Sokak köpekleri uyutulmalı mı?

Bence uyutulmalı ama yasalar izin vermiyor. Yasaya göre belediyeler ancak toplayıp barınağa koyabilir ya da aşılarını vs yaptırıp tekrar salabilir. Çoğunlukla barınağa götürüp orada hayvanları öldürüyor zaten haberlere veya sosyal medyaya çıkmasa da bu arada ama işte toplayamadıkları da insanları yiyor. Umarım bir şekilde buna bir çözüm bulurlar yoksa herkes kendi adaletini sağlamaya başlayacak.
 
Sorulması bile gereksiz, elbette tek çözüm uyutma. Son 5 yılda mama lobilerinin büyümesi ve sosyal medyadaki suuni duyarcılık akımıyla birlikte sokak köpekleri hem arttı hem büyüdüler. Dağda kurtla kavga edecek güçteki onlarca köpek gruplaşıp sokaklarda geziyor, size saldırması için sadece etrafın biraz tenha olması veya sizin biraz güçsüz görünmeniz yeterli. Durum öylesine berbat bir hale geldi ki üniversite kampüsüm özellikle de pandemiden sonra yüzlerce köpek tarafından işgal edildi, kampüste rahat gezemiyorduk bile. Yaşadığım bölgede pek köpek yok diye şükrederdim, son zamanlarda geç saatlerde bir grup köpek artık bizim mahalleden de geçip gidiyor, eğer bir kedi görürseler parçalama amacıyla kovalıyorlar, neyse ki çoğu zaman beceremiyorlar. Hiçbir gelişmiş ülke böyle işlerle uğraşmazken bizim uğraşmamız utanç verici. Hollanda'daki bir çocuğun ayağına diken batsa belediye tazminat öder olay gündem olur bizde Ankara'da gariban Türk çocuğu birkaç saniyede parçalanıyor biz sosyal medyadan kendimizde çırpınıp bu sorundan kurtulmak için sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.
 
Millet beğenmemiş barınak fikrini hayret. Dis atan ve gülen arkadaşların daha güzel fikirlerini sunmasını beklerim :)

Muhabbet uyutulmaması başka insancıl bir çözüm bulunması, ben hala barınak sisteminin geliştirilmesinden yanayım.

Tahminen 20 milyona yakın sokak köpeği var, en temel ve en iyimser tahminlerle bile bu köpeklerin hepsine barınak yapmak birkaç milyar doları buluyor. Ama tabii hepsine barınak yapma fikri paran olsa bile olmayacak bir şey çünkü köpek barınakta barınacak hayvan değil. Ne yaparsan yap, mutlaka gruplaşıp birbirlerini parçalayacaklar. İstediğin kadar sayılarını azalt, yemeklerini çoğalt yine de baş edemezsin. Eğer yapılabilseydi Avrupa ülkeleri hem az köpeğe sahiptiler hem de çok paraları vardı ama yine de pragmatik oldular, boşuna kürek çekmediler ve uyutup sorunu çözdüler. Barınak lafı boş laf, kabul edin veya etmeyin. Ha komik olanı da hayvanseverler hem barınak yapılsın istiyor hem de bazen belediyelerin barınaklarını basıp yavrucaklar(!) zulüm görüyor diye hayvanları kaçırmaya çalışıyorlar.
 

Geri
Yukarı