Türk Telekom FTTB-FTTH dönüşüm süreci

Bölgede halen çalışan Mdu'ların (FTTB-ETH/100 Mbit) gakın gelecekte kaldırılacak olması güzel bir gelişme; haliyle bunların yerine FTTH gelecek.👍👍

Ancak, Türkiye'de kullanıldıkları haliyle VDSL ve de FTTB-ETH/100 Mbit sistemlerin Telekom'a bir yararı var. Sonuçta port ve abone sayısı belli ve varsayım olarak en "kötü" halde her abonenin ençok 100 Mbps'lik bir paketten hizmet alacağı belli (tabii pratikte bu ortalama hiçbir zaman 100 Mbps de olmuyor). Her iki sistem de aslında Santral'deki Olt'lerden besleniyor (yani kaynak santral ve oradaki olt'ler). Bu sayede Telekom santraldeki olt kapasitesini belli ölçüde kontrol altında tutabiliyor. Şimdi bütün her şeyin FTTH'a dönüştüğünü düşünecek olursak ortalama DL hızı ne mertebede kalacak ki Telekom santrallerinde benzeri bir gözetimi devam ettirebilsin? Belki de son bir yılda internet paket fiyatlarına getirilen gaddarca zamların tek nedeni daha fazla (brüt) kâr etmek değil de ortalamada abonelerin 200 Mbps ve daha üzeri hızları fazlaca tercih etmeden 50-100 Mbps bandında odaklanmaları. 😳

Yoksa herkes 500-1000 Mbps hızlarını tercih etse, yandı gülüm keten helvası. Telekom böyle bir taleple başa çıkamaz: Santrallerde anormal olt tevsiatına gitmek zorunda kalır!😱

Hocam gelecek için hazırlar bundan 5 sene önce bile bu hızları herkese verebilecek durundalardı. Santralde yüksek kapasiteli cihazlar bulunuyor genellikle hemen herkes Gbps hızlar alsa bile etkilemeyecek. Mdu ve DSLAM cihazları da ucuz değil ki? Bu cihazlar yerine santralle harcama yapmaları ve dairelere pasif cihazlar vermekleri onların işine geliyor. Bir taraftan maliyet azalıyor santralde artıyor her ikisinde de bir denge söz konusu. Bu durumda ise artık bakırla uğraşmak istemiyorlar. Bakır sistemlerin cihazdan ziyade arzası sorunu daha fazla olduğu için fiberden çok ama çok daha maliyetli oluyor onlara.

Hocam gelecek için hazırlar bundan 5 sene önce bile bu hızları herkese verebilecek durundalardı. Santralde yüksek kapasiteli cihazlar bulunuyor genellikle hemen herkes Gbps hızlar alsa bile etkilemeyecek. Mdu ve DSLAM cihazları da ucuz değil ki? Bu cihazlar yerine santralle harcama yapmaları ve dairelere pasif cihazlar vermekleri onların işine geliyor. Bir taraftan maliyet azalıyor santralde artıyor her ikisinde de bir denge söz konusu. Bu durumda ise artık bakırla uğraşmak istemiyorlar. Bakır sistemlerin cihazdan ziyade arzası sorunu daha fazla olduğu için fiberden çok ama çok daha maliyetli oluyor onlara.
Ben tam aynı fikirde değilim. (Sadece T.Telekom aboneleri için söylüyorum...) Ülkede ADSL/VDSL/FTTB-Eth. ve FTTC de sayılabilir FTTB'ler bir anda yok olsa ve her abone FTTH'a geçse ve de herkes ortalama 200 Mbps. paket alsa acaba T.Telekom buna yetişebilir mi? Bırakın T.Telekom'u ve Türkiye'yi dünyada bu kapasiteye erişebilecek kaç ülke olacaktır?

Ben tam aynı fikirde değilim. (sadece t. Telekom aboneleri için söylüyorum...) Ülkede ADSL/VDSL/FTTB-Eth. ve FTTC de sayılabilir FTTB'ler bir anda yok olsa ve her abone FTTH'a geçse ve de herkes ortalama 200 Mbps. Paket alsa acaba t. Telekom buna yetişebilir mi? Bırakın t. Telekom'u ve Türkiye'yi dünyada bu kapasiteye erişebilecek kaç ülke olacaktır?
Hocam Türk Telekom'u hafife almayın arka planda çok güçlü altyapılar yatıyor. Zaten kendileri bunu hesaplamasaydı bu hızları açamazdı. Bakıra yapılan harcamalar omurgaya yapılırsa hem fiber hane sayısı artar hem de omurgayı güçlendirirler. Bugün TurkNet mevcut payıyla bile GigaFiber verebiliyorsa altyapısında, Türk Telekom rahatlıkla verir. Ama tabii ki fiyatlarada yansır bu durumlar.

Ben tam aynı fikirde değilim. (Sadece T.Telekom aboneleri için söylüyorum...) Ülkede ADSL/VDSL/FTTB-Eth. ve FTTC de sayılabilir FTTB'ler bir anda yok olsa ve her abone FTTH'a geçse ve de herkes ortalama 200 Mbps. paket alsa acaba T.Telekom buna yetişebilir mi? Bırakın T.Telekom'u ve Türkiye'yi dünyada bu kapasiteye erişebilecek kaç ülke olacaktır?
Sevgili büyüğüm, Türk telekom'un kapasitesini arttırması aslında çok zor değil. L2n switch'lerde port sfp+ 480g'ye kadar çıkartılabiliyor. Hem ODF'deki hemde L1/L2 switch'lerde sfp+ modülüyle beraber yaklaşık 970g-980g'ye kadar çıkartılabilir. Bunlar biraz bütçe işi tabikide fakat sanıldığı kadar zor değil, eğer ki herkes, 200mbps üstü almak isterse, türk telekomun bütçesi genel olarak SSR, ODF,L1-2-3,MSAN,OLT VE OFSD yatirimlarina gider, kaliteli yatırımlar buralara ayrilmaya çalisilir. Ayrıca bütün portları sfp+ modül ile değiştirmek, switch çoklamalarıni saha/hane başına ayarlamak gerekir. Ciddi bir yatırım gereklidir ve t.t hiç bir zaman bu yatırımı yapmayacak. Çünkü genel olarak sahada, çin dominasyon'una evrildiler. Artık kullanılan her bir ürün, zte ve Huawei. Lazerler bile C+'ya evrildi, evrilecek.. son kullanıcı için çok önemli olmasa da, bu ileri de (bence) sıkıntı olacak, çin ürünleri bakım ister, Nokia,ericcson,Alcatel gibi sistemi kur, uzun süre götürsün diye bir şey yok. Aralarından tek sevdiğim, Zyxel olt'ler. Taiwan p/s clas b+ Zyxel kalitelidir.

Türk Telekom bana pahalı geldi. Benim binada hem Telekom FTTH, hem de Superonline FTTH var. Superonline daha uygun fiyatlı olduğu için 1000 Mbps Superonline kullanıyorum. Daha önce Telekom FTTH kullanıyordum. Oyunlarda Superonline gecikmesi Telekoma göre bende 8ms daha fazla. Bu da benim çok önemli değil ve her platformda vaadeddiği hıza yakın hız veriyor. Steam indirme hızı ortalama 112 MB/s

Sevgili büyüğüm, Türk Telekom'un kapasitesini arttırması aslında çok zor değil. L2n Switch'lerde port sfp+ 480G'ye kadar çıkartılabiliyor. Hem Odf'deki hem de L1/L2 Switch'lerde sfp+ modülüyle beraber yaklaşık 970G-980G'ye kadar çıkartılabilir. Bunlar biraz bütçe işi tabii ki de fakat sanıldığı kadar zor değil, eğer ki herkes, 200Mbps üstü almak isterse, Türk Telekom'un bütçesi genel olarak ssr, odf, l1-2-3, msan, olt ve ofsd yatirimlarina gider, kaliteli yatırımlar buralara ayrilmaya çalisilir. Ayrıca bütün portları sfp+ modül ile değiştirmek, switch çoklamalarıni saha/hane başına ayarlamak gerekir. Ciddi bir yatırım gereklidir ve TT hiçbir zaman bu yatırımı yapmayacak. Çünkü genel olarak sahada, Çin Dominasyon'una evrildiler. Artık kullanılan her bir ürün, ZTE ve Huawei. Lazerler bile C+'ya evrildi, evrilecek. Son kullanıcı için çok önemli olmasa da, bu ileride (bence) sıkıntı olacak, Çin ürünleri bakım ister, Nokia, ericcson, Alcatel gibi sistemi kur, uzun süre götürsün diye bir şey yok. Aralarından tek sevdiğim, ZyXEL Olt'ler. Taiwan p/s clas b+ ZyXEL kalitelidir.
Ne olursa olsun Huawei ekipmanları her zaman daha ön planda olacak. Hem daha az maliyetli hem daha stabil hem de markanın vadettiği öncü teknolojiler var. TurkNet ZyXEL kullanıyorlar ama GigaFiber'de sorunlar yaşayan birçok insan oluyor. Benim gözümde Türk Telekom'un GPON alt yapısı kat kat daha iyi tabii simetrikde olsa tadından yenmez.

Ne olursa olsun Huawei ekipmanları her zaman daha ön planda olacak. Hem daha az maliyetli hem daha stabil hem de markanın vadettiği öncü teknolojiler var. TurkNet ZyXEL kullanıyorlar ama GigaFiber'de sorunlar yaşayan birçok insan oluyor. Benim gözümde Türk Telekom'un GPON alt yapısı kat kat daha iyi tabii simetrikde olsa tadından yenmez.
Turknetin altyapısı simetrik diye iyi zaten, başka bir olayı yok. Turknet, sadece zyxel değil, zte OLT'ye de sahip, sıkıntı yaşayanlar genelde zte olt'ye bağlı olanlardı. Birde turknetin, yeraltı f/o rotası, türk Telekom kadar da iyi değil, kalitesiz çekiyorlar altyapıyı. Küçük bir kazı çalışmasında, patlıyorlar tabiri caizse :D F/o rotası üstünde, binaya gelene kadar, bask bile (bina altı sonlandırma kutusu) dandik. Türk Telekom bask'ı bile kaliteli, seviyorum türk telekomu. İşte zamanında saçma sapan tanimlamalar yapmamis olsaydı, daha da çok severdim, biliyorsun konuştuk.. Ama işte bir yandan da, zte'ye bu kadar yatırım yapmaya gerek yoktu. Maliyette bir yere kadardır, kesenin ağzını açmak lazım bazen. SSR'den, MSAN'a kadar, bakım yapılması lazım ilk basta. Devamında, OLT bakımı yapılması gerekli (ilerisi için diyorum) eğer bakım yapılırsa, çok iyi olur. Zaten her zaman dediğim olay, son kullanıcı için çok önemli detaylar değildir, santral önemidir bu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı