Tanrı Sadist mi?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@Bella_Ciao Kader nedir o halde önümüze çıkan dünya düzeni haricindeki kişisel kararlarının sonuçları mı? Böyle bir kader tanımı içinde yaşantı içindeki tecrübeler yani yağmurun yağması, rüzgarın insanı üşütmesi, eline batan dikenin verdiği acı, sevdiğin bir kişiden ayrı olmanın verdiği yalnızlık acısı, güzel şeyleri yemenin, yaşamanın verdiği hazlar ve insanın fıtrat olarak acıdan kaçınıp hazzı seçmesi bunlar bizim hayattaki tecrübelerimiz değil mi? Yaşantımızdaki tecrübeler sonraki kararlarımızı etkiliyorsa ve geçmiş tecrübelerimiz yaradanın bize nasip ettikleriyle ilişkili ise; yağmuru Allah CC. yağdırıyor, gündüzden geceye geçmemizi o sağlıyor, uykuya dalıp uyanabilmemizi o sağlıyor, acıkınca karnımızı doyuracak rızkı onun sayesinde kazanıyorsak bu durumda kader diye tarif ettiğiniz seçimlerimizde bizim kendi saf irademizin bir sonucu olmuyor. İlk adımdan itibaren tercihlerimizin sonuçlarını (yani size göre kaderimizi) bütün bu tecrübeleri karşımıza çıkartarak o şekillendirmiş oluyorsa kişiliğimizin mimarı da o olmuş olmuyor mu?

Son düzenleme:
Konu çok önceden yazılmış ve Allah bilir kaç sayfası var bu konunun. Aşağıdaki mesaja yanıt vermek istiyorum sadece ve kaçıyorum.

O zaman insanları istediğin gibi değiştirebilme ihtimalin varken onlara acı çektirme isteğinin sebebi nedir?

Acı çektirme isteği değil. Sadece Allah herkese özgür irade vermiş. Ve herkes kendi yaptıklarından sorumlu. Eğer Allah'ın kuralları dışına çıkan varsa cehennemde cezasını çeker. Nasıl birisi birisini öldürdüğü zaman tüm dünyaca kabul gören bir şekilde ceza veriliyorsa aynı şekilde Allah'ta ceza veriyor gibi düşün. Bazı şeylerin bu dünyada cezası verilir bazısı öbür tarafta. Sizin dediğinize göre cezalandırması sadistçe olsaydı bütün dünyadaki hukuk kurallar sadistler tarafından hazırlanıyor olurdu ve sadistler tarafından uygulanıyor olurdu. Şimdi gidip de dünyanın şurasında şöyle yapılıyor diye söylemeyin ben genel olarak söylüyorum. Aradaki istisnaları işin içine katmıyorum.

Sadece Allah herkese özgür irade vermiş. Ve herkes kendi yaptıklarından sorumlu.
İslam dininde özgür irade diye bir şey yok daha kendi dinini bilmiyorsun. Hiçbir dinde özgür iradeden bahsedilemez. Özgür irade, din ve tanrı kavramını çökerten bir kavram. Tanrının olayı zaten her şeyi önceden bilip görmesi. Bu yazdıkların konuda 5-6 defa cevaplandı.

İslam inancına göre tanrı insanları ilk insandan (Hz adem) beri umursuyor, tutarsızlık var yorumunuzda.

Haklısınız. Ademi hesaba katmamıştım. Bu durumda yorumumu düzeltmem yararlı olacaktır.

Tanrı sadece ilk insan olduğunu öne sürdüğü ademi ve bugünden 5000 yıl öncesine kadar yaşamış insanları umursadı. Ara dönemde kalan 195.000 yıldır var olan tüm homo sapiensler tanrının umurunda değildi. Hiçbir semavi din olmadan yaşadılar ve öldüler. Semavi dinlere göre hayvanlardan farkları yoktu bu insanların. Çünkü tanrıya göre insanı insan yapan şey; insanın tanrıyı anması, ona tapması ve adını yüceltmesiydi. Eh, bu insanlara gönderilen bir semavi din olmadığına göre haksız değilim.

5000 yılcık. O kadar. Kainatı yöneten yüce yaradanımız, 5000 yıldır var olanları umursuyor. Tanrı bizi umursuyor. Çok şanslıyız. Diğerlerinin canı cehenneme(!)...

Tanrı sadist değil çünkü yok.

Kesinlikle doğru tespit. Belki tanrıyı yaratan başka bir Tanrı vardı? Ama bu ona inanmak yerine ben ezeliyim diyor.
Ezeliyetin bile ötesinde ki başka bir Tanrı.
Tanrının ne demek olduğunu bildiğini düşünmüyorum 😕

Tanrının ne demek olduğunu bildiğini düşünmüyorum 😕
Yanılıyorsunuz:
Yapılan kötülükleri tanrıya bağlayın.
İyiliği ve kötülüğü hatta şeytanı ve hitleri yaratan da o değil miydi? Ezeliyette sonuçlarını bilerek yaratan o değil miydi?

@GREY007 Eğer okumaya üşenirseniz Microsoft Edge de sesli okuma özelliği var.

Son düzenleme:
Yanılıyorsunuz:

İyiliği ve kötülüğü hatta şeytanı ve hitleri yaratan da o değil miydi? Ezeliyette sonuçlarını bilerek yaratan o değil miydi?

@GREY007 Eğer okumaya üşenirseniz Microsoft Edge de sesli okuma özelliği var.
Düşün ki bebek bir düzenekteyiz. Olur da ileride çok mutlu günlerimiz, barış dolu günlerimiz Olursa.. O zaman tanrıya ne diyeceksin? Yüzümüz olmaz.. Tabii ben tanrıya cosmic diyorum. Onun arkasındakine de belirsizlik diyorum.. Geldiğimiz yer kendi kimliğini şimdilik bizden gizliyor, ya da tam olarak gelişemediğimiz için oraya ulaşamıyoruz.

• Beğen
İfadeler: GCN
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı