Standart kullanıcı Linux'a geçmeli mi?

Görende oyun şirketleri çok platforma destek veriyor da çalışmıyor sanacak yüzsüzlüğün inanılmaz... Sadece Windows için yapılırsa ne olacak sandın ki.
Benim yüzsüzlüğüm mü, senin yüzsüzlüğün mü? Ben oyunların Linux için geliştirilmediğini, bundan dolayı problemler olacağını, oyun oynamaya en uygun sistem olmadığını söylüyorum. Sizin savunmanız, Wine ve Proton ile neredeyse her şeyin açılabileceği. Burada yüzsüzlük kimde bence tekrar düşünmelisin.

DaVinci Resolve, Linux'ta native olarak yer alan yazılımlardan biri ancak Mp4 import/export desteklemiyor. Önce elindeki mp4 formatındaki videoyu farklı bir formata dönüştürüyorsun, sonrasında DaVinci Resolve'de editledikten sonra aynı formattan tekrar mp4'e dönüştürüyorsun. Yani bu tarz ek işlemler gerektiriyor. Benzeri pek çok şeyle karşılaştım. Kullanmaya alışık olduğum ücretsiz bir yazılımı Linux'ta kullanmak için ekstra adımlar eklemem gerekiyor. Doğru ayar yapmayı bilmezsen videoların format dönüşümlerinde çok kalite kaybediyor.

Ekran kartına overclock yapabilmem için xorg dosyasını editleyip ona coolbits eklemem gerekiyor. İki sefer bunun yüzünden sıfır kurulum yapmak zorunda kaldım. Çünkü xorg dosyası normalde güncel dağıtımlarda gizleniyormuş, ben ortaya çıkarıp editleyince garip şeyler yaşandı, birinde ekran siyah kaldı, diğerindeyse tüm grafikler kaydı bilgisayarda. 3. temiz kurulumda coolbitsi düzgün şekilde ayarlayıp oc yapabildim. Bu ve bunun gibi çok fazla sorunla karşılaştım.

Kulaklığımın yokluğunda mikrofon olarak telefonumdan WoMic kullanıyordum. Linux'ta da kullanmak istediğimde pulseaudio ile çıkış alamadım. Bir kaç saatin sonunda çıkışı almıştım ama bu seferde kalite yerlerde geziyordu. Yani saysam daha buradan mısıra yol olacak çok sorunlu deneyimlerim oldu.

Standart, bir şeylerle uğraşmadan bilgisayarını kullanmak isteyen bir kullanıcı Windows kullanmalı.

Son düzenleme:
Günlük işlerden kastınız "Ben internete girerim, ara sıra küçük ofis dosyalarıyla uğraşırım" ise Windows'ta durmanızın hiçbir mantığı yok. Sadece düşük işlemci ve Ram tüketimi için bile Linux'a geçebilirsiniz. Hantallıktan kurtulursunuz.

Hocam öncelikle aşırı merak sonucu oluşan durdurulamaz bir araştırma sevdası... İyi bir ingilizce ve bolca okuma.
İyi bir İngilizce hariç var. Araştırma merakım olmasa bu sosyalde olmak yerine gider Valorant oynardım Findofs'da. Ama İngilizcem yok dediysem de 0 değil. Yani bir makaleyi anlayabilirim. Sadece bazen çeviri kullanmam gerekir o kadar. Nasıl başlamalıyım? Kullanarak öğrenilir ama nasıl? Ben öyle uzun zaman kullanıp da Linux öğrenilebileceğini zannetmiyorum. Öyle olsaydı yukarıdaki arkadaş Linux'a laf etmezdi. Linux'u çocuğum gibi seviyorum nedensiz. Cidden bazıları açık kaynak falan diyor ama ben Linux'da iken evimde gibi hissediyorum.

Dual boot yaparak Linux Mint kurabilirsin. Eğer hemen kurmak istersen şu anda yardımcı olabirim.

Selam Linux Mint Mate'e geçiş yapmak için WinSetupFromUSB kullanacağım, eğer ki Mint Mate haricinde sistem önerirseniz dikkate alırım. Ek olarak eklemek isterimki Ventoy denememde başarısız oldum bunun ile ilgilim konum mevcut internette WinSetupFromUSB'ye denk geldim haricinde bir uygulama önerebilirsiniz.

Selam Linux Mint Mate'e geçiş yapmak için WinSetupFromUSB kullanacağım, eğer ki Mint Mate haricinde sistem önerirseniz dikkate alırım. Ek olarak eklemek isterimki Ventoy denememde başarısız oldum bunun ile ilgilim konum mevcut internette WinSetupFromUSB'ye denk geldim haricinde bir uygulama önerebilirsiniz.
Merhaba hocam. Şuan da Linux kuranların çoğu Rufus yazılımını kullanıyor. Ben WinSetupFromUSB uygulamasını duymadım. Rufus'u açtıktan sonra flaş belleğinizi seçip, Linux Mint resmi web sitesinden indirdiğiniz .ISO dosyasını seçmeniz lazım.

Yazdırdıktan sonra kurulumda "Windows'un yanına kur" seçeneği çıkması lazım. Onu seçerseniz dual boot olmuş olur.

Eğer sıkıcı geldiyse ve kurcalamak istiyorsan elbette Linux Mint, Elementary OS, Fedora vb. dağıtımları deneyebilirsin.

Şahsen Arch Linux kullanıyorum. Oyunlarımı Bottles ile oynuyorum. Mesela Mafia Definitive Edition, GTA San Andreas Definitive Edition, Detroit: Become Human vb. oyunları oynadım. Kontrol merkezi olarak bilgisayarım desteklediği için Tuxedo Control Center kullanıyorum. Bu sayede maksimum işlemci frekansını, fan hızını vs. düzenleyebiliyorum. PDF'lerimi Xournal++ ile boyuyabiliyor ve yazı yazabiliyorum. Unity ile oyun geliştirmeyi öğrenmeye devam ediyorum. Telegram ve Discord ile arkadaşlarımla iletişimime devam ediyorum. Zoom ile online konferanslara katılabiliyorum. Android Studio ile android uygulamaları geliştirmeyi öğrenmeye devam ediyorum. Ve bütün bu saydığım programların hepsini(Tuxedo Control Center hariç) kolaylıkla Flatpak ile kurup Flatseal ile izinlerini ayarlayıp gereksiz izinlere sahip olmalarını engellemiş olup sistemimi daha temiz tutuyorum. Temizden kastım benim dediğim dosyalara/klasörlere erişebiliyorlar. Kafalarına göre istedikleri yerde dosya/klasör oluşturamıyorlar.

Onun dışında kullandığım işletim sistemi Windows gibi 4gb-5gb ram kullanmak yerine şu an baktım 2.5gb ram kullanıyor. Benim gibi 8gb ram'i olan biri için güzel bir avantaj bu. İşlemcimi de daha az yoruyor windows'un ağır ram kullanmasıyla benzer mantık olarak. Estetiksel olarak verdiği özgürlük hoşuma gidiyor çünkü görünümünü istediğim gibi düzenleyebiliyorum. Ayrıca istediğim zaman güncelleme alıyorum zorla boğazıma güncelleme dayatılmıyor.

Benim için Linux en iyi seçenek oldu ama başkası için olmayabilir. Herkese uyamaz. Bazı yazılımları Linux'te sanal makine kullanmadan çalıştıramıyabiliyoruz. Veya kişi meraklı biri değildir ve zaten Windows'tan pek şikayetçide değildir. Haliyle umursamadan Windows kullanmaya gayet devam edebilir. Kısacası sana bağlı. Şahsen küçüklüğümde Windows kullandığım dönemleri hatırlayınca Linux'u bir nimet olarak görüyorum çünkü bana çok şey öğretti ve sistemime iyi geldi.

Son düzenleme:
Merhaba Windows 10 kullanıyorum günlük işlerimi halletmek için Linux Mint'e vs. geçmeliyim Windows çok sıkıcı gelmeye başladı önerileriniz var mı şahsen ben Windows XP, 7,8.1, 10'u deneyimlemiş birisiyim ve Windows çok klasik gelmeye başladı Kali Linux sarmadı peki sizce geçmeliyim Linux Mint'e?
Günlük işlerde oyun oynamıyorsanız minte geçebilirsiniz ama eğer oyun da oynuyorsanız dual boot ile hem mint hem de 10 kullanabilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı