoruz Skyrim'in, çeşitlilik demişken oynanış çeşitliliğinide eleştirmeden olmaz. Skyrim'de gizlice avlanan bir okçu, ağır silahlı bir tank, büyücü, yada hızdan beslenen, iki kılıç tutan hafif zırhlı birisi, yada orta şeker bir karakter. The Witcher 3'te ise Quen spamla zaten oyunda OP'sin, gerçektende oyunun en zor bosslarını sadece Quen ve berbat bir kılıç kullanarak yenebiliyorsunuz. Bir de The Witcher'ün dövüş sistemi gerçektende çok tekrar edici, sürekli aynı tür kılıçları kullanmanın neresi eğlenceli arkadaş? The Witcher 3'ün Boss'ları birbirinin reskin edilmiş hali, hangi boss size ben bu adamı nasıl alt edicem ulan hissini yarattı? Witcher 3 çok daha basit bir oyun, sanki birisi seni elinden tutuyor ve neler yapman gerektiğini birebir anlatıyor, Skyrimde ise böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. İntro'yu geçtikkten sonra seni açık dünyaya salıyorlar, ne istiyorsan yap diye. Tabii Witcher 3 hala çok iyi bir oyun, fakat Skyrim gibi bir şahesere karşılaştırabilecek bir oyun değil. Skyrim gibi oyunları herkes kaldıramaz, oynarken sorumluluk ve keşfetme arzusu ister, bunlara sahip olmayan casual bir oyuncu Skyrimi beğenmez ve Witcher 3 en iyi oyundur diye gezer.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı