Tanrı sonsuz güçte mi?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bende şöyle bir soru sorayım;

Tanrı herşeyi biliyor dimi? Bu durumda vereceği kararlarıda biliyor olması lazım. Vereceği kararları biliyorsa Tanrı'nın kendi iradesi yoktur, bu durumda Tanrı kendi kendini yöneten bir varlık olmuş olur.

Bilmiyorsa o zaman Tanrı herşeyi bilen değildir. Bu da onu kısıtlı bir varlık yapar.

Ayriyetten konu sabinin sorusuna cevap vermek için Tanrı var mı yok mu bunun bilmeliyiz. Ki asla bilemeyecegimiz için kafa yormaya gerek yok.

Tanrı denen koca baba figürünü çürüten bir sürü bilgi varken bunu tartışmak mantıklı değil. Ne hikmetse gücünü sadece zor durumlarda gösterebilen fakat durduk yerde varlığını hissedemediğimiz bir varlık.

Ben Tanrı'nın sonsuz gücünü yanlış anladığımızı düşünüyorum. Ya da bize yanlış aktarıldığını diyelim. Belki de Tanrı'nın gücü; evreni yaratacak, her şeyi kontrol edebilecek, geleceği görebilecek güçtedir, ama bunları yaparken meleklerini kullandığını da belirtiyor. Bildiğimiz üzere melekler Tanrı'ya iman etmek için yaratılmamışlar ve cinsiyetleri dahi yok. Tanrı bütün insanların ne yaptığını gördüğünü ve kaderlerini yazdığını söylüyor, ancak bu mecazi bir anlamda da olabilir bence. Yani Tanrı'nın bize bahsettiği ve bahsetmediği kadar da gücü olabilir veya olmayabilir diye düşünüyorum.

Tanrı sonsuz güçte mi? Veya ölümsüz mü? Sonsuz güçte ise kendini öldürebilir mi? O zaman ölümsüz oluyor mu? Öldüremez ise nasıl sonsuz güçte olabiliyor?

Örneğin;

Tanrı kendini öldürebilir mi?
O zaman tanrı ölümsüz değildir
O zaman tanrı sonsuz güçte değildir
Potansiyel var ama yapmaz demekte sıfat mahkûmluğudur.

Ergenler cevap vermez ise sevinirim.

Ölüm bizim gibi karbon temelli yaşama sahip canlılara özgü bir kavram. Tanrı evrenin yaratılışındaki ilk sebeptir. Bu nedenle Tanrı “kendisini öldürebilir mi” sorununun kapsamı dışındadır.

Ölüm canlılara özgü durum Tanrı dediğin şey fiziksel olmayan bir şey canlı da değil zaten ölemez. Tanrı ezeli sonsuz güçteyse soru bozuluyor zaten. "Sonsuz güçte ezeli bir şey kendini öldürebilir mi? " sorusu otomatik olarak bozuk oluyor.

Tanrı dediğimiz varlığın tanımını doğru yaptığımızdan emin miyiz? Bizler evrenden farklı bir varlık aramaya çalışıyoruz ve bence bu çok saçma. Evren tanrıdır benim görüşüm. Her yerde de kaos hakimdir.

Ayrıca Tanrı dediğimiz şey sonsuz güçte olmak zorunda mı? Mesela evreni yaratabilme gücü olsun ama başka bir şey yapamasın böyle bir tanrı olamaz mı?

Daha beynimizin tamamını kullanamazken bu soruyu cevaplayacak kadar beynimizin Tanrı'yı ve gücünü idrak edebileceğini düşünmüyorum. Bu soru kesin bir yanıt alamayacak. Herkes kendi fikrini sunacak. Eğer bunu idrak edebilseydik düşünmeden aynı cevabı verebilirdik.

Ben de şöyle bir soru sorayım;

Tanrı her şeyi biliyor değil mi? Bu durumda vereceği kararları da biliyor olması lazım. Vereceği kararları biliyorsa Tanrı'nın kendi iradesi yoktur. Bu durumda Tanrı kendi kendini yöneten bir varlık olmuş olur.

Bilmiyorsa o zaman Tanrı her şeyi bilen değildir. Bu da onu kısıtlı bir varlık yapar.

Bir şeye karar verebilmek için zaman gerekir. Tanrı zamanı ve mekanı yaratan bir varlık olarak kabul edildiği için kendisi zamana ve mekana dahil değildir. Varlıklar var olabilmek için zamana ve mekana ihtiyaç duyar. Hiçbir şeye ihtiyacı olmayan sonsuz güçteki bir varlıktan söz ediyorsak kendi yarattığı zamana ve mekana dahil olması bu yüzden söz konusu olamaz.

Bir şeye karar verebilmek için zaman gerekir
Tanrı zaman ve mekandan bagımsizsa karar vermesi için neden zaman gerekli olsun? Bizler birşey karar verirken zamana ihtiyaç duyarız ama Tanrı ihtiyaç duyamaz. Senin söylediğin tez bana göre kıvırmaktan başka birşey değil.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı