Taraftar nedir? Neden sebep olmaktadır?

Çocukken Galatasaray'ın renklerini sevdiğim için o takımı tutuyordum. Bildiğim başka nedeni yoktu. Vaktimin çoğu da sokakta arkadaşlarımla top oynamakla geçtiğinden futbolla ilgilenmemek gibi bir seçeneğim de bulunmuyordu. Şimdi 21 yaşıma geldim, takım oyunlarına ilgim azaldı ve takım tutmuyorum. Sevdiğim renkler ise aynı kaldı: kırmızı, siyah, sarı...

Düşününce, en azından Türk halkı arasında çocuklara sürekli hangi takımı tuttukları sorulduğu için durum bir norma dönüşmüş sanırsam. Çocukların verecekleri cevap da az sayıda anıları ve bilgileri dışında boş olan zihinlerinde kalan diğer tek şeyle belirleniyor genelde: kişilik özellikleri. Benim için bu sevdiğim renkti, başkaları için takımların sembol hayvanları (aslan, kartal vb.) ya da takımlara özgü herhangi başka bir şey olabilir. Sonradan takım değiştirmek ihanet olacağından çocukluktaki takımlarımızı tutuyoruz herhalde.

Meseleyi hayatın genelindeki tüm olgular için düşünmek lazım. Çevre tesiri, fikirler konusunda etkendir tabi ama anne ve babası ile çelişen çocuklar da mevcuttur. Burada taraftar olma şeklinden ziyade, bizim belli bir bilince ulaştıktan sonra taraftar olduğumuz ile olan ilişkimizi değerlendirme niyeti mevcut.
 
Bu konuyla ilgili Berserk çok güzel bir konuşmaya sahip. Kısaca, benim fikrimce kendilerini daha büyük bir şeyin parçasıymış gibi hissetmek için.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 

@Mavi Lotus hayat içinde, mantığın dışında olabilen herhangi bir kavram yanlışa vesile olmaya gayet açıktır. Durumun tahlili sonuca etki edemiyorsa çok da değer verilesi değildir. Sonuçta olanları görebilmek de bir yetidir. Lakin olasılıklar içinden, önlenebilecek kötü sonuçları bertaraf etme yöntemini aramak daha elzemdir.

@183206 un da dem vurduğu üzere hayatta bizim dışımızda gelişenleri tarafsız değerlendirebilme güdüsü de mevcuttur.

Bir de mesajınızın son paragrafında belirttiğiniz husus kabul edilemez. Eğer ben bir insanın sadece sesi güzel diye onun fikrini de kabul ediyorsam, benim algımda ve yargımda büyük bir sorun vardır.
Kime, nasıl taraf olunulacağını anlatmak dahi taraftar toplamaktır. Topladığınız taraftarlar bir süre sonra sizin yanlışlarınızı da değerlendirmeden taraf olma halini sürdürür hale gelecektir. Yani buradaki kusuru ortadan kaldırmak mümkün değil. Ancak, taraf olunanların iyi eğitilmiş ve erdemli insanlar olmasıyla zararlar azaltılabilir.

Son örnek kabul edilemez fakat insanın gerçeği. Oradaki örnek bir şarkıcı, aynı şey hayranlık duyulan herşey de geçerli. O taraftar şunu düşünmüyor " sesi güzel ise doğru söylüyordur" değil olay. Kişinin bir niteliği etkileyici ve üstünse, diğer niteliklerin de öyle olacağı ön kabulu oluşuyor. Elon Musk'ın biyografisine BTC yazmasıyla insanların bitcoine hücum etmesi de aynı örnek. Elon musk başarılı ve zeki bir insan, o diyorsa doğrudur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı