Telekinezi mümkün mü?

Telekinezi gerçekten bilimsel açıdan mümkün mü? Yani önümüze kağıt koyup zihnimizle kontrol etmek bu kadar basit mi?
YouTube'da elleri ile kağıdı döndüre biliyor diye bir video gördüm, yorumdakilerinde çoğusu denedim oluyor diyor.
Yani birisinin zihniyle bir maddeye dokunmadan döndürebilmesi çok da inandırıcı gelmiyor, çünkü daha bilimsel olarak kanıtı bile yok.

Sadece rüzgarı elleriyle yönlendirip belirli bir konuma yöneltiyorlar. Hepsi bu, bazıları farklı aldatmacalarda kullanılır.
 
İnsan beyninin kinetik veya potansiyel olarak belirli bir enerjiye veya manyetik alana sahip olduğuyla alakalı birşeyler okumuştum,bu enerji sayesinde bunun mümkün olması gayet doğal
 
Merhaba,
İnsanların nesneleri yalnızca zihin gücüyle hareket ettirebilmeleri fikri yüzyıllardır insanların ilgisini çekmiştir, ancak bu 1800'lerin sonlarında bilimsel olarak kanıtlanabilecek bir yetenek olarak görülmüştür. Bu, psişik medyumların seanslar sırasında ölülerle temas kurduğunu iddia ettiği ve nesnelerin görünüşte insan eli değmemiş gibi karanlık odada aniden ve gizemli bir şekilde hareket ettiği, süzüldüğü veya kendiliğinden uçtuğu iddia edilen erken din Spiritüalizminin altın çağında meydana geldi.

Halk yavaş yavaş sahte psikokinezi konusunda bilinçlendikçe bu fenomen gözden kayboldu. 1930'larda ve 1940'larda Duke Üniversitesi'nden JB Rhine adlı bir araştırmacının, insanların zihinlerini kullanarak rastgele olayların sonuçlarını etkileyebileceği fikriyle ilgilenmeye başlamasıyla bu fikir yeniden canlandı. Rhine, deneklerden zihin güçlerini kullanarak sonucu etkilemelerini isteyen zar atma testleriyle başladı. Her ne kadar sonuçları karışık ve etkileri küçük olsa da, bunlar onu gizemli bir şeylerin döndüğüne ikna etmeye yetiyordu. Ne yazık ki diğer araştırmacılar onun bulgularını tekrarlamayı başaramadılar ve yöntemlerinde birçok hata bulundu.

1970'lerde Uri Geller dünyanın en tanınmış medyumu oldu ve kırık saatleri çalıştırma ve kaşık bükme de dahil olmak üzere iddia ettiği psikokinetik yeteneklerini sergileyerek dünyayı dolaşan milyonlar kazandı. Her ne kadar sihir numaralarını kullanmayı reddetse de, birçok şüpheci araştırmacı Geller'in tüm inanılmaz yeteneklerinin sihirbazlar tarafından kopyalanabileceğini ve kopyalandığını gözlemledi.

Halkın psikokineziye olan ilgisi 1980'lerde geri döndü. Psikokinetik yeteneği olduğu iddia edilen ülke çapında tanınan bir kişi olan James Hydrick, birkaç başarılı televizyon gösterisinin ardından 1981 yılında "That's My Line" adlı televizyon programında güçlerini göstermeye çalıştı. Kalem veya telefon rehberinin sayfaları gibi küçük nesneleri zihniyle hareket ettirdiğini iddia etti. Sunucu Bob Barker, Hydrick'in sayfaları hareket ettirmek için gizlice üflediğinden şüphelenen şüpheci James Randi'ye danıştı.

Bu hile yöntemini önlemek için Randi, açık kitabın etrafına strafor parçaları yerleştirdi; çünkü sayfalar Hydrick'in zihni yerine nefesi nedeniyle hareket ediyor olsaydı hafif parçalar açıkça bozulurdu. Barker'ın, Randi'nin, jüri heyetinin ve canlı stüdyo seyircisinin önünde geçen pek çok tuhaf dakikanın ardından, şaşkın Hydrick sonunda güçlerinin işbirliği yapmadığını söyledi. Hydrick daha sonra psikokinetik güçlerinin sahte olduğunu itiraf etti ve halkı kandırmanın ne kadar kolay olduğuna hayret etti.

Psikokinezinin tarihi, hem kanıtlanmış hem de şüphelenilen sahtekarlık ve sahtekarlıkların tarihidir.

Pek çok araştırmacı verilerin bilimsel kanıt standartlarının çok gerisinde kaldığını kabul ediyor.

Kaynak: Psychokinesis: Facts About Mind Over Matter
 

Geri
Yukarı