Suçu toplum mu işletir? Birey kendini mi işler?

Katılım
8 Mayıs 2022
Mesajlar
3.149
Çözümler
13
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. Şu an ilk Technopat konumu oluşturdum. Yaklaşık 2 hafta sonra edebiyat dersi için münazara yapacağız. Şu an 8 kişilik grubuz ve 4'er 4'er ayrıldık. Ben toplum seçtim yani toplumu savunacağım. Tam olarak ne yazsam ne söylesem bilemiyorum. Aranızda bana yardım edebilecek birisi var mı? Cevap olarak direkt yazarsanız sevinirim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Toplumun ve düzenin büyük bir etkisi var. En basitinden kapitalizmin ve toplumsal normların ortadan kalktığı durumlarda suç oranının; bireyi suça iten koşulların azımsanmayacak düzeyde azalacağı bir gerçek. Bu konuda anarşist yazarların iyi yazıları var. Emma Goldman, Pyotr Kropotkin vs. Biraz araştırıp bulabilirsin.

Örnek vermek gerekirse namus, kan davası vs. cinayetlerini ve fakirlerin yaptığı hırsızlıklar olabilir. İkisinde de bireyi buna iten düzenin kendisidir.
 
Her insan suç işlemeye meyillidir. İnsan bu özelliğini baskılar. İnsan kendinden zayıf birini gördüğünde üstünlük kurmaya kalkar. Fakat, sürü psikolojisi denen bir şey var. İlk adımı gene bir insan atmalıdır. Diğer insanlar ilk adımı atanın peşinden gider. Bu arada; Şeytan insan bozmaz, bozukları ortaya çıkarır.
Bu videoyu izlemeni öneririm. Aklında bir fikir oluşur.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
İnsan potansiyele sahiptir, bazı olaylar ve durumlar bu potansiyeli ortaya çıkartabilir. Baskıcı toplum, psikolojik bozukluklar bu tarz eylemleri tetikleyebilir.
 
Bence hem toplum hem insandır bunu yapan. Toplum olaylar silsilesinde kişinin fikirini bir şekilde aşılamayı sağlamıştır. Kah kişinin konforunu ihlal edecek kah kendisini toplumdan ayırttıracak sonra ise insan suçlu olur çünkü bu tip bir durumda kendi iç güdüsüne ve öfkesine yenik düşerek eylemi gerçekleştirir. Toplum startı verir insan ise başlar. Sonuç olarak başlayan insan olduğu için toplum insanı suçlar. Ama suç tamamen de toplumu değildir, toplum herkese iyi olamaz özellikle de büyük sayılı toplumlara. Herkes farklı nasılsa.
 
Birey suçu, toplumun işlediğini gördüğü için kendisi de işlemek ister. Yani toplumun suç işleme sebebi birey, bireyin suç işleme sebebi de toplumdur.
 

Geri
Yukarı